Контрольна робота . Харчування і травлення.

Про матеріал
Рівневі завдання різного типу: тестові з однією та кулькома варіантами відповіді, вставити пропущені слова, встановити послідовність та відповідність, питання з відкритою відповіддю. Вказано оцінювання.
Перегляд файлу

                                              Дата……….Клас….Прізвище , ім’я………..……………........В-І

                                                                      «Харчування і травлення»

І рівень

Виберіть одну правильну відповідь . ( по 0,5 б)

1. Визначте речовину, що підлягає розщепленню ферментом ліпазою:
А) білок;     Б) жир;    В) інсулін;     Г) вуглевод.

 

2. Укажіть кількість слинних залоз у людини:
А) 1 пара;     Б) 2 пари;    В) 3 пари;    Г) 4 пари.

 

3. Визначте найбільший орган травної системи:
А) глотка;          В) шлунок;
Б) печінка;         Г) підшлункова залоза.

 

4. Укажіть хворобу шлунка:
А) коліт;     Б) ентерит;    В) гастрит;   Г) апендицит.

 

5. Укажіть фермент, що розщеплює білки:
А)амілаза;  Б) пепсин;  В) ліпаза;  Г) лізоцим.

 

6. Який орган травної системи зображено на малюнку?

C:\Documents and Settings\мальвічко\Мои документы\Мои рисунки\Изображение\Изображение 001.jpg

А) шлунок ;

Б) печінка ;

В) підшлункова залоза .

 

ІІ рівень

Виберіть три правильні відповіді  ( 1 б)

7. Оберіть процеси, що відбуваються в тонкому кишечнику.
A) всмоктування води;
Б) повне розщеплення органічних речовин;
B) всмоктування глюкози й амінокислот у кров;
Г) формування калових мас;
Д) всмоктування жирів у лімфу.

 

Впишіть пропущені в тексті слова (по 0,5 б)

 8. Кінцевим продуктом розщеплення білків у травному тракті є ________________-,

    а продуктом   розщеплення вуглеводів – ______________________.

 

9. У ротовій порожнині їжа ________________, ___________________, перемішується                                                                                             та хімічно змінюється.

 

ІІІ рівень

 Укажіть правильну послідовність та відповідність  ( по 1,5 б)

підсумкові контрольні роботи 9 клас10. Вкажіть правильну послідовність розташування органів травної системи.
А) Глотка;

Б) ротова порожнина;

В) стравохід;

Г) шлунок;

Д) тонкий кишечник;

Е) анальний отвір;

Є) товстий кишечник.

 

11.  Установіть відповідність між назвою хвороби та її визначенням.
1. гастрит;                          А) Запалення жовчного міхура;
2. виразка шлунка;           Б) запалення товстої кишки;
3. апендицит;                    В) пошкодження оболонок шлунка;
4. холецистит.                   Г) запалення слизової оболонки шлунка;
                                           Д) запалення відростка сліпої кишки.

1

2

3

4

 

 

 

 

 

 

 

ІV рівень .

 Виконайте одне завдання. ( 3 б)

  1. Розкрийте механізми регуляції слиновиділення і ковтання?

  2. Укажіть причини виникнення  захворювань травної системи. Обґрунтуйте способи запобігання їм.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                            Дата……….Клас….Прізвище , ім’я………..……………........В-ІІ

                                                                  «Харчування і травлення»

І рівень

Виберіть одну правильну відповідь . ( по 0,5 б)

1. Виберіть речовини, які розщеплюються в ротовій порожнині:
А) вітаміни;            Б) вуглеводи;      В) білки;        Г) жири.

 

2. Укажіть кількість зубів у дорослої людини в нормі:
А) 22;          Б) 36;       В) 32;          Г) 64.

 

3. Укажіть процес, який відбувається у товстому кишечнику:
А) розщеплення білків;    Б) всмоктування води;  В) розщеплення жирів;    Г)розщеплення вуглеводів.

 

4. Визначте речовину, під впливом якої відбувається емульгація жирів:
А) пепсин;      Б) хлоридна кислота;     В) жовч;          Г) лізоцим.

 

5. Назвіть фермент, що розщеплює вуглеводи:
А) трипсин;        Б) амілаза;     В) ліпаза;           Г) ерепсин.

 

6. Який орган травної системи зображено на малюнку?

                                    

 А) шлунок ;

 Б) печінка ;

 В) підшлункова залоза .

 

ІІ рівень

Виберіть три правильні відповіді  ( 1 б)

7. Укажіть процеси, що відбуваються в ротовій порожнині.
A) Первинна обробка їжі слиною;
Б) пережовування їжі;
B) розщеплення білків;
Г) часткове розщеплення вуглеводів;
Д) всмоктування жирів.

 

Впишіть пропущені в тексті слова (по 0,5 б)

 8. _______________ виділяє жовч, яка збирається в _______________ міхурі та виділяється в тонкий кишечник.

 

9. Товстий кишечник складається зі _______________,_____________, _____________ кишки.

 

ІІІ рівень

 Укажіть правильну послідовність та відповідність  ( по 1,5 б)

підсумкові контрольні роботи 9 клас10. Вкажіть правильну послідовність процесів травлення.
A) Остаточне розщеплення органічних речовин;
Б) часткове розщеплення вуглеводів;
B) початок розщеплення білків;
Г) всмоктування продуктів розщеплення;
Д) всмоктування води;
Е) формування калових мас;
Є) виведення неперетравлених залишків.

 

11. Установіть відповідність між речовинами та місцями їх утворення в організмі.
1. Амілаза;            А) Підшлункова залоза;
2. пепсин;              Б) шлунок;
3. жовч;                 В) рот, слинні залози;
4. трипсин.            Г) печінка;
                               Д) товстий кишечник.

1

2

3

4

 

 

 

 

 

 

IV рівень

Виконайте одне завдання. ( 3 б)

  1. Доведіть, що органи травлення утворюють єдину систему.

  2. Укажіть причини виникнення  захворювань травної системи. Обґрунтуйте способи запобігання їм.

 

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Контрольні роботи
Додано
30 листопада 2021
Переглядів
2156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку