Година спілкування "Нашого цвіту - по всьому світу"

Про матеріал

Година спілкування у формі усного журналу. Діти знайомляться із життям і творчістю українців за кордоном, із головними причинами імміграції українців. Зясовують значення слова діаспора. Формують навички самостійно працювати з науковою літературою, вчаться виступати з усним повідомленням, працювати з фізичною картою.

Ознайомити дітей із життям і творчістю видатних українців за кордоном, з головними причинами імміграції українців. З`ясувати значення слова діаспора. Формувати навички самостійної роботи з науковою літературою, вміння виступити з усним повідомленням, працювати з фізичною картою. Розвивати зв'язне мовлення, слухову пам'ять, мислення. Виховувати почуття патріотизму, почуття гордості за українців

Перегляд файлу

 

Тема. Нашого цвіту – по всьому світу.

Мета. Ознайомити дітей із життям і творчістю видатних українців за кордоном, з головними причинами імміграції українців. З`ясувати значення слова діаспора. Формувати навички самостійної роботи з науковою літературою, вміння виступити з усним повідомленням, працювати з фізичною картою. Розвивати зв’язне мовлення, слухову пам'ять, мислення. Виховувати почуття патріотизму, почуття гордості за українців

Обладнання. Фізична карта світу, портрети видатних українців, вишиті рушники, вислови про Україну, мультимедійна презентація.

 

                                            Хід заняття

 

  1. Організація класу.
  2. Повідомлення теми і мети заняття.

Батьківщина.

Нема землі такої, як у нас,

Сміється колосок, низько схилився,

Вона – земля єдина із окрас,

Де ти, де я на світі народився.

 

Десь у полях, лісах, гущавині,

Де вітер неспокійний заблудився,

Де трави перешіптують пісні,

Де обрій сонцю тихо поклонився.

 

Чужих земель ніколи не шукайте,

Чужих стежок не змушуйте топтати,

В своїх краях щасливі виростайте.

Де Батьківщина рідна ненька-мати.

Юлія Хандожинська

   Якщо поглянути на карту світу, то Україну відшукати нескладно. З давніх-давен цю землю населяє талановитий і волелюбний народ з унікальною долею, прекрасною душею й особливим характером.

   Що означають для кожного з нас слова «Україна», «батьківщина»? Сказати, що це моя країна – значить сказати мало. Адже людина, вимовляючи ці слова, має на увазі і країну, де вона живе, і все, що стосується цієї країни. Це і безмежні простори країни, гори і моря, долини й озера, квітучі поля і пустелі – все це наша Батьківщина. Це і люди, які живуть в країні, їхня мова, звичаї та традиції – це також наша Батьківщина. Це і радість і горе, це битви і перемоги українців – це також Батьківщина.

   Але нажаль багато українців різних причин змушені були шукати своє щастя за кордоном. І сьогодні ми поведемо мову саме про таких українців, які виїхали за кордон. Але ніколи не забували про свою Батьківщину. Заняття ми проведемо у формі усного журналу.

  1. Пояснення нового матеріалу.

3.1.Перша сторінка. Значення слова діаспора.

   У горах можна знайти камінь, який починає розтріскуватись та розпадатися на кусочки, коли його надрізати. Назва цього каменя походить від грецького слова diaspora – розсіюватися. Український народ  ніби надрізаний та розпався на кусочки по всьому світу внаслідок громадянських війн, революцій, політичних подій. І розсіяні частинки по світах створювали свої діаспори.

   Діаспора – це перебування частини народу за межами своєї етнічної території.

   Ще зовсім недавно слово діаспора вважалося мало не лайливим. Людей, які жили за кордоном, називали зрадниками. Тепер виявилося, що це люди складної долі, яким дорога Україна, які хочуть, як і ми, кращої долі.

   «Нашого цвіту – по всьому світу», говорять у народі. За межами України на сьогодні проживає 13 – 15 мільйонів українців. 

   Умовно українську діаспору поділяють на східну і західну. Західна – це українці, які проживають в країнах Північної і Південної Америки, Європи, Австралії. Східна – це українці, які проживають на території колишнього Радянського Союзу.

          3.2.Друга сторінка. Головні причини імміграції.

   Протягом ХХ ст.. мільйони українців покинули свої домівки і змушені виїхати за кордон. Що ж примусило їх у різні часи залишити рідну землю?

1 учень. Першою хвилею була імміграція до 1914 року. Більшість українців, переважно молоді парубки, відправились до США, щоб влаштуватися робітниками на шахтах і фабриках. Вони хотіли заробити гроші і повернутися додому, але з часом життя в США здалося їм привабливішим і вони там залишилися. Інші переселилися у чужі краї, бо земля там була дешевшою. Вони переїжджали цілими сім`ями в Канаду, Бразилію, США.

2 учень. Друга хвиля імміграції на Захід була меншою. Це вигнанці, в основному, через політичні переконання: офіцери, представники української інтелігенції, прихильники вільної незалежної України.

3 учень. Після Великої Вітчизняної війни на території Німеччини та Австрії перебувало близько 2,3 млн. українців-в`язнів, молоді, які силою перевезені. Частина людей повернулися додому, але багато залишилося. 1945 року при ООН були створено агентство допомоги та реабілітації, що допомагало переселенцям.

4 учень. Багато українських письменників в умовах тоталітарного режиму не могли повністю реалізувати свій талант: їх знищували фізично (Плужник, Підмогильний, Стус) або морально (Рильський, Тичина, Малишко,Сосюра). А за кордоном вони не тільки зберегли мову, традиції, а й розвинули українську літературу, культуру, науку. В українській діаспорі існували школи, творчі угруповання, літературні об`єднання письменників.

     3.3 Фізкульхвилинка

(Танцювальні рухи під український гопак.)

  1.        Географія української діаспори.
  • А зараз розглянемо по карті, де найбільші українські діаспори.

1 учень. Одна з найбільших українських діаспор це в Канаді. Сюди почали масово переселятися наприкінці ХІХ ст.. Українцям сподобалася канадська земля: родючі землі, вдосталь води, великі запаси деревини, клімат. Українцям дозволяли селитися поряд зі своїми співвітчизниками. Тут вони зберегли свою мову, звичаї, музику, мистецтво. Регулярно ведуться радіопередачі українською мовою. Існують суботні або вечірні школи, які утримаються українськими церквами.

2 учень. Багато українців проживають в США. А потрапили сюди вони ще задовго до масової імміграції кінця ХІХ ст.. Українська діаспора дбає про рідну культуру, мистецтво. Одним із славетних синів і майстром слова України є поет Євген Маланюк.

3 учень. Найстаріша етнічна група проживає в Бразилії. Перші українські емігранти з`явилися раніше 1872 р. Але через нетипові кліматичні умови, невідомі хвороби, ворожість індійців призвели до того, що багато українців загинули, а інші згодом перебралися до Північної Америки. Нині українських шкіл тут немає, але українська мова, література, історія викладається в малій семінарії Святого Йостафа, існують суботні курси українознавства.

4 учень. Ще у Південній Америці українська діаспора існує в Аргентині, Парагваї, Уругваї, Венесуелі. А в Парагваї навіть до сих пір збереглися українські назви населених пунктів – Нова Волинь, Богданівка, Тарасівка.

5 учень. Після Другої світової війни значна кількість українців опинилися за межами Батьківщини – в Росії, Польщі, Чехословаччини, Румунії. На території Польщі, за різними даними мешкає, від 400 до 600 тис. українців. У Великобританії українська громада порівняно невелика – 35 тис. Більшість українців проживає в Англії та Шотландії.

6 учень. А в інших країнах Європи українців проживає:  у Румунії – 300 тис., у Чехії та Словаччині -150 тис., у Франції – 35 тис., у Німеччині -22 тис., у Австрії – 6 тис., у Бельгії – 5 тис., в Угорщині – 3,5 тис.

7 учень. Багато українців поселилися в Австралії. Українська етнічна група об’єднує близько 35 тис. населення. Їхня громада є однією із найкраще організованих та активних серед української діаспори. Вона об’єднує 40 «рідних шкіл» , 9 українознавства, існують українські наукові об`єднання, культурні центри. Працює відомий український театр ім.. Л.Курбаса в Мельбурні.

8 учень. Близько 10 млн. українців проживають  у країнах колишнього СРСР. Нажаль, тут не було створено ніяких умов для розвитку української мови, культури, традицій. Нині життя українців активізується.

 

3.5 Видатні українці за кордоном.

1 учень. Двадцятирічна донька Ярослава Мудрого, стала першою королевою Франції. Вона була дуже красивою і розумною. Анна навчила французький двір читати і писати, ознайомила їх із банею, заставила користуватися під час їжі столовими приборами.

Похожее изображение
2 учень. Одним із видатних українцем можна вважати Ігоря Сікорського. Його літак «Ілля Муромець» є рекордсменом у вантажопідйомності. Згодом жив і працював у США. Збройні сили США використовують його гелікоптери. Вони першими в історії перелетіли Атлантику і Тихий океан. Його літаки і гелікоптери можуть долати величезні відстані за лічені години.

Похожее изображение

 

3 учень. Володимир Палагнюк (Джек Паланс) народився вже у США. Його батьки були вихідцями зі Львова та Тернопільщини. Нам він відомий як голлівудський актор, який ніколи не цурався українського походження. У 1992 році нагороджений «Оскаром» за кращу чоловічу роль другого плану.

Картинки по запросу джек паланс

4 учень. Сергій Лифар (Серж Лифар ) народився на Київщині. Йому подобалося займатися мистецтвом – молодим співав у хорі, грав на скрипці та фортепіано. Пізніше почав займатися балетом. До Парижу його забрала вчителька танців. Там він поставив понад 200 балетів та виростив 11 зірок. Він пропрацював у паризькій опері понад 30 років. Його називали «богом танцю».

 

Картинки по запросу сергій лифар

5 учень. Гайді-Марія Стефанишин-Пайпер разом із батьками емігрувала до Америки.

Вона стала 445-ю, хто побачив Космос на власні очі. 5 разів виходила у відкритий космос, побувала за межами Землі 27 діб.

Картинки по запросу джек паланс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 учень. Володимир Хавкін відомий тим, що винайшов вакцину проти холери та чуми. 22 роки він прожив в Індії, де рятував країну від епідемії. За 40 років від страшної хвороби врятувалось більше 35 млн. осіб. Його вважали божеством, нарекли «благодійником людства».

7 учень. Також відомі у світі дві голлівудські актриси Міла Йовович та Міла Куніс. Міла Йовович у 5 років емігрувала з батьками до Америки. Вона успішна актриса, гарно співає, грає на музичних інструментах, є професійною моделлю. Під час Революції гідності підтримала українців і закликала жертвувати та допомагати постраждалим на Майдані. Міла Куніс народилася в Чернівцях. Знімається в кіно і займається модельним бізнесом.

Картинки по запросу міла йовович              Похожее изображение

 

8 учень. Ксенія Іванівна Колотило відома своїми самобутніми та неповторними вишивками. Народилася вона на Буковині у мальовничому селі Підзахаричі у сім`ї священника - просвітителя. Ксенія змалечку любила слухати гуцульські співанки, казки, легенди,але найбільше їй до вподоби були вишивки. Згодом, коли вона жила з чоловіком у Відні, віддалася своїй улюбленій справі. У збірці майстрині понад 600 узорів. Її роботи виставлялися у Голландії, Німеччині, Швейцарії та Бельгії. Також її роботи експонувалися у Києві та Чернівцях. У її рідному селі існує музей мистецьких робіт народної майстрині – художниці.

Картинки по запросу ксенія колотило

9 учень. Ще багато українців прославили на весь світ Україну своїм талантом та майстерністю. Всіх не перелічити. Це і  Володимир Горовиць унікальний піаніст, володар 25 премій «Греммі», Девід Копперфільд – славетний ілюзіоніст відкрив унікальне кафе без офіціантів, допомагає інвалідам розвивати спритність рук, Стів Возняк – засновник відомої компанії Apple, винахідник першого персонального комп’ютера, Макс Левчин – один із успішних та найбагатших програмістів Силіконової долини у США, заснував систему платежів Paypal, якою користується цілий світ. Більше можна дізнатися на сайті https://24tv.ua/ukrayina tag1119

4.Підсумок заняття.

4.1. Бесіда.

- Ось ми перегорнули останню сторінку нашого усного журналу. Як ми бачимо, що українці зробили значний внесок у культуру, мистецтво, літературу, освіту. Тому ми вивчати їх творчість, цікавитись їхнім життям. Без знання надбань української діаспори не зможемо мати цілісного уявлення про самобутність українства.

- Які імена українців із діаспори ви запам’ятали?

- Які причини еміграції?

- В яких країнах живуть і працюють українці?

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ludmila Kulikova
    Дякую за матеріал, який є актуальним на сьогодні.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ludmila Kulikova
    Дякую за матеріал, який є актуальним на сьогодні.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
2389
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку