Географія світового сільського господарства

Про матеріал
Презентація до уроку "Географія світового сільського господарства" за підручником Довгань
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географія світового сільського господарства Підручник з Географії. 9 клас. Довгань - Нова програма

Номер слайду 2

Регіони світу спеціалізуються на вирощуванні різних сільськогосподарських рослин. Завдяки цьому відбувається обмін продукцією, і жителі країн помірного поясу можуть споживати тропічні фрукти, пити каву та какао, а країн тропічних і екваторіальних широт — отримувати культури, поширені в інших регіонах, та вироблену з них продукцію.

Номер слайду 3

Географія найважливіших зернових культур. Як і в Україні, найбільше значення в рослинництві світу мають зернові культури. У 2015 р. їх світовий збір перевищив 2500 млн т (у тому числі зернобобових — майже 500 млн т).

Номер слайду 4

У країнах Європи, Австралії, ряді регіонів Азії та Північної Америки традиційно найбільше значення має пшениця . Цій цінній культурі необхідні родючі ґрунти і тепле літо. Зараз основні посіви пшениці майже збігаються з межами зон степів і лісостепів (у Північній півкулі — помірного поясу, у Південній — субтропічного).

Номер слайду 5

Світове виробництво пшениці у 2016 р. досягло рекордних показників — 742 млн т. Провідними виробниками цієї культури є Китай, США, Індія, Росія, Франція, Канада, Україна та ін. Найбільше пшениці на одну особу виробляють такі країни, як Австралія, Канада, Франція та Україна.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Світове споживання пшениці також залишається дуже високим. Причиною цього є зростання кількості населення, у першу чергу в Індії та країнах Африки. Найбільшими постачальниками пшениці на світовому ринку є Північна Америка, Європа, Австралія, окремі країни Азії . Основними імпортерами пшениці є країни Північної Африки, Азіатсько-Тихоокеанського регіону та Близького Сходу.

Номер слайду 8

Рис має менше територіальне поширення, ніж пшениця. Його вирощують у більшості регіонів світу, але найбільше він поширений у районах мусонного клімату (Східна, Південно-Східна та Південна Азія). Тут збирають по два й навіть по три врожаї на рік, що забезпечує найвищий вихід рослинницької продукції з одиниці площі (це важливо при значній густоті населення та обмежених посівних площах). 

Номер слайду 9

Крім Азії, рис вирощують на узбережжі Гвінейської затоки, на Мадагаскарі, у США, Бразилії, країнах Південної Європи. Світове виробництво рису в останні роки залишається на рівні 470—480 млн т. Основні світові виробники — Китай, Індія (разом вони дають половину річного збору врожаю), Індонезія, Бангладеш, В’єтнам, Таїланд. Загалом на ці шість країн припадає понад 75% зібраного врожаю рису. Середньорічна врожайність «білого зерна» у світі складає 4,3 т/га. Найбільшими експортерами рису є Індія, Таїланд, В’єтнам, США.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Батьківщина кукурудзи — тропічна частина Північної Америки. Слід відзначити, що «хлібом» цю культуру можна вважати дещо умовно: більша частина її зерна йде на виробництво комбікормів для тварин. Своє харчове значення кукурудза зберігає переважно в Латинській Америці та на Близькому Сході (країни Південно-Західної Азії). В інших регіонах вона має велике значення і як фуражна культура, у тому числі в птахівництві. 

Номер слайду 12

 Розміщення посівів кукурудзи відрізняється нерівномірністю у зв’язку з підвищеними вимогами цієї культури до кліматичних умов. Більше половини врожаю дають країни Америки, у тому числі США — понад третину. Значними її врожаї є також у Китаї та Бразилії .

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Географія найважливіших технічних культур. Найбільше значення серед технічних культур мають волокнисті, олійні й цукроносні рослини. Із волокнистих безумовним лідером є бавовник. Для цієї культури потрібне жарке й довге літо та багато вологи. Тому основні райони його вирощування — субтропічний, тропічний і субекваторіальний пояси (переважно в Північній півкулі). Основна частина бавовнику вирощується з використанням систем іригації. Провідні виробники бавовнику — Китай (приблизно 25 % світового обсягу), Індія, США, Пакистан, Узбекистан. Разом ці країни виробляють понад 70% усієї культури .

Номер слайду 15

Лідерами в поставках бавовни-волокна на зовнішній ринок є США, Індія, Пакистан, Узбекистан, Бразилія, Австралія.

Номер слайду 16

Кожна олійна культура також має свої зони поширення. Соя — рослина китайського походження, вона досить вибаглива до тепла і вологи, тому найбільше поширена в субтропічному поясі. Загальний обсяг врожаю сої у світі у 2016 р. склав 334 млн т. Близько половини збору припадає на Північну Америку (у тому числі США — 34%), ще третина — на Південну, а на Азію — менше ніж 20 %. Соя є важливим товаром на світовому ринку. Експортується майже 1/4 всього збору. Головні експортери — США, Бразилія, Аргентина, найбільший імпортер — Китай.

Номер слайду 17

В екваторіальному і частково субекваторіальному поясах Африки та Азії головною олійною культурою є олійна пальма. Виробництво пальмової олії у світі швидко зростає. Лідерами є Індонезія та Малайзія, їхня частка від загального виробництва становить 53 і 35 % відповідно. На узбережжях та островах Тихого океану культивують кокосову пальму. Маслинове дерево — олійна культура Середземномор’я.

Номер слайду 18

Пальмова олія є недорогою сировиною для виробництва різної харчової продукції, потреба в якій постійно збільшується. Значна її частина йде на виготовлення масложирової, кондитерської, молочної продукції. Використовується рафінована дезодорована пальмова олія, яка не містить фосфоровмісних речовин, вільних жирних кислот, барвників. Проте все ж таки безпека споживання продукції на основі пальмової олії досі викликає сумніви.

Номер слайду 19

Основні виробники ріпаку — Канада, Китай та країни ЄС. Цікаво, що Китай є і найбільшим імпортером цієї культури. Понад половину світового експорту забезпечує Канада.

Номер слайду 20

До найважливіших цукроносних культур належать цукрова тростина і цукровий буряк. Цукрова тростина — це теплолюбна й вологолюбна рослина, що зростає протягом кількох років. Її вирощують у субтропіках, тропічних та екваторіальних широтах, де впродовж семи-восьми місяців середня температура не опускається нижче за +15 °С і достатньо вологи. Великі господарства вирощують ці культури із широким застосуванням машин, значної кількості добрив, часто проводиться зрошення. Майже половина світового виробництва цукрової тростини припадає на Бразилію та Індію.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Цукровий буряк поширений у помірному поясі. Серед його виробників зараз немає явних лідерів. Основну частину цієї культури вирощують п’ять країн: Росія, Франція, США, Німеччина, Україна.

Номер слайду 23

Цікавою є географія тонізуючих культур — какао, чаю і кави. їхні плантації найбільш характерні для країн, що розвиваються, із жарким кліматом. Отже, ці рослини часто вирощують далеко від районів, де їх найбільше споживають.

Номер слайду 24

Так, какао-боби вирощують та експортують насамперед африканські країни: Кот-д’Івуар, Гана та Нігерія, а також Індонезія та Малайзія (Азія). Роль латиноамериканських країн, особливо Бразилії та Домініканської Республіки, також є досить великою. Примітно, що на ці сім країн припадає понад 3/4 усього збору какао-бобів .

Номер слайду 25

Серед виробників та експортерів чаю першість належить азіатським країнам — Індії, Китаю, Шри-Ланці, а також Кенії (Африка). Саме вони і формують ціну на цей популярний напій. Головні споживачі — країни Європи (насамперед Велика Британія), Росія, а також США та Австралія.

Номер слайду 26

Кавові зерна — плоди тропічного чагарнику, що походить з Ефіопії (Африка). Головними їх виробниками є Бразилія, Колумбія, В’єтнам, Індонезія, Індія, Мексика, Кот-д’Івуар.

Номер слайду 27

Тонізуючі культури посідають важливе місце у світовій торгівлі. Найбільше це стосується кави і какао, плантації яких здебільшого орієнтовані на експорт. Бразилія вивозить приблизно половину зібраної кави, Колумбія, Мексика, Індія, Індонезія — до 80%, ще більше — В'єтнам та Гватемала. Головні країни — виробники какао-бобів також значну частину збору спрямовують на зовнішні ринки.

Номер слайду 28

Географія тваринництва. Кількість видів тварин, одомашнених людиною, у сотні разів менша за кількість видів культурних рослин. Тому майже кожному прирученому виду відповідає власна структурна ланка тваринництва. На сьогодні найважливішими з них є скотарство, свинарство, вівчарство і птахівництво.

Номер слайду 29

Найпоширенішим у структурі тваринництва світу є скотарство — розведення великої рогатої худоби, а також зебу і буйволів. Скотарство дає людству майже все молоко та третину м’яса, а також шкіру.

Номер слайду 30

Усього у світі налічується понад 1,4 млрд голів великої рогатої худоби. За розмірами її поголів’я лідирує Індія (209 млн голів). Проте скотарство тут малопродуктивне і через релігійні вірування місцевих жителів — індуїзм і буддизм — має суто молочний напрямок. Друге місце посідає Бразилія (208 млн голів). У цій країні скотарство має товарний характер, значна частина продукції (у першу чергу м’яса) вивозиться за кордон. На третьому місці — Китай.

Номер слайду 31

Молочне та молочно-м’ясне скотарство характерні для розвинених країн Європи та приміських територій США. Натомість м’ясний напрямок переважає у країнах, які мають великі природні пасовища. Крім Бразилії, це Аргентина, Австралія, Канада, США (у центрі й на заході). У цих країнах сформувалися спеціалізовані райони скотарства. Вони є і значними експортерами цієї продукції

Номер слайду 32

Приблизно стільки ж, як яловичини, у світі виробляється і свинини, хоча поголів’я свиней помітно менше (0,95 млрд голів). Майже половина припадає на Китай. Свинарство поширене також у розвинених країнах. Найбільшими експортерами свинини є європейські країни та Китай. Свинарство практично відсутнє в країнах, де живуть індуїсти (релігія забороняє їм вживати м’ясо), іудеї та мусульмани (для них свиня — нечиста тварина).

Номер слайду 33

У мусульманських країнах, особливо тих, де клімат посушливий (райони Північної Африки, Південно-Західної і Центральної Азії), потреби в м’ясі задовольняє в основному вівчарство, яке розвивається переважно в посушливих і гірських районах. Найбільше у світі поголів’я овець мають Китай, Австралія, Індія, Іран, Нова Зеландія, Велика Британія. У розвинених країнах їх вирощують передусім заради вовни. Саме в цих країнах сформувалися спеціалізовані райони вівчарства. Світове поголів’я овець (у середньому — 1,2 млрд голів) зазнає помітних коливань залежно від попиту на вовну.

Номер слайду 34

Птахівництво, перш за все розведення курей, розвивається швидкими темпами, особливо в розвинених країнах. Тут воно набуло характеру промислового виробництва, причому чітко виділяються яєчний і м’ясний напрямки. Найбільше поголів’я свійської птиці зосереджене в Азії (приблизно 40%), де лідером є Китай (перше місце у світі). Найбільшими експортерами курятини є США, Франція, Нідерланди.

Номер слайду 35

Перспективним напрямком тваринництва є марикультура — штучне вирощування живих організмів у морському середовищі. Так, Франція на «морських фермах» розводить устриць і мідій. Найбільше поширення марикультура має в Японії.

Номер слайду 36

Зональність світового сільського господарства. На прикладі України вам уже знайомі сільськогосподарські культури і напрямки скотарства, на яких спеціалізуються країни помірного поясу. Частина з них характерна і для субтропічного поясу. У тропічному, субекваторіальному й екваторіальному поясах серед зернових найбільше значення має рис, серед технічних — бавовна, цукрова тростина, олійна та кокосова пальми, гевея, тонізуючі культури. У скотарстві зональність проявляється менш чітко.

Номер слайду 37

Головне • Основна роль у рослинництві належить зерновим культурам. Найбільші врожаї зернових збирають у Китаї, США, Індії, Росії, Франції, Україні. • Серед технічних культур найбільше значення мають волокнисті, олійні, цукроносні. • У структурі тваринництва світу переважають скотарство, свинарство, вівчарство й птахівництво. • Майже все молоко й третину м’яса дає скотарство. Найбільші поголів’я великої рогатої худоби — в Індії, Бразилії, Китаї, США.

ppt
До підручника
Географія 9 клас (Стадник О.Г., Довгань Г.Д.)
Додано
10 січня 2022
Переглядів
5875
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку