ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОСВОЄННЯ АФРИКИ.

Про матеріал
На уроці сформувати в учнів первинні навички складання характеристики географічного положення материка; систематизувати знання учнів про основні етапи історії дослідження Африки; поглибити практичні навички учнів самостійно визначати географічні координати, вимірювати відстань на карті за масштабом та градусною сіткою.
Перегляд файлу

 

          

Тема:

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ.

ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОСВОЄННЯ АФРИКИ.

 

Мета: сформувати в учнів первинні навички складання характеристики географічного положення материка; систематизувати знання учнів про основні етапи історії дослідження Африки; поглибити практичні навички учнів самостійно визначати географічні координати, вимірювати відстань на карті за масштабом та градусною сіткою.

Обладнання: підручники, атласи,  фізична карта півкуль.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Очікувані результати: учні зможуть: називати мандрівників, які сприяли відкриттю південного і східно­го узбережь Африки, розповідати про внесок у дослідження материка Д. Лівінгстона, Г. Стенді, 6. Ковалевського; характеризувати географічне положення материка; нази­вати та показувати на карті крайні точки материка, найбільші острови, півострови, моря, затоки, протоки, океанічні течії поблизу узбережжя; визначати протяжність ма­терика з півночі на південь та із заходу на схід.

 

 

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Учитель знайомить учнів зі змістом, обсягом і завданнями розділу II «Материки тропічних широт» , із місцем і роллю теми «Африка» в структурі курсу.

Назва материка Африка з латини пере­кладається як «безморозна» або «та, що не знає холоду». І дійсно, для більшої частини материка поділ на зиму й літо є умовним. Для цього континенту характерні значні природні контрасти. Наприклад, на екваторі в горах можна потрапити в царство снігу і льоду — гірське зледеніння. А най­більш жарку пустелю земної кулі, що розташована в Африці, перетинає одна з найдовших річок планети. У деяких місцях континенту роками не випадає жодної краплини дощу, а в інших — щодня бувають зливи.

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ

Бесіда за запитаннями

1. Як називається курс географії, який ви вивчаєте в 7 класі?

2. Згадайте на які частини розколовся давній материк Пангея? (Гондвана і Лавразія).

3. Про які головні особливості природи материків ви дізналися на попередніх уроках?

4. Що вам відомо про Африку?

 

III. Прийом «Картографічна розминка»

Учитель показує на карті материки та частини світу, учні називають їх.

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

- Розповідь  вчителя.

    Виконуючи ту чи іншу роботу,кожна людина складає собі план,за яким  їй зручніше буде працювати. Також і ми,розпочинаючи вивчати нову тему,складемо невеличкий план  характеристики географічного положення материка. Отже,

 1. Площа материка.

 Площа материка складає 30,3 млн. км2 (2 місце). Африка майже посередині перетинається екватором, лежить у всіх чотирьох півкулях Землі. Більша частина Африки знаходиться в жаркому тепловому поясі, який визначає особливості її природних умов.

2. Розташування щодо екватора, нульового меридіана, тропіків, півкуль і географічних поясів.

Крім екватора, Африку перетинає нульовий меридіан, тому материк розташований у всіх чотирьох півкулях планети: Північній, Південній, Західній і Східній. Більша частина території континенту розміщена між двома тропіками, в екваторіальному, субекваторіальному та тропічному кліматичних поясах, завдяки чому на значній території постійно спостерігаються високі температури повітря. Лише північна та південна частини заходять у субтропічні пояси.

3. Крайні точки; протяжність материка у градусах і кілометрах із півночі на південь, із заходу на схід.

Північна — мис Рас-Енґела (37° пн. ш.; 10° сх. д.), південна — мис Аґульяс (Ігольний, 35° пд. ш.; 20° сх. д.), західна — мис Альмаді (14° пн. ш.; 18° зх. д.), східна — мис Рас-Хафун (11° пн. ш.; 52° сх. д.). Протяжність материка можна визначити двома способами: за допомогою градусної сітки. Протяж­ність 1° меридіану — близько 111 км, 1° паралелі по широті зазначено в атласах. Проведіть обчис­лення в зручний для себе спосіб.  Найбільша протяжність Африки з півночі на південь — 7437 км.  (35° + 37°) х 111 км = 7437км.

4. Особливості берегової лінії; океани та моря, характер течій, що омивають материк.

Африка омивається водами двох океанів — Атлантичним і Індійським. Береги Африки здебільшого гористі, мають мало природних бухт. Моря Середземне, Червоне. Затоки Ґвінейська, Баб-ель-Мандебська. Півострів Сомалі. Острови Мадаґаскар, Мадейра, Канарські, Зеленого мису, Коморські.

5. Найближчі за розташуванням материки та шляхи сполучення з ними.

здовж Ґібралтарської протоки проходить морський кордон між Африкою і Європою. На північному сході Африка мала сухопутний зв’язок із Європою, але в XIX ст. через Суецький перешийок був побудований Суецький канал, який значно скоротив морський шлях із Європи в Південну і Східну Азію. Позначення в зошитах на шаблоні контуру Африки географічних об’єктів, пов’язаних з географічним положенням материка.

 

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

• У чому полягають особливості географічного положення Африки?

• Назвіть крайні точки материка.

• Води яких океанів, морів, заток омивають Африку?

• Назвіть дослідників Африки

 

VI. ПІДСУМОК УРОКУ, РЕФЛЕКСІЯ

Прийом «Мікрофон»

Що нового ви дізналися та чого навчилися сьогодні на уроці?

Які завдання викликали утруднення?

 

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Опрацювати відповідний параграф підручника.

2. Скласти кросворд з вивченої географічної номенклатури.

 

1

docx
Додано
15 січня
Переглядів
92
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку