Географічні рекорди світу

Про матеріал
Матеріал для друку. Добірка фото-картинок з цікавими фактами "Географічні рекорди світу". Може бути корисним на тиждень географії.
Перегляд файлу

Географічні рекорди світу

Найбільша річка

D:\Дарья\Конспекти\Тиждень Географії\на дверы\gde-nahoditsya-reka-amazonka.jpg

Амазонка

Міжнародна річка в Південній Америці, найдовша річка в світі і найповноводніша. Її основні витоки, Мараньйон і Укаялі беруть початок у Перуанських Андах і об'єднуються в один потік довжиною 4 тисячі км, що тече на схід через Бразилію. Система має близько 48 280 км навігаційних шляхів, басейн річки становить 7 мільйонів км², близько половини загальної площі Південної Америки. Впадає в Атлантичний океан у районі екватора, створюючи у гирлі дельту (площа більше 100 тис. км²), яка включає також найбільший острів Бразилії  Маражо. Дельта має ширину 80 км, через яку проходить така величезна кількість води, що на відстані 64 км від берега вода на поверхні океану залишається прісною. 

 


Географічні рекорди світу

Найвищий водоспад

D:\Дарья\Конспекти\Тиждень Географії\на дверы\300px-Salto_Angel_from_Raton.jpg

Водоспад Анхель

Найвищий у світі водоспад, розташований на річці Чурун, притоці Кароні, у тропічних лісах Венесуели, в Національному парку «Канайма», за 750 км на південний-схід від Каракаса.

Спадає з гори Ауянтепуй. Загальна висота водоспаду — 979 м , висота вільного падіння — 807 м.

Названий на честь льотчика і випробувача Джеймса Ейнджела (англ. James Angel), який у 1933 році під час польоту побачив цей водоспад.

Щосекунди водоспад скидає 300 м³ води.

 


Географічні рекорди світу

Найглибше озеро

D:\Дарья\Конспекти\Тиждень Географії\на дверы\50622-samoe-glubokoe-ozero-v-mire.jpg

Байкал

Озеро в Росії, знаходиться у горах південної частини Східного Сибіру. Це найглибше прісноводне озеро на Землі, розташоване на висоті 456 м над рівнем моря; найглибша ділянка озера розташована поблизу острова Ольхон і становить 1642 м. Найбільша глибина занурення становила 1620 м. Середня глибина його також дуже велика — 744,4 м. Площа — 31,5 тис. км²; вода дуже прозора (до 40 м). Це найстаріше озеро на планеті, яке збереглось до наших днів, — воно утворилось 25 млн років тому.

 


Географічні рекорди світу

Найбільший каньйон

D:\Дарья\Конспекти\Тиждень Географії\на дверы\grand-canyon-1.jpg

Великий каньйон

Один з найглибших каньйонів світу, розташований на північному заході американського штату Аризона на плато Колорадо, в середній течії річки Колорадо.

Довжина каньйону — 466 км, глибина — до 1600 м, ширина на рівні поверхні плато — 8—25 км, поблизу дна — менше 1 км (на окремих ділянках — до 120 м). У межах каньйону річка Колорадо тече зі швидкістю до 25 км/год. Поверхня плато, яке прорізає каньйон, розташована на висоті від 1525 до 2745 м над рівнем моря.

Для Великого каньйону характерні своєрідні форми рельєфу — «башти», «бастіони», грандіозні оголення гірських порід. Каньйон утворений у товщі вапняків, пісковиків і сланців.

 


Географічні рекорди світу

Найбільший вулкан

D:\Дарья\Конспекти\Тиждень Географії\на дверы\unnamed (1).jpg

Льюльяйльяко або Юяйяко

Діючий вулкан у хребті Західна Кордильєра Перуанських Анд, на кордоні Чилі та Аргентини. Розташовується в області дуже високих вулканів на висогірном плато Пуна-де-Атакама в пустелі Атакама, одному з найбільш сухих місць у світі.

Має абсолютну висоту 6739 м, відносну — майже 2,5 км. На вершині — вічне заледеніння. Останнє вибухове виверження датується 1877 роком, в даний час вулкан знаходиться в сольфатарній стадії.


Географічні рекорди світу

Найвища гора

D:\Дарья\Конспекти\Тиждень Географії\на дверы\48772-samaya-vysokaya-gora-v-mire.jpg

Джомолунгма, Сагарматха або Еверест 

Найвища вершина земної кулі, розташована в Гімалаях на кордоні Китаю і Непалу. Її висота становить 8848,43 метри над рівнем моря.

«Джомолунгма» у перекладі з тибетської означає «Божественна (qomo) Життя (lung — вітер чи життєва сила) Мати (ma)», названо її на честь бонської богині Шераб Чжаммі. Непальська назва Джомолунгми — «Сагарматха» — означає «Вершина неба».

Англійською мовою гору названо Еверестом (англ. Mount Everest) на честь сера Джорджа Евереста (1790—1866 рр.), керівника геодезичної служби Британської Індії в 18301843 рр. Цю назву запропонував 1856 року наступник Дж. Евереста — Ендрю Во (англ. Andrew Waugh, 18101878 рр..) Це зробили одночасно з публікацією результатів роботи його співробітника, Р. Сікдара, який 1852 року вперше виміряв висоту «Піка XV» і довів, що він є найвищим у регіоні та, імовірно, в усьому світі.

 


Географічні рекорди світу

Найбільший материк

D:\Дарья\Конспекти\Тиждень Географії\на дверы\slide-5.jpg

Євразія

Найбільший материк на Землі, площею — 53,893 млн км², що становить 36 % площі суші. Омивається водами Тихого, Атлантичного, Індійського та Північного Льодовитого океанів.

Євразія складається з двох частин світу  Азії та Європи. Населення — близько 4,9 млрд мешканців.

 Євразія – материк рекордсмен; має в своїх межах такі рекорди світу як: найвища гора, найглибше озеро, найбільше озеро, найнижча точка світу та інші.


Географічні рекорди світу

Найбільше озеро (море)

D:\Дарья\Конспекти\Тиждень Географії\на дверы\3d2ffbf25df1f47b4a08ea1fcecc5c57_ce_1250x1083x0x83_cropped_800x800.jpg

Каспійське море

Найбільше безстічне озеро на Землі та у Євразії: воно розташоване на території Росії, Казахстану, Туркменістану, Азербайджану й Ірану.

Площа й об'єм води Каспійського моря значно змінюється залежно від коливань рівня води. При рівні води −26,75 м — площа становить приблизно 371 000 км квадратних кілометрів, обсяг води — 78648 кубічних кілометрів, що становить приблизно 44% світових запасів озерних вод. Максимальна глибина Каспійського моря — в Південно-Каспійській западині, близько 1025 метрів від рівня його поверхні. За величиною максимальної глибини Каспійське море поступається лише Байкалу (1620 м) і Танганьїці (1435 м). Середня глибина Каспійського моря, розрахована за багатографічною кривою, становить 208 метрів. У той же час північна частина Каспію — мілководна, її максимальна глибина не перевищує 25 метрів, а середня глибина — 4 метри.


Географічні рекорди світу

Найглибша точка океану

D:\Дарья\Конспекти\Тиждень Географії\на дверы\img9.jpg

Маріанський жолоб

Океанічний жолоб на заході Тихого океану, найглибоководніший серед відомих водних географічних об'єктів.

Відкрила Маріанський жолоб 1875 року британська експедиція на судні «Челленджер». За результатами вимірювань, здійснених 1957 року під час 25-го рейсу радянського НДС «Витязь», найбільша глибина жолоба становила 11 022 м.

Жолоб простягнувся вздовж Маріанських островів на 1500 км, має V-подібний профіль, круті схили (7—9°), пласке дно шириною 1-5 км, яке поділено порогами на кілька замкнутих депресій. Тиск води біля дна сягає 108,6 МПа, що більш, ніж у 1000 разів перевищує нормальний атмосферний тиск на рівні Світового океану. Жолоб розташовується на межі двох тектонічних плит, у зоні розлому, де Тихоокеанська плита занурюється під Маріанську плиту.

 


Географічні рекорди світу

Найнижча точка

D:\Дарья\Конспекти\Тиждень Географії\на дверы\shutterstock_456477835-614x395.jpg

Мертве море

Розташоване у тектонічній западині Гхор (Ель-Гор), на 395 м нижче рівня моря.

Узбережжя Мертвого моря — найнижчий суходіл планети.

Площа Мертвого моря — 1050 км², довжина — 76 км, середня глибина — 335-356 м.

Береги пустельні, місцями скелясті. У Мертве море впадає р. Йордан.

Мертве море — одна з найсолоніших водойм світу (запас солей бл. 43 млрд т), концентрація солей — 300—310 ‰ (в окремі роки — 350 ‰). Ведеться видобуток калійних та інших солей.

 


Географічні рекорди світу

Найбільший океан

D:\Дарья\Конспекти\Тиждень Географії\на дверы\unnamed.jpg

Тихий океан

Великий океан — частина Світового океану. Обмежений материками Євразія і Австралія на заході, Північна і Південна Америка на сході, лінією, що проходить між півостровами Чукотським (мис Унікин) і Сьюард на півночі, Південним океаном на півдні. Найбільший з океанів на Землі. 

Площа з морями близько 180 мільйонів км² (1/3 поверхні земної кулі і 1/2 Світового океану), об'єм води 710 мільйонів км³. Найглибший басейн Світового океану, середня глибина — 3 980 м. Солоність води не дуже велика і коливається в межах від 30 до 35.

 

docx
Додано
29 вересня 2021
Переглядів
4276
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку