Географія 9 клас презентація на тему "Підприємства добувної промисловості свого регіону (Харківська область)"

Про матеріал
Презентація до уроку географії 9 клас на тему "Підприємства добувної промисловості свого регіону (Харківська область)" дозволить ознайомитись з найбільшими родовищами корисних копалин в Харківській області.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підприємства добувної промисловості свого регіону (Харківська область)Підготувала: вчитель географіїФілії “Старогнилицька гімназія” КЗ “Малинівський опорний ліцей №1” Альона Хвостиченко

Номер слайду 2

Пригадайте: Які види нерудних копалин люди використовують у господарській діяльності та побуті?Які корисні копалини слугують будівельними матеріалами? Розкажіть про особливості поширення покладів кам’яної солі. Де видобувають кам’яну сіль в Україні?Які країни світу є лідерами з видобування нерудних корисних копалин?Чи є в Україні родовища коштовного та напівкоштовного каміння?

Номер слайду 3

ДОБУВНА ПРОМИСЛОВІСТЬ – сукупність галузей і виробництв з добування корисних копалин у вигляді твердих порід (вугілля, руда та мінерали), в рідкому (нафта) та газоподібному (природний газ) станах. Добування здійснюють розробленням родовищ підземним і відкритим способами або бурінням свердловин. Діяльність підпиємств добувної промисловості. включає також додатк. процеси: подрібнення, сортування, осушення, очищення, збагачення та агломерацію вугілля і руд, зневоднення та знесолення нафти, зрідження природного газу тощо.

Номер слайду 4

Харківська область має значні запаси деяких видів корисних копалин. На території області обліковується 420 родовищ (в тому числі 90 об’єктів обліку комплексних родовищ) різноманітних корисних копалин, з яких 180 родовищ (в тому числі 63 об’єкти обліку) експлуатується.

Номер слайду 5

Мінерально-сировинна база Харківської області складається на:41,65% з корисних копалин паливно-енергетичного напрямку (нафта, газ вільний, газ розчинений, конденсат, газ газових шапок, кам’яне та буре вугілля, торф, сапропель),39,53% – із сировини для виробництва будівельних матеріалів,0,71% припадає на гірничо-хімічні 0,71% нерудні корисні копалини для металургії,16,71% – питні, технічні та мінеральні підземні води, рештапо 0,23% припадає на розсіяні елементи, гірничорудні корисні копалини та бітум. Сапропель. Бітум. Кам’яне вугілля

Номер слайду 6

Найбільш поширені на Харківщині будівельні матеріали. Державним балансом України по Харківській області обліковано 187 родовищ 15-ти видів твердих корисних копалин ( вугілля, титан, сіль кухоння, фарбована сировина, камінь будівельний, формувальні, скляні та будівельні піски, крейда, вапняк, цементна сировина та інші), з яких 71 родовище 11-ти видів корисних копалин експлуатуються.

Номер слайду 7

В наявності 23 родовища у яких видобуваються будівельні піски для виробництва цегли, найбільші – у Куп’янському, Дергачівському (Пересічанське), Зміївському, районах. Славиться Новоселівське родовище (Нововодолазький район) склярського піску для виробництва скляної сировини. Розробляються 2 родовища формувальних пісків у Куп’янському та Барвенківському районах.

Номер слайду 8

Кам’яне вугілля на території Харківської області розробляється у 6 родовищах, найбільші з яких Петрівське у Балакліївському районі та Лозівське.

Номер слайду 9

Буре вугілля видобувається тільки на єдиному Новодмитрівському родовищі у Барвінківському районі, його виробнича потужність – 9 млн т вугілля на рік

Номер слайду 10

Родовища кам’яної солі розробляються у Первомайському районі. Вапняки – представлені родовищами в Ізюмському районі, Лозівському. Крейда –  Вовчанському, Куп’янському, Балакліївському районах. 

Номер слайду 11

Харківщина є головним газовидобувним регіоном України. За попередніми оцінками, запаси газу в межах відомих родовищ на Харківщині становлять 75 мільярдів кубічних метрів. А перспективні прогнозні запаси газових ресурсів сягають 800 мільярдів. Найбільшим газовим родовищем є Шебелинське, але на сьогоднішній день більша частина ресурсів родовища вироблена.

Номер слайду 12

Загалом, в Харківській області знаходиться 54 родовища, більша частина яких комплексні. Також найбільшими в області є нафтогазоконденсатні родовища – Дружелюбівське у Борівському районі, Західно-Хрестищенське родовище. Перспективними родовищами природного газу є Єфремівське і Кегичівське. Територією Харківської області проходить 10 магістральних газопроводів, з них 4 – експортні, т.т. постачають газ до Європи.

Номер слайду 13

Нафту і газ, а також скляні піски, сіль та деякі інші корисні копалини, які видобувають на Харківщині, вивозять в інші області та за межі України. На території Харківської області немає кристалічних і вулканічних порід, тому тут відсутні кольорові метали і руди.

Номер слайду 14

Головне. Харківська область - одна з найбагатших в Україні за різноманітністю і промисловими запасами корисних копалин. Область багата на паливні ресурси, особливо природний газ. Є родовища нафти, кам'яного й бурого вугілля, значні запаси кам'яної солі, фосфоритів, вохри, вогнетривких глин, піску, крейди. У надрах області зосереджені значні поклади декоративної сировини (каміння) багатої колірної гами. По ресурсному потенціалу область посідає перше місце в Україні.Є також поклади титанових руд, бокситів, нікелю, кобальту. Розвідані значні запаси кам'яного вугілля. Значні поклади гранітів, базальтів, мармуру, каолінів і доломітів, вогнетривких глин, покрівельних сланців, сурику, вапняків, пісків та ін.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Презентації
Додано
20 грудня 2023
Переглядів
130
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку