Година спілкування «Куріння, алкоголізм і наркоманія та її вплив на криміногенну ситуацію в районі»

Про матеріал
Інформувати студентів про можливий ризик, пов’язаний із шкідливими звичками. Переконати студентів у шкідливості куріння, алкоголю та наркоманії. Викликати негативне ставлення до цієї згубної звички, спонукати молодь до роздумів,пропагувати здоровий спосіб життя та переконувати її у можливості досягнення ними успіху без куріння і вживання алкоголю.
Перегляд файлу

 

Година спілкування

«Куріння, алкоголізм і наркоманія

 та її вплив на криміногенну ситуацію в районі»

 

Мета: інформувати студентів про можливий ризик, пов’язаний із шкідливими звичками. Переконати студентів у шкідливості куріння, алкоголю та наркоманії. Викликати негативне ставлення до цієї згубної звички, спонукати студентів до роздумів,пропагувати здоровий спосіб життя та переконувати студентів у можливості досягнення ними успіху без куріння і вживання алкоголю.

 

 Найбільший Божий дар, який отримує людина в житті - це здоров'я. Проте не всі, на жаль, це розуміють. Тому і ставляться до свого здоров'я безвідповідально: курять, вживають алкоголь, що призводить до деградації і виродження нації. Прикро визнавати, що наша країна за тривалістю життя знаходиться на 50-му місці в світі. І якщо ми всі разом не повернемось обличчям до цієї проблеми, то хто ж буде в майбутньому розбудовувати державу?

Найчастіше буває, що людина, раз зазнавши „втіхи” від паління, назавжди лишається рабом цигарки: хотіла б кинути сигарету, та вже не може. Недарма здавна тютюн називали викрадачем розуму та здоров’я. Паліями не народжуються. Ними стають люди, яких вчасно не застерегли, не зупинили, коли їхня рука тягнулась до сигарети.

 

Зараз ви подивитеся відео-притчу «Все в твоїх руках» і я думаю, що кожен зробить для себе висновок.

 

Притча «Все в твоїх руках» - відео.

 

Людина завжди прагнула до зміцнення свого здоров'я, збільшення сили, спритності, витривалості.

 

Але, на жаль, мрії про здоров'я найчастіше не реалізувалися. Людина, поки відчуває себе здоровою, не витрачає сили й часу для підтри­мання здоров'я. Про здоров'я багато пишуть, говорять, але мало хто про нього турбується серйозно, зі знанням справи. У наш час, незважаючи на величезні успіхи в медицині та поліпшенні умов життя, кількість хворих неухильно збіль­шується, а тривалість життя зменшується.

 

Не можна нічого зробити без бажання людини зробити себе здоровою.

Іноді і дорослі, і діти наче навмисне все роблять для того, щоб утратити своє здоров'я. Вони ведуть неправильний спосіб життя, набувають шкідливих звичок, яких потім не можуть позбутися. Мається на увазі куріння, пияцтво, наркоманія. Такі люди поки що про це не думають, а тільки хизуються перед друзями. Але чим тут хизуватися?

 

Наприклад, Гіппократ у трактаті "Про здоровий спосіб життя" розглядає даний феномен як деяку гармонію, до якої варто прагнути шляхом дотримання цілого ряду профілактичних заходів. Він акцентує увагу на фізичному здоров'ї людини. Отже, розпочнемо з найголовнішої складової здорового способу життя - це відсутність шкідливих звичок.

Найрозповсюдженішою шкідливою звичкою є куріння. Куріння тютюну має майже 500-річну історію. Відкриття Христофором Колумбом в 1492 році Америки пов'язано з відкриттям європейцями багатьох нових для них рослин, серед яких був і тютюн. Незважаючи на заборону великого мореплавця, деякі з його моряків таємно привезли листя та насіння тютюну в Європу. Особливо популярним тютюн став в XVII -XVIII столітті.

 

Нікотин - одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. У чистому вигляді це безбарвна оліїста рідина неприємного запаху, гірка на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунку.

 

Давно вже став звичним вислів - "Крапля нікотину вбиває коня!" Ми часто не задумуємося над змістом цих слів. Але ж таки справді вбиває! Велика гарна тварина падає від краплини страшної отрути.

 

Дуже чутливі до нікотину птахи, ссавці, а також риби і земноводні.

То що ж говорити про людину?

 

Пропонуємо вашій увазі відеоролик як куріння впливає на організм людини.

 

Україну відносять до країн з високою розповсюдженістю куріння.

 

Нині курять 51 % чоловіків працездатного віку в міській і 60% - в сільській місцевості.

Найбільша частота куріння реєструється серед чоловіків віком 20-29 років. Розрахунки свідчать, що із цієї когорти молодих чоловіків 25% помруть передчасно внаслідок хвороб, пов'язаних з курінням, тобто із 3,5 мільйона молодих людей зазначеного віку 587 тисяч не доживуть до 70 років.

 

За 1сек на Землі викурюється 300тис цигарок.

 

Куріння викликає 6% смертей в усьому світі.

 

 

Щорічно від паління вмирає 3млн людей.

 

Загальна маса недопалків на планеті за 1рік становить 2млн 520тис тон.

 

В Україні споживається 1,5% всіх сигарет у світі. У той же час населення України складає не більше 0,85% населення Землі. Якщо в усьому світі на кожну людину припадає в середньому 870 викурених за рік сигарет, то в Україні - 1500-1800 або близько 4,5 сигарети в день, тобто приблизно в два рази більше, ніж в середньому на земній кулі.

 

Смертельна доза нікотину для людини - 50-70 мг. Відомо, що кількість нікотину, який надходить із тютюнового диму в організм, становить приблизно 1/25 вмісту його в тютюні. Важливе значення має те, як часто роблять затяжки під час куріння. Людина дістає смертельну дозу нікотину, викурюючи 20-25 сигарет на день.

 

Серед молоді було проведено анонімне анкетування "Чи куриш ти і чому?". Майже 70% виявилися курящими. На питання "Чому?" відповідали по-різному: що від цього втрачаєш вагу, що це заспокоює, тому що курять друзі, тому що це - модно, але ніхто не відповів, що хоче цього сам.

 

В Україні щоденно курить

45% юнаків,

45% дорослих чоловіків

35% дівчат,

9% дорослих жінок

 

Щодня палять цигарки

55% першокурсників вузів

40% 9-класників

50% 11-класників

70% першокурсників коледжів,училищ.

 

А дорослі стають для дітей прикладом до наслідування

(відеоролик, як діти говорять словами дорослих).

 

Зараз я вам розповім одну притчу. У далекому минулому, коли тютюн тільки завезли у Вірменію, біля підніжжя Арарату жив добрий і дуже мудрий старець. Він відразу не злюбив це зілля і намагався переконати людей не вживати його.

Одного разу він побачив, як купці розклали свій отруйний товар. Вони кричали:

  •   Божественне листя! Божественне листя! У ньому засіб від усіх хвороб!

Навколо них зібралося багато народу. Підійшов і старий:

  • Це "божественне листя" приносить людям користь: у будинок курця не зайде лиходій, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє.

Купці з подивом подивились на старого:

  •      Ти правий, мудрий діду, - сказали вони,
  •      Але звідкіля ти знаєш про такі чудові властивості "божественного листя"?

Старий усміхнувся і пояснив:

  •   Лиходій не зайде в будинок курця, оскільки у того, хто віддає багато грошей за тютюн і стає бідним, нічого красти. Крім того, від куріння він буде кашляти всю ніч, а злодій не заходить у будинок людини, що не спить. Через кілька років куріння людина ослабне, в неї почнуть боліти ноги, вона ходитиме з паличкою. А який же собака вкусить людину із ціпком у руці? І, нарешті, курець ніколи не постаріє, тому що помре замолоду.

Відійшли люди від купців.

 

Якби всі прислухалися в наш час до порад мудрого старого!

Так чому ж курити - це безглуздо?

 

  • У дівчат, що курять, більша вірогідність виростання на обличчі зайвого волосся.
  • У цигарках використовується формальдегід - та сама штука, яку використовують для зберігання мертвих жаб.
  • Відомо, що куріння викликає у чоловіків імпотенцію.
  • Від куріння очікувана тривалість життя скорочується на 15-20

років

  • Через чадний газ у цигарковому диму шкіра стає сірою і зморщеною.
  • У курців вірогідність випадання зубів у 1,5 разу більша, ніж у тих, хто не курить.
  • Куріння - основна причина серцево-судинних захворювань.

 

  • Курці потрапляють до лікарень набагато частіше, ніж некурці.
  • Якщо ви курите - переломи довше зростаються.
  • Діти-курці частіше відстають у навчанні.
  • У курців частіше виникає біль у спині.

 

Паління – велике лихо . Доведено, що паління тютюну призводить до виникнення різних захворювань, які є причиною передчасної смерті людей.

• Палій живе на 6 – 8 років менше, ніж його ровесник, який не палить. Причина одна – надзвичайно велика небезпека для здоров’я.

• Щорічно у світі від тютюнопаління гине 54 млн. чоловіків.

• Число серцевих скорочень під впливом паління збільшується на 30 – 40 ударів за

1 хвилину.

• Кожна випалена цигарка скорочує життя палія на 8 хвилин.

• 90 % паліїв визнають, що хотіли б кинути палити.

Соціальна реклама проти куріння (відеоролик)

Куріння наносить велику шкоду всім, але особливо молодому поколінню, організм яких знаходиться в процесі статевого дозрівання, тому куріння негативно може вплинути на ваше подальше сімейне життя.

Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов'язано майбутнє всього людства.

Кожна людина має право вибору – палити чи не палити. Ще у 2001 році Міністром освіти і науки України підписано закон про заборону тютюнопаління та вживання алкоголю в навчальних закладах із яким ви ознайомлені.

Паління і вживання алкоголю— дуже шкідлива звичка, а юнаки і дівчата не сприймають її серйозно.

Проблема вживання алкоголю дуже актуальна у наші дні. Зараз споживання спиртних напитків у світі характеризується величезними цифрами.

 Від цього страждає все суспільство, але в першу чергу під загрозу ставиться підростаюче покоління: діти, підлітки, молодь, а також здоров'я майбутніх матерів. Адже алкоголь особливо активно впливає на організм , що не сформувався, поступово руйнуючи його.

При попаданні алкоголю усередину організму, він розноситься по крові до всіх органів і шкідливо діє на них аж до руйнації.

 

 Зараз ми подивимось, як алкоголь впливає на кров

 

Вплив алкоголю на кров (відео ролик)

 

Навряд чи якесь свято, сімейні урочистості або день народження обходиться без чарки спиртних напоїв. Вживання вина, пива чи горілки міцно увійшло в побут і традиції нашого народу. Так що ж таке алкоголь? Харчовий продукт, наркотик чи отрута? І перше, і друге, і третє.

 

Викрадач розуму - так іменують алкоголь з давніх давен. Людина втрачає почуття самоконтролю, сорому, стає брутальною і може здійснити такі вчинки, які, перебуваючи у тверезому стані, ніколи не зробила б.

 

Зараз подивіться уважно на екран, як алкоголь шкідливо впливає на мозок і серце людини.

Відеоролик як алкоголь впливає на мозок, серце.

Доведено, що найбільше страждає від алкоголю нер­вова система людини. За нормальних умов у корі великого мозку відбувають­ся два протилежні процеси — гальмування і збудження.

Алкоголь отруює клітини мозку, зменшує кількість кисню в них, заважає здійсненню нормального процесу обміну речовин. Діяльність кори великого мозку різко по­рушується.

Щороку в Україні через алкоголь помирають понад 40тис людей

Давно відомо, що в осіб, які зловживають спиртним, розвиваються тяжкі захворювання печінки. Адже печінка очищає кров від отруйних речовин, що потрапили до ор­ганізму, зокрема від алкоголю. Беручи участь у знешко­дженні спирту, печінка сама зазнає його шкідливої дії. Алкоголь викликає запальну реакцію в клітинах печінки. Запалення печінки переходить у захворювання, яке називається цирозом.

Відеоролик, як алкоголь впливає на печінку

Алкоголь шкідливо діє і на підшлункову залозу. Тривале вживан­ня алкоголю спричиняє захворювання підшлункової залози. Процес розщеплення жирів, білків і вуглеводів порушу­ється. Такі хворі відчувають різкий біль, швидко худнуть.

Не залишається байдужою до отруйної дії спиртного і серцево-судинна система. Спиртні напої шкідливо діють на легені, нирки, ендок­ринні залози, знижують опірність організму до інфекцій. Відомо, що алкоголізм часто поєднується з туберкульозом легень.

У деяких осіб зловживання алкоголем призводить до психічних розладів. Найчастіше трапляються такі психіч­ні розлади, як біла гарячка, алкогольний галюциноз, алко­гольне марення.

Алкоголізм спричиняє розвиток тяжкого і небезпечного захворювання - хронічного алкоголізму. Вирватись з цього виру дуже важко. Значно легше в нього не потрапити. І це залежить від вас, вашої волі, ваших переконань, вашого світогляду.

 

Алкоголізм завдає великої шкоди суспільству: він руй­нує сім'ю, шкідливо позначається на вихованні дітей, штовхає людей на аморальні вчинки, породжує злочин­ність.

Чому ж у нашій країні є люди, які зловживають спирт­ними напоями?

Слід зазначити, що до пияцтва схильні насамперед ті, у кого духовні запити обмежені. Такі люди не вміють ра­ціонально використати вільний від роботи час. І не дивно, що єдиним джерелом «радості» для них є випивка.

Коли людина вип'є одну-дві чарки спиртного, у неї червоніє обличчя і з'являється відчуття тепла. Тому дех­то неправильно вважає, що алкоголь має здатність зігрі­вати організм. Насправді ж під дією алкоголю розширю­ються судини шкіри, а температура тіла при цьому зни­жується на 1 — 2° С.; Одночасно проявляється дія алкоголю на центральну нервову систему: у людини знижується критичне ставлення до навколишнього середовища, з'яв­ляється благодушність, притуплюється відчуття небез­пеки.

 

У сім'ях, де хоча б один із подружжя хворий на алко­голізм, діти часто бувають кволими, хворобливими, розумово відсталими, схильними до різних захворювань. Регулярне вживання спиртних напоїв може призвести до безплідності.

 Зараз подивимось відеоролик як людство гине, потопаючи у алкоголі

Щороку в Україні через алкоголь помирають понад 700 тисяч людей. Це близько 8 тисяч отруєнь алкоголем, 8 тисяч — кардіопатій і решта — це всі інші захворювання, а також нещасні випадки, які трапляються через вживання алкоголю: куріння в ліжку в нетверезому стані, ДТП тощо.

 

На сьогодні 40% дітей (від 14 до 18 років) “вже причастились” до алкоголю, при тому, що існує заборона на продаж алкоголю неповнолітнім.

 

В Україні офіційно зареєстровані та поставлені на наркологічний облік 700 тисяч осіб з діагнозом хронічний алкоголізм.

 

Рівень вживання алкогольних напоїв в державі становить близько 12 л на 1 особу в рік, хоча цей показник не повинен перевищувати 8 літрів.

 

30% чоловіків у віковій групі від 25 до 50 років залежні від алкоголю.

 

Наркоманія – це лихо нашого часу. Наркомани не доживають навіть до середнього віку. Вживання наркотиків скорочує життя в 2-2,5рази, тобто на 30-40років.

 

Наркоманія – хвороба особлива, в ній багато чого не зрозумілого. Чому, наприклад, вона підстерігає переважно молодь? Чому в однієї молодої людини не виникає пристрасті до вживання наркотиків, а інша вбачає у цьому зіллі хіба що не сенс свого життя.

 

За статистичними даними, найчастіше прилучання підлітків до наркотиків відбувається колі друзів, в атмосфері дружнього спілкування.

 

В місті молоді люди вживають наркотики вдвічі частіше, ніж на селі, при цьому в обох типах поселень зафіксовано збільшення числа молодих людей, що вживають наркотики.

 

Провівши опитування серед студентів, на питання «Чи пробували наркотичні препарати?» 12,7% відповіли – так, пробували,

72,6%  -ні  і 15% - утрималися.

 

А що послужило приводом спробувати наркотичний засіб?

9,5% відповіли, що компанія,

90% - утрималися.

 

92,4% студентів відповіли, що наркотики негативно впливають на успішність.

 І тільки 7,6% - утримались.

 

А на питання «Чи боротьба з наркоманією має сенс?»

61,3% відповіли – так

2,8% - ні

35,9% - утрималися.

 

 

Здоров'я - найбільше багатство. Прислів'я говорить: "Бережи одяг - доки новий, а здоров'я - доки молодий". Правильно робить той, хто розумно виконує правила поведінки, за якими слід жити в суспільстві. Бо, поки ти молодий і в тебе здорове тіло, цей дар природи треба берегти. Втратити ж все легко, тільки повернути іноді важко, а то й неможливо. Люди кажуть: "Є каяття, та нема вороття".

 

Пам'ятайте, бути здоровими і сильними вам допоможуть уроки фізкультури, заняття у спортивних секціях, ігри на свіжому повітрі, а найбільше - здоровий спосіб життя.

 

Із сьогоднішніх відеороликів ви бачили, як поширюються шкідливі звички серед неповнолітніх.

Зростає кількість курців серед представників жіночої статі. Алкоголь, куріння впливає на психічну, нервову системи, внутрішні органи.

Злочини, нещасні випадки стаються переважно у стані алкогольного сп’яніння.

Не повторюйте цих помилок. Робіть усе для того, щоб йти у світ здоровим, життєрадісним.

Після сьогоднішньої години спілкування я думаю, що кожен зробить для себе певний висновок.

 

Сьогодні до нас на годину спілкування запрошений начальник служби у справах дітей Борщівської районної державної адміністрації Орест Петрович Скорохід.

Він детальніше розкаже вам про криміногенну ситуацію в Борщівському районі по курінні, алкоголізмі та наркотиках.

 

На цьому година спілкування закінчена.

1

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
17 травня 2023
Переглядів
240
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку