Географічний аукціон

Про матеріал
Позакласний захід з географії. Географічний аукціон для команд учнів 7- 8 класів.
Перегляд файлу

ГЕОГРАФІЧНИЙ АУКЦІОН

Мета:

1.Переконати учнів у значимості  здобутих  знань на уроках географії, у їх важливості і цінності.

2.Формувати вміння висловлювати та відстоювати  свою позицію. 3.Виховувати зацікавленість предметом, прагнення  здобувати нові знання.

Форма проведення позакласного заходу: географічний аукціон для команд учнів 7- 8 класів.

Вчитель. Учні, сьогодні у нас незвичайний позаурочний  захід. Ми проведемо з вами «географічний аукціон». Але для початку давайте згадаємо який зміст несе у собі це слово? І так, аукціон( від латинської «auction»-розпродаж із публічного торгу). Оговорено місце,час за ініціативою володаря «товару». Діє принцип змагання між покупцями за право купити товар.

Сьогодні я пропоную вам переконатись,що знання мають вагу,мають цінність. А точніше вони (знання!) безцінні, і можуть знадобитися вам  у любий момент,навіть тоді,коли ви того зовсім не очікуєте. Мало того!Знання здатні підняти ваш рейтинг в очах однокласників та друзів.

Тож віднесіться відповідально і серйозно до сьогоднішнього аукціону,але не втрачайте почуття гумору. Отже,розпочинаємо наш незвичайний аукціон під девізом:»Знання у торбі не носити,за них усе можна купити!».

 Неосяжна наша планета. На ній розкинулись океани і моря,низовини і гори,блакитні плеса озер,буйні зелені гаї і діброви. Усе це вивчає географія-одна із цікавих та захоплюючих наук.

II Ведучий. Географія-одна із найдавніших наук. Майже 5000 років вона вивчає і описує країни, гори,моря і океани.

I Ведучий. Безперечно  часи відкриття материків минули, і сьогодні одна за одною зникають «білі плями» з карти світу. Та,мабуть, слова відомої пісні про те,що на Землі вже немає «незвіданих земель» передчасні.

II Ведучий. Чимало таємниць ще приховують тропічні ліси Південної Америки, пустелі Австралії, високогір»я Анд. У такій, здавалося б, схоженій вздовж і впоперек Європі,ще й досі розшукують доісторичного дракона, який нібито живе у шотландському озері Лох-Несс.

I Ведучий. У джунглях Народної Республіки Конго  в Африці вистежують таємничу істоту – бронтозавра, у високогірній області Центральної Азії шукають «снігову людину» - єті.

II Ведучий. Сьогодні пропонуємо вам географічний аукціон.

I Ведучий. Увага! Увага! беріть участь в аукціоні!

II Ведучий. Увага! Отож-розпочинаємо аукціон!

I Ведучий. Знання у торбі не носити,

За них усе можна купити!

II Ведучий. Хтось бал до ТОЗу доплюсує,

                              Хтось інтелект продемонструє!

I Ведучий. Уважно слухай запитання

І чітку відповідь давай!

Знання усі твої оцінять,

Не сумнівайся , а дерзай!

II Ведучий. В аукціоні беруть участь учнівські команди 7-х і 8-х класів.

I Ведучий. Звучатимуть питання в межах навчальної програми 6,7,8 класів.

II Ведучий. На сьогоднішньому аукціоні вам у пригоді стануть знання отримані на уроках історії, біології, хімії та навіть фізики,але всі вони матим уть географічне підгрунття.

I Ведучий. Розігрується лот №1. Наприкінці XV століття він відкрив два материки, які пініше назвали «Новим світом». Здійснив 3 подорожі до них, але був переконаний,що то була Індія.Кому належить відкриття?( 1492 рік відкриття Америки Х.Колумбом).

II Ведучий. Лот №2. Найвища частина світу і найбільша за площею. На її території є гори ,які називають  «Дах Землі»( Азія, h=950 м.)

I Ведучий. Лот №3 .Для позначення якого із географічних  об»єктів  використовують  спосіб значків:річка,кордон,болото,природна зона,кам»яне вугілля,нафтогазоносний басейн?(вугілля)

II Ведучий. Лот №4. Найповноводніша ріка в Україні ,із загальної довжини якої-2960 км.,нашій державі належить 174 км. Протікає через 10 європейських країн?( р. Дунай).

I Ведучий. Лот №5. Найдовша гірська система Землі ,протяжністю 18000 км.,простягається вздовж узбережжя двох материків , із 1912 р. розділена Панамським каналом.( Кордільєри-Анди).

II  Ведучий. Лот №6. Символ українського степу,гризун. Його ще називають «зоосиноптиком»( бабак).

I Ведучий .Лот №7. Мілководне озеро із водою-ропа(220%),що є затокою Азовського моря ,його назва в перекладі означає «гниле озеро».(озеро Сиваш)

II Ведучий. Лот №8. Найвищий водоспад світу,що знаходиться в країні Венесуела,струмінь води спадає із висоти 1054 м.(водоспад Анхель на р.Чурун,що є притокою р.Оріноко)

I Ведучий. Лот №9. Дерево,що є символом Австралії. Дерево –насос,кожного року скидує не листя,а кору.(Евкаліпт)

II Ведучий. Лот №10. Мертвий газ із запахом тухлих яєць,що заполонив майже 90% об»єму Чорного моря,знайдений 120 років тому на глибині 200 метрів,а сьогодні підходить до поверхні 80 метрів.(сірководень)

I Ведучий. Лот №11. Найповноводніша ріка світу,що під час повені розливається на 100 км.,протікає через територію однієї із найбільших держав світу-Бразілії(р.Амазонка)

II Ведучий. Лот №12. Найбільший чорноморський савець,довжина тіла якого 3 м.,а маса тіла понад 200 кг.(Дельфін афаліна)

I Ведучий. Лот №13. Найсухіша пустеля світу,що занесена до  книги рекордів Гіннеса, в якій 25 років не випало й краплі дощу( пустеля Атакама в Чілі)

II Ведучий. Лот №14. Найбільший савець в Україні-лісовий богатир,висота якого 2м., масою до 1000 кг.(зубр або бізон європейський)

IВедучий. Лот №15 .Низовина на Близькому Сході ,між ріками Тигр і Єфрат,яка за біблійськими переказами була Едемом(раєм) на Землі( Месопотамська низовина або  Межиріччя)

II Ведучий. Лот №16. Найбільший Український острів у Чорному морі, довжиною близько 40 км.( о.Джарилгач)

Примітка. Лотами, що розігруються під час аукціону можуть бути: 12 балів до класного журналу, контурні карти, атласи на слідуючий навчальний рік, кольорові маркери, ручки,плюс бал до підсумкової оцінки,календарики,кольорові олівці,фломастери,блокноти тощо.

I Ведучий. А зараз,надамо змогу нашим вболівальникам проявити себе,взявши участь у конкурсі:»Найактивніший вболівальник». Спробуйте відгадати  запитання-загадки  про метеорологічні явища та гірські породи.

1. Коли нема чекають, а як прийду-втікають (Дощ).

2.Без рук без ніг, а як йде,то гуркотить. (Грім).

3. У воді народилась,

На столі опинилась,

А у воду потрапила,

Знову розчинилась. (Сіль)

4.Прозорий ,як скло,та не вставиш у вікно. ( Лід)

5. Чорне,блискуче,

У воді не тоне,

У печі горить,

Цілу зиму людей веселить. (Вугілля)

6. Я найменший поміж усіх,

Малюком зовуть на сміх,

Бож малеча мною грається,

Пече бабку й обсипається! ( Пісок)

7. Біла морква зимою росте,але кролик її не гризе. (Бурулька)

8. Через вікно суне золоте сукно! ( Сонячне проміння)

9. В нас зимою білим цвітом,

Сад зацвів неначе літом! (Іній)

10.Маленьке,біленьке

По чорному полю плигає,

Слід залишає,а нас-

Уму-розуму навчає!

11. Без крил,без ніг білі мухи літають і все засипають. (Сніг)

12.Вдень по небу гуляє,а ввечері на землю сідає. (Сонце)

Підсумки. Команда у якої більше виграних лотів-переможець!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 березня 2023
Переглядів
243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку