Година спілкування на тему: "12 травня-Всесвітній день медсестри"

Про матеріал
Формування в учнів знань про жінок-медсестер України, про їхню роль у суспільстві, розвиток уявлення учнів про професію медичних сестер, формування гендерної культури учнів, виховання почуття гордості, поваги.
Перегляд файлу

Година спілкування на тему:

\12 травня – Всесвітній день медичних сестер

 

Мета:

  навчальна: формування в учнів знань про жінок-медсестер України, про їхню

роль у суспільстві; ;

розвивальна: розвиток  уявлення учнів  про професію медичних сестер; виховна: формування гендерної культури учнів, виховання почуття гордості, поваги.

Форма проведення: круглий стіл. Обладнання: презентація, відео.

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

І. Організація класу.

Епіграф уроку:

  «Сестра повинна мати потрійну кваліфікацію: сердечну – для розуміння хворих, наукову – для розуміння хвороби, технічну – для догляду за хворими» Флоренс Найтінгейл

 

 

ІІ. Актуалізація опорних знань

Хочу запропонувати вам цитати „стосовно життя” за висловом Матері Терези (визначна постать в історії медсестринства) :

Життя – можливість, використайте її;

Життя – краса, захоплюйтеся нею;

Життя – блаженство, пізнайте його;

Життя – мрія, здійснюйте її;

Життя – виклик, прийміть його;

Життя – борг, виконайте його;

Життя – гра, зіграйте в неї;

Життя – багатство, дорожіть ним;

Життя – кохання, насолоджуйтесь ним;

Життя – таємниця, вивчайте її;

Життя – шанс, використайте його;

Життя – горе, яке потрібно перемогти;

Життя – боротьба, витримайте її;

Життя – пригода, зважайте на неї;

Життя – трагедія, здолайте її;

Життя – щастя, створіть його;

Життя надто прекрасне, не губіть його; Життя – це життя, боріться за нього”.

 

ІІІ. Оголошення теми заняття

 Серед усіх професій, які є в історії людства нашої планети, професія медичного працівника є найгуманнішою, найважливішою і найвідповідальнішою за життя людини. Але серед всіх професій, які є в охороні здоров’я, є ще наймилосердніша професія – медична сестра. Медичні працівники супроводжують людину протягом усього її життя: від народження, першого її крику і до останнього подиху – смерті. Тому, звичайно, всім зрозуміло, як багато залежать якість і рівень надання допомоги саме від Вашого професіоналізму.

 В усіх розвинених країнах світу медсестринство виросло в окрему спеціальність в охороні здоров’я. Цей розвиток  обумовлюється перш за все запровадженням вищої сестринської освіти, розширенням наукових досліджень в медсестринстві та розвиненими професійними мед сестринськими асоціаціями.  Україна також робить певні кроки в розвитку мед сестринської професії: започаткована і розвивається вища мед сестринська освіта, здійснено перехід від медичної до мед сестринської моделі підготовки медичних сестер, запроваджена  форма бакалаврату для практикуючих медичних сестер, створені асоціації медичних сестер, періодичні мед сестринські журнали. Реформа медсестринства і особливо реформа мед сестринської освіти повинна підняти статус медичної сестри, акушерки, фельдшера на новий рівень і тим самим корінним чином покращити надання медичної допомоги населенню України.

 

ІV. Обговорення теми заняття(діти роблять свої повідомлення ) Учень/учениця:

  Офіційно свято встановлено у 1971 році Міжнародною радою медсестер, а до цього відзначалося за рішенням Міжнародної федерації Червоного Хреста. Міжнародний або Всесвітній день медичних сестер святкується щорічно 12 травня – у день народження англійської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл (1820-1910). Згідно з історичними довідками, під час Кримської війни Ф. Найтінгейл організувала у Туреччині догляд за пораненими солдатами союзників (коаліції Франції, Османської імперії, Великобританії і Сардінії). Згодом вона заснувала перші курси сестер милосердя Англії. Сьогодні Ф. Найтінгейл відома як фундатор професії медичних сестер і ініціатор реформи шпиталів. Учень/учениця:

 Міжнародним комітетом Червоного Хреста у 1912 році було засновано медаль її імені. Цією медаллю щорічно в день народження Флоренс (12 травня) нагороджують кращих медичних сестер світу. У Флоренції,  на батьківщині Ф.Найтінгейл, у старовинному храмі в глибокій ніші стоїть статуя жінки. Біля підніжжя пам’ятника висічені слова: „Вона була прикладом служіння людям і символом міжнародного милосердя, носієм якого пізніше став Червоний Хрест”.  Фактично саме під час війни 1853–1856 років у Криму було закладено інститут військових медиків, які як тоді, так і тепер перебувають на передовій боротьби із російським агресором.

 

 

 

             image

Учень/учениця:

        Ще одна визначна постать в історії медсестринства – це Мати Тереза. Хоча їй при народженні дали інше ім’я, але в світі її називають саме так.

 Агнес Гонкха Боджаксіу, в майбутньому Мати Тереза, народилася в 1910 році в Македонії (Югославія). У 1928 році Агнес приєдналася до спільноти Сестер Лорето. 24 травня 1931 року вона прийняла ім’я Тереза на честь Св.Терези, патронеси містечка Лезьє. Їй було 38 років, коли вона змінила релігійний одяг Лореток на просте біло-голубе сарі і вирушила до Патни навчатися мед сестринській справі. Після повернення до Калькутти Сестра Тереза пішла у трущоби та на вулиці, говорила з бідними, допомагала їм купати дітей і промивати рани. У 1948 році Сестра Тереза прийняла індійське громадянство і заснувала Місію Благодійності. Майже через 50 років ця Місія виросла з 12 медсестер в Індії до більш ніж 3 000 у 517 містах 100 країн світу. У 1952 році Мати Тереза заснувала хоспіс у Калькутті, де надавала догляд та допомогу людям, які вмирали на вулиці. Незалежно від того, вмирали вони від СНІДу чи прокази, вона хотіла надати їм можливість вмерти у мирі та злагоді. Більше 50 років вона працювала, надаючи власноручно догляд і допомогу. Цим вона здобула повагу людей всього світу.

  Однією з перших установ, заснованих Матір’ю Терезою був Дім для дітей „Шишу Баван”: „Багато з цих дітей мають батьків, які не хочуть чи не можуть доглядати за ними. Деяких ми підібрали на вулиці, інших нам принесли з лікарень, де їх покинули батьки. Деякі прийшли з в’язниць, інших приносили полісмени. Не має значення, звідки взялася дитина, ми ніколи не відмовлялися її прийняти”, - говорила вона. На цей час в Індії існує більше 40 притулків для дітей.

Та не лише в Індії – Сестри мають притулки в усьому світі.

 

Учень/учениця:

       Господь наділив медичних працівників особливим даром – приходити на допомогу тим, хто потребує зцілення від недуг. Натомість люди за милосердя,  котрі проявляють до інших, вдячно назвали їх “янголами у білих халатах”. Вони ж самі вважають те, що роблять, буденною справою, хоча насправді такими є. У наш час це вкотре підтвердила пандемія коронавірусу та війна. Саме медики були і залишаються тими, на чию долю сьогодні випало першими безстрашно протистояти невидимому, але дуже підступному ворогу. Незважаючи на загрозу , вони щодня самовіддано піддають своє життя ризику, аби зберегти життя ближнього.

 Чи не найбільший тягар відповідальності за своєчасне лікування й догляд за пацієнтами лягає на тендітні жіночі плечі медсестер – вірних помічниць лікарів у спільній справі турботи про здоров’я громадян. Їм не страшні ані безсонні ночі, ані ризик інфікуватися. У їхніх серцях живуть співчуття та милосердя, небайдужість до страждань пацієнтів.  24-го лютого 2022 року в Україні ця професія набула особливого значення. Адже війна перетворила наших медсестер на відважних бійців медичного фронту, які щодня у найгарячіших точках, ризикуючи власним життям, рятують українців

 

 

Учень/учениця:

  Акушерка Віра Целик з першого дня війни приймала пологи у бомбосховищі Чернігівського пологового. Акушерка 46 днів під постійними бомбардуваннями жила разом з породіллями та малюками, дбаючи про них, як про рідних.

 Медсестра Алла Чернець організувала роботу Тростянецької міської лікарні від перших обстрілів і допоки будівлю не зруйнували повністю. Під прицільним вогнем танків вона рятувала людей, організовуючи евакуацію поранених і хворих.

Учень/учениця:

 Вікторія Приходько – старша медична сестра КНП ХОР «Обласна клінічна лікарня».  24 лютого змінило її життя на «до» та «після»,  особливо це стосувалося їхнього відділення реанімації — адже там медичну допомогу важкопораненим надавали навіть у найстрашніші дні. Більшість медсестер і санітарок мешкала в найближчих до Харкова селах, тому можливості доїхати не мала. Відділення працювало завдяки студенткам-медсестрам, які приїхали, рятуючись, на роботу, та залишилися. Згодом під обстрілами стали приїздити й інші медсестри, незважаючи ні на що.   

«Ми спали по черзі, на підлозі коридору біля хворих. У темний час доби працювали з ліхтариками на голові та у руках, світло вмикати було заборонено, а за пацієнтом в реанімації слідкувати потрібно було цілодобово. Як темнішало, ми затуляли вікна фанерними щитами, адже апаратура, яка інтенсивно світилась, забезпечувала життя людям»

 Було багато важкопоранених, було складно, рук не вистачало, всі перейшли майже в цілодобовий режим роботи, не цуралися жодної праці. Вікторія виконувала роль і мами, і старшої, і перев’язувальної, і палатної, і молодшої медсестри, і, звісно, господарки, бо потрібно було ще якось прогодувати медсестер та пацієнтів лікарні. Каже, що це жахливо, коли ти у 21 сторіччі ділиш маленьку хлібину на всіх, аби вистояти.

 Жінка говорить, що у кожного відбулася повна переоцінка того цінного, що було раніше. А найважливіше – ще раз укріпилось усвідомлення, що професія медичної сестри та життєвий шлях вона обрала правильно.

 

Учень/учениця:

  Медсестра Оксана Баландіна повертаючись з нічного чергування в Лисичанській лікарні потрапила з чоловіком під авіабомбардування. Вона прикрила собою чоловіка і втратила дві ноги, врятувавши його.

 Медсестра Світлана Клименко втратила сина під Маріуполем, чоловікмедик зник на війні безвісти. Попри біль вона продовжила працювати в Іванківській лікарні під час окупації.

 Це лише деякі історії: тисячі медсестер лишилися на посту в українських лікарнях. Перев’язувати, асистувати, піклуватися, лікувати, втішати, евакуювати, шукати ліки. Бути пацієнтам не лише сестрою, а й мамою чи дочкою. Низький вам за це уклін

      V. Підведення підсумку уроку

 

   Сестринська справа – це не тільки догляд за хворими, як це було раніше. Зараз повністю змінено погляд на функцію медичної сестри: це і зміцнення здоров’я, профілактика захворювань, забезпечення максимальної незалежності людини відповідно її індивідуальним можливостям, надання психо-соціальної допомоги усім верстам населення.

   Медична сестра – вірний і надійний помічник лікаря. Вона оберігає людське життя, починаючи з зачаття і до глибокої старості. Її можна зустріти в дитячому садку, школі, в поліклініці і лікарні. Це загально– освічена, професійно–ерудована, наділена високими моральними якостями особистість. Великою радістю та гордістю для медичної сестри є кожна вилікувана людина, адже любов до людей, чесність, терпіння, безкорисливість, старанність допомагає доглядати самих важких хворих.

pdf
Додав(-ла)
Завада Зоя
Додано
6 травня
Переглядів
78
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку