Єгипетські піраміди_історія_6 клас

Про матеріал
Матеріал містить мультимедійний супровід уроку з історії у 6 класі при вивченні теми Культура Стародавнього Єгипту
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЄГИПЕТСЬКІ ПІРАМІДИ 13 жовтня 2022 року

Номер слайду 2

ПЛАН : 1. Потойбічне життя 2. Мастаби та піраміди 3. Будівництво пірамід

Номер слайду 3

ПОТОЙБІЧНЕ ЖИТТЯ Єгиптяни вірили, що після смерті на них чекає потойбічне життя. Проте для цього тіло мертвого мало бути збережене. Це відбувалося завдяки процесу муміфікації, або бальзамування. Муміфіка́ція — процес створення мумії з тіла померлої людини. Дуже важливим був вид поховання. Лише фараони та найзаможніша знать могли збудувати для себе та своєї сім’ї гробниці. Прості люди ховали померлих у ямах, викопаних у пустелі. Золота поховальна маска фараона Тутанхамона

Номер слайду 4

ПРОЦЕС БАЛЬЗАМУВАННЯ ТІЛА ПОМЕРЛОГО

Номер слайду 5

Єгипетські піраміди – це єдине з давніх Семи чудес світу, яке дійшло до наших днів. Вони були побудовані не рабами, а звичайними людьми, в знак поклоніння правлячому фараону, при чому сама служба на будівництві була справа суто добровільна.

Номер слайду 6

НАЙБІЛЬШІ ПІРАМІДИ Датування Місцезнаходження Розмір Примітки Особливості Хуфу (Хеопса) ~ 2589—2566 до н. е. Гіза 230 м, h=146 м Хеопса, Велика Піраміда Хафра (Хафрена) ~ 2558—2532 до н. е. Гіза 210 м, h=143 м Джосер ~ 2630—2612 до н. е. Саккара 121 Ч 109 м h=62 м «Ступінчата» Снофру ~ 2612—2589 до н. е. 219 м h= 105 м «Рожева» Снофру ~ 2612—2589 до н. е. 189 м h= 105 м «Ламана» Снофру ~ 2612—2589 до н. е. Мейдум 144 м h= 94 м «Ламана»

Номер слайду 7

Піраміда Хеопса має квадратну будову, у цей час довжини сторін рівняються: північна — 230,25 м, південна — 230,4, східна — 230,38, західна — 230,35 м. Периметр піраміди — приблизно 1 км. Площа піраміди — 5,4 га. Її висота — 146,6 м. Об’єм піраміди — більше 2 500 000 м3. У всіх деталях Великої піраміди збережені (золоті) пропорції. Це не можна пояснити простою випадковістю. Периметр піраміди, розділений на подвоєну висоту, дає число «Пі» з точністю до 0,01, а висота піраміди Хеопса становить одну мільярдну відстані від Землі до Сонця. Якщо провести горизонтальну лінію через центр Землі до перетинання з окружністю, потім накреслити лінії із крапок перетинання нагору до центра Місяця, а із центра Місяця обернено на Землю, то це будуть точні пропорції  піраміди Хеопса.

Номер слайду 8

Піраміда Хеопса була побудована в місці з дивним геометричним розташуванням 30-й паралелі від екватора і на меридіані, що розділяє на дві рівні частини всі ділянки планети, що виступили з води. Піраміда перетинає вищу точку, тут вона розділяє дельту Нілу з дуже великою точністю, перетинаючись із діагоналлю. Такі точні космогонічні розрахунки могла знати лише високорозвинена цивілізація.

Номер слайду 9

Безперечним є те, що піраміда будувалася саме як гробниця фараона. За багато століть до будівництва Великої піраміди, і протягом багатьох віків після, єгиптяни створювали конструкції, призначені для поховання своїх королів, фараонів. Разом з ними вони ховали речі, в яких вони, на їхню думку, мали б потребу після смерті, слуг, тварин і незліченні скарби. 

Номер слайду 10

Усередині піраміди Хеопса немає ні написів, ні прикрас. Там знаходяться три похоронні камери. Похоронна камера фараона представляє собою кімнату довжиною близько 11 метрів, шириною 5 метрів і висотою майже 6 метрів. Стіни усипальниці оброблені гранітними плитами. Саркофаг з червоного граніту порожній. Мумія фараона не булиа знайденіа. Припускають, що піраміда була розграбована ще в глибоку давнину.

Номер слайду 11

Піраміда вершиною нагору символізує життя, піраміда вершиною вниз — смерть, символізує потойбічний світ. Зірка Давида відображає дві пересічні піраміди: трикутник, спрямований нагору, символізує сходження до Бога, а трикутник, опущений своєю вершиною вниз, — сходження душі на Землю, матеріальне існування.

Номер слайду 12

А от про будівництво Пірамід розповідається : «У єгипетських джерелах є відомості про те, що за допомогою звуку єгиптяни могли переміщати камені у стані левітації, а при необхідності і руйнувати їх. На малюнках єгипетських культових споруджень є зображення по переміщенню кам’яних скульптур фараона і сфінкса на особливих плоских платформах. З малюнка виявляється, що невелика частина людей тягне платформу, підстраховує її від перекидання, а інша частина стоїть осторонь зі звуковими інструментами в руках».

Номер слайду 13

Друга за величиною піраміда належить фараонові Хефрену. Вона була побудована на 40 років пізніше першої. Інколи здається, що піраміда Хефрена навіть більше, ніж Хеопса. Насправді вона трохи менше. Нижній храм, в якому колись стояли 25 статуй фараонів, відомий тим, що тут, на порозі царства мертвих, була проведена муміфікація Хефрена.

Номер слайду 14

За часів передбачуваного будівництва цих споруд, коли більша частина людства ще навіть не знала, що таке орне землеробство, єгипетські піраміди з супутника побачити ніхто не міг, а, значить, і визначити наскіль вони кидається в очі було неможливо. Якщо подивитися на піраміди і область їх розміщення з космосу, можна легко провести аналогію з розташуванням на карті зоряного неба Чумацького шляху , сузір’їв Пояс Оріона і Гіади.

Номер слайду 15

ЗАВДАННЯ: Опрацювати матеріал презентації Повторити матеріал за підручником – с. 54-56 Пройти онлайн-тестування на повторення навчального матеріалу по темі формування цивілізації давнього Єгипту

Номер слайду 16

ПОСИЛАННЯ НА ТЕСТ: https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=1317271

ppt
Додано
11 жовтня 2022
Переглядів
865
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку