"Галерея кімнатних рослин!"

Про матеріал
Презентація "Галерея кімнатних рослин!" в якій зібрано ї систематизовано матеріал про кімнатних рослин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бабушківська філія КЗ «Чуднівський ліцей»Чуднівської міської ради«Галерея кімнатних рослин»2021

Номер слайду 2

МЕТА ПРОЕКТУ: залучення учнів до роботи щодо озеленення та благоустрою школи та своїх помешкань,ознайомлення з різними видами кімнатних рослин, способами догляду за ними та значенням в житті людини, формування екологічної культури особистості, активізація пізнавальної, творчої та просвітницької діяльності учнів,покращення внутрішнього та зовнішнього озеленення школи, виховання бережливого ставлення учнів до живої природи. ЗАВДАННЯ ПРОЕКТУ: Створення колекцій кімнатних рослин, збагачення їх видового складу; покращення внутрішнього озеленення шкільних приміщень;поглибити вміння та навички у пізнанні природи;систематизувати знання про кімнатні рослини та використовувати їх на уроках природничих дисциплін.

Номер слайду 3

Ми живемо в  час науково-технічного прогресу. Коли повітря насичене свинцем і радіацією, у приміщеннях багато токсичних речовин. І все це ми вдихаємо. Ці шкідливі речовини негативно впливають на здоров’я людини. Хочеться, щоб  в шкільних кімнатах ми могли дихати свіжим повітрям. Підбираючи кімнатні рослини для приміщень, слід дотримуватись таких критеріїв: –  запах рослин не може бути сильним, відвабливим; –  рослини не повинні спричиняти алергічну реакцію; –  рослини не мають закривати проходи, затемняти вікна, чи світильники. Рослини сприймають ставлення людини, і можуть його віддячити за турботу і любов пишним цвітінням. Рослини — мовчазні помічники людей, хороші друзі та чудові лікарі. Вони затримують пил, поглинають гази та шкідливі речовини, дарують нам дорогоцінний кисень. Вони створюють у будь-якому приміщенні сприятливу психоемоційну атмосферу.  Відомо, що кімнатні рослини володіють фізичними властивостями, корисними для людини. Так, кімнатні квіти для здоров’я корисні тим, що виділяють фітонциди, згубні для хвороботворних бактерій. Більш того, рослини мають просто безмежними можливостями оздоровлювати та очищати повітря в кімнаті. Як виявилося, завдяки антибактеріальним властивостям багатьох рослин бактерії знищуються швидше, ніж від фітонцидів, що містяться в часнику. Рослини здатні поглинати важкі метали, вони добре очищують повітря в закритій кімнаті. Вперше в країнах Європи кімнатні рослини з'явилися в XV столітті. Їх привезли зі своїх подорожей англійські, португальські, голландські та іспанські мореплавці. А от у житлах простих людей ці заморські нововведення з'явилися тільки на початку XX століття. Вчителі та учні нашої школи постійно поповнюють видовий склад кімнатних рослин. Розміщені вони як у класних кімнатах так і на коридорах, відповідно до індивідуальних особливостей кожної рослини.

Номер слайду 4

Цілюща сила кімнатних рослин Користь кімнатних квітів для здоров’я обумовлюється і бадьорить ефектом, який надають ефіроолійні рослини. Вони виділяють леткі фітонциди, які активізують захисні сили нашого організму, покращують самопочуття людини, дарують енергію і повертають працездатність. Не варто забувати й те, що рослини підвищують вологість у приміщенні, що особливо добре, якщо повітря там дуже сухе. Словом, кімнатні квіти для здоров’я людини просто необхідні: вони облагороджують, очищають і оздоровлюють повітря, а також підвищують опірність організму до інфекцій. З усіх кімнатних квітів для здоров’я особливо можна виділити домашню герань, бегонію біло-плямисту, пеларгонію запашну, примулу весняну. Ці рослини завдяки вираженому протимікробній дії фітонцидів надають сприятливу дію на людей із захворюваннями легень і верхніх дихальних шляхів. Дуже корисний і кімнатний лимон — завдяки фітонцидам він надає оздоровчий ефект на людей, схильних до простудних захворювань. Людям з підвищеною збудливістю нервової системи раджу виростити у себе вдома герань запашну — ці кімнатні квіти для здоров’я дуже гарні. Аромат герані покращує сон, заспокоює, сприяє зниженню підвищеного артеріального тиску. Поліпшують настрій людини, активізують сили та працездатність запахи садової фіалки, лимона, апельсина, троянди

Номер слайду 5

Кімнатні рослини, які шкідливі для здоров’я Дехто вважає, що кімнатні рослини можуть приносити шкоду людині з-за того, що виділяють вуглекислий газ. Однак це омана. Дійсно, вдень (на світлі) зелені рослини виділяють кисень і поглинає вуглекислий газ. Вночі вони виділяють вуглекислий газ, але в таких мінімальних обсягах, що це ніяк не впливає на здоров’я людини. Так чи є кімнатні рослини, шкідливі для здоров’я? Є рослини, з якими потрібно дотримуватися обережності. Приміром, з олеандром, який має отруйний сік. Від цієї рослини потрібно берегтися і намагатися не торкатися стебел і листя. Людям з чутливою шкірою може бути шкідлива звичайна примула. Слід обережно ставитися до дифенбахії — у неї отруйний сік. Не варто вирощувати вдома і молочаї — у них також отруйний сік. Дорослі та дітлахи мають схильність до алергічних реакцій на деякі види кімнатних рослин. Доречно при перших симптомах алергії звернутися до лікаря алерголога, провести низку проб і з’ясувати на що саме виникла алергічна реакція. В такій ситуації дотепніше буде взагалі не мати кімнатних рослин, що дуже прикро. В основному алергічні випадки бувають під час цвітіння рослин. Якщо Вашим улюбленцем став, наприклад гібіскус чи фіалка, які розквітають і радують довгий проміжок часу своєю красивою квіткою, то є невеликий відсоток, того, що ця краса може викликами алергію. Таким чином, якщо проявляти обережність, то ніякої шкоди кімнатні рослини завдати не можуть. Цим зеленим лікарям обов’язково потрібен ретельний догляд — піклуйтеся про них, поливайте, протирайте листя від пилу. І тоді ці скромні цілителі всі свої корисні властивості подарують вам!

Номер слайду 6

Особливості догляду за рослинами До кожної рослини потрібен індивідуальний підхід: земля, вода, світло, вологість повітря,поживні речовини.1. Рослинам потрібне постійне зволоження хоча б раз на два дні в період росту, та мінімальний полив в період спокою взимку.2. Час від часу провітрювати приміщення, але не допускати протягів та різких перепадів температури.3. Кожна рослина має різний підхід до світла, тому потрібно розміщувати вазони на зручному для них місці.4. Пересаджуючи рослини, потрібно вибирати грунт в залежності від устрою кореневої системи.5. Систематично видаляти сухі гілки та листя.

Номер слайду 7

Екскурсія класними кімнатами

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Родина:  Ароїдні  Вид: Монстера (Monstera) дірява  Назва роду походить від латинського monstrum – чудовище. Відомо 22 види, поширені від Мексики до Бразилії і на Малих Антильських островах. Велика ліана з світло-зеленими чи яскраво-зеленими листками, в культурі цільними (отвори з’являються у рослин з довгими, більше 3 м, стеблами на вертикальній опорі). Черешки до 30 – 40 см довжиною, з гребінчастими краями; листкова пластинка не рівнобока, продовгувато-серцевидна, 40 – 50 см довжиною, 20 см шириною; на верхній стороні чітко видно 20 – 30 бокових жилок першого порядку. В культурі цвіте дуже рідко. Батьківщина – Мексика.  Взимку рослину утримують при температурі 16 – 200 С. Тіневитривала. Догляд загальний. Земельна суміш № 4 (для великих діжок з додаванням однієї частини перегною). Розмножується зазвичай стебловими черешками у весняний період (термін вкорінення 40 днів).

Номер слайду 10

Родина:  Виноградові  Вид: Цисус ромболистий (Cissus rombofolia)  Назва роду походить від грецького kissos- плющ: по подібності характеру росту пагонів. Відомо близько 350 видів, поширених переважно у тропіках, рідше у субтропічних районах земної кулі. Цисус ромболистий – ліана з трав’янистими повзучими пагонами. Листки почергові, трійчастоскладні, листочки ромбовидні, верхній листочок на більш довгому черешку, листочки нижньої пари дещо асиметричні, в верхній половині рідко зубчасті, темно-зелені. На одному вузлі з листом часто розвивається спірально вигнутий зазвичай вилчастий на кінчику вусик до 20 см довжиною. Стебла, вусики і черешки густо опушені бурими волосками, рідке опушення видно на молодих листках. Квіти зеленуваті, п’ятичленні, дрібні, зібрані в кистевидні пазушні суцвіття. Плоди ягодоподібні. Батьківщина – тропіки Центральної і Південної Америці. Це невибаглива, досить тіневитривала рослина, маловимоглива до температури взимку, легко переносить сухість повітря. Ґрунтова суміш № 2. Розмножується черешками (вкорінюється у воді).  

Номер слайду 11

Родина: ЛілейніВид: Хлорофітум – Chlorophytum Бонні Батьківщина: тропіки східної та західної півкуль земної кулі 14 Рід Chlorophytum складається з 250 відомих видів. В культурі найбільш відомі 2 види: Сh. сареns і Сh. comosum. Декоративні, ампельні рослини з багаточисельними пагонами, що звисають, дуже ефектно виглядають та невибагливі до умов існування, тому їх культивують як в помірно теплих і прохолодних оранжереях, так і в кімнатах. Ці рослини добрі очисники повітря, а деякі з них найшли використання в медицині. В нашій школі зустрічаються два види цих сукулентних рослин - це: 1) хлорофітум хохлатий - Сh.comosum Jacques; 2) хлорофітум кольоровий - Сh.comosum Variegatum. Рослини виду Сh.comosum мають товсті пучкуваті корені. Листя прикореневі, м'ясисті, соковиті, зібрані в розетки, часто розташовані в два ряди, лінійні, розміром до 40 см завдовжки й 1,2-1,5 см по ширині. Квітконоси, що з'являються між кореневого листя, довжиною 30-60 см, мають на верхівці декілька біленьких або жовтеньких квіточок, з віночкоподібним, трубчастим, 6-лопастним навколоцвітніком, зібрані в суцвіття просту або розвітвлену китицю. Згодом, на квітконосі розвиваються молоді відростки — рослинки, що складаються з коренів та пучків листя. Вид Сh. comosum Variegatum. відрізняється від хлорофітума хохлатого наявністю білий смузі посередині та по краях. Хлорофітум розмножується молодими, розвинутими на квітконосі відростками практично на протязі всього року. Їх відокремлюють і висаджують в земляну суміш: дернова, перегнійна, листова землі по 1 частині, пісок - 1/2 частина. Полів потрібен досить достатній. Оптимальна температура для цих рослин — 12—15°С. Якщо рослину використовують як ампельну, її потрібна підпірка

Номер слайду 12

Родина: ГеранієвіВид: Герань (пеларгоніум) - Реlагgonium зональна. Батьківщина: південна Африка Рід Ре1агgonium складається з 350 відо В перекладі з грецької-журавель. Переважно кімнатна рослина з зазубреними листками і великими квітками мих видів. Серед поширених видів кімнатних гераней можливо зустріти три, що найбільш часто зустрічаються - це: 1) зональна герань - Р. zonale Ait; 2) пахуча - Р. graveolens Ait ; 3) крупно цвітна - Р. grandiflorum Willd. Красиві, невибагливі за доглядом, середовищем існування, ці кімнатні рослини приглянулися людині настільки, що їм знайшли застосування і як горшковим рослинам, і як рослинам, що використовують у квітковому оформленні садів, парків, скверів. А деякі види, крім того, є цінною сировиною для виготовлення ефірних масел, що застосовуються у парфумерній та миловарній промисловості. В нашій школі найбільш поширений вид герані - Пеларгонія зональна - Р.zonale Ait. Вид Р.zonale утворився в результаті схрещування між собою Р.zonale з Р.inguinaus. Роботи по гібридизації цієї строкато листяної форми були розпочати на поч. XIX ст. в Англії, а продовжені до Франції, США, Германії. Саме Р.zonale є родоначальною формою садових гібридних зональних пеларгоніумів, що розмножуються вегетативно. Кімнатна рослина Р.zonale Ait має товсті пагони, що дерев'яніють, особливо знизу. Листя в ній округлі до брунькоподібних, по краях слабодольчасті, опушені простими волосками, або волосками, в яких містяться жирні масла, 20 на листах більш менш чітко можна розрізніть червоні або палеві ободки. Листкорозміщення супротивне, зверху - чергове, у основи черешка є прілисники. Квітки, в основному 5-членні, двостатеві, зібрані в суцвіття зонтик. Зустрічаються самого різноманітного забарвлення - червоні, рожеві, білі, лілові, бувають прості, напівмахрові, махрові. В квітництві рослина представлена багаточисельними гібридами і сортами, кожен з яких цінується за свою барвисто-листність, рясне та довге цвітіння. В нашій школі зустрічається сорт „Метеор" — рослини з красивими яскравими квітками шарлахові-червоного забарвлення, прості за будовою, та „Enrett Richards Schrader"- квіти якого мають лососеве-рожеве забарвлення, з махровою поверхнею, що рано розпочинають своє цвітіння. Рослини розмножуються вегетативно. Чирянкування можна проводити починаючи з лютого-березня, та влітку, в ліпні-серпні. Після обрізки їх складають на 1 годину для вивітрювання на свіжому повітрі, а після цього висаджують в субстрат суміші торфу та піску 1:1, або 1:2. Укорінення відбувається на протязі 2-3 тижнів при температурі 18-20 С0 . Чирянки, що вкоренилися, пересаджують у горщики з сумішшю, що складається з рівних частин дернової, перегнійної, торф'яної земель та піску. Догляд за рослинами складається з поливання та провітрювання. Полив потрібен помірний, за необхідністю, земляний ком не повинен підсихати. Р.zonale потребують внесення добрів, в субстрат бажано додавати сіркокислий амоній, а рідкій підкорм робити сумішшю повних мінеральних добрів, з розрахунку 30 грам на 10 л води.

Номер слайду 13

Родина: Комелінові(Commelinaceae)Вид: Традесканція кімнатна Один з найпоширеніших квітів, що вирощуються в домашніх умовах. Цей рід багаторічних трав налічує 70 видів, серед яких є і рослини для квітників, і ампельні квіти для дому. Батьківщиною цієї квітки вважають Центральну і Південну Америку. Традесканція кімнатна отримала свою назву завдяки Джону Традесканту, вперше описав цю рослину ще в часи короля Англії Карла I. Серед народних назв найпопулярнішими є «бабські плітки» і «ломикамінь». Ця квітка з повзучими або прямими пагонами (залежно від виду) має чергові листя різної форми (ланцетні, еліптичні, яйцевидні). Суцвіття цієї рослини знаходяться в пазухах верхівкових листків. Серед найбільш поширених ампельних квітів традесканція кімнатна є найпопулярнішою. Прищіпка її пагонів допомагає отримати більш густе і гілляста рослина. Традесканцію вирощують у підвісних вазонах або на полицях. При цьому її пагони дуже мальовничо виглядають витончено звисаючи вниз.

Номер слайду 14

Родина: Мальвових Вид: Гібіскус (китайська рожа) (Hibiscus rosa-sinensis) Своею науковою назвою рослина зобов'язана красивій птиці ібіс. Бутони дійсно нагадують обрисами силуети лелечих з характерним червоним оперенням і довгим зігнутим дзьобом. Листя у гібіскуса шкірясті, еліптичної форми, яскраво-зелені, злегка розсічені по краях або зубчасті, з загостреними верхівками. Квітки поодинокі великі, дуже декоративні. Температура: У весняно-літній період - + 22 ... + 25 С. З початком осені її необхідно знижувати до + 16 С, а в зимовий період до + 14 С, що буде позитивно позначатися на його декоративності, а також кращій якості квіткових бруньок. Більш низький температурний режим призведе до скидання листя. У період цвітіння можна забезпечити квітки більш високу температуру, що досягає позначки +30. Освітлення: необхідний простір, яскравий, але розсіяне світло, легкий живильний і пухкий грунт. Полив: Гібіскус любить вологий грунт, тому в літній період його поливають рясно 2-3 рази в тиждень, так як пересушені ділянки можуть викликати в'янення і скидання листя. Розмноження: Щоб збільшити чисельність гібіскуса в домашніх умовах, використовують два основних способи - насіннєвий і живцювання. За допомогою насіння розмножують культуру селекціонери - для любителів цей спосіб досить трудомісткий, і цвітіння можна буде побачити лише через пару років. Гібридний гібіскус можна розсадити шляхом розподілу материнського куща. Вологість повітря: Гібіскус найкраще себе почуває при високій вологості повітря, яка сприяє пишному і тривалому цвітінню. Обприскування в літній період є важливою складовою правильного догляду. Процедура проводиться двічі на день - вранці і ввечері. У весняний та осінній період обприскують раз в два дні. Пересадка: Куплений в горщику гібіскус потрібно залишити на південно-східній стороні приміщення для адаптації. Через 2-3 тижні його рекомендується пересадити в новий грунт. Підживлення: Підживлення необхідні комплексні, з невеликим вмістом азоту. Рекомендується придбати суміш для квітучих рослин. Вносять добрива з рідкому вигляді, попередньо розчиняючи у воді і поливаючи гібіскус під корінь. Підрізання: Для формування крони необхідної форми щорічно гілки гибискуса можна вкорочувати на ½ довжини

Номер слайду 15

Родина : КислиціВид: Кислиця трикутна або оксаліс (Oxalis)Цвітіння. З останніх днів травня або з перших ― червня і до самої зими. Освітленість. Необхідний яскравий світ, який обов'язково повинен бути розсіяним. Температурний режим. Протягом періоду вегетації температура повітря повинна бути в межах від 20 до 25 градусів, а у період спокою ― від 12 до 18 градусів. Полив. У весняно-літній період полив повинен бути рясним, а в холодну пору року ― від помірного до мізерного. Вологість повітря. Добре росте при вологості повітря, яка характерна для житлових приміщень, однак якщо в кімнаті дуже жарко, тоді іноді зволожуйте листя з пульверизатора. Добриво. Під час інтенсивного росту підживлення проводять 1 раз на 15-20 днів, для цього використовують мінеральні комплексні добрива в половинній від рекомендованої виробником дозуванні. Період спокою. Він починається після цвітіння і триває 4-6 тижнів. Пересадка. Пересадку молодих кущів проводять щороку, а дорослих ― 1 раз в 2 або 3 роки. Розмноження. Найчастіше використовують бульби або дочірні цибулини, а більш рідко ― насіннєвий спосіб. Шкідливі комахи. Попелиці, щитівки і павутинні кліщі. Захворювання. Фузаріоз і сіра гниль. Властивості. Це рослина володіє цілющими властивостями, у його листі міститься велика кількість вітаміну С.

Номер слайду 16

Родина: Товстолистих. Вид: Каланхое (Kalanchoe Adans.) Блоссфелдьда Цвітіння. Починається в останні зимові тижні і триває приблизно 30 днів. Освітленість. Потребує яскравому, але розсіяному світлі, тривалість світлового дня близько 12 год. Температурний режим. У зимовий час ― 14-18 градусів, а влітку ― 18-28 градусів. Слідкуйте за тим, щоб в кімнаті, де знаходиться квітка, температура не була менше 10 градусів. Полив. Рекомендований нижній полив. Під час вегетаційного періоду він повинен бути помірним і проводиться відразу після того, як просохне верхній шар субстрату в горщику. У зимовий період поливати квітку треба тільки після того, як ґрунт на глибину просохне на 1/3 частину. Вологість повітря. Добре росте при звичайній для житлових кімнат вологості повітря. Однак у спекотні дні квітка рекомендується систематично зволожувати з обприскувача теплуватою водою. Добриво. В літній період і восени (під час формування бутонів) підгодовувати кущ треба 1 раз в тиждень, для цього використовують добриво для сукулентних рослин та кактусів. Органікою підгодовувати каланхое можна не більше 1 разу на 2 тижні. Обрізка. Коли кущ відцвіте, видаляють всі квітконоси. Період спокою. Починається відразу після закінчення цвітіння і триває приблизно 30-45 днів. Пересадка. Дану процедуру проводять тільки при необхідності тоді, коли кореневій системі стає занадто тісно в горщику. Пересаджують квітка на початку вегетаційного періоду. Грунтосуміш. Для вирощування культури можна використовувати готову грунтосуміш, призначену для кактусів і сукулентних рослин. Також підійде субстрат, що складається з листової і дернової грунту, піску і торфу (2:4:1:1). Розмноження. Живцюванням і насіннєвим способом. Шкідливі комахи. Борошнисті червці, щитівки, павутинні кліщі, попелиці. Захворювання. Борошниста роса, фітофтороз, сіра гниль, стеблова гниль, кільцева плямистість листя. Властивості. Така рослина є лікувальною. Воно відрізняється протимікробну, кровоспинну, протизапальну, ранозагоювальну і дезинфікуючим властивістю.

Номер слайду 17

Родина: Аралієвих (Araliaceae)Вид: Плю́щ (Hedera L.)Цвітіння: декоративно-листяна рослина. Освітлення: для форм із зеленим листям – півтінь або тінь, для ряболисті – яскраве розсіяне світло або легка півтінь. Температура: в період вегетації – 22-24 ˚C, взимку потрібна прохолода, але не нижче 13 ˚C. Полив: регулярний, помірний. Вологість повітря: підвищена. Рослина потребує щоденного обприскуванні, а при утриманні взимку в теплому приміщенні горщик потрібно тримати на піддоні з мокрою галькою. Підживлення: з березня по серпень два рази на місяць комплексними добривами для декоративно-листяних рослин. Період спокою: взимку. Пересадка: молоді рослини пересаджують щорічно, дорослі – у міру необхідності, коли їм стане тісний горщик. Розмноження: в основному вегетативне: відводками, пагонами, верхівковими живцями. Шкідники: тля, щитівки, ложнощитовки, цикламенові і павутинні кліщі, борошнисті червці, оранжерейні трипси. Хвороби: втрата декоративності через поганий догляд і неправильного утримання. Детально про вирощування плюща читайте нижче

Номер слайду 18

Родина : Амарилісових. Вид: Зефирантес (лат. Zephyranthes)білий. Різні види зефірантеса цвітуть у різний час. Так, якщо Зефірантес крупноквітковий починає цвісти в травні, а милуватися квітками можна до липня, то Зефірантес білосніжний цвіте пізніше, у липні – жовтні. Деякі види в зимовий час скидають листя, а інші ні. Залежно від цих особливостей буде відрізнятися і догляд. Всі зефірантуси люблять сонце і хороше освітлення у період активного росту і цвітіння. Тому в кімнаті їм потрібно надати саме освітлене вікно. Краще всього підійдуть вікна, що виходять на південний схід або південний захід. Влітку рослини добре почувають себе на балконі. У зимовий час квіти, які скинули листя, потрібно прибрати в темне і прохолодне місце. Поливати їх не потрібно. Землю зрідка змочують, щоб цибулини не пересохли. Температура в приміщенні повинна бути невисокою – близько 14 °C, а найменше 5 °C. При більш низькій температурі рослина може загинути. Весною, коли почнуть з’являтися нові листя, рослини ставлять на світло і відновлюють полив. Якщо зефірантес взимку листя не скидає, його потрібно тримати у світлому і прохолодному місці. Поливи взимку не мають бути частими. Навесні їх збільшують, а влітку рослину поливають часто і рясно. Але в будь-який час року земля в горщику не повинна пересихати. Найкраща температура для зефірантеса в літній час 20 – 25 °C. Зефірантес дуже любить підгодівлі і добре на них реагує. У період росту і цвітіння їх треба проводити кожні десять днів. Для підгодівлі можна використовувати повне мінеральне добриво. Зефірантес любить підвищену вологість, адже він – рослина тропіків. Тому його листя потрібно в літній час періодично сприскувати водою. Пересаджувати цибулини треба після закінчення періоду спокою. Робиться це щорічно

Номер слайду 19

. МОВА КІМНАТНИХ РОСЛИН- Азалія –дівчатам додасть жіночності, а хлопцям – мужності, навчить вирішувати спори без конфліктів. - Хлорофітум, плющ, сансевєра – рекордсмен по очищенню повітря. - Алое – зміцнює імунітет. - Цитрусові та хвойні – виділяє фітонциди, які вбивають віруси. - Дифенбахія – знезаражує приміщення. - Герань – дезинфікує та дезодорує повітря, розвиває почуття гумору. - Циперус – бореться з сухістю повітря. - Кактуси – нейтралізують радіаційний вплив на ваш організм. - Китайська роза –допоможе позбутися втоми і дратівливості.  - Цибуля і часник – дезинфікують повітря і покращують сон. - Традесканція – індикатор енергетичного благополуччя будинку. - Фікус – створює благоприємну атмосферу та затишок у будинку. Фіалка – дає впевненість і відчуття захисту у період негаразд. - Тюльпани – відганяють бідність, відчай, печаль. - Каланхое – кімнатний женьшень. - Монстера – забирає негативну енергію.

Номер слайду 20

ВИСНОВОК При створенні проекту «Галерея кімнатних рослин» ми багато дізналися про види рослин та їх значення в житті людини. Виявили, що вони поліпшують настрій, зволожують повітря і виділяють в нього корисні речовини – фітонциди, які вбивають мікроорганізми. Також ми дізналися, що кожній рослині потрібні певні індивідуальні умови (зволоження, освітлення, тип грунту) для кращого росту та розвитку. Ми дійшли висновку, що для покращення умов навчання та самопочуття учнів в школі та вдома потрібно використовувати кімнатні рослини, які найкраще поглинають токсичні речовини, легко розмножуються та добре пристосовані до наших кліматичних умов. Це можуть бути хлорофітуми, традесканції, фікуси, драцени, бегонії… 

Номер слайду 21

Проект виконали: Черниш Яна, учениця7 класу Остапова Тетяна, учениця 7 класу Гуменюк Жанна, учениця 7 класу. Керівник: Нікітенко Людмила Олександрівна, вчитель біології

Номер слайду 22

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
29 листопада 2021
Переглядів
939
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку