Генріх Гейне – німецький поет-романтик. «Книга пісень» – видатне явище німецького романтизму

Про матеріал
Презентація допоможе учителю при підготовці та проведенні вступного уроку, присвяченого творчості видатного німецького письменника-романтика Г. Гейне
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Поет живе у світі дивних сновидінь. Кожний вірш розділу – це опис тяжкого сну, видінь, що відвідують поета. Усні він бачить «її» – невірну кохану, втрачену назавжди. Буває на її весіллі з іншим. Кохана зображена як романтична мрія, нестерпне чекання, химерне сновидіння.

Номер слайду 6

У «Ліричному інтермецо» Гейне свої почуття виражає через образи природи - ніжної, лагідної, спокійної. Іноді символіка природи набуває драматичного характеру.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

За жанром цикл найближчий до твору -мандрів. Поет подорожує, і в його душі оживають спогади про душевні муки. Минуле хвилює поета, але змушує швидше осмислити його, ніж пережити знову. Ліричний герой дивиться на минуле очима досвідченої людини. Юнацькі страждання близькі йому як спогад.

Номер слайду 9

Видатний поет – романтик Гейне є неперевершеним майстром ліричної мініатюри і фольклорно-історичної балади. Вірші Гейне успадкували мелодійність і ніжність народної пісні. Поет розкриває чарівність народних легенд, небуденний світ героїчних переказів.

Номер слайду 10

Вірші дістають знамениту гейнівську кінцівку: поет говорить про щось піднесене, романтичне, урочисте – і раптом опускає читача на землю, до тверезої буденної прози. Особливо часто такі кінцівки трапляються в останній частині циклу , вірші якої написані в особливій оригінальній манері – без рими, без певного ритму, рядками різної довжини, що створює враження рокоту морських хвиль.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

- основним конфліктом у віршах Гейне є протиріччя між ідеалом та дійсністю - ліричний герой Гейне втілює характерні риси романтичного героя: неординарність, несхожість на обивателів - важливу роль у віршах поета відіграє природа - наявні фольклорні мотиви - присутня у поезіях також романтична іронія - іронічне сприйняття дійсності, а також самоіронія

ppt
Додано
16 травня 2020
Переглядів
1180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку