Географія .9клас Презентація:"Традиційні продукти харчування в Україні та країнах-сусідах"

Про матеріал
Презентація з географії для 9 класу .На тему "Традиційні продукти харчування в Україні та країнах-сусідах".Усі відомості та картинки ,що містяться в презентації взяті з відкритих джерел .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Традиційні продукти харчування в Україні та країнах-сусідах. Підготувала : Філатова Вероніка

Номер слайду 2

Традиційні продукти харчування в УкраїніУкраїнці – спрадавна хліборобський народ, відтак і традиційна українська культура  ґрунтується на цінностях хліборобської праці та шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася й у традиційному меню українців, яке у всіх районах України в основному складалося з хлібних страв і борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники, сочники, шулики, потапці, присканці, млинчики, і обрядові – коровай, корочун, лежень, мандрики, паска, гуски, шишки. Доповненням до борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти, олії, рідше – м’ясо. У щоденному побуті м'ясо використовували переважно у вигляді сала та смальцю, а ковбаси й інші м'ясні продукти можна було побачити на столі лише святкового дня – ними ласували зрідка.

Номер слайду 3

Традиційні продукти харчування в УкраїніТак як традиційні страви – це страви в основному повсякденні, то готуватися вони мали легко та швидко, не потребуючи багато часу. Відтак, українська народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби. Тому й традиційна кухня українців багата великим розмаїттям овочевих страв. Це – і борщ, і капусняк, і голубці, і квашена капуста, і солоні огірки, і гарбузова каша. Любили українці також різноманітні страви з яєць, особливо - яєчню із салом і ковбасою

Номер слайду 4

Приклади традиційних українських продуктів харчування Перші страви :борщ ,капусняк,Другі страви :вареники ,куліш ,банош ,голубці,вареники ,котлета по- київськи ,деруни ,галушки Закуски: сало ,шовдар ,полядвиця ,холодець. Десерти:млинці ,гомбовці ,галицький сирник Напої:узвар,кисіль ,компот ,квас,настоянки ,медовуха ,горілка ,спотикач

Номер слайду 5

Традиційні страви країн-сусідів України Польща : Журек (żurek)Бігос (bigos)Пєрогі (pierogi)Свиняча відбивна (kotlet schabowy)Польські гірські сири — бундз (bundz) і осципек (oscypek)

Номер слайду 6

Традиційні страви країн-сусідів України Словаччина. Смалець зі шкварками (Bravčová masť a oškvarky)Гуляш з курятиною(Spišska pochut’ka)Булочки (Knedľa)Гороховий суп з копченостями (Grahova polievka)Татранський чай(Tatratea)

Номер слайду 7

Традиційні страви країн-сусідів України Угорщина. Бограч (bogrács)Гуляш (gulyás)Халасле (halászlé)Тархоня (tarhonya)Паприкаш (paprikás)

Номер слайду 8

Традиційні страви країн-сусідів України Румунія. Кислий суп з фрикадельками (Ciorba de Perisoare)Салат з яловичини (Salata ‘de beuf’)Голубці з голубцями з полентою (Sarmale cu Mamaliguta)Яловиче рагу з картоплею (Tocanita de Vita cu Cartofi)Потрійний суп (Ciorba de Burta)

Номер слайду 9

Традиційні страви країн-сусідів України Молдова Молдавський пиріг (Plăcinte’) Молдавський суп з курячої локшини (Zeama) Сирні пельмені (Colțunași cu brânză’ або ‘Chiroște’) Крепс-торт Капелюх Гугуци (Cușma lui Guguță’ ) М’ясне желе ( Răcitura)

Номер слайду 10

Традиційні страви країн-сусідів України Білорусь. Збіцень П'ячіста ( Пячыста)Кнуш(Кныш)Калдуні(Калдуни)Мачанка

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Дякую за роботу. Використовую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Пестушко В.Ю., Уварова Г.Ш., Довгань А. І.)
Додано
19 березня 2023
Переглядів
14135
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку