"Гігієна житла" Година спілкування.

Про матеріал
Ознайомити дітей із побутовими приладами та їх роботою. Привчати дітей до чистоти та порядку.
Перегляд файлу

Гігієна житла

Година спілкування

Для учнів молодших класів.

Мета: засвоювати  знання  про послідовність дій під час прибирання житла, миючі засоби, інструменти та побутову техніку, що допомагають у прибиранні житла; формувати  уміння застосовувати здобуту інформацію на практиці;

розвити пізнавальні інтереси, увагу, уяву, навички аналізувати, узагальненювати вивчений  матеріал;

виховати в учнів позитивне відношення до будь-якої трудової діяльності, цілеспрямованость, відповідальносьі.

Обладнання: інформаційні посібники, малюнки з інтер’єрами, інтерактивна дошка, мультимедійний проектор, комп’ютер, комп’ютерна презентація, ілюстрації, зразки паспортів побутової техніки.

 

Хід заняття
 

  Метод «Мозкова атака»

1.  Що називається калорійністю їжі?

     2.  В яких одиницях вимірюють енергію, що її отримує і витрачає організм   людини?

 3. Від яких факторів залежить калорійність їжі?

4.  Для чого людині необхідні кулінарні знання?

5.  Які із тверджень є правильними?

а) Режим харчування - це споживання різноманітної їжі.

б) їжу слід споживати в дуже невеликій кількості.

в) Щоб забезпечити організм усіма необхідними речовинами, слід   споживати різноманітну їжу.

г) Дотримуватися режиму харчування - означає споживати їжу що­денно в одні й ті самі визначені години.

  1. Чому слід дотримуватися режиму харчування?

Учні зачитують підготовлені повідомлення, реферати.

Метод «Випереджувальне навчання»

 Учні зачитують повідомлення на тему: «Значення гігієни житла в житті сім’ї».

Бесіда

  • Яке значення гігієни житла в житті родини?
  • Яка послідовність прибирання житла?
  • Які засоби для прибирання житла вам відомі?

       Правильно обладнане і затишне житло допомагає добре відпочити, зберегти здоров'я і працездатність. А головне для затишку - це порядок і чистота. Про прибирання житла та догляд за меблями ми і дізнаємося сьогодні на уроці.

Учні повинні

Знати:  послідовність дій під час прибирання житла;  про миючі засоби, інструменти та побутову техніку для прибирання житла.

           Вміти :  підбирати миючі засоби, матеріали для догляду за побутовою   відеотехнікою, скляними та дзеркальними поверхнями, читати паспортні дані побутової техніки.

Значення гігієни в житті людини. 

       Добре обладнане, затишне житло має значення задля збереження здоров'я дитини і працездатності людини, щодо їх відпочинку.

       У приміщенні, у якому живемо, завжди має бути сухо, тепло і світло. Якщо житло не провітрюється, якщо у ньому брудно, холодно або занадто задушливо, темно, людина втрачає працездатність, спокійний сон. Бруд і нечисте повітря в квартирі часто є причиною різноманітних захворювань.

     Щорічно на Землю падає близько 300 тис. т. космічного пилу, не говорячи про сотні мільйонів тонн пилу цілком земного походження. Причому в наших будинках пилу часом більше, ніж на вулиці, оскільки він як би засмоктується в будинок через відкриті вікна. Але головне джерело пилу в large_977541736dcf.jpgнаших будинках - це ми самі. Аналіз домашнього пилу показав, що її значну частину складають лусочки нашої шкіри в дуже великих кількостях, величезні поголів'я мікроскопічних пилових кліщів, що харчуються ними, волокна тканини від одягу, меблів, постільної білизни, часточки лаку, що руйнується , яким покритий паркет і т. д.

      Домашній пил - один з найпоширеніших алергенів. Хворі астмою й алергією дуже сильно від нього страждають (а таких у нашій країні близько 80% жителів).

Чистота необхідна для здоров’я і комфорту членів сім’ї.  

Послідовність дій під час прибирання житла.

Досягти охайності і порядку в оселі можна тільки за умови, що кожна річ має своє місце. Якщо одяг, інструменти, посуд та інші речі не мають свого постійного місця на полицях чи у шафах, їх доводить­ся довго шукати, переставляти інші речі. Важливо також, щоб розміщення кожного предмета в квартирі чи будинку було до­цільним, інакше користуватися ними не­зручно або ж доводиться постійно зміню­вати їх місце розташування.

Кожен член сім’ї — і дорослі, і діти по­винні мати свої полички, шухляди та інші відведені місця для зберігання особистих речей: білизни, одягу, канцелярського при­ладдя тощо. (слайд  5)

C:\Documents and Settings\User\Мои документы\Downloads\паровы швабри\362.jpegДогляд за житлом розпочинається із що­денного прибирання. Прибирають кварти­ру в робочому одязі, оскільки він під час роботи може запилитися. Робоча сукня чи брюки мають бути легкими і зручними, добре пратися. Виконують щоденне приби­рання кімнат у такій послідовності: відкри­вають вікна для провітрювання; змітають пил та сміття з підвіконь і меблів; підміта­ють та миють підлогу. Наприкінці прибиран­ня змочують коврик біля вхідних дверей.

Провітрювання. У квартирі, де ми про­водимо велику кількість часу, повітря має бути завжди чистим і свіжим. Якщо при­міщення не провітрюється, кисню в повітрі недостатньо, а кількість шкідливих мікро­організмів збільшується.

C:\Documents and Settings\User\Мои документы\Downloads\паровы швабри\keramicheskaja-plitka_2_1.jpg      В осінній та зимовий період приміщен­ня необхідно провітрювати щонайменше тричі на день протягом 20—30 хв. Най­краще це робити вранці під час гімнасти­ки і прибирання, вдень — після обіду і вве­чері — перед сном. Ще краще для здоров’я людини, коли вона спить з відкритою кватиркою чи вікном у будь-який період року при температурі повітря в кімнаті не вище 18 °С. Влітку корисно спати на відкритому повітрі (на балконі, веранді).

   Прибирання постелі, меблів, підлоги. Вранці на час провітрювання постіль і на­тільну білизну струшують і залишають розстеленою щонайменше протягом 15 хв, щоб провітрилась. Лише після цього постіль застилають. Якщо користуються не стаціонарними ліжками, а тахтою чи розкладним диваном, то постіль після про­вітрювання складають і зберігають у відве­деному для неї чистому і сухому місці (по­лиці шафи чи дивана, ящики тощо). По­душки із пуху і пір’я слід щодня обов’яз­ково збивати, щоб не злежувалися.

Коли постелі прибрані, змітають сміття та пил з підвіконня, полиць, шаф, столів, телевізора, інших меблів. Для цього кори­стуються чистою м’якою ганчіркою. Підвіконня протирають ледь зволоженою ганчіркою, а дерев’яні частини меблів та апаратуру — сухою.

      Підлогу підмітають щіткою або віником. Щоб не здіймати пилу, їх попередньо зво­ложують і добре струшують. Якщо щітка занадто волога, на підлозі залишаються брудні сліди. Для паркетної та покритої лінолеумом підлоги можна скористатися щіткою, обгорнутою трикотажною чи іншою м’якою тканиною. Підмітають кімнати від вікон до дверей. Сміття зби­рають large_s_file_12032.jpgу совок і викидають у відро чи ба­чок для сміття.

Якщо на підлозі є доріжки, килими чи м’яке покриття, то, звичайно, найкраще для їх чищення скористатися електричним пилососом. При підготовці пило­соса до роботи спочатку перехідну трубку приєднують до шланга-пилопроводу, потім щітку надівають на трубку і вмикають пи­лосос в електромережу. Для очищення ки­лимів, рівної поверхні і щілин в підлозі слід користуватися різними зйомними наконеч­никами до пилососа.

        Щотижневе прибирання. Раз на тиж­день проводять більш ретельне прибиран­ня усієї квартири чи будинку. Прибирати краще у такій послідовності: почистити м’які меблі, килими та доріжки; помити і почистити вікна і двері; помити кімнатні рослини, прибрати у ванній і туалетній кімнатах, кухні, коридорі, помити підлогу.

C:\Documents and Settings\User\Мои документы\Downloads\паровы швабри\rejting-samyh-opasnyh-mest-v-dome_3.jpg        М’які  меблі, як і килим та доріжки, чи­стять за допомогою пилососа. Для цього використовують спеціальні наконечники у формі круглої та овальної щітки. Щіткою пилососа рухають сму­гами в одному напрямку, звуженим нако­нечником витягують пил з усіх куточків та щілин.

Якщо немає пилососа, користуються зви­чайною щіткою. Її можна обгорнути по­двійним шаром вологої марлі.

Перед миттям вікон знімають з підві­коння квіти і виносять їх у ванну чи на кухню. Спочатку вологою ганчіркою зніма­ють пил з внутрішніх рам і шибок, а потім із зовнішніх. Для миття вікон використо­вують теплу воду з нашатирним спиртом (1 столова ложка на 1 л води) або спе­ціальні миючі засоби. Отриманим розчи­ном за допомогою ганчірки або губки про­мивають шибки, рами і підвіконня, а потім протирають чистою ганчіркою, що не за­лишає слідів, або ж використовують м’який газетний папір. Таким самим способом миють і дзеркала.

        Двері, пофарбовані олійною фарбою чи покриті лаком, витирають вологою ганчір­кою. Якщо ж двері не тільки вкриті пи­лом, а й забруднені, то їх миють. Спочатку двері зволожують чистою водою, а після цього миють теплою водою з нашатирним спиртом (1—2 столові ложки на 1 л води). Особливо ретельно миють двері біля ручок. Чисті двері витирають сухою ганчіркою.

        Кімнатні квіти миють теплою водою за допомогою м’якої губки або ганчірки, по­ставивши горщик з квітами у порожню миску. У кактусів та рослин із опушеним або складчастим листям пил видаляють за допомогою м’якої щітки чи пензля. Сильно забруднене гладеньке листя мож­на вимити мильним розчином, але після цього слід одразу сполоснути їх чистою водою з лійки чи під душем. Необхідно стежити, щоб мильна вода не потрапила на ґрунт.

        Ванну миють після кожного купання мильною губкою і споліскують чистою во­дою. Під час щотижневого прибирання її чистять за допомогою щітки з додаванням спеціальних миючих засобів (рідин, паст, порошків). Так само миють і умивальник. Стіни ванної кімнати, вкриті керамічною плиткою, миють розчином прального по­рошку або спеціальним засобом, споліску­ють і витирають насухо. Для виведення ржавих плям на ванні також є відповідні засоби. C:\Documents and Settings\User\Мои документы\Downloads\паровы швабри\31.jpg   

       У туалетній кімнаті стіни, підлогу та сидіння миють щіткою з милом або роз­чином прального порошку. Після миття, як і у ванній, стіни споліскують чистою водою і витирають.

      Унітаз чистять спеціальною щіткою з довгою ручкою. При цьому використовують спеціальний засіб для миття унітазів або пральний порошок.

Для прибирання туалетної кімнати має бути окреме відро чи миска, ганчірка, мо­чалка, щітка.

       На кухні спочатку миють посуд, потім газову плиту, стіну над газовою плитою. Стільці і столи протирають вологою ганчір­кою. Щоб зняти жирову плівку з ракови­ни, її миють мильним розчином або за допомогою спеціального миючого засобу. Потім мийку споліскують чистою водою і витирають. Протирають ганчіркою підлогу.

       Раз у два-три тижні на кухні прибира­ють більш ретельно. Виймають увесь по­суд й інвентар з полиць і шаф. Миють по­лиці, витирають, дають їм повністю висох­нути і розставляють усі предмети на свої місця.

C:\Documents and Settings\User\Мои документы\Downloads\паровы швабри\45645-1-f.jpgОдин-два рази на рік в квартирі (будин­ку) проводять генеральне прибирання.

        Крім робіт, які виконують щотижня (чи­щення і миття усіх приміщень), генераль­не прибирання включає цілий ряд додат­кових робіт. Перуть і прасують штори, скатерті, покривала. Вибивають та про­вітрюють матраци, одіяла і подушки. Із шаф виймають усі речі і перебирають їх: окремо ті, що треба віддати в хімчистку, окремо — що полагодити. Стінки та по­лиці шаф витирають водою з оцтом або яким-небудь дезінфікуючим засобом, доб­ре просушують їх. Складають і вішають одяг відповідно до сезону: те, що може зна­добитися невдовзі — ближче, а те, що буде потрібно не скоро, ховають далі. Зберіга­ють у шафі тільки чисті, сухі і провітрені речі. На полиці шафи кладуть засоби від молі — хімічні або рослинні (горіхове листя, цвіт бузини, м’яту). Можна викори­стати для цього і запашне туалетне мило.

      Більш ретельно, ніж щотижня, приби­рають у ванній та туалетній кімнаті, на кухні, в коридорі.  Меблі відсувають від стін і очищають пилососом задні стінки від пилу та підлогу під меблями.

      Щоб генеральне прибирання квартири чи будинку не припало на один день, мож­на напередодні виконати деякі роботи. На­приклад, розморозити і помити холодиль­ник, розібрати вміст письмового столу, на­вести порядок у платтяній шафі. Поперед­ньо можна випрати і випрасувати штори, скатерті, покривала.

      Дуже важливо, щоб під час генерально­го прибирання обов’язки були розподілені між усіма членами сім’ї.

 Догляд за меблями.

       Наш будинок – наша фортеця! І, поза сумнівом, всі ми хочемо, щоб наша фортеця була затишною, красивою і викликала тільки позитивні емоції і захоплення у довгожданих гостей. У цій нелегкій справі, нам допомагає такий важливий винахід людства, як меблі.

       Від її вибору залежить загальна енергетика квартири, її стиль і, відповідно, комфортабельність. 

      Дуже важливим моментом є правильне розміщення меблів в кімнаті. У жодному випадку не варто ставити будь-які меблі поблизу опалювальних приладів – батарей, обігрівачів. Також не варто піддавати її прямому попаданню сонячних променів, оскільки підвищена температура сприяє зсиханню матеріалів, що робить їх крихкішими і недовговічними.

      Дуже корисним стане розміщення в квартирі джерела вологи. Наприклад, відмінним як декоративним, так і корисним для меблів джерелом стане невеликий фонтанчик або акваріум. Домашні рослини також сприяють стабілізації вологості приміщення, що запобігатиме  зносу меблів і її подальшу поломку.  

   Догляд за м'якими меблями

   Як приємно, приходивши з роботи сідати в своє улюблене м'яке крісло, буквально провалюючись в його обійми, відпочивати в нім від робочих буднів і склок, занурюватися в добру і затишну атмосферу рідних стін і сімейного щастя. Проте ніхто не застрахований від випадкового забруднення меблів, виливання на неї гарячої кави і інших неприємностей. Вам не доведеться викидати облитий диван і бігти за новим. Стоїть всього лише правильно почистити його, і він буде як новенький.

   Щоб продовжити життя і зберегти новизну м'яких меблів потрібно дотримуватись елементарних правил регулярного догляду. Перш за все, необхідно регулярно чистити її пилососом, для видалення пилу і підтримки шовковистого блиску обшивного  матеріалу.  

   Періодично у міру забруднення (але не рідше за 1 раз на місяць) необхідно проводити чищення м'яких меблів від пилу. І якщо шкіряні меблі досить просто протерти вологою ганчіркою, то у випадку з матерчатою оббивкою все трохи складніше. Меблі, оббиті тканиною, не можна сильно мочити і в той же час просто так вибивати – теж не вихід, підніметься хмара пилу, яка все одно осяде. Тому перед вибиванням від пилу накрийте меблі вологим простирадлом. А якщо при цьому простирадло змочити не звичайною водою, а легким оцтовим розчином – кольори на оббивці стануть яскравішими. Особливу увагу при чищенні слід приділяти швам, саме в цих місцях зазвичай збирається найбільше пилу. 

   Пролиті рідини слід відразу  ж  усувати з поверхні матеріалу, не допускаючи їх розтікання і проникнення  в основу тканини або ворсу! 

   Для видалення плям з меблів, оббитою шинилом, велюром або іншою тканиною, слід зробити слабкий розчин мильної води і приготувати м'яку щітку. Акуратно змочити забруднене місце приготовленим розчином за допомогою щіточки. Найголовніше – не переборщити з кількістю води! Не варто рясно поливати крісло або ліжко мильною водою, досить просто намочити щітку і акуратними рухами почистити потрібне місце. Після чищення мокру пляму варто висушити і розчесати м'якою щіточкою, для того, щоб відновити зім'ятий ворс і надати меблям початкового вигляду.  

   Плями на шкіряній поверхні слід усувати м'якою вологою тканиною. Не слід використовувати спирт, ацетон або мило – ці речовини не підходять для шкіряної оббивки крісла або дивана. Для збереження відмінного вигляду і блиску ваших меблів слід кілька разів в рік обробляти її покриття спеціальним засобом для чищення шкіри. Також при сушці таких меблів, у жодному випадку не можна використовувати фен або пилосос, досить просто протерти м'якою ворсистою ганчіркою. При такому підході нескладно буде продовжити життя красі вашого будинку і надовго зберегти затишок і стиль обителі.  

   Частою проблемою є прилипнувша до меблів  жувальна гумка. Це не така вже і велика проблема, головне знати деякі хитрощі чищення. Просто прикладете лід на те місце, де прилипнула гумка, і через деякий час відскребіть її яким-небудь тупим предметом. Не забудьте покласти лід в пакетик, щоб не переборщити з вологою!

   Догляд за меблями з дерева, скла і металу

   Стежити за меблями з дерев'яною поверхнею набагато простіше, ніж за м'якими меблями. Проте варто враховувати деякі властивості дерев'яних матеріалів.

   Дерев'яні шафи краще всього протирати змоченою м'якою тканиною.  Після чищення, варто протерти поверхню ще раз, але, вже використовуючи суху тканину, особливу увагу варто приділити неприпустимості попадання води в щілини і стики меблів.

   Поверхні, що ламінують, стійкіші до вологи. Проте також як і у випадку з дерев'яним покриттям, слід звертати пильну увагу на відсутність вологи в щілинах і стиках. Для збереження блиску поверхні можна використовувати різноманітні поліролі.

   Часто, на полірованій поверхні залишаються сліди пальців, які псують всю витонченість і красу інтер'єру. Цього звичайно не уникнути, але боротися з такими плямами дуже просто. Варто всього лише ретельно протерти їх тальком, і ваша шафа або стіл буде як нові.   

   Плями з полірованої поверхні варто видаляти спеціальними спреями, після чого натерти фланелевою тканиною.

   Подряпини на полірованих меблях добре маскувати бджолиним воском або зафарбувавши  приготовленим самостійно розчином. Для червоного дерева, дуба, горіха підходить невеликий розчин йоду, яким можна закрасити невеликі подряпини.

   Якщо ви випадково поставили гарячу чашку на свій улюблений стіл, і від неї залишився небажаний слід – не біда. Такі плями можна усунути, розтираючи по поверхні виробу розчин з рослинного масла і спирту до повного зникнення плями.

   Для обробки і чищення металевих конструкцій у жодному випадку не використовуйте мочалку  з металевого волокна або стружкового матеріалу.

   Для чищення скляних дверей і поличок використовуйте тільки спеціальні миючі і чистячі засоби для скла.  

   Пам'ятаєте, що головне дбайливо відноситися до меблів, і тоді від вас буде потрібно мінімум засобів по догляду за нею, ваші меблі завжди large_vacuum-cleaner-upright.jpgвиглядатимуть як нові!

Побутова техніка для прибирання житла.  

         Боротьба за чистоту власного житла для більшості з нас – справа усього життя. Проте як би ми не боролися з брудом, він  все одно буде там, де й належить: на килимах, підлогах і полицях. Благо що сучасна людина має значно більше можливостей і досконалих інструментів для підтримки чистоти. Узяти той же пилосос. Без цього обов’язкового сьогодні предмета побутової техніки будь-яке прибирання б зайняло значно більше часу.

  • Як вибрати пилосос для квартири, щоб перемогти домашній пил і назавжди забути про численні захворювання дихальної системи?

    Для того, щоб мати під рукою ефективний засіб для боротьби з домашнім пилом, треба звернути увагу на потужність пилососа. А саме на потужність всмоктування пилу. Переважно вибирати техніку загальною потужністю від 1300 до 2000 Вт. А ось що стосується потужності всмоктування пилу, то зазвичай вона знаходиться в межах усього від 250 до 480 Вт. Природно, чим більше потужність всмоктування пилу, тим краще.

Визначити оптимальну потужність всмоктування техніки можна таким чином:

P=qh, де P – потужність всмоктування, h – розрядка, q – потік повітря. Примітно, що для хорошої потужності всмоктування пилосос повинен мати і високу розрядку, і хороший потік повітря. Інакше навіть при високій потужності приладу потужність всмоктування може бути не дуже хорошою.

  Який пилосос вибрати: з аквафільтром або без?

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\pilesos-s-akvafiltrom-rainford-rvc-507-bora-4000_916606_13313620.jpg      Кількість фільтрів і принцип їх дії в пристрої пилососа можуть бути самими різними. Наприклад, ще кілька років тому були поширені пилососи із звичайними “сухими” фільтрами. Сьогодні дуже популярне нове покоління пилососів – пилососи з аквафільтром.

      Відомо, що вода набагато краще за повітря затримує пил. А для того, щоб пилосос був дійсно ефективним в прибиранні, він повинен не лише добре всмоктувати, але і прекрасно тримати всмоктаний пил і частки бруду в собі. Інакше прилад нагадає вам кругообіг в живій природі: в один отвір пил всмоктуватиметься, а з іншого – розпилюватиметься.  Щоб запобігти цьому, на виході з пилососа стоїть ще один фільтр. Саме через нього назовні з пристрою виходить повітря.

      Деякі моделі пилососів мають ще і додаткові фільтри.

      Краще всього затримують частки пилу змінні паперові мішки-пилозбирачі. Одного такого мішка при регулярному використанні приладу вистачає приблизно на місяць. Єдиний мінус – необхідність постійно купувати нові паперові мішки-пилозбирачі.

     Ще один важливий критерій вибору – рівень шуму пилососа.  Гранично допустимим вважається рівень шуму від 71 до 80 дБ.

     Для прибирання великого будинку або багатокімнатної квартири з масою підлогових покриттів чудово підійде пилосос з аквафільтром, що виконує і сухе, і вологе прибирання.

      Від осідання пилу на м'які меблі допоможе наступний склад: 1 частина будь-якого шампуню, 1 частина антистатика і 8 частин води. Протріть цим складом поверхні.

      Але краще за все утримувати в припустимих рамках кількість пилу навколо нас можна тільки за допомогою сучасної техніки.
Більш успішно поберегти нашу домашню екологію може лише сучасний пилосос останнього покоління з багатоступінчастою системою гігієнічної фільтрації. А ще краще придбати миючий пилосос. 
Для боротьби з пиловими кліщами хворим алергією краще купити паровий пилосос, де убудований електричний підігрівник нагріває миючий розчин, і той під тиском проникає глибоко в тканину, розпушуючи і вимиваючи бруд. А колекторне сопло відразу утягує все це в пилосос.

Прибираючи пилососом, не забувайте наступне:

- більшість пилу збирається під вікнами, уздовж плінтусів і на задній стінці холодильника. Пройшовшись по цих місцях, ви зберете 70% пилу з підлоги;

- стежте, щоб потік відпрацьованого повітря з пилососа не був спрямований туди, де ще не прибрано, інакше піднятий ним пил, надовго зависне в повітрі;

- пилосос не повинен працювати безупинно більше однієї години. Двигуну потрібно давати охолонути;

- не можна занадто щільно притискати насадки до поверхні, що очищається, інакше всмоктувальний агрегат виявиться позбавлений повітря і почне перегріватися. А ефективність чищення понизиться. Рух насадок повинен бути рівномірним і не занадто швидким;

- тверді насадки використовують для м'яких поверхонь, а м'які - для твердих;

C:\Documents and Settings\User\Мои документы\Downloads\паровы швабри\пароочисник.jpg- чим більше пилу зібралося в пилозбірнику, тим менше стає тяга двигуна.

Тому його необхідно регулярно очищати.
     Вологе прибирання в будинку просто необхідне.

     Генеральне прибирання варто проводити раз у тиждень. Рекомендується прибирати в такій послідовності. Спочатку зняти і почистити килими і полові покриття, потім почистити м'які меблі, помити і почистити двері, вікна, водопровідні крани, раковину, туалет; помити квіти, почистити всі прикраси, підмести, витерти пил, помити і натерти підлогу.

    Постійного і ретельного прибирання вимагають місця загального користування - туалет, ванна, коридор.

У туалеті і ванні необхідно не рідше одного разу в тиждень робити дезінфекцію спеціальними засобами, що є в продажі.

Закріплення нових знань і вмінь.

  • Які миючі засоби використовують для прибирання житла?
  • Назвіть побутову техніку для прибирання житла?
  • Які особливості користування побутовою технікою ви знаєте?

Підведення підсумків роботи.

Рефлексія

Що цікавого та нового дізналися на цьому занятті?

Де ви можете використати отримані знання?

 

 

 

 

 

 

 

 

                

                      СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:
                                            Література:
-  Денисенко Л.І. Азбука домашнього господарювання: Навч. посіб. з  трудового навчання для учнів 5-9 кл. – К.: А.С.К., 1999. – 232 с.
- Трудове навчання. Програма з трудового навчання 5-9 класи, К.  2012


 

 

doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Сценарії
Додано
20 лютого 2020
Переглядів
5290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку