Генріх Ібсен. Життєвий та творчий шлях

Про матеріал
Урок вивчення нового матеріалу. Огляд життя Генріха Ібсена, цікавих фактів біографії письменника. Аналіз відмінностей "нової драми" від класичної. Історія створення п'єси "Ляльковий дім"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГЕНРІК ІБСЕН1828 — 1906 ТВОРЕЦЬ “НОВОЇ ДРАМИ”

Номер слайду 2

Порівняйте характерні ознаки драми Старої та Нової

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ЗНАЙДІТЬ СЕРЕД ОЗНАК “НОВОЇ ДРАМИ” ЗАШИФРОВАНІ СЛОВАЗміни у сцено. ГрафіїЗбільш. Ення значе. Ння ремарок і пауз. Відк. Ритий фІнал. Аналітична КомпозицІя драми. Актуальна про. Блематика. Широке використання підтек. Сту. Новий тип т. Еатрального драматич. Ного конфлікту

Номер слайду 5

Представники “нової драми”Моріс Метерлінк. Кнут Гамсун. Герхарт Гаупман

Номер слайду 6

Антон Чехов. Бернард Шоу. Б’єрнстьєрне Б’єрнсона

Номер слайду 7

Розглянувши кроссенс, розповісти біографію Г. Ібсена Таємниця життя незбагненна,але ми не можемо відмовитися відспокуси все ж таки пізнати її та зрозуміти Й. Гете

Номер слайду 8

Анкета письменника

Номер слайду 9

Новаторство Ібсена

Номер слайду 10

Історія створення п’єси. В основу драми Ібсен поклав реальну подію. Прототипом Нори стала норвезько-данська письменниця Лаура Кілер. Після смерті батька Лаура з матір'ю переїхала до Данії, де в 1873 році вийшла заміж за ад'юнкта Віктора Кілера. Він був доброю людиною, але іноді у нього траплялися припадки жорстокості, особливо болісно переносив він грошові проблеми. У 1876 Віктор захворів на туберкульоз. Його потрібно було лікувати на Півдні. Лаура таємно взяла позику в банку. Чоловік вилікувався від хвороби. Пізніше Лаура знову зробила позику у формі векселя. За неї поручився далекий родич. До моменту закінчення векселя Лаура була хвора після пологів, без грошей і не змогла викупити вексель. Всі її дії стали відомі її чоловікові. Спочатку він їй глибоко співчував, але під впливом сім'ї і друзів змінив своє ставлення до неї і став вимагати розлучення, який незабаром оформили. Дітей у Лаури забрали, її визнали психічнохворий, брехухою. Але минув час, чоловік попросив Лауру повернутися додому. Вона повернулася, знову стала його дружиною.

Номер слайду 11

Сценічна доля твору На початку 1900 років ібсенівська драма заполонила всі європейські сцени. Перша постановка відбулася 21 грудня 1879 у Королівському театрі Копенгагена. На українській сцені п’єса вперше була поставлена ще в 1900 році в київському театрі «Соломон». Сучасний театр також ставить драми Ібсена, особливою увагою режисерів користується саме драма «Ляльковий дім». Фільми за творами Г.Ібсена регулярно знімаються на його батьківщині. Драма «Ляльковий дім» займає особливе місце, перша екранізація відбулась ще у 1973 році, режисер Арилд Брінкманн. За межами Норвегії драма була екранізована двічі у Великобританії 1973 року, у Франції 1973 року. Відомий також телеспектакль «Нора» російського режисера Іона Унгуряна екранізований у 1980 році.

Номер слайду 12

Запитання для дискусії: Чи є вам чому навчитися у Генріка Ібсена?Чи вважаєте ви письменника талановитим?

Номер слайду 13

Складіть підсумковий, відносно біографії, сенкан “Генрік Ібсен”

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Знати зміст драми «Ляльковий дім», С. 241-250. Написати характеристику персонажів. Підготуватися до інсценування уривків.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Золотавіна Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ніколенко О.М., Зуєнко М.О., Стороха Б.В., Туряниця В.Г., Орлова О.В.)
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
872
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку