Презентація з географії для 9 класу .На тему "Традиційні продукти харчування в Україні та країнах-сусідах".Усі відомості та картинки ,що містяться в презентації взяті з відкритих джерел .
Традиційні продукти харчування в Україні та країнах-сусідах. Підготувала : Філатова Вероніка
Номер слайду 2
Традиційні продукти харчування в УкраїніУкраїнці – спрадавна хліборобський народ, відтак і традиційна українська культура ґрунтується на цінностях хліборобської праці та шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася й у традиційному меню українців, яке у всіх районах України в основному складалося з хлібних страв і борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники, сочники, шулики, потапці, присканці, млинчики, і обрядові – коровай, корочун, лежень, мандрики, паска, гуски, шишки. Доповненням до борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти, олії, рідше – м’ясо. У щоденному побуті м'ясо використовували переважно у вигляді сала та смальцю, а ковбаси й інші м'ясні продукти можна було побачити на столі лише святкового дня – ними ласували зрідка.
Номер слайду 3
Традиційні продукти харчування в УкраїніТак як традиційні страви – це страви в основному повсякденні, то готуватися вони мали легко та швидко, не потребуючи багато часу. Відтак, українська народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби. Тому й традиційна кухня українців багата великим розмаїттям овочевих страв. Це – і борщ, і капусняк, і голубці, і квашена капуста, і солоні огірки, і гарбузова каша. Любили українці також різноманітні страви з яєць, особливо - яєчню із салом і ковбасою
Номер слайду 4
Приклади традиційних українських продуктів харчування Перші страви :борщ ,капусняк,Другі страви :вареники ,куліш ,банош ,голубці,вареники ,котлета по- київськи ,деруни ,галушки Закуски: сало ,шовдар ,полядвиця ,холодець. Десерти:млинці ,гомбовці ,галицький сирник Напої:узвар,кисіль ,компот ,квас,настоянки ,медовуха ,горілка ,спотикач
Номер слайду 5
Традиційні страви країн-сусідів України Польща : Журек (żurek)Бігос (bigos)Пєрогі (pierogi)Свиняча відбивна (kotlet schabowy)Польські гірські сири — бундз (bundz) і осципек (oscypek)
Номер слайду 6
Традиційні страви країн-сусідів України Словаччина. Смалець зі шкварками (Bravčová masť a oškvarky)Гуляш з курятиною(Spišska pochut’ka)Булочки (Knedľa)Гороховий суп з копченостями (Grahova polievka)Татранський чай(Tatratea)
Традиційні страви країн-сусідів України Румунія. Кислий суп з фрикадельками (Ciorba de Perisoare)Салат з яловичини (Salata ‘de beuf’)Голубці з голубцями з полентою (Sarmale cu Mamaliguta)Яловиче рагу з картоплею (Tocanita de Vita cu Cartofi)Потрійний суп (Ciorba de Burta)
Номер слайду 9
Традиційні страви країн-сусідів України Молдова Молдавський пиріг (Plăcinte’) Молдавський суп з курячої локшини (Zeama) Сирні пельмені (Colțunași cu brânză’ або ‘Chiroște’) Крепс-торт Капелюх Гугуци (Cușma lui Guguță’ ) М’ясне желе ( Răcitura)
Номер слайду 10
Традиційні страви країн-сусідів України Білорусь. Збіцень П'ячіста ( Пячыста)Кнуш(Кныш)Калдуні(Калдуни)Мачанка