ГМО - небезпека чи користь

Про матеріал
Презентація містить фактичний матеріал про ГМО і докази щодо небезпеки або користі створення і використання ГМО. Презентацію може бути використано під час організації дискусій щодо ГМО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГМО - небезпека чи користь?Потапова Г.І. Вчитель біології і хімії вищої категоріїВчитель методист2019-2020н.р.

Номер слайду 2

Продовольча проблема2018 – 7,4 млрд ( приріст = 1,08%)2020 – очікується 8 млрд населення

Номер слайду 3

Створення більш продуктивних сортів рослин їз заданими властивостями, стійких до шкідників, може вирішити продовольчу проблему, а також економічно і екологічно вигідніше.  ГМО вважають, що ці організми абсолютно нешкідливі та їх використання має великі переваги і перспективи…Створення і використання ГМО має негативні наслідки для здоров’я людства, для стану екосистем і біосфери в цілому, призведе до генетичного апокаліпсису…

Номер слайду 4

У 2017 році 107 нобелевських лауреатів написали листа до Greenpeace у якому було написано: віце-президент Всесвітнього союзу охорони природи А. В. Яблоков, «генно-модифіковані організми становлять для людства реальну небезпеку, що ставить під загрозу існування живої природи».« … впровадження біотехнологій допоможе зберегти життя бідних людей, а протидії розвитку ГМО- технологій рівноцінні «злочину проти людства».

Номер слайду 5

Дослідження шкоди або користі, тестування безпечності – недостатні і недосконаліА вчені стверджують, що вплив модифікованих продуктів на організм людини або екосистеми неможливо повністю передбачити чи перевірити, адже зміни, які можуть виникнути, можуть проявити себе через декілька поколінь.

Номер слайду 6

Генетично модифіковані організмице живі організми, генотипи яких були змінені штучним шляхом на основі методів генної інженерії з метою додання їм деяких корисних властивостей. ГМО об'єднують три групи організмів - генетично модифіковані мікроорганізми (ГММ), тварини (ГМЖ) та рослини (ГМР).

Номер слайду 7

Історія80-ті роки ХХ ст.

Номер слайду 8

Історія1994 рік – рік народження. Сорт Flavr. Savr. Помідори з відкладеним дозріванням, зберігаються до півроку при температурі 14-16 градусів, не псуються під час перевезення Станом на сьогодні трансформовано близько 140 видів різних рослин

Номер слайду 9

Обсяги вирощування ГМО в світі 26 країн світу. Площі під ГМ культурами:60% - ГМ соя 24% ГМ- кукурудза11% - ГМ-бавовни5% ГМ-ріпак. Світові лідери у вирощуванні ГМ рослин: США, Аргентина, Бразилія, Канада і Китай

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Обсяги вирощування ГМО в світі

Номер слайду 13

Багато кампаній - виробників харчових продуктів використовує ГМО

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Переваги і перспективи створення і використання ГМО

Номер слайду 16

1. Економічний зиск і підвищення екологічностіПри вирощуванні ГМР суттєво знижується собівартість продукту за рахунок зменшення витрат на пестіциди. Відомо, що колорадський жук спричинює втрату до 40% усього врожаю картоплі щорічно. Боротьба потребує створення нових поколінь отрутохімікатів, збільшення норм їх викорстання. Вирощування трансгенної картоплі, яка виробляє Bt-токсин – це збережений врожай і чисте довкілля.

Номер слайду 17

1. Економічний зиск і підвищення екологічностіУ 1999 році кукурудзу, модифіковану геном Bt-токсину, який захищає рослину від кукурудзяного метелика, звинуватили в скороченні популяції метелика-монарха, личинки якого харчуються листям та пилком трансгенних рослин. Ряд університетів США і Канади, довели, що метелик –монарх скорочує числельніть внаслідок живлення його личинок рослинами, обробленими пестицидами. ГМ-кукурудза, напротив, сприяла підвищенню числельності метеликів.

Номер слайду 18

Покращені смакові та поживні якості дають можливість нагодувати більше людей за ті ж гроші та якісно змінити харчування людей у бідних країнах. Протягом 20 років з 1996 по 2016 проведено біля 80 наукових незалежних досліджень ГМО-кукурудзи. Вони переконливо довели, що вирощування ГМО-кукурудзи підвищує врожайність на 5 - 25%, стійкість до комах - переносчиків спор грибів і самих мікотоксинів зростає на 29-36 %. Вживання такої кукурудзи знижує відсоток захворювань людей, пов’язаних з мікотоксинами: отруєння, патології печінки та нирок.2. Отримання продуктів із заданими властивостями, збагачення раціону.

Номер слайду 19

1999 р. розроблений трансгенній рис - "золотий рис": різновид рису, генетично покращений за допомогою бета-каротину, який в організмі людини перетворюється на вітамін А. Також розроблений ще один різновид рису, який відрізняється підвищеним вмістом засвоюваного заліза. Ці трансгенні рослини можуть зіграти велику роль у вирішенні проблеми дефіциту заліза і витаміну А у населення країн Азії, де рис є основним продуктом харчування.2. Отримання продуктів із заданими властивостями, збагачення раціону.

Номер слайду 20

3. Використання ГМО в медициніГенетично модифіковані мікроорганізми використовуються в прикладній медицині з 1982 року. Саме цього року вдалося отримати ліки схожі людський інсулін. Ліки проти тромбозів отримують від ГМ-коз. Анаеробну ГМ-бактерію Clostridium використовують для пошуку злоякісної пухлини в організімі і шляхом конкуренції вбивати їїВ Англії почали розводити трансгенних курей, яйця яких мають важливе медичне значення -протеїни яєць таких птахів йдуть на виготовлення препарату, здатного вилікувати злоякісні пухлини

Номер слайду 21

4. ГМО для вирішення проблеми автомобільного палива. Лабораторія NREL сумісно із University Illinois розробляють модифікацію морських водоростей з метою виробництва ними водню у великих кількостях. Після потрібної модифікації, вони вироблятимуть водень в 10 разів швидше, ніж природні водорості. Як розрахували учені-розробники, на спеціалізованій фермі площею приблизно 20 тис. км2, можна б було виробляти водень для всіх легкових автомобілів США

Номер слайду 22

5. ГМ-дерева врятують навколишнє середовище Вчені вашингтонського Університету вивели сорт ГМО-тополі, яка може поглинати з грунту і з повітря певні промислові отрути - хлороформ, бензол, трихлоретилен – і переробляти їх в нешкідливі речовини. Лабораторні випробування визначили, що вони це роблять в 100 разів ефективніше,ніж природні тополі. ГМО-дерева також можуть витягати токсини з повітря і переробляти їх в безпечні метаболіти усередині листя. 

Номер слайду 23

6. Декоративне використання. У 2003 році на ринку з'явилася Glo. Fish - перший генетично модифікований організм - акваріумна рибка Даніо реріо. Завдяки генній інженерії вона отримала кілька яскравих флуоресцентних кольорів

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Негативні наслідки вирощення і використання ГМОНегативний вплив на стан здоров’я людей

Номер слайду 26

1. Алергичні реакції, або на сам продукт-ГМО, або на вихідний матеріал. Компанія Pioneer Hi-Bred International випустила трансгенну сою з вбудованим геном бертолетії високої, більш відомої під назвою «бразильський горіх. З метою підвищити її поживні властивості, в неї був вбудований ген багатого на метіонін білка з бертолетії, який є сам по собі сильним алергеном. Трансгенна соя теж викликала у людей алергічні реакції. За статистикою, в Швеции, где трансгени заборонені, на алергію хворіють тільки 7 % населення, а в США, де ГМО продаються без маркіровки. – 70,5 %.

Номер слайду 27

1. Алергичні реакції, або на сам продукт-ГМО, або на вихідний матеріал Генетично модифіковані продукти містять нові білки, які можуть викликати алергічну реакцію, навіть в тих випадках, якщо не було алергії на вихідні компоненти. Всі ГМО, які випускаються на ринок, проходять обов'язкові тести на придатність, в тому числі - тест на алергенність. В цих тестах досліджується максимально доступна кількість білків-алергенів, відомих на даний момент.  Проте, як зазначає ВООЗ, досліджень негативного впливу традиційно селекціонованих культур, що обробляються потенційно небезпечними добривами і пестицидами є значно менше, аніж вивчень негативного впливу наслідків генної модифікації культур. ГМО-вмісні продукти перевіряються на алергенність, тоді як традиційно виведені культури ні.

Номер слайду 28

2. Порушення здоров'я в результаті появи в ГМО нових, незапланованих білків або токсичних для людини продуктів метаболізму. Для виробництва харчової добавки триптофан в США в кінці 80-х р 20-го століття була створена ГМ-бактерія. Однак разом зі звичайним триптофаном, з нез'ясованої до кінця причини, вона стала виробляти етилен-біс-триптофан. В результаті його вживання захворіло 5 тисяч осіб, з них - 37 осіб померло, 1500 стали інвалідами. Незалежні експерти стверджують, що ГМ- культури рослин виділяють в 1020 разів більше токсинів, ніж звичайні організми.

Номер слайду 29

3. Поява мікрофлори слизової оболонки, несприйнятливою до дій антибіотиків. При отриманні ГМО використовуються маркерні гени стійкості до антибіотиків, які можуть перейти в мікрофлору кишечника, що було показано у відповідних експериментах. А це, в свою чергу, може привести до медичних проблем - неможливості виліковувати багато захворювань.

Номер слайду 30

4. Вживання ГМО може спровокувати мутації і розвиток онкологічних захворювань Німецький зоолог Ханс Хайнрих Каац встановив, що змінений ген турнепсу проникає в бактерії, які живуть у шлунку бджоли, і призводить до їхньої мутації. Так знайдено перший науковий доказ, що ГМО викликають у інших організмів мутаціїМікроорганізми, які населяють травний тракт людини,  можуть вбирати посторонні гени і впроваджувати їх у себе. Методом підселення, гени мають можливість функціонувати і в ДНК людини. Існують гени, які активізують швидкий ріст  в овочах і фруктах. Вони можуть сприяти  росту ракових новоутворень у людини. 

Номер слайду 31

4. Вживання ГМО може спровокувати мутації і розвиток онкологічних захворювань. Французські вчені два роки досліджували вплив ГМО-кукурудзи на здоров’я лабораторних пацюків. Досліди переконливо довели, що частота захворювання на рак у 2.5 рази більша у тварин, яких годували трансгенною кукурудзою

Номер слайду 32

Негативні наслідки вирощення і використання ГМОНегативний вплив на стан навколишнього середовища

Номер слайду 33

1. Можливість зникнення багатьох видів рослин і тварин. ГМ - рослини і ГМ - тварини можуть схрещуватися з природними популяціями, створюючи екологічні проблеми: занадто швидке зростання популяції або зникнення видів, або дисбаланс між видами в природі

Номер слайду 34

2. Виникнення більш конкурентоспроможніх бур’янів та шкідників.Існує можливість перенесення змінених генів в близькоспоріднені види диких рослин, і, навпаки, генів диких видів до культурних. В обох випадках можно непередбачувано отримати небажаний і шкідливий результат. ГМ-рапс у Канаді, перезапилившись із дикими близькоспорідненими рослинами, набув додаткових переваг і перетворився на ГМ-бур’ян.

Номер слайду 35

3. Генетичний вплив на нецільові групи комах та інших організмів. Встановлено, що сонечки, яки поїдали попелиць, котрі харчувалися ГМ картоплею, ставали безплідними

Номер слайду 36

4. Можливисть змінення генотипів існуючих організмів і виникнення нових організмів мутантів. Широко відомий приклад – яскраво-зелений лосось. Цей монстр-мутант мав змінений колір і величезні розміри з вагою 250 кг. Внаслідок змішування генів організмів різних царств, виникають генотипи, які неможливі в природі, і передбачити наслідки цього неможливо. Тому як гени, встроєні в геном іншого організму, не знаходяться під впливом відповідних генів-регуляторів, можуть призвести до суттєвих множинних змін всього геному ГМО. Це можливо через кілька поколінь і під пливом природнього мутагенезу.

Номер слайду 37

5. Виникає ряд агротехнічних проблем - забруднення традиційних сортів трансгенами- формування нових видів бур’янів та шкідників, зростання їх чисельності- перехід відомих шкідників на нові культури- порушення природної родючості ґрунтів внаслідок того, що ГМР більш інтенсивне поглинають з грунту мінеральні солі, також негативно впливають на мікрофлору і пригнічують життєдіяльність ґрунтових безхребетних- зниження сортового різноманіття. Розвиток ГМО неминуче веде до розвитку монокультур, що загрожує харчового різноманітності та харчової безпеки.

Номер слайду 38

6. Знищення природних екосистем. ГМО, які швидко розмножуються і мають більшу здатність розповсюджуватися, виштовхують коренні види.

Номер слайду 39

7. Скорочення біорізноманіття. У 2003 р. завершилося трирічне перше великомасштабне дослідження, на проведення якого затрачено 5 млн доларів. Експеримент проводився на 600 полях, де вирощували три види трансгенних рослин: кукурудзу, рапс, капусту. З'ясувалося, що видова різноманітність рослин, грибів, комах, птахів та тварин, що мешкають на цих полях і навколо них, скоротилася на 30 %. Так, заявив член-кореспондент РАН, віце-президент Всесвітнього союзу охорони природи А. В. Яблоков, «генно-модифіковані організми становлять для людства реальну небезпеку, що ставить під загрозу існування живої природи».

Номер слайду 40

Як ми бачимо, ГМО отримало багато доказів користі, але ї багато доказів щодо небезпеки, до речі небезпеки глобального масштабу. Виходячи з цього, країни світу роблять дієві кроки щодо регулювання вирощування та використання ГМО

Номер слайду 41

СШАКанада. Трансгени в США і в Канаді визнані безпечними, прирівняні до звичайних продуктів, а маркування продуктів, вмісних ГМО - необов'язкова.

Номер слайду 42

Європа. Першими вирощення ГМ-рослин заборонили в Німеччині та Франції. На сьогодні у восьми країнах Європейського союзу заборонено вирощувати ГМР, окрім 5 культур ( дані на 2017 р). виробництво і ввезення на територію ЄС дитячого харчування, вмісного ГМО, і продаж продуктів з генами, стійкими до антибіотиків.

Номер слайду 43

В ЕС існує порядок допуску ГМО на Європейський ринок. Він складається з двох рівнів: наукова оцінка безпеки Європейським відомством по безпеці продуктів харчування (EFSA) і оцінка незалежними експертними органами. Європа

Номер слайду 44

У 2017 р. Європейська комісії дала дозвіл на вирощування 5 модифікованих культур для виготовлення продуктів харчування і кормів для тварин. Це – три трансгенні форми кукурудзи і дві – бавовни. Названі ГМ-культури пройшли усі необхідні перевірки EFSA і отримали підтримку незалежних експертів.Європа

Номер слайду 45

Експерти вважають, що в Україні трансгенним насінням засівають майже 1 млн. га щороку. Це понад 50% усієї сої, 15-20% кукурудзи і приблизно 20% картоплі, ріпаку та цукрових буряків. Кабінет Міністрів України обмежив імпорт продуктів із підвищеним умістом ГМО. Згідно з постановою, харчові продукти, косметика і ліки, що ввозяться в Україну, мають проходити екологічну експертизу на кордоні. Вони повинні містити не більше 0,9% ГМО Використовувати складники ГМ походження заборонено у продуктах дитячого харчування для дітей віком до 3 років. Україна

Номер слайду 46

Створення ГМО

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Янкіна Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 січня 2020
Переглядів
12224
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку