«ГЕОГРАФІЯ ЯК СИСТЕМА НАУК. ОБ'ЄКТ І ПРЕДМЕТ ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕОГРАФІЇ. «ГЕОСИСТЕМА».РІВНІ ГЕОСИСТЕМ. ПІЗНАВАЛЬНА ТА КОНСТРУКТИВНА РОЛЬ ГЕОГРАФІЇ».

Про матеріал
Презентація для урока географії 11клас.«ГЕОГРАФІЯ ЯК СИСТЕМА НАУК.ОБ'ЄКТ І ПРЕДМЕТ ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕОГРАФІЇ. «ГЕОСИСТЕМА».РІВНІ ГЕОСИСТЕМ. ПІЗНАВАЛЬНА ТА КОНСТРУКТИВНА РОЛЬ ГЕОГРАФІЇ».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ГЕОГРАФІЯ ЯК СИСТЕМА НАУК. ОБ'ЄКТ І ПРЕДМЕТ ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕОГРАФІЇ. «ГЕОСИСТЕМА». РІВНІ ГЕОСИСТЕМ. ПІЗНАВАЛЬНА ТА КОНСТРУКТИВНА РОЛЬ ГЕОГРАФІЇ». УРОК №1 Вчитель: Самборський А. Я.

Номер слайду 2

Навчальна мета: з’ясувати особливості нового курсу, систематизувати розуміння суті, структури та значення географії в системі наук і житті людини, узагальнити знання про геосистеми, активізувати знання про причино-наслідкові зв’язки природніх і суспільних процесів. Розвивальна мета: розвивати науковий світогляд,і нтерес до географії як світоглядної та прикладної науки,критичне мислення. Вивчення нового матеріалу:1. Географія як система наук.2. Об’єкт дослідження географії.3. Поняття «геосистема» та її рівні.4. Пізнавальна та конструктивна роль географії.

Номер слайду 3

ГЕОГРАФІЯ(від грецького «гео» - земля, «графо» - пишу) – це наука про землю. «ЗЕМЛЕОПИС»Вперше термін «географія» вжив грецький вчений Ератосфен (ІІІ ст. до н.е.)Географія - наука, що вивчає географічну оболонку Землі та її простору природу, соціально-економічну різноманітність та зв'язки між діяльністю людини та природним середовищем. Об’єктом вивчення Поверхня нашої планети. Населення. Господарська діяльністьлітосфера, атмосфера, гідросфера, біосфера та антропосфера. Предметом вивченнятериторіальна організація природних і соціально-економічних об’єктів, процесів та явищ на ній

Номер слайду 4

Географія - система наук, що вивчає географічну оболонку Землі, її просторову, природну та соціально-економічну різноманітність, а також зв'язки між навколишнім середовищем і діяльністю людини.

Номер слайду 5

Фізико-географічні науки (фізична географія) науки, що вивчають і досліджують природу та природно-територіальні комплекси Землі, усі явища й процеси, що відбуваються на ній. Землезна́вство  Наука з циклу наук про Землю, що вивчає закономірності формування і розвитку географічної оболонки. Геоморфоло́гія Наука про рельєф Землі, його походження, просторові, генетичні та історичні закономірності будови та розвитку. Кліматоло́гія   Наука, що вивчає питання кліматоутворення, опис і класифікацію клімату земної кулі, антропогенні впливи на клімат. Метеороло́гія Наука про земну атмосферу, яка вивчає її фізичні явища та процеси. Гідроло́гія  Наука, що вивчає природні води в межах гідросфери Землі, явища і процеси, які в них відбуваються. Географія ґрунтів Наука, що вивчає закономірності формування і просторове розміщення ґрунтів. Біогеогра́фія Наука, що вивчає закономірності географічного угруповань, а також харатепоширення тварин і рослин та їхніх р флори та фауни. Ландшафтозна́вство Вивчає складні природні і природно-антропогенні геосистеми — ландшафти як частини географічної оболонки Землі. Палеогеогра́фія Наука про фізико-географічні умови, що існували на Землі в геологічному минулому.

Номер слайду 6

Загально-географічні науки. Топографія Вивчає географічну та геометричну місцевості з подальшим створенням й уточненням топографічних карт на основі аеро- та космічних фотознімків. Геодезія Досліджує методи визначення фігури й розмірів Землі, зображення земної поверхні на планах та картах і точних вимірювань намісцевостіІстори́чна геогра́фія Область знань на стику історії і географії; географія певної території на певному етапі її історичного розвитку. Геоеколо́гія Вивчає геосистеми різних ієрархічних рангів — до біосфери включно. Країнозна́вство Синтезує та узагальнює різнорідні дані про політичну, економічну, соціальну, культурологічну сфери життєдіяльності суспільства, світу в цілому, окремих регіонів, держав та країн. Картографія. Наука про відображення та дослідження географічнихсистем через географічні карти та інші картографічні моделі. Ландшафтна архітектура Об'ємно-просторова організація території, об'єднання природних, будівельних і архітектурних компонентів у цілісну композицію, що несе певний художній образ. Геоінформа́тика Охоплює низку наукових напрямів, пов'язаних з вивченням геопростору як цілісної системи з її властивостями, способом відображення та автоматичного опрацювання інформації на ЕОМ. Краєзна́вство Збір, накопичення і популяризація відомостей про певну територію з різних точок зору: географії, геології, метеорології, рослинного і тваринного світу, населення, господарства, історії, культури.

Номер слайду 7

Економічно та соціально географічні науки вивчають взаємодію суспільства з навколишнім середовищем, закономірності розселення та розміщення виробництва, умови та особливості його розвитку в різних регіонах і країнах. Географія населення Вивчає закономірності та просторові особливості формування і розвитку сучасного населення та населених пунктів у різних соціальних, економічних, історичних і природних умовах. Економічна географія. Вивчає закономірності, принципи та чинники формування територіальної структури господарства різних країн і регіонів. Політична географія Вивчає територіальну (геопросторову) організацію та досліджує географічні закономірності формування та розвитку політичної сфери життя суспільства. Соціальна географія Вивчає закономірності територіальної організації соціальної сфери, просторові процеси й форми організації життя людини: умов її праці, побуту, відпочинку та розвитку загалом.

Номер слайду 8

Спортивна геогра́фія Вивчає спортивні організації,охорону здоров’я,спортивні заходи,інфраструктуру,змагання та досягнення спортсмені.тощо. Географія культури Вивчає територіальне розповсюдження культури в межах певної території та світу загалом. Соціальна географія. Гуманітарна географія Вивчає різні способи уявлення і інтерпретації земних просторів в людській діяльності, включаючи уявну (ментальну) діяльність. Гуманітарна географія розвивається у взаємодії з такими. Геогра́фія релі́гіїГалузь релігієзнавства, що вивчає загальну схему поширення релігій, сучасну релігійну карту світу,поширення релігій в різних країнах і регіонах,досліджує просторово-часові закономірності взаємодії релігій. Етнографія Об'єктом дослідження якої є народи, їхня культура і побут, походження (етногенез), розселення, процеси культурно-побутових відносин на всіх етапах історії людства. Концентрує увагу на розробці проблем етно- і націогенез Поведінкова географія. Наука про людину, яка займається вивченням поведінки людини, когнітивних процесів та її реакцією на навколишнє середовище за допомогою біхевіоризму. Меди́чна геогра́фія Вивчає вплив умов ландшафтної оболонки та суспільних факторів на здоров'я населення.

Номер слайду 9

 Географія світового господарства Вивчає сукупність взаємодіючих національних господарств країн світу, господарську діяльність великих регіонів, ТНК, їхній розвиток у ході міжнародного поділу праціГеографія транспорту Вивчає транспортно-географічні процеси, структуру транспорту, особливості його розміщення, рівень транспортної забезпеченостіМеди́чна геогра́фія Вивчає вплив умов ландшафтної оболонки та суспільних факторів на здоров'я населення. Економічна географія. Географія туризму. Географія туризму — галузь географії, яка вивчає територіальні аспекти туризму: умови і ресурси, щоб забезпечити можливості туристської діяльності, види туристської діяльності, туристські установи. Географія промисловості  Вивчає територіальну організацію промислового виробництва, його зв'язки з природно-ресурсним середовищем. Вивчає закономірності, принципи і чинники розміщення промисловості та її окремих галузей і виробництв. Географія сільського господарства Займається дослідженням взаємозв'язків між сільським господарством та навколишнім географічним середовищем; досліджує просторовий розподіл продукції рослинництва та тваринництва у світі. Географія торгівлі Вивчає чинники, принципи і закономірності територіальної організації торгівлі. Географія сфери послуг. Вивчає закономірності й особливості розвитку територіальної структури третинного сектора економіки – невиробничої сфери, або сфери послуг, – у різних країнах і регіонах. Топоніміка Вивчає географічні назви, їх походження, смислове значення, розвиток, сучасний стан, написання і вимову.

Номер слайду 10

Політична географія. Географія населення. Військова географія Вивчає військово-політичні, військово-економічні, фізико- та медико-географічні умови можливого ведення військових дій. Геополітика Вивчає просторове розташування країни, розмір території, наявність чи відсутність, обмеженість природних ресурсів, кількість населення. Регіоналістика Вивчає об'єктивні процеси регіоналізації. Особливу увагу приділяє вивченню регіоналізації міжнародних відносин під впливом факторів глобалізації. Електоральна географія. Пов'язана з виявленням територіальних (просторових) особливостей (закономірностей) поведінки населення в зв'язку з виборами Геоекономіка. Вивчає економічну ситуацію в тій чи іншій країні. Геоурбаністика наука, що досліджує просторову організацію міського життя, еволюцію і функціонування міських систем різного рівня.. Демографія Вивчає склад і рух людності (населення) та закономірності його розвитку.

Номер слайду 11

Геосистеми — це сукупність взаємопов'язаних і взаємодіючих природних і природно-суспільних систем, які існують у географічній оболонці. Властивості геосистем. Територіальність (існує на певній території)Цілісність(неподільність складників)Стійкість(здатність зберігати свої властивості ) Саморегуляція(здатність підтримувати звязки між компонентами ) Динамічність(постійний розвиток,мінливість)Відкритість (частина складників має зв’язки з зовнішн середов.)

Номер слайду 12

Види геосистем. Природні(рельєф, клімат, води, рослини, тварини, ґрунти …)Природно-антропогенні(наземні та підземні споруди, штучні водойми, завезені ґрунти…)

Номер слайду 13

Рівні геосистем. Планетарний рівень охоплює географічну оболонку Земліматерики, океани, географічні пояси…Регіональний рівень включає : природна зона фізико-географічна країна фізико-географічна провінція…Локальний рівень включає невеликі ділянки територій або акваторій — ділянка лісу, болото, міський парк,урочище…

Номер слайду 14

ПІЗНАВАЛЬНА ТА КОНСТРУКТИВНА РОЛЬ ГЕОГРАФІЇПізнавальна роль. Конструктивна роль. Накопичення та зберігання знаннь про географічний простір. Дослідження взаємодії суспільства з природою, розміщення виробництва, система розселення. Керування соціально-економічним розвитком територій з урахуванням природних, соціальних, економічних і екологічних чинників. Оптимізація стосунків між суспільством та природою, рацоналізм господарської діяльності. Моделювання розвитку світу, географічний прогноз розвитку геосистеми. Географія знайомить: Рельєфом, геологічною будовою, кліматичними умовами, внутрішніми водами, ґрунтами, рослинним і тваринним світом, природними ресурсами та ландшафтами, населенням, господарством України та світу, окремих регіонів і країн. Географія надає Інструменти отримання, відбору, аналізу та систематизації інформації про нашу планету, регіони, країни. метеорологічні прогнози (зокрема, погоди), гідрологічні прогнози (попередження повеней) демографічні прогнози (демографічні кризи, демографічні вибухи) та інше. Географія відіграє: У вихованні патріотизму, плеканні любові до своєї Батьківщини. Прищеплює гордість за свій народ, його культуру, давні звичаї.

Номер слайду 15

Географія

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Головне. Географія -система природничих і суспільних наук. Об’єктом дослідження географії- географічна оболонка, окремі її компоненти, територіальне розміщення й розвиток господарства, населення Землі, окремих її регіонів і країн. Геосистеми — це сукупність взаємопов’язаних і взаємодіючих природних і природно-суспільних систем, які існують у географічній оболонці. Рівні геосистем: планетарний, регіональний та локальний. Географічні науки об’єднують у — фізико-географічні, соціально-економічні, загально-географічні. Особливе місце в системі географічних наук посідає картографія. Сучасна географія виконує пізнавальну та конструктивну роль. Найважливіший аспект шкільної географії — формування світогляду, інтелектуального та професійного кругозору майбутнього громадянина

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Боброва Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
3 жовтня 2022
Переглядів
971
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку