ГОДИНА СПІЛКУВАННЯ ДО ДНЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ «УКРАЇНО! ТВОЯ ДОЛЯ – ЄДНІСТЬ, ЗЛАГОДА І ВОЛЯ»

Про матеріал
Розробка покликана виховувати любов і повагу до своєї Батьківщини України, її культури, формування загальнолюдських принципів і норм життєдіяльності людини, суспільства й держави; навчити учнів розуміти грані особистості; розрізняти ознаки самоповаги, власної гідності; виховувати патріотизм, формувати гордість за досягнення своєї держави, за її героїв, лідерів держави.
Перегляд файлу

                  Школа Олена Володимирівна

Учитель історії

ГОДИНА СПІЛКУВАННЯ ДО ДНЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

«УКРАЇНО! ТВОЯ ДОЛЯ – ЄДНІСТЬ, ЗЛАГОДА І ВОЛЯ»

Мета: виховувати любов і повагу до своєї Батьківщини України, її культури, формування загальнолюдських  принципів і норм життєдіяльності людини, суспільства й держави; навчити учнів розуміти грані особистості; розрізняти ознаки самоповаги, власної гідності;  виховувати патріотизм,  формувати гордість за досягнення своєї держави, за її героїв, лідерів держави.

Обладнання : презентація, патріотична символіка.

Хід заходу .

1.Слова вчителя : Ми живемо в Україні, у країні,  яка багата своєю історією, надбаннями, краєвидами, мелодійною музикою, милозвучною мовою.

22 січня — День Соборності України. Це свято відзначаємо щороку в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року. 

22 січня 1918 року у приміщенні київського Будинку вчителя було підписано iv Універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. А 1919 року в цей же день на Софійській площі в Києві було проголошено Акт соборності українських земель. «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які умирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української держави на добро і щастя українського народу», — пролунало 22 січня 1919 року (звучить гімн України).

Учень : Єднаймося, браття, Захід зі Сходом,

            Бо ми є велика етнічна родина.

            Відчуймо себе ми єдиним народом,

           Бо доля одна в нас, одна Україна!

2. Вчитель : Об'єдналися схід та захід, Львів та Харків, Київ та Одеса, А на скільки добре ви знаєте міста України , на екрані ви побачите фото міст нашої країни , скажіть, що це за місто і що ви знаєте про нього (учитель може доповнювати знання учнів про міста )

 3. Вчитель : Ми всі – часточки великої Держави. Які ми – така й Держава

Учень : У всіх людей одна святиня.

Куди не глянь, де не спитай,

Рідніше їм своя пустиня,

А ніж земний в пустині рай.

Учень : Родитись українцем –

Це велика честь і слава.

Рідний край свій полюбити

Найважливіша справа.

Учень : Українці й українки –

Всі кохають до загину

Славну землю батьків своїх –

Свою рідну Україну!

4  Учень : Легенда про Україну

Якось Господь Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи вибрали елегантність i красу, угорці - любов до господарювання, німці - дисципліну i порядок, поляки - здатність до торгівлі, італійці одержали хист до музики… Обдарувавши всіх, підвівся Господь Бог зі святого трону i раптом побачив у куточку дівчину. Вона була одягнута у вишиванку, руса коса переплетена синьою стрічкою, на голові мала вінок із червоної калини.

- Хто ти? Чого плачеш? - запитав Господь.

- Я - Україна, а плачу, бо стогне моя земля від пролитої крові й пожеж. Сини мої на чужині в полоні, вороги знущаються з удів та сиріт, у своїй хаті немає правди й волі.

- Чого ж ти не підійшла до мене раніше? Я всі таланти роздав. Як же допомогти тобі?

Дівчина хотіла вже йти, та Господь Бог, піднявши правицю, зупинив її.

- Є у мене неоціненний дар, який уславить тебе на цілий світ. Це- пісня, віра і воля.

Узяла дівчина -Україна дарунок i міцно притиснула його до серця. Поклонилася низенько Всевишньому i з ясним обличчям i вірою понесла пісню про волю в народ.

5. Учитель : Пісня  – це душа народу, останній рік ви чули багато пісень , які надихали наш народ на боротьбу проти ворога .

Перевіримо,  як добре ви знаєте українські пісні?

 ( включити мінус пісень "Щедрик", "Червона калина" тощо,  під час правильної відповіді можна доповнити інформацію цікавими фактами про музичний твір).

6.Учитель : Історія України - це історія народу, який протягом багатьох століть боровся за свою незалежність. 24 лютого 2022 у нашій країні з новою силою спалахнула війна українського народу за волю . Багато військових, добровольців пішли боронити нашу землю . На жаль, величезна кількість героїв, простих мирних людей  не повернеться до своєї домівки, вони стали небесними ангелами .

Учень (читає вірш : М. Андрейченку)

Як стогнала земля у вогні,

серце юне співало про волю:

боронило кордони свої

і леліяло мрію про долю.

Обірвалася пісня життя –

недоспівана пісня світання,

відлетіла у даль, в небуття

і забрала з собою кохання.

А воно ще бринить на струні

молодого зеленого літа

і пісні виграває сумні

тій душі, що журбою сповита.

Ще осіннім плачем журавлів

припадає на рідні пороги,

білим цвітом садів на землі

устеляє стежки і дороги.

І приходить весна з року в рік –

у закоханих знову стрічання…

Береже тільки пам’ять повік

недоспівану пісню світання.

Вічна слава героям , хвилина мовчання (на екрані відео з героями школи, міста тощо)

7. Вчитель : Так,  ця війна зуміла нас об'єднати розкрити нову сторінку нашої історії , ми слідкуємо за сучасними героями , за волонтерами .

Наскільки добре ви знаєте  активістів України сьогодення?  (учні готують інформацію про Залужного В.Ф., Притулу С.Д., Зеленського В.О.)

C:\Users\10_Pro\Desktop\урок для друку\Screenshot_8.pngЗалужний Валерій Федорович - Головнокомандувач Збройних сил України. 

C:\Users\10_Pro\Desktop\урок для друку\Screenshot_9.pngШостий президент України Володимир Олександрович Зеленський став відомим задовго до свого президентства, але не в політиці, а у шоу-бізнесі. 

C:\Users\10_Pro\Desktop\урок для друку\Screenshot_10.pngПритула Сергій Дмитрович - український телеведучий, волонтер, актор.

8.Вчитель : Ось уже і перегорнута остання сторінка нашого заходу, чи цікаво вам було, який висновок ви можете зробити !

Нехай це тепло вашого позитиву зігріє всіх нас та об´єднає. Якщо ми навчимося жити разом, навчимося поважати один одного, бачити наше майбутнє однаковим, то буде єдиною та багатою наша країна, незалежно від того,  де ми народилися , у якому місті, селі ми живемо. Якщо ми будемо любити наша Україну -  наше майбутнє буде прекрасним !

docx
Додав(-ла)
Школа Олена
Додано
15 березня 2023
Переглядів
194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку