Гідросфера. Світовий океан. Острови в світовому океані. Карта океанів

Про матеріал
Даний матеріал допоможе ознайомити учнів із поняттям гідросфера та частинами світового океану
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель географіїІрина Гонтар. Гідросфера. Світовий океан. Острови в океані. Карта океанів.

Номер слайду 2

1. Які оболонки Землі ми вивчили?2. Яку будову мають вивчені оболонки Землі?3. Які водні об’єкти Землі ви знаєте?4. Поблизу яких водних об’єктів ви мешкаєте?

Номер слайду 3

Гідросфера

Номер слайду 4

Ррозгадайте кросворд. Розгадайте ребус

Номер слайду 5

Світовий океан та його частини Океан (з грецької) — безперервний водний простір, який звідусіль омиває материки. Світовий океан вкриває 71% поверхні земної кулі. Першим доказом, що океан — єдиний і неперервний водний простір, було навколосвітнє плавання Фернана Магеллана. Сьогодні ми можемо спостерігати неперервність океану завдяки космічним знімкам.

Номер слайду 6

Світовий океан

Номер слайду 7

Море — це частина океану, більш-менш відокремлена від нього ділянками суходолу. Моря можуть бути розташовані в межах суходолу або по окраїнах материків. Море в межах суходолу називають середземним. Прикладами є Середземне, Чорне та Азовське моря Євразії, які пов’язані з Атлантичним океаном протоками. Моря є залишками давнього океану Тетіс. Окраїнні моря розміщені по окраїнах материків та відмежовані від океану ланцюгами островів. Окраїнним можна назвати Берингове море в Тихому океані.

Номер слайду 8

ОкраїнніСередземні (внутрішні)

Номер слайду 9

Відео для допитливихhttps://www.youtube.com/watch?v=bekx. Rb3 Gqo. U

Номер слайду 10

Хвилинка релаксуhttps://www.youtube.com/watch?v=g. Hlwqk. PR4 Yc

Номер слайду 11

Затока — частина океану, моря, що глибоко заходить у суходіл. Найбільшою і найглибшою на планеті є Бенгальська затока. Вона глибоко заходить у материк Євразія з південного боку. В затоку впадає багато великих річок, зокрема Ганг — одна з найбільш повноводних річок Євразії. З північно-східного боку Євразії сформувалася Біскайська затока.

Номер слайду 12

Протока — вузька частина водного простору, що розділяє ділянки суходолу і з’єднує сусідні частини океану. Наприклад, Гібралтарська протока, яка дає вихід Середземному морю в Атлантичний океан. Вона розділяє дві ділянки суходолу — Європу та Африку — і з’єднує море з океаном. Гібралтарську протоку називають «воротами Середземномор’я». Керченська протока сполучає два моря — Азовське і Чорне — та є наймілкішою протокою у світі. Магелланова протока проходить між двома океанами: Атлантичним та Тихим. Назву вона отримала на честь Фернана Магеллана, що пройшов цією протокою з Атлантичного в Тихий океан під час навколосвітньої подорожі

Номер слайду 13

Острів — відносно невелика ділянка суходолу в океані, зусібіч оточена водою. Найбільшим островом на планеті є Гренландія; розташований між Північно-Льодовитим та Атлантичним океанами. Він майже повністю вкритий кригою. Острови Гренландія, Велика Британія, Мадагаскар є частинами древніх материків і свого часу відкололися від них. Найбільший острів у Чорному морі — Джарилгач, належить Україні.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Півострів — виступ ділянки суходолу в океан чи море, з трьох боків оточений водою. Найбільшим півостровом на планеті є Аравійський. Найбільший півострів України - Кримський Скандинавський на північному заході та півострів Індостан на півдні Євразії.

Номер слайду 16

Закріплюємо вивчений матеріалhttps://learningapps.org/9223161https://learningapps.org/display?v=p34hpj5qj24

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Оцінювання. Оцініть, як ви працювати на уроці.4 сходинка - Я працював на повну силу!3-сходинка - Я працював гарно, але відчуваю, що міг би досягти більшого.2-сходинка - Я намагаюся працювати краще.1-сходинка - Я працював мало. Найбільше сподобалось як працювали:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скрынник Лариса
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
17 лютого
Переглядів
819
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку