Година спілкування на тему: «Щоб у серці жила Батьківщина: до дня незалежності України»

Про матеріал

Поглибити знання учнів про Україну, виховувати любов до рідного краю, дбайливе ставлення до Батьківщини, ознайомити учнів з основними історичними етапами становлення державності України; формувати національну свідомість, ціннісне ставлення до держави, суспільства; виховувати патріотизм, почуття гордості за приналежність до української нації та особистої відповідальності за долю своєї держави й народу, власного внеску в процеси державотворення; розвивати пізнавальні інтереси, пам’ять, увагу, уміння працювати в колективі, групі.

Перегляд файлу

Година спілкування

Тема: «ЩОБ У СЕРЦІ ЖИЛА БАТЬКІВЩИНА: ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ»

 

Мета уроку: поглибити знання учнів про Україну, виховувати любов до рідного краю, дбайливе ставлення до Батьківщини, ознайомити учнів з основними історичними етапами становлення державності України; формувати національну свідомість, ціннісне ставлення до держави, суспільства; виховувати патріотизм, почуття гордості за приналежність до української нації та особистої відповідальності за долю своєї держави й народу, власного внеску в процеси державотворення; розвивати  пізнавальні інтереси, пам’ять, увагу, уміння працювати в колективі, групі.

Обладнання: плакати із зображенням Державного прапора України, Державного Герба України, Державного Гімна України, мультимедійний комплекс, презентація, роздатковий матеріал, запис Державного Гімну України; аркуші паперу з фактами про Україну, слова для складання речень, «Флешмоб “Україна"»

 

                                                                           Хід уроку

  1.   Організаційний момент. Оголошення теми. Вступне слово вчителя

 

Учитель. Я сьогодні всіх вас щиро вітаю в нашім дружнім колі, бажаю щастя, радості та міцного здоров’я. Ось і знову вересень настав, покликав усіх дітей України за шкільні парти, щоб ви могли здобувати знання, учитися мудрості життя.

  Вишива рушники Україна в цвітінні,

Заплітає дівочу русяву косу. І святкує  річницю свою.

А вітри в буйнім танці тривожнім осіннім Стережуть її волю і вічну красу.

Келих мрій піднесу їй до світлого свята, Зупиню на порозі стрімкий вітровій,

Бо народу душа і бентежна, й крилата Ще не згинула в стресі і мрій, і надій.

Повернусь в рідні креси омріяним сонцем,

Подарую я їй синьооку блакить...

- Я в розлуці з тобою Україно! Не житиму й мить.  (А. Кульчицький)

    Тема нашого першого уроку «Щоб у серці жила Батьківщина: до дня незалежності України». У цьому році наші молодій і прекрасній, волелюбній і незалежній державі виповнилося ___ років. Це один із найважливіших ювілеїв. Це чудовий час для розвитку сильної і неповторної країни.

II.Основна частина уроку

Учитель. Наш український древній рід Благословенний Богом на життя довічне.             

                        Його коріння з давніх літ

                        Дає нам силу титанічну. Горнусь до тебе,Україно,

Як син до матері, горнусь.За тебе, рідна і єдина,

Щодня я Богові молюсь.Молюсь за тебе, Україно,

І свої сили віддаю, Щоб відродити із руїни Наш дух і славу бойову.

Очистимо усі джерела,  Дніпро-Славутич оживе,

                           І заспіваєм: «Ще не вмерла Вкраїна наша і не вмре!»

(М. Бакай).

Звучить гімн України.

Учитель. Найголовнішим для всіх людей є те, щоб світило яскраво сонце й було мирне небо. Важко уявити, що десь над нашою рідною землею клекочуть гармати, повітря здригається від вибухів, а відчай панує в очах людей.

 

Я - Україна,

Лиш перед Богом я на колінах,

Кличу вас люди зліва і справа В святу Державу, мою Державу!

Єднайтесь, сестри, єднайтесь, браття,

Пора звільнитись нам від прокляття!

Слухайте, слухайте, слухайте люди!

Хтось зворушив там тривогу - То Україна, кров’ю обмита,

То Україна, слізьми полита,

Йде на всесвітню дорогу!

Україно, ти - моя молитва,

Ти моя розпука світова.

Громотить над світом люта битва За твоє життя, твої права

(В.Симоненко).

 

Учитель. Українці мають усі підстави пишатися, що наша Батьківщина не раз переживала дні слави. Не одне покоління кращих синів та дочок беззавітно клали  своє життя до ніг рідної неньки України.

Мамо, я живий, лиш закриті очі...

І серце не б’ється, не вирує кров...

Ти тільки не плач, знай - усі дні і ночі

Я буду поруч - у грудях, де живе любов!

Ти пробач мені, мамо, за гіркії сльози,

За ту біль, і той жаль, що я наробив.

Я ж хотів лише миру, добра і свободи...

    А мене за це ворог безжалісно вбив.

Не жалій, моя нене, що я не вернуся,

Не кляни ворогів! Нехай судить їх Бог!

Я для тебе сьогодні з небес посміхнуся,

Ти лишень свої очі здійми до зірок!

(Н. Занюк).

 

Учитель. Ушануємо пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.                                                   Відбиває секунди метроном. (відео Метроном 60)

 

Хвилина мовчання

Хвилина мовчання Пекуча й терпка, як сльоза.

Хвилина мовчання - в ній наша любов і гроза.

Як подвиг полеглих,

Священна хвилина мовчання.

Оголошується хвилина мовчання в пам'ять про загиблих.

Учитель. Полум’яними літерами в наших серцях записані слова вдячності загиблим героям та воїнам-визволителям! І хай  не залишиться байдужою жодна душа. Ми робити маємо все від нас залежне, щоб ті смерті не були марними

     Україна сьогодні - незалежна держава. Україна, проголосивши незалежність, прагне жити в мирі та дружбі з усіма державами світу. Однак нині не зникла загроза виникнення воєнних конфліктів, існує небезпека щодо суверенітету нашої країни. Сподіваюсь, що ви будете гідно продовжувати справу захисту незалежності нашої країни.

 

Учитель. Любов до мами й до тата, до рідних, до Батьківщини - це найсвітліші й найвищі почуття. Коли такі почуття є в серці, тоді людина добра, щедра, відважна. Ви - майбутнє України. Тож знаннями, працею підносьте  возвеличуйте нашу державу.

         Кожен повинен доклали часточку до того, щоб зберегти мир і єдність нашої держави. Ми всі надіємося, що найзаповітніша мрія всіх українців - жити під мирним небом здійсниться.

Ми єдина Україна! Незважаючи на усі негаразди, що зараз відбуваються, кордони України не будуть порушені, а північ і південь, захід і схід завжди будуть однією країною - незалежною Україною.

 

 

D:\україна\АБОБЕ\мал для презенц\snapshot а.jpg

D:\україна\АБОБЕ\мал для презенц\vitannya-z-dnem-nezalezhnosti.jpg

 

З Днем Незалежності ми вас вітаєм

Колективна композиція

Побажання Україні (учні пишуть на сердечках свої побажання державі Україні)                            ---У кожного на парті є сердечка, напишіть на них свої побажання нашій любій незалежній країні.

 

Проект «МОЯ КРАЇНА-УКРАЇНА»

 Учень 1. Україна - це наша земля, рідний край, наша країна з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, і зрозуміло, мудрими, талановитими людьми. Це велика держава, і живуть у ній різні люди. Крім українців, нашу землю населяють інші національності. Серед них білоруси, поляки, чехи, молдовани, євреї, румуни, греки. І всі вони знайшли в нашому краї свою батьківщину, називають матір’ю соборну і суверенну Україну.

    Учень 2.  Україна - це славетна історія: мудрі літописці, священний Київ, дзвін козацьких шабель, гайдамацький посвист, нескінченні чумацькі шляхи, зойк кріпака на панському дворі, революційні заграви, довгоочікувана незалежність і кров наших синів, пролита за соборність і право на існування.

 

Учень 3. Україна - дивовижна країна з віковою історією та багатою культурою, що створювалася протягом тисячоліть. На її території розміщено більше 125 тисяч історичних, археологічних пам’яток, прикладів мистецтва, безліч музеїв, що зберігають понад 10 мільйонів експонатів, 14 тисяч пам’яток архітектури, понад 1000 об’єктів паркового мистецтва, 46 історичних культурних заповідників. Ландшафт нашої Батьківщини вражає своїм розмаїттям: від величних Карпатських гір на заході, родючих степів у центрі до мальовничих берегів Чорного й Азовського морів на півдні. Кожен її куточок - це невичерпна скарбниця культурних, природних, історичних цінностей, варта того, щоб її відкрили.

      Україна - це чарівна природа: високі гори, й неосяжні степи, плодючі чорноземи, тополя у волошковому полі, хрущі над вишнями, калина у дворі, п’янкі любисток і м’ята, верба край дороги, жовтогарячі соняшники на струнких стеблах.

 

Учень 4. Україна - це неповторна культура: ніжна лірична пісня, героїчна, сповнена патріотизму дума, вишитий рушник на покуті, розмальована святкова писанка, солов’їна мова - можна довго перераховувати, чому цікаво знати про Україну. Однак головне, що Україна це та земля, де народився, де завжди на тебе чекатиме батьківська домівка, зігріта теплим родинним затишком, добротою та материнською ласкою.

         Найрідніша, наймиліша кожному українцеві земля — це його Батьківщина, Україна. Україна- цікава, самобутня, красива та не схожу на жодну з держав світу країна.

У пісні солов’я, у предковічному лісі, волошковому полі та на гірській вершині — всюди впізнаю я рідну землю, відчую її теплі обійми та вдихну неземний аромат квітучої вишні. Я закоханий у безмежні простори нашої держави, її історію, звичаї і традиції. В моєму серці навіки живе Україна!

 

 

Учень 1. Україна - це наша держава. Ми - українці, її  сини й дочки. Україна - це теплота осель, наша сім’я, рідна українська мова. Україна - це багата природа, високі гори, зелені ліси, бурхливі води. Ми, українці, і живемо у квітучій вільній Україні, яка є для кожного з нас Батьківщиною. А Вітчизна, як і мати, в кожного - єдина, тому ми зобов’язані її любити, берегти, охороняти.

Учень 2. Рідний край. Дорога серцю земля батьків і прадідів наших. Оспівані в піснях неозорі степи, зелені ліси й долини, високі блакитні небеса. Україна - це наша земля, рідний край, країна зі славною історією, мудрими людьми, чарівними піснями, що дивують світ, багатими народними традиціями, мальовничими картинами природи. Вона в усьому, що нас оточує: у замріяному шелесті листя, чарівній таємничості нічного зоряного неба, діамантовому блиску росяної краплинки на тендітній квітковій пелюсточці, у кожній стежинці, якою ми поспішаємо до школи. Усе це рідне й дороге для кожного українця.

 Учень 3. Отже, моя країна – найкраща у світі і ми її всі любимо!

         У рідному краї і серце співає.

Лелеки здалека нам пісню несуть.

У рідному краї і небо безкрає,

Потоки, потоки, мов струни течуть.

Тут кожна травинка і кожна билинка

Вигойдують мрії на теплих вітрах.

Під вікнами мальви, в саду - материнка,

Оспівані щедро в піснях

(М. Бакай)

 

     Україно, незалежна державо,

Сонценосна  колиско моя,

Ще не вмерла і не вмре твоя слава,

Завойована в чесних боях.

Твій Богдан й вінценосна Софія Повернулись до тебе з віків.

Ще не вмерла й не вмре твоя мрія,

Як не вмер солов’їний твій спів

(Ю. Шкрумеляк).

 

Вчитель: Україна…Це не просто слово. Це не назва на географічній карті. Це наша домівка, де мама і тато, де тепло й затишно. Це славна земля з довгою історією, яку творив волелюбний народ. 

    Багатовікова історія українського народу - це літопис життя і боротьби  народу-великомученика, на долю якого випало багато випробувань чимало лиха...

 

Проект «25 кроків до мрії» Повідомлення від групи «Історики»

Історики

Ми  назвемо основні події  починаючи від перших спроб українського народу здобути Незалежність до сьогодення.

Крок 1 - Київська Русь                                                                                                                      Крок 2 - Хрещення Русі                                                                                                                         Крок 3 - Монголо-татарське іго                                                                                                                   Крок 4 - Запорізька Січ                                                                                                                             Крок 5 - Національно-визвольна війна 17 ст.                                                                                            Крок 6 - Полтавська битва початок 18 ст.                                                                                            Крок 7 - Конституція  Пилипа Орлика                                                                                                          Крок 8 - Культурне відродження                                                                                                                 Крок 9 - Виникнення політичних партій                                                                                              Крок 10 - Українські Січові Стрільці

Крок 11 - Універсали Центральної Ради

Крок 12 - Проголошення Акту Злуки.

Крок 13 - Україна у складі СРСР  RadianskaUkrainaRadianska Ukraina

Крок 14 -15 - Україна у Другій світовій війні.

Крок 16 - Відбудова

Крок 17 - Перебудова, Народний Рух

Крок 18 - Проголошення незалежності( перегляд відеоролика «Проголошення незалежності України»)

Крок 19 - Прийняття Конституції України( перегляд відеоролика «Прийняття Конституції України»)

Крок 20 – Сучасна Україна. (Перегляд відеоролику «Крок 20. Сучасна Україна»)                                    Крок 21. «Євроінтеграція України: Євромайдан».                                                                           Крок 22. «Демократичні засади державотворення: Революція Гідності».

Крок 23. «Зона АТО: захист територіальної цілісності України».

Крок 24. «Герої Небесної Сотні, Герої АТО».

Крок 25. «Досягнення сучасних видатних українців: проведення Євро- 2012, перемога Джамали, спортивні досягнення Олександра Усика та паралімпійців...».

 

Відеопрезентація:  «Визначні події  України за роки незалежності»

Визначні події незалежної України   2015-2016

12 лютого 2015 р. Мінськ. Після 16 год переговорів лідери України, Росії, Франції, Німетчини підписали другу мінську угоду про мир на Донбасі та негайне припинення вогню в Донецькій, Луганській областях, а до кінця року повне завершення конфлікту. Угоду не виконано.

 

2016 рік в Україні оголошено роком англійської мови.

2016 Рік – рік людини в Україні

2016 Рік – рік демократії в Україні

30 років з дня аварії на Чорнобильській АЕС (26.04.1986);

75 років від початку Великої Вітчизняної війни (22.06.1941);

25 років з дня прийняття Верховною Радою України Акту проголошення незалежності України (24.08.1991)

25 років з дня Всеукраїнського референдуму на підтвердження незалежності України (01.12.1991);

 

Шляхом незалежності. Здобутки Незалежної України

 

Фізкультхвилинка   «Енергізатор».  Учні виконують певні рухи

 

 -Якщо ви знаєте, що наша Україна найкраща у світі, - підніміть руки вгору

               -Якщо ви впевнені, що треба бути гідним громадянином України, - встаньте.

-Якщо ви розумієте, що треба з повагою ставитись до герба, прапора й гімну, - покладіть руки на серце.

             - Якщо ви гордитесь тим, що наша Україна багата на ліси, пшеничні поля, чисту воду-покладіть руки на пояс.

-Якщо ви знаєте, що треба берегти природу, економити чисту воду, - потисніть один одному руку.

              -Якщо ви вважаєте, що кожен повинен любити й піклуватися про нашу Батьківщину - Україну, - плесніть у долоні.

-Якщо ви вивчаєте рідну мову, дбаєте про її чистоту, бережете українську пісню, - сплетіть руки вгорі і потягніться.

  •        Якщо ви виховані чемні розумні та творчі учні, - опустіть руки і сідайте на свої місця.

 

Пісня про Україну

 

D:\україна\АБОБЕ\мал для презенц\33979926.jpg

 

Ерудити  читають по черзі

 

Рубрика Україна в числах   «Україна в цифрах»

1) Площа України 603, 700 кв.км. Наша держава найбільша з європейських країн. Україна посідає 39 місце в світі за територією серед країн планети.

2) Україна - багатонаціональна держава - там мешкає 140 національностей.

 3) Конституція України  містить  161 статтю

4) Україна має найбільші запаси марганцевої руди у світі - 2,3 млрд т, або близько 11% усього світового запасу.

5) Україна займає 0,41% світової території суші.

6) В Україні мешкає 0,85% населення планети.

7) Українці приносять 0,20% світового валового національного продукту.

8. 192 сходинок налічують Потьомкінські сходи

9. 542 види тварин занесено до Червоної книги України

10.Спортсмен Сергій Бубка за свою кар’єру установив 35 світових рекордів 

11. Одна українська копійка важить 1,5 грама

12. У 8 законах України зустрічається слово «любов»

13.  Висота монумента Незалежності 61 метр

14.  Вага одного із найбільших монументів в Україні «Батьківщина-Мати» 450 тон

15.  46  боїв на професійному ринзі провів Віталій Кличко

16. В українському серіалі «Роксолана»  55  серій

17.     Довжина найбільшого мосту через Дніпро  1км 778м. (на Дніпропетровщині)

18)    107 пісень написав за своє життя відомий український композитор Володимир Івасюк

19) 73 000  річок протікає через територію України 

20) 250 000 слів містить Великий український тлумачний словник, виданий у 2005 році

21)Обсяг стовбура найбільшого тисячолітнього дуба в Україні  9м. 10 см. – це Дідо-дуб у селі Стужиці Великоберезнянського району Закарпатської області

22)У паспорті громадянина України 16 сторінок

 

Відео «Цікаві факти про Україну»

 

             Рубрика «Народ скаже, як зав’яже» (працюють у групах)

Знайти логічний зв'язок у прислів’ях і приказках між першою та другою  частинами.

  Багатовікова народна мудрість глибока й неосяжна.  Український народ із покоління передавав її своїм нащадкам на збереження. І зараз, відкриваючи скарбницю народної мудрості, ми не перестаємо дивуватися її глибині. Багато сказано про рідну землю, народ, мову.

 Прислів'я та приказки - це народна мудрість. У багатьох українських прислів’ях передаються спостереження людей за явищами природи й суспільного життя, вадами людського характеру, виражаються любов до Батьківщини, готовність її захищати, стверджуються цінності дружби та інше.

Прислів'я постійно поширюються в народі й передаються від покоління до покоління та лише найзмістовніші й найвлучніші з них запам’ятовуються найбільше. Справжні народні прислів'я поєднують у собі глибокий зміст із дуже простою, але образною формою, їх легко запам'ятовувати й виголошувати. Прислів'я, як правило, короткі, їхня будова відзначається симетричністю, поділом на частини, що римуються між собою; рими в них багаті й іноді несподівані.

Рідна земля і в жмені мила

За рідний край і життя віддай

Кожному мила своя сторона

Люби свій народ не тому, що він славний, а тому, що він рідний

Хто стидається за свій народ, той сам себе стидається

Хто не любить свою Батьківщину, той сирота, той без батька і без матері, без усього

 

 

Ерудити 

Вкраїна – мати, за неї треба головою стояти

На чужій стороні Вітчизна удвічі миліша

Людина без Вітчизни, як соловей без пісні

 

Журналісти

За народ і волю віддамо життя і долю.

Нема в світі кращої країни, як своя Україна!

Кожному мила рідна сторона.

 

Історики

Нема на світі другої України, немає другого Дніпра.

Батьківщина-мати, умій за неї постояти!

Всюди на світі добре, а вдома найкраще.

 

Експерти

Кожна травичка на своєму корені росте.

Людина без рідної землі, як соловей без гнізда.

Грудка рідної землі дорожча за золото.

 

Вчитель: Григорій Сковорода говорив: «З усіх скарбів найкращий - знання. Їх не можна ні вкрасти, ні згубити, ні знищити». Здобувши освіту, кожен із вас власною справою може звеличувати Батьківщину.

 

Рубрика «Чи знаєш ви, що…»

Ерудити 

Чи знаєш ви, що…

1. Найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія 

2.  Переконання популярної боротьби - Айкідо базуються на девізі козаків-характерників

3.  В Україні зосереджена чверть всіх запасів чорнозему на Землі.

4.  2014 року в Україні найбільша кількість людей співала гімн своєї країни одночасно.

5. Україна входить до сімки найпотужніших у світі виробників рослинної олії, свинини, цукру та картоплі.

6. Україна є одним з найбільших постачальників ячменю, цукрового буряка.  

7. У Закарпатській області є «долина нарцисів» 

8.  Полтавська область має найродючіші ґрунти

  1. Найдовша річка України Дніпро
  2. Річка Дністер впадає в Чорне море
  3. У Черкаській області України народився Т.Г. Шевченко
  4. Головна вулиця столиці України називається Хрещатик
  5.  Основний Закон нашої держави називається Конституція
  6. У Чернігові збереглося найбільше пам’ятників Київської Русі
  7. У Запорізькій області України розміщена найбільша атомна електростанція в Європі
  8.  Три області в Україні мають назву на літеру «Х»: Харківська, Херсонська, Хмельницька
  9. Символом Софіївського собору є Мозаїка Оранта

      18. Говерла найвища гора  України

      19.Раніше місто Івано-Франківськ називалося Станіслав

      20.Луганська область України першою зустрічає сонце

21) Сином князя Володимира Великого був Ярослав Мудрий

22)Чернівецька  область має найменшу площу

23) Орденом  Княгині Ольги в Україні нагороджуються  тільки жінки?

Відео-ролик   Топ 10 найкрасивіших місць України

 

 

Конкурс «Історія грошової одиниці»

 

Проводять Експерти

Історична довідка

        Історія українських грошей бере свій початок із часів Київської Русі. Назва національної гривні походить від назви золотої жіночої прикраси (гривна), яку носили на «гриві», або «загривку», тобто на шиї. Частіше за все це були м'яко закруглені обручі, з кінцями у вигляді голівок левів, прикрашені кольоровою емаллю.

    Випуск гривневих банкнот розпочався завдяки прийняттю Українською Центральною Радою Закону «Про грошову одиницю, биття монети та друк державних кредитових білетів». Випуск гривень продовжився проголошенням гетьманату на чолі з Павлом Скоропадським, згодом був припинений і знову відновлений із приходом до влади Директорії.

      Після поразки Директорії гривня припинила своє існування до 1991 року. У 1991 році розпочалася робота над випуском нових грошей для Української РСР. В обіг гривня ввійшла згідно з Указом Президента України Леоніда Кучми «Про грошову реформу в Україні», і з того часу гривня є грошовою одиницею України.

 

Гра «Чорна скринька»

Отож, за підказками потрібно назвати: історичну постать, грошову одиницю, на якій зображено її портрет та колір цієї купюри.

Орієнтовні тексти для підказок

Перше завдання.

  1.            ша підказка. Особистості, про яку йде мова, присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичні твори, 17 літературних творів, 6 скульптур.
  2.            га підказка. Освіту здобував спочатку в Києво-Могилянській колегії, згодом - у єзуїтській школі - у Варшаві. Він побудував багато шкіл і церков власним коштом. Для Київської Академії наказав звести новий величний будинок на три поверхи.
  3.            тя підказка. 200 років після смерті цієї людини її ім'я ганьбили, а всіх свідомих українців росіяни прозивали його іменем.
  4.            та підказка. Народився у с. Мазепинці (нині Білоцерківський район Київської області). Був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років.

(Іван Мазепа, зображений на 10 гривневій купюрі червоного кольору)

Друге завдання.

1- ша підказка. Він любив одяг сірого кольору. Майже завжди носив вишивану сорочку. Був невибагливий у їжі, не палив. Зовсім не любив полювання, однак був завзятим рибалкою. Навіть сам плів сітки. Друга пристрасть митця - збирання грибів. Він дуже хотів придбати велосипед, але так і не здійснив свою мрію.

2- га підказка. У цього діяча було близько 100 псевдонімів - Джеджалик, Брут Хома, Мирон, Живий, Кремінь, Марко та інші. Писав твори не лише українською, а й польською, німецькою мовами. Він був першим професійним українським письменником, який відважився жити з праці пера. Не мав державної роботи, жодних нагород, кафедри в університеті.

 3- тя підказка. Славетний митець був тричі заарештований. У перший раз він провів у камері з кримінальними злочинцями 11 місяців. А після другого арешту, в 1880 році, ледь не помер із голоду. Тоді за тиждень у готелі він, без єдиної помарки, написав повість «На дні» і на останні гроші відіслав її до Львова, після чого три дні жив на три центи, знайдені на березі річки Прут. А коли їх не стало, лежав без пам'яті, без сил. Урятував письменника старий служитель готелю.

4- та підказка. Він є автором збірок «З вершин і низин», «Зів'яле листя», «Мій ізмарагд», «Зешрег Ііго», «Давнє й нове», «Із літ моєї молодості».

(Іван Франко, зображений на 20 гривневій купюрі зеленого кольору).

Третє завдання.

1- ша підказка. Умираючи, його батько вирішив розділити своє скромне майно. Зібрав він усю родину - дітей, пасинків, дружину - та оголосив свій останній заповіт:

- Цьому синові з мого хазяйства нічого не треба, - сказав батько. - Він буде неабияким чоловіком. Із нього вийде або велика людина, або велике ледащо.

2- га підказка. Цей хлопчик із часом виявив багатогранність творчого обдаровання: здібності співака, художника, скульптора, поета, прозаїка, публіциста, драматурга, літературного критика. У всьому світі відомий як захисник прав пригноблених людей.

3- тя підказка. Першим коханням молодого юнака була Оксана, його ровесниця. Родичі та знайомі закоханих були впевнені, що молоді одружаться, щойно досягнуть старшого віку. Але надії були марними: хлопець у валці свого пана мусив поїхати до Вільна. Розлука була несподівана й довга. Усе своє життя митець згадував ту дівчину, яку колись кохав.

  1.             та підказка. Коли вийшла перша збірка поетові було лише 26 років. У ній містилися лише вісім творів: «Перебендя», «Тополя», «Думка - нащо мені чорні брови», «До Основ'яненка», «Іван Підкова».

(Тарас Шевченко, зображений на 100 гривневій купюрі жовто-зеленого кольору).

 

           Конкурс  «Міста України»  

Журналісти

 

      В Україні існує близько 457 міст, більша їх кількість на сході, а менша - в південних та північних областях. Назви міст України, як правило, давні та названі на честь історичних постатей, діячів науки й культури, походять від назв річок, озер, селищ тощо.

     Відгадайте місто в Україні за його частинами. Кожна частина слова - це конкретне визначення якогось поняття. Наприклад, «Загальна назва населеного пункту. Перша частина слова - не ходить, а людей через річку переводить (міст), друга - вигук (о). Отже, отримали слово «місто».

Зміст загадок

1. Назва обласного центру України, яка складається із слова, що означає довгу глибоку канаву, та заперечної частки. (Рів + не = Рівне)

2. Назва міста України, яка складається із займенника та двох останніх складів слова, яке означає основне джерело постачання питної води для більшості сільських населених пунктів. (Він + криниця = Вінниця)

3. Одне з найбільших міст Харківської області, яке складається зі слова, що в перекладі на російську мову означає сушений виноград. (Ізюм)

4. Назва обласного центру України. Слово складається із двох частин: повного ім’я Колі та дієслова «їсти» чоловічого роду, минулого часу. (Микола+  Їв = Миколаїв)

5. Назва сучасного гірськолижного й туристичного центру українських Карпат. Складається слово із двох підказок: перша - перший склад назви другої букви старослов'янської кирилиці; друга - назва найбільшого за площею і другого за кількістю населення міста у Волинській області, залізничного вузла. (Буки - ки + Ковель = Буковель).

 

                    Рубрика  «Усяка пташка свої пісні співає»

Експерти  

Українська пісня... Вона є однією із святинь нашого народу, його найціннішим духовним скарбом, гордістю й красою. Народні пісні України створювали протягом століть.

 

Вам необхідно відгадати назви українських народних пісень

  1. У цій пісні йде мова про 2 дерева родини букових, що розмістилися на обширній ділянці земної поверхні з різкими коливаннями висот і контрастними формами рельєфу, піднесеній вище 600 м над рівнем моря. («Ой на горі два дубки»)
  2. У пісні оспівується бажання чоловіка з’їсти українську національну страву у вигляді відвареного прісного тіста і начинки з м'яса, грибів, овочів, фруктів, ягід або сиру. («А мій милий вареничків хоче»)
  3. При від'ємній, лінійно витягнутій формі рельєфу з одноманітним падінням народний символ України нахилився до хімічної речовини у вигляді прозорої безбарвної рідини без запаху і смаку. («При долині кущ калини нахилився до води»)
  4. Пісня про жінку, ім’я якої з грецької мови означає «спокій, тиша, штиль на морі», яка несе речовину, потрібну для органічного життя на дугоподібній палиці для ручного перенесення вантажу. («Несе Галя воду»)
  5. У назві цієї пісні згадується печений виріб із пшеничного тіста, який має начинку харчового продукту, що виготовляється з молока домашньої худоби. («Із сиром пироги»)

ІІІ. Підсумок уроку.                                                              D:\україна\АБОБЕ\мал для презенц\img2.jpg

Рефлексія      

  «ФлешмобЯ люблю Україну

Учні стають півколом біля дошки, продовжуючи   речення, по черзі прикріплюють на дошку сердечка,

викладаючи серце

 

Продовжіть фразу «Я люблю Україну за...

Я люблю Україну тому, що...

Я люблю Україну, бо... »  Приклади

                                            «Флешмоб “ Я люблю Україну                                                                                                                         ----Я люблю Україну тому, що...  вона живе в моєму серці                                                                                                                         ---Я люблю Україну, бо це моя земля, земля моїх батьків                                                                                                                                       ----Я люблю Україну тому, що...  тут живу я, тут живуть мої рідні,  близькі                                                                                                                              

---«Я люблю Україну за... мальовничі села, синє небо, волошкове поле                                                                               ----Я люблю Україну тому, що... її не можливо не любити, бо ми завжди любимо все рідне і близьке                                                                                                                                                                               ---Я люблю Україну, бо...  тут моя батьківщина                                                                                                        ----Я люблю Україну тому, що...  Я народився тут і тут моя стежина, яка веде у дивне майбуття. Це рідний край чарівна Україна, і звідси почалось моє життя                                                                                                                                                                          

 

Учні говорять по черзі

Я люблю Україну! У світі єдину!

 До тебе завжди повертаюся я!

Я люблю Україну! Найкращу!  Незалежну! Єдину!

Тобою, країно, пишаюся Я!                                                                                                                                  Нехай же наша дружна сім’я на повний голос скаже:                                                                                           «Так, це я -   громадянин великої країни,                                                                                                 всі  разом:    ім’я якої – славна незалежна Україна!

Вчитель:  Нехай Україна  квітне,  нехай небо буде чистим і мирним, нехай люди будуть щасливими і здоровими! Слава Україні!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовжіть фразу:

 

«Я люблю Україну за...

 

Я люблю Україну тому, що...

 

 

Я люблю Україну, бо... »

 

 

ФЛЕШМОБ

http://www.rzhyschiv-dnz-kalynka.edukit.kiev.ua/files2/images/taras_shevchenko/25074b5ab8c4%D1%80%D0%BE.jpg?size=10

«Я люблю Україну…!»  

http://www.rzhyschiv-dnz-kalynka.edukit.kiev.ua/files2/images/taras_shevchenko/25074b5ab8c4%D1%80%D0%BE.jpg?size=10

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Волочаєва Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Звягіна Людмила Клавдіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Хоменко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. мельник валентина
    Дякую. Дуже цікавий матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кіблик Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Леонова Тетяна Василівна
    Супер! Змістовно, цікаво!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Лещенко Юлія Василівна
    Дякую! Дуже цікавий матерал!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
docx
Додано
28 березня 2019
Переглядів
19090
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку