Година спілкування " Добро врятує світ"

Про матеріал
Ознайомлення дітей з поняттям добра, доброти. Виховування почуття людської гідності.
Перегляд файлу

 Мета:  ознайомити дітей із поняттям добра, доброти; формувати у дітей найвищі людські цінності: ввічливість, милосердя, чуйність, любов і повагу до ближнього; виховувати почуття людської гідності.                                                                                       Обладнання: презентація , макет дерева та заготовлене  для нього листя .

Хід заняття

 Ведучий: Діти, давайте станемо в коло і повертаючись один до одного, торкнемось долонь свого сусіда, усміхнемось один одному та подаруємо чудовий настрій.                                                                                                        - Діти, як ви вважаєте, що таке добро?                                                                   - Добро – це зроблені корисні справи та вчинки, надання допомоги іншим, а доброта – це стан душі людини, що спонукає творити добро. Без добра світ став би жорстоким, підступним і злим.                                                                  - А назвіть будь ласка, які саме це можуть бути вчинки на вашу думку?           ( Відповіді дітей). Отже сьогодні ми будемо говорити про добро, добрі вчинки та добрих людей.                                                                                                                   Учень: Мудрець сказав: «Краса врятує світ!»

              Але уже на протязі століть

              Панує істина проста:

            «Наш світ врятує доброта. » 

Учень: Не залежить доброта від зросту,

              Не залежить доброта від віку.

             Доброта з роками не старіє.

             Доброта, як сонце, гріє.

На  дошці показ слайду, учень його зачитує: « Світ завжди виглядає трішечки світлішим, якщо ми робимо щось добре один одному, а не тільки для себе.»                                                                                                          Ведучий: Діти, а скажіть будь ласка, що завжди перемагає в казках? (Добро) Назвіть казки, в яких перемагає добро? ( «Снігова королева» Г.К. Андерсен, «Дикі лебеді» Г.К.Андерсен, «Попелюшка» Шарль Перро) , «Морозко» українська народна казка, « Ріпка» в обробці Івана Франка, «Снігуронька» народна, «Гуси – лебеді» російська народна казка, « Вовк і семеро козенят» українська народна.                                                                                          Ведучий: А зараз давайте переглянемо презентацію та подумаємо, на яких зображеннях ви побачили добро, добрі вчинки.

  1. Хлопчик дражниться
  2. Хлопчик б’ється
  3. Дівчинка допомагає перейти дорогу бабусі
  4. Хлопці накидали сміття
  5. Дівчинка допомагає бабусі підняти палицю, яка впала в калюжу
  6. Хлопчик будує будку для песика
  7. Хлопець дає бабусі стілець, щоб вона відпочила
  8. Хлопчик не поступається місцем в транспорті
  9. Людина годує собаку
  10. Донька допомагає матері  вимити посуд
  11. Хлопчик знущається над котиком
  12. Дівчинка допомагає прибирати
  13. Дитина годує пташок
  14. Хлопчик малює на стінах, розриває книгу та іграшку
  15. Діти допомагають дорослим
  16. Хлопчик забрав у дівчинки м’яч, а вона через це плаче
  17. Діти допомагають батькам ( поливають квіти, складають взуття, виносять сміття)
  18. Хлопчик стріляє з рогатки в пташку

Ведучий: Ось ми з вами побачили деякі приклади добрих вчинків, які  може робити кожен з нас кожного дня, та т вчинки. які не можна робити. Коли ми робимо добрий вчинок нам самім стає на душі добре.

Гра « Добре – погано» (добре - діти плескають в долоні, погано – діти тупотять ногами)

- підгодовувати пташок

- допомагати старшим

- ламати гілки дерев

- гратися дружно

- малювати на стінах кімнати

- сваритися з друзями

- допомагати другові в біді

- садити дерева, кущі, квіти

- ображати друзів

- годувати рибок в акваріумі

- витоптувати квіти на клумбі

- поступатися місцем у громадському транспорті старшим

- знущатись над тваринами

- говорити добрі слова батькам

- допомагати молодшим

- дражнити однолітків

-  зібрати сміття в парку

- щиро похвалити працю іншої людини

- поділитися з товаришем цукеркою

- штовхати дітей

- пропустити когось вперед в черзі

- щиро посміхнутись касиру, продавцю та подякувати за їх роботу

- хлопчики б’ються

- купити квіти для мами, бабусі та подарувати їх просто так

- допоможіть бабусі навчитись користуватись мобільним телефоном

- обійміть рідну людину

Ведучий:  Діти, доброта як чарівні ліки, здатна вилікувати від суму, скрути, безпорадності. А що означає бути добрим (правильно, це значить допомагати один одному в біді, захищати молодших і піклуватись про старших, дарувати теплі слова іншим.)                                                                                              Завдання «Дерево добра»                                                                         Ведучий: Ось у нас з’явилося дерево, чого на цьому дереві не вистачає? (Листя). Щоб наше дерево стало справжнім, напишіть будь ласка на ось цих листочках добрі справи, які ви робили, робите, чи будете робити та потім ви їх прикріпите  на наше дерево добра. Діти по черзі читають и прикріпляють свої листочки на дерево.                                                                                   Ведучий: Діти, як ви вважаєте, чи можна прожити без добра?  Чому? (якщо не було б добра,  люди були б злі, жорстокі, байдужі, не допомагали один одному, через це було б важко жити).                                                         Ведучий: Діти, коли ми даруємо добрі слова, чудовий настрій, тепло своїх долонь іншим, нам також стає добре, тепло і затишно на душі. Давайте станемо в коло, і обміняємось по черзі  символічними подарунками, від яких у нас покращиться настрій.                                                                     Висновок: Діти, так що таке добро? (Це добрі вчинки). Як саме ми можемо його творити? (Допомагати іншим, робити корисні справи чи казати добрі слова, від яких покращується настрій) А для чого воно нам потрібно? (Без добра мир би став злим, жорстоким, ніхто один одному не допомагав  та було  б дуже важко жити в таких умовах).  Діти, запам’ятайте, творити добро – значить бути щасливим. Людина починається з добра. Я всім вам бажаю добра.  Не забувайте, що кожен з вас може творити добро та пам’ятайте, що добро врятує світ!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
8 січня 2020
Переглядів
961
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку