Географічна гра « Що? Де? Коли?»

Про матеріал
Мета: розширення знань учнів із географії поза межами вимог шкільної навчальної програми, розвиток мислення та вміння, використовувати набута географічні знання в нестандартних ситуаціях, ^ Ка тегорія учнів: 10 клас. Обладнання: фізична та політична карта світу, питання для гри. При проведенні таких ігор необхідно дотримуватись певних умов, Запитання мають бути не виключно «на знання», а, скоріше на логічне мислення.
Перегляд файлу

 Географічна гра « Що? Де? Коли?»

Мета: розширення знань учнів із географії поза межами вимог шкільної навчальної програми, розвиток мислення та вміння, використовувати набута географічні знання в нестандартних ситуаціях,

^ Ка тегорія учнів: 10 клас.

Обладнання: фізична та політична карта світу, питання для гри. При проведенні таких ігор необхідно дотримуватись певних умов,

Запитання мають бути не виключно «на знання», а, скоріше на логічне мислення.

Завдання повинні мати різнопланову форму. Питаним до гри:

1. Столиця якої держави перекладається як «Фортеця на болоті»? Правильна відповідь, Лондон.
 

2.Яке місто називають колискою трьох світових релігій? Правильна відповідь. Єрусалим.

3.В якій столиці знаходиться пам'ятник літературним героям Дон Кошту та Санчо Панса?

Правильна відповідь. Копенгаген,
 

4.У Китаї великі річки протікають з заходу на схід, а основні гірські системи простягаються з півночі на південь, У VIII ст. цим скористалися китайські географи. Яке саме?


Правильна відповідь» Вони користувалися цим, як системою координат на місцевості.

5. СШ А. Канада, Австралійський Союз, Бразилія, Яка спільна ознака об'єднує ці держави?

Правильна відповідь. У всіх перелічених державах через ті чи інші причини столицею ставало місто, спеціально для цього збудоване.
6.Яке європейське місто заснувалось завдяки тому, що жителі будували свої будинки на сваях, щоб врятуватись від гунів Атили?


Правильна відповідь, Венеція.
 

7.Жителі французького міста Тулона використовували для цього дресированих чайок. Американці експериментували з ластівками, росіяни - з соколами. Але поза конкуренцією виявився інший птах, якому і спорудили пам'ятник вдячні парижани.

Увага, запитання! Що це за птах?

Правильна відповідь, поштовий голуб.
8.Цю країну називають «країною навпаки». В ній дивовижній країні пальто подає жінка, кермо в машині - з правої сторони, сплять на підлозі, а білий колір є траурним -

Увага, запитання! Як називається ця країна? Правильна відповідь. Японія.
9.У російськім мові існує вираз - «безбрежное море», тобто «море без берегів». Наскільки географічним є цей термін? Чи може море насправді не мата берегів?

Правильна відповідь. Такий вираз має право на існування і в географії. Не має берегів Саргасове море Атлантичного океану. Його межами є океанічні течії.

 

9.У чорному ящику лежить річ. у якій колись головною складовою була рідина, а верхня частина була зовсім порожньою. Проте зараз найчастіше рідини в ньому немає зовсім, а головною його цінністю є порожнеча, яка займає всю його середину. Що лежить у чорному ящику?


Правильна відповідь, У ящику міститься барометр-анероїд , приймальною частиною якого є металева коробочка, з якої викачане повітря.
10.Послухайте уривок із роману Івана Єфремова «На краю Ойкумени»: «Пора спати, - обірвав себе старий. - Дивись, колісниця ночі вже повернула в іншу частину неба. Швидко мчать її чорні коні, а відпочинок потрібен

людині, щоб бути сильною...»

Увага, запитання! Яку колісницю ночі мав на увазі старий?

Правильна відповідь. Так у давнину деякі народи називали сузір'я Великої Ведмедиці. Ним дійсно користувались для визначення часу вночі. Цікаво, що й українська назва цього сузір'я - Великий Віз — дуже близька за
своїм значенням до того, яке вживали у давнішу жителі Середземномор'я.
 

11.У Бельгії і Нідерландах часто бувають низькі хмари і тумани. Тому

з давніх-давен місцевим жителям не завжди вдавалося роздивитися циферблат годинника на баштах.

Увага, запитання! Що придумали у цих країнах, щоб виправити становище?

Правильна відповідь. Куранти.
 

12.У столиці якої країни розміщена Ейфелева вежа?


Правильна відповідь. Франція.
13.Острів, де за легендою прожив 7 років Одіссей, Його ще називають островом німфи Каяійсо.


Правильна відповідь, Мальта.
14.У чорному ящику лежать сім предметів, які складаються з того, із чим алхіміки в Середні віки ототожнювали Сонце і Місяць, Меркурій і Венеру, Юпітер, Марсі Сатурн, Що ж містять у собі ці сім предметів?


Правильна відповідь. У Середні віки алхіміки ототожнювали з небесними тілами відомі на той час метали: золото — із Сонцем, срібло - із Місяцем, ртуть - із Меркурієм, мідь ~ із Венерою, залізо - із Марсом, олово -з Юпітером, свинець - із Сатурном. Таким чином у чорному ящику лежать
сім предметів, які містять указані метали.
15.Ця лісова тварина - родич нашої свійської кішки, але значно перевищує її за розмірами. Живе в Карпатах і рідко - на Волині. Тіло плямисте, хвіст короткий, на вухах мас невеликі китиці. ЯК звуть цю тварину?


Правильна відповідь. Рись.
16.Засноване на місці давньогрецького міста Херсонес (русичі називали його Корсунем). Місто має грецьку назву, яка перекладається як «величне (священне) місто».


Правильна відповідь. Херсонес Таврійський.
17.Вони бувають чоловічі та жіночі, домашні і спальні, верхні і нижні. Відповідає кліматичним умовам. В холодну погоду широкий пояс зберігає тепло, а в спеку широкий рукав забезпечує прохололу. Є національним костюмом. Увага, запитання! Як називається цей костюм?


Правильна відповідь. Кімоно.

Підсумок: підраховуються бали командами та визначається команда переможців.

 

docx
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
1001
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку