: ГАРНИЙ ПОЧАТОК В ЛЮДИНІ (Закладена любов і устремління до красивого)

Про матеріал

Працювати над формуванням міцного морального стрижня, створення імунітету від усього негативного. Вчити осмислювати й приймати знання до серця, закріплювати їх шляхом практичного застосування у повсякденному житті. Виховувати волю, устремління до шляхетності, добра, краси людських відносин.

Перегляд файлу

 

 

Тема:   ГАРНИЙ ПОЧАТОК В ЛЮДИНІ

   (Закладена любов і устремління до красивого)

Мета: Працювати над формуванням міцного морального стрижня, створення імунітету від усього негативного. Вчити осмислювати й приймати знання до серця, закріплювати їх шляхом практичного застосування у повсякденному житті. Виховувати волю, устремління до шляхетності, добра, краси людських відносин.

 

Хід уроку:

  1. Оргмомент.
  2. Актуалізація знань.
  • Що таке природа? (Все, що навколо нас – природа). А чи є людина частиною природи?

– Якщо людина частина природи, то чи є вона частиною красивого?

  1. Бесіда за темою.

   У сдній книжці мудрості я прочитала слова, які хотіла б взяти епіграфом уроку: «Ключем до рзуміння гармонії є краса. Краса чисто фізична, не сповнена красою духу н є красою». Давайте сробуємо розібратися в цьому.

Якщо людина частина природи і красивого, вона тягнеться до краси, яка манить людину і приваблює.

В душу (невидиме серце, що знаходиться всередині звичайного серця) кожної людини з самого народження закладено частинку краси, тому людині подобається гарне і вона прагне до краси. Саме через цю частинку все красиве викликає в вас почуття радості, а все негарне засмучує і швидко псує настрій.

Людина тягнеться душею до красивого, тому їде відпочивати до лісу, на озеро, в парк, але ніколи не поїде відпочивати, наприклад, на звалище сміття, або на завод.

Кожна людина душею вміє розрізнити прекрасне й потворне.

Чому, коли поруч немає дорослих, дитина може легко відрізнити погане від хорошого; добре знає, як чинити можна, а як не можна; які думки красиві і хороші, а які погані і огидні. Саме душа (невидиме серце) нечутно підказує вам і допомагає відчути, що красиве, а що негарне.

Що краще і красивіше: садити квіти або зривати їх для подарунка? Будувати, творити або руйнувати? Відняти іграшку або віддати? Вам про це спеціально не говорили, але ви серцем одразу ж відчуваєте, що красиво і добре, а що негарно і погано.

Душа людини постійно потребує краси.

Якщо душу людини позбавити краси (зовнішньої, і особливо внутрішньої: думок і мрій), то життя людини стане безрадісним і нещасним.

Людині приємно творити красу.

Від добрих і красивих думок і вчинків людина отримує задоволення, бо її душа в цей час відчуває тріумф і радіє (захват душі). Для того, щоб радіти душею, людина повинна думати і мріяти про красиве, красиво спілкуватися з іншими і знаходити в житті красиве.

Піклуючись про кімнатні квіти або годуючи птахів, ви чините красиво, і хоча навколо вас немає клоунів, вам все ж радісно і ця радість йде зсередини, від вашої душі, що радіє.

  1. Читання вчителем оповідання «Красива Жаба і потворний Пес».

Я пропоную вам сьогодні прослухати казку «Красива Жаба і потворний Пес».

Красива Жаба і потворний Пес

Ви вже дізналися про назву цієї казки? Не дивуйтеся. Так може трапитися в житті: слизька зелена жаба може виявитися красивою, а пухнаста розумна собака може виявитися потворною. Адже справжня краса не зовні, а всередині серця захована.

    

 

Якось раз мисливський Пес біг уздовж берега і шукав де  впала Качка, яку підстрелив його господар. Пес обнюхував повітря, кущі й траву в пошуках пораненої Качки, і несподівано наскочив на Жабу, яка сиділа у заростях очерету.

 – Жабо, ти ніде тут не бачила пораненої Качки? – запитав Пес.

Жаба бачила поранену Качку. Вона знала, що у качки залишилося семеро маленьких каченят, і тому підказала їй одне тихе затишне місце, де можна тимчасово сховатися від мисливця і його Пса. Та Жаба нічого не відповіла, а продовжувала мовчати.

 – Так ти що, надумала мовчати, коли тебе запитують, – розлючено загарчав Пес.

Жаба про всяк випадок стрибнула у воду подалі від Пса і сказала, що шукати поранену Качку, щоб її загризти, – дуже поганий і жорстокий вчинок для ситого мисливського Пса, якого завжди годує господар будинку.

Здивувався Пес жаб'ячій хоробрості, та злитися не перестав:

– Поки господар мене годує, я повинен робити будь-яку роботу, навіть погану і злу. Інакше я опинюся на вулиці і стану бездомним.

– Ах так, значить, ти думаєш тільки про себе, – розчаровано сказала Жаба. – А я думала, що ти так любиш свого господаря, що готовий заради нього на все.

– Хто мене годує, тому і служу, –  гаркнув Пес, –  а розбиратися в тому, погано я чиню чи добре, я не збираюся.

– А я,  – сказала Жаба, –   ніколи б не служила тому, хто пропонує мені чинити погано, навіть якщо б мені за це давали щодня по тисячі смачних комарів.

  За комарів я і сам не служив би, а от за шматочок ковбаси чи сосиски готовий будь-кому горло перегризти.

 – Дуже шкода, що життя будь кого ти оцінюєш в шматочок сосиски. Мені більше немає про що з тобою говорити, – з гіркотою сказала Жаба. Вона пірнула в озеро і зникла.

Дуже скоро мисливський Пес опинився на вулиці і став годуватися на смітнику. Його господар виїжджав надовго в далеку країну, де платили багато грошей. А через зайву гривню господар, так само, як і його Пес, готовий був вчинити як завгодно, навіть негарно.

 

  1. Обговорення прочитаного.

  – Чи можна сказати, що думки, слова і вчинок Жаби були гарними? Чому? (Допомога,  турбота, принесена користь завжди красиві).

  • Чи можна сказати, що слова і думки Пса були потворні? (Вбивство без потреби, шкідливість, служіння поганому  – потворні).
  •  

Звучить приглушено класична музика (на смак педагога), діти відповідають на наступні запитання педагога і роздивляються слайди з квітами.

 

  1. Підсумок уроку.

– Чим людина відчуває красу і неподобство? (Душею, серцем).

     – Якби вам запропонували іграшки, ви б стали чинити некрасиво і робити кому-небудь погано?

  • То ж, давайте зробимо висновок: душа людини створена красивою, тому

вона любить все красиве і спрямовує людину до краси.

 

  1. Дом. завдання: Намалюйте ілюстрації до прослуханого. 

 

doc
Додано
7 липня 2018
Переглядів
800
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку