Гігіенічні проблеми підлітків, 7 клас

Про матеріал
Матеріали до уроку "Гігіенічні проблеми підлітків" . В презентації є теоритичний матеріал, завдання для обговорення та завдання для самостійної роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Косметичні проблеми підлітків. Презентацію піготувалавчитель з основ здоров`я. Фастівської гімназії №10 Гончарова Тамара Іванівна

Номер слайду 2

«Тіло людини — це така сама святиня, як і дух, з яким воно нероздільне…І тому я вважаю, що людинане має права нехтувати своїм здоров’ям». Л. Толстой

Номер слайду 3

На цьому уроці ви дізнаєтесь:

Номер слайду 4

Захворювання шкіри, сильний свербіж між пальцями рук. Стан, який порушує повноцінне функціонування організму. Результат перебування шкіри на сонці. Щоденна водна процедура. Хвороблива реакція шкіри на певні речовини. Функція теплообміну між організмом та зовнішнім середовищем. Шкідлива речовина, що негативно впливає на стан шкіри. Засіб догляду за волоссям.

Номер слайду 5

Захворювання шкіри, сильний свербіж між пальцями рук.( Короста)Стан, який порушує повноцінне функціонування організму ( Хвороба)Результат перебування шкіри на сонці ( Засмага)Щоденна водна процедура  (Умивання)Хвороблива реакція шкіри на певні речовини  (Алергія)Функція теплообміну між організмом та зовнішнім середовищем (Терморегуляція)Шкідлива речовина, що негативно впливає на стан шкіри  (Нікотин)Засіб догляду за волоссям.  (Шампунь)

Номер слайду 6

Слово «косметика» походить від грецького kosmetike и означає «мистецтво прикрашати». Люди здавна застосовували косметичні засоби. Прообразом сучасної косметики є крем чи мазь, які складалися з жиру тварин. Потім до тваринних жирів почали додавати рослинні олії, духмяні речовини, віск і лікарські засоби.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Гігієнічна косметика — це засоби, що слугують для захисту від холоду, вітру, сонця, вологості тощо (олії, пудри, пасти, креми, мило). Лікарська косметика лікує косметичні вади обличчя і тіла, при цьому використовує медичні препарати — вітаміни, гормони. Декоративна косметика - це мистецтво прикрашати обличчя, догляд за нігтями, мистецтво зачіски. Її засоби - пудри, губні помади, грим, рум'яна, туш для повік, фарби для волосся тощо. Пластична, або естетична, хірургія — видалення та виправлення вроджених вад і таких, які не вдалося виправити за допомогою лікувальної косметики.

Номер слайду 10

1. Косметика й гігієна Щоб уникнути косметичних проблем зі шкірою, слід грамотно за нею доглядати. Отже, якщо людина хоче грамотно доглядати за шкірою свого обличчя, спочатку слід визначити її тип. А скільки типів шкіри ви знаєте?

Номер слайду 11

ТИПИ ШКІРИжирнасухакомбіновананормальна. Вимагаєпостійногоочищення,гігієнічногодогляду. Вимагаєпостійногозволоження. Наявність сухих і жирних ділянок шкіри вимагає відповідного догляду за ними. Вимагає звичайного гігієнічного догляду

Номер слайду 12

Більшість людей вважає, що жирна шкіра завдає своєму хазяїну або хазяйці більше клопоту, ніж будь-який інший тип шкіри. Але якщо людина не вміє доглядати за своєю шкірою, то, зрештою, навіть якщо у неї нормальна шкіра, буде виникати купа проблем. Тому слід зважено ставитись до вибору засобів та косметики для догляду за шкірою, обирати тільки ті предмети й засоби догляду за шкірою обличчя, які тобі підходять, слідкувати за її станом, а якщо виникне потреба, звертатися до лікаря-дерматолога.

Номер слайду 13

Але є ще одна проблема, з якою підліток може зіткнутися. Так само як і шкіра, більш жирним стає й твоє волосся. Воно починає виглядати тьмяним і неохайним, може з'явитися лупа. Нормальне – здорове на вигляд, еластичне, блискуче, по всій довжині має однакову товщину і колір. Легко вкладається у зачіску, не січеться, не склеюється в пасма. Сухе – ламке, без блиску. Часто буває посіченим на кінчиках, повільне росте, погано вкладається. Жирне – втрачає охайний вигляд вже через день – два після миття. Комбіноване – жирне біля коренів і сухе на кінчиках.

Номер слайду 14

ЯК МИТИ ГОЛОВУ: Завжди використовуйте шампунь, який підходить для вашого типу волосся, — сухого, нормального, жирного або спаленого хімією, — і перед миттям ретельно розчісуйте волосся, видаляючи пил і мертві клітини шкіри. Користуйтеся теплою водою, гаряча вода неприємна.   Змочіть волосся, потім візьміть невелику кількість шампуню і м'яко масажуйте біля коренів подушечками пальців — не нігтями. Приділіть особливу увагу межі волосся: це місця, де скупчується бруд. Дайте час мильній піні дійти до кінчиків волосся. Не тріть сильно, інакше волосся повисмикується.  Після миття ретельно обполіскуйте до тих пір, поки вода, що стікає з волосся, не стане зовсім чистою.

Номер слайду 15

Боротися з усіма цими неприємностями можна тільки за допомогою гігієнічних процедур. Слід ретельно мити шкіру голови й волосся. Вода при цьому має бути не дуже гарячою, а шампунь — відповідати типу твого волосся. Повторіть процедуру тільки в тому випадку, якщо вважаєте, що волосся потребує цього; використовуйте тепер тільки невелику кількість шампуню. В кінці промокніть волосся рушником, щоб видалити надлишок вологи перед вживанням кондиціонера.

Номер слайду 16

ФИЗХВИЛИНКАЩось втомилися ви, діти,Треба трохи відпочити. Станьте прямо, руки в бокиІ зробіть чотири кроки. Руки вгору, руки вниз. До сусіда усміхнись. Вдих і видих. Кілька раз. За роботу – все гаразд!

Номер слайду 17

Надмірна пітливість – це теж проблема підліткового віку. Не слід забувати про підвищене потовиділення в підлітків! Щоб запобігти неприємному запаху, іноді цілком достатньо скористатися милом і водою. Отже, можна просто двічі на-день, уранці й увечері, приймати душ — і проблему буде вирішено. Але якщо цей запах продовжує пригнічувати тебе впродовж дня, то до вирішення проблеми треба підходити комплексно: рекомендують займатися фізкультурою й більше перебувати на свіжому повітрі. Також допомагають процедури, спрямовані на загартовування організму. При надмірному виділенні поту не можна носити синтетичну білизну. Пахвові ямки необхідно щодня мити прохолодною або теплою водою з милом. Волосся, яке починає рости під пахвами, слід голити.

Номер слайду 18

Безперечно, що одним із найважливіших засобів, який допомагає боротися із запахом поту, є дезодорант. Дезодоранти — це препарати, що містять дезінфекційні та бактерицидні добавки. Вони знищують мікроорганізми, які спричинюють появу неприємного запаху.

Номер слайду 19

Аналіз ситуацій1. Семикласниця помітила в себе на лобі маленький прищик і страшенно розхвилювалася. Вона сіла перед дзеркалом і власноруч його видавила. До вечора на лобі «виріс» запалений гнійник, і мама терміново відвезла доньку в лікарню. Лікування було тривалим. Проаналізуйте цю ситуацію

Номер слайду 20

 2. Донька взяла мамин крем, туш, тіні, помаду й скористалася ними. За якийсь час на її обличчі з'явився висип. Як би ви оцінили цю ситуацію?3. У Ігорового тата дуже суха шкіра: на руках узимку болючі тріщини. Ігор схожий на тата, він вважає, що в нього згодом можуть з'явитися такі самі проблеми. На городі хлопець працює у рукавичках, ввечері робить ванночки для рук і змащує їх спеціальним кремом. Батько глузує з сина, називає його панночкою. Ігор дуже ображається. На чиєму ти боці? Чи робив би ти так, як Ігор? Якщо так, то в яких ситуаціях?

Номер слайду 21

4. Руслана дуже незадоволена своєю зовнішністю. На лобі час від часу з'являються вугри. Волосся сухе, на голові - лупа. Навколо нігтів, які вона гризе, задирки. Дівчина замащує вугрі маминим тональним кремом, часто миє голову. Від консультації лікаря Руслана категорично відмовляється. Чи правильно чинить Руслана? Що, на твою думку, повинна зробити дівчина?

Номер слайду 22

2. Правила користування косметикою. Будь-які косметичні засоби, якими ти хочеш скористатися, слід купувати тільки в магазинах або аптеках. Насамперед, треба перевірити термін їхньої придатності: не можна ризикувати своїм здоров'ям! Мінімальна шкода від неякісної косметики — це те, що вона не дає потрібного ефекту. У найгіршому разі її використання може викликати алергію, висипи, захворювання шкіри, навіть отруєння. Лікувально-маскувальні засоби слід купувати тільки в аптеці!

Номер слайду 23

Звичайна косметика з матусиної косметички тобі не допоможе. Треба вміти грамотно доглядати за шкірою. Слід зважено ставитися до вибору засобів косметики для догляду за нею. Обирати для користування тільки ті предмети й засоби, що відповідають твоєму типові шкіри, спостерігати за її станом, а якщо виникне потреба, звертатися до лікаря-дерматолога. Будь-які косметичні засоби, якими хоче скористатися підліток, слід купувати тільки в магазинах або аптеках. Завжди перевіряти термін їхньої придатності!

Номер слайду 24

 3. Догляд за шкірою обличчя. Ознайомся з правилами догляду за шкірою обличчя, правилами масажу обличчя. Зроби висновок.1. Очищення шкіри обличчя. Перший крок - очищення: змий пил, бруд, надлишок шкірного сала, не ушкоджуючи шкіру, за допомогою косметичного мила, очищувального крему чи пінки.

Номер слайду 25

Третій крок - зволожування: за допомогою лосьйонів, емульсій, кремів створюється захисний бар'єр, який уповільнює втрату шкірою вологи та забезпечує довготривалий контроль рівня жирності шкіри. Другий крок - тонізування: за допомогою тоніка завершується процес очищення і поліпшується кровообіг шкіри, помітно звужуються пори.

Номер слайду 26

2. Масаж обличчя ( в тому числі і при нанесенні масок для обличчя).     * Від середини чола до скронь;     * По верхньому віці від внутрішнього куточка ока до зовнішнього, і назад - по нижній повіці від зовнішнього куточка до внутрішнього;     * Від середини підборіддя, з нижньої щелепи до мочок вух;     * Від перенісся до кінчика носа;     * Від спинки носа до вух;     * Від куточків рота по щоках до вух;     * Від середини верхньої губи до крил носа та верхньої частини вушних раковин.

Номер слайду 27

ЗАВДАННЯ 4.  Догляд за ротовою порожниною і зубами. Ознайомся з правилами догляду за ротовою порожниною і зубами. Зроби висновок.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

5.  Догляд за руками. Визнач ситуації на малюнку, в яких випадках необхідно мити руки . Ознайомся з правилами догляду за руками. Зроби висновок.

Номер слайду 30

ПРАВИЛА МИТТЯ РУК змочи руки водою; старанно намиль їх; не забувай про тильні сторони рук та про місця між пальцями; добре промий руки водою; витри чистим рушником.

Номер слайду 31

 6.  Вибір косметичних засобів.         Розглянь різні упаковки колекцій косметичних засобів. Зверни увагу, які є косметичні засоби для осіб підліткового віку. Проаналізуй наявні у тебе косметичні засоби. Зроби висновок про те, якими найкраще користуватися для шкіри того типу, до якого належить шкіра твого обличчя. Запиши їх назви. Зроби висновок. Заповни таблицю.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Ти щодня миєш тіло,Щоб чистим було,Бо від бруду – неспокій,Хвороби і зло. Ну а як же душа?Для її чистоти – Треба гідності душІ рушник доброти.

Номер слайду 34

Дякую за урок !

pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
1 березня 2023
Переглядів
553
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку