Година спілкування про Т.Г.Шевченка

Про матеріал
Ця година спілкування проводиться до дня народження великого сина України Т.Г.Шевченка. Щоб відійти від банальних відомостей про його життя та творчість, можна запропонувати учням ознайомитись із маловідомими фактами з біографії поета.
Перегляд файлу

Година спілкування

ТЕМА: Цікаві факти про Т.Г.Шевченка

Мета: повторити відомості про життєвий і творчий шлях Т.Г.Шевченка, дізнатися про маловідомі факти його біографії, розвивати критичне мислення учнів, пізнаальний інтерес до видатної постаті в українській культурі, виховувати почуття національної самосвідомості, патріотизму, повагу й шанобливе ставлення до поета

Обладнання: портрет Т.Г.Шевченка, рушники, презентація, відео про Т.Г.Шевченка

Хід заходу

Пісня гурту «Скай» - «Україно» (4,5 хв.)

Викладач. Тарас Шевченко. З цим іменем сьогодні на планеті ідентифікується Україна та українці. І хто б ти не був, де б не жив, хто перечитає «Кобзаря», не зможе уявити своєї долі без Шевченка. Як досяг, чим завоював цю славу найбезправніший солдат Російської імперії? СЛОВОМ! Багато поетів прослаляли силу духу та любов Шевченка до рідного народу. Ось як це зробив відомий правдолюб, поет-емігрант Євген Маланюк.

Не поет - бо це ж до болю мало, 
Не трибун - бо це лиш рупор мас, 
І вже менш за все - «Кобзар Тарас» 
Він, ким зайнялось і запалало. 
Скорше - бунт буйних майбутніх рас, 
Полум'я, на котрім тьма розтала, 
Вибух крові, що зарокотала 
Карою за довгу ніч образ.

Ведучий 1. Духовним батьком, творцем і рятівником української мови й всієї нації став Великий Кобзар – Тарас Шевченко.

Ведучий 2. Тарасе, наш Кобзарю, всюди

        Приходиш нині ти як свій,

        Тебе вітають щиро люди

        В усій Україні моїй.

Ведучий 1. Ти зорею сяєш у прийдешнім віку,

        Сходиш хлібом духовним на яр-рушнику.

        У розкриллі земних і заобрійних трас

        Височієш над світом, великий Тарас.

Ведучий 2. Напоєний неповторними звуками рідного саду і степу, зачарований красою вишневої України, пішов Шевченко у широкі світи. І ніхто  не думав, не гадав, що оживуть ці незабутні образи дитинства полум’яними рядками, що колишній кріпак, наймит і сирота заспіває пісню гучну про волю і стане поетом-пророком.

Ведучий 1. І спів цей ставав на папері не тільки «сумними рядками», але й полум’яними, закличними поезіями-піснями, забринів голосом кобзи і бандури, подихом волі. Незлим тихим словом» згадуємо ми свого пророка, який залишив нам прекрасні твори.

Ведучий 2. Сьогодні про Тараса Шевченка ми, здається, знаємо все. Нині він в Україні – ікона, а його «Кобзар» - Біблія. Життєвий шлях і творчість письменника досліджені, здавалося б, до дрібниць. Та чи все ми знаємо про Великого Кобзаря?

Ведучий 1. Виявляється, що не все. Тому сьогодні ми розкажемо вам про маловідомі факти біографії цього відомого на весь світ українця.

Відео про цікаві факти з життя Т.Г.Шевченка (2 хв.)

Ведучий 2. Основна освіта майбутнього основоположника української літератури – лише два роки у церковній школі у місцевого дяка. Багатьма своїми знаннями майбутній поет завдячує красуні Софії Григорівні Енгельгардт – дружині пана Енгельгардта, чиїм кріпаком був малий Тарас. Саме вона навчила хлопця польської та французької мов. Однак перші уроки Шевченко отримав все ж від лакеїв.

Ведучий 1. Тарас Григорович Шевченко був людиною середнього зросту. Зберігся «Формулярний список про службу лінійного Оренбурзького батальйону №1» за 1953 рік, у якому зазначено зріст рядового Шевченка 2 аршини і 5 вершків, що дорівнює 164, 46 см.

Ведучий 2. Традиційно на портретах у підручниках Шевченко постає перед дітьми людиною похилого віку із суворим обличчям у високій шапці та кожусі. Насправді ж після звільнення колишній кріпак став модним портретистом у Петербурзі, мав значний прибуток, а тому і вдягався досить модно.

Ведучий 1. Головний доробок Великого Тараса – «Кобзар», у якому зібрано усі перлини з намиста його творчості. Проте мало хто знає, що у Шевченковій спадщині є і прозові твори, такі, як драма «Назар Стодоля», і навіть повісті російською мовою. Щоправда, написані російською мовою на засланні прозові твори поступаються за мистецькою якістю віршованим. Можливо, тому вони так і не були надруковані за життя Кобзаря.

Ведучий 2. Тарас Шевченко приєднався до Кирило-Мефодіївського товариства у квітні 1846 року. Саме його революційні твори, такі як «Кавказ», «Сон», «Великих льох», «І мертвим, і живим, і ненародженим…», стали програмою єднання українців за свободу і незалежність. У березні 1947 року студент Петров доніс на діяльність товариства, в результаті чого воно було викрите. Членів товариства засудили до різних років заслань, а Шевченка на довгих 10 років віддали в солдати із забороною писати та малювати.

Ведучий 1. Фантазія про одруження не полишала Шевченка протягом усього життя. Останньою дівчиною, яку він серйозно розглядав на роль дружини, стала Ликера Полусмак. Вона служила наймичкою у Кулішів. Шевченко нею зацікавився, спалахнув пристрастю. Самій же Ликері він подобався, але не більше.

Ведучий 2. Велич поета дівчина не усвідомлювала. Після розриву з поетом Ликера проміняла його на лакея. Мали багато дітей. Проте чоловік пив. Ликера добре шила, чим і заробляла в Каневі, куди переїхала після смерті чоловіка у 1905 році. В останні роки життя вона доглядала могилу Шевченка. Місцеві її так і називали: Шевченчиха.

Ведучий 1. Серед причин розриву називають кілька версій. Перша - що Шевченко застав дівчину в обіймах того-таки вчителя. Інша - що сама Ликера не схотіла їхати з Шевченком до Петербургу, а воліла залишитися у звичній для себе обстановці. Найімовірніше, вважають дослідники, що Кобзар таки зрозумів, що була Ликера жадібною, грубою, неохайною, і погодилась на шлюб з Шевченком тільки з корисливою метою.

Відео про останнє кохання Т.Г.Шевченка (2 хв.)

Ведучий 2. У 1848 та 1851 роках Шевченко брав участь у роботі Каспійської та Каратауської експедицій.  За результатами дослідницької роботи члени експедиції були нагороджені орденами святої Анни третього ступеня, а Т.Г. Шевченко отримав лише п’ять рублів сріблом, хоча начальник експедицій подавав клопотання про присвоєння йому звання унтер-офіцера «за заслуги в создании карты и альбома рисунков». Походи по морю Шевченко згадував усе життя з неприхованою відразою. Велике скупчення людей, жахливі побутові умови, непридатна вода та їжа, постійне перебування в мокрому одязі підірвали здоров’я Шевченка.

Ведучий 1. В останній рік свого життя Тарас Шевченко власним коштом видав «Букварь южнорусскій», за яким навчатися грамоті рідною мовою мали дорослі українці в недільних школах. Буквар містив азбуку з друкованими та прописними літерами, тексти для читання, цифри, таблицю множення, переспіви Псалмів Давидових та п’ять щоденних молитов. Однак згодом Буквар був заборонений і вилучений з метою нерозповсюдження недільними школами.

Ведучий 2. До наших часів в оригіналах і частково в гравюрах на дереві і металі дійшло 835 картин Шевченка. Їх виконано олією, тушшю, аквареллю, свинцевим олівцем, сепією та в техніці офорта. Проте лише незначна частина художніх творів має авторські підписи, а дати створення – ще менша.

Ведучий 1. Існує дві могили Тараса Шевченка. Перша знаходиться у Петербурзі на Смоленському кладовищі, друга – на Чернечій горі поблизу міста Канів. Справа в тому, що, відчуваючи наближення смерті, Кобзар просив поховати його на Батьківщині. І через 58 днів за клопотанням Михайла Лазаревського Тараса було перепоховано в Каневі.

Ведучий 2. Найбільший портрет Тараса Шевченка площею понад 500 м² було намальовано в Харкові в жовтні 2014 року на стіні 17-поверхівки. Це графіті за адресою: проїзд Садовий, 30 занесене до Книги рекордів України. Силует зображення малювали по ночах більше двох тижнів. На втілення задуму художників знадобилось близько дев’ятисот балонів аерозольної фарби. Для графіті творчою групою Kailas-V обрано портрет пензля Івана Крамського. Ширина готового малюнка становить 12 метрів, а висота – 43 метри.

Ведучий 1. На початку 70-х років минулого століття вдалося вперше зблизька сфотографувати Меркурій. Космічна станція «Марінер-10» зафіксувала близько трьохсот кратерів, один із яких було названо на честь Тараса Шевченка. Його діаметр – 137 км. А у грудні 1976 року Кобзарем було названо астероїд головного поясу 2427.

Ведучий 2. Шевченко відомий  у всьому світі. Його іменем названо багато населених пунктів та географічних локацій по всій планеті. Наприклад, тільки в Україні - 164 назви.

Ведучий 1. У світі встановлено аж 1384 пам´ятники Шевченку, з них в Україні - 1256. Інші 128 монументів нашого поета прикрашають міста  35 країнах світу: Бразилії, Америці, Китаї.

Ведучий 2. Перший пам’ятник Тарасу Шевченку відкрито в 1881 році до 20-річчя від дня смерті митця у місті Форт-Шевченко (Казахстан) під керівництвом І. О. Ускова, який був комендантом Новопетровського укріплення. У 1881 році в Україні перший пам’ятник Шевченку встановлено в Харкові в садибі Алчевських. Найбільше пам’ятників Кобзареві встановлено на Прикарпатті.

Відео про пам’ятники Т.Г.Шевченку (3 хв.)

Ведучий 1. Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку “Кобзар”, розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

Ведучий 2. Крім того, на честь Шевченка названі морська затока в Аральському морі та вершина висотою 4200 м на північному схилі Великого Кавказу, в Боковому хребті. Це ім’я дали їй українські альпіністи, які вперше зійшли на цю вершину Кавказу у 1939 році.

Ведучий 1. Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Серед них - японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів було здійснено російською, німецькою, польською, англійською мовами.

Ведучий 2.  Збереглося 835 художніх творів, які дійшли до нашого часу в оригіналах і частково в гравюрах на металі й дереві. Уявлення про мистецьку спадщину доповнюють відомості про понад 278 втрачених і досі не знайдених робіт. За свої роботи Шевченко був нагороджений: 27 вересня 1840 року першу самостійну олійну картину «Хлопчик-сирота, ділиться з собакою милостинею під тином» Академія мистецтв Петербурга відзначила срібною медаллю другого ступеня. А загалом роботи Шевченка тричі нагороджували срібними медалями.

Ведучий 1. У «Кобзарі» слово «калина» Шевченко вжив 385 разів, а всього в своїх творах він згадував про неї 965 разів. Перебуваючи на Мангишлаці, Тарас Григорович створив понад 20 малюнків, присвятивши їх шовковиці, маслині та вербі.

Ведучий 2. Тарас Шевченко любив музику, грав на гармоніці. Український композитор Микола Лисенко написав цикл творів «Музика до «Кобзаря», який містить 87 творів різних жанрів і форм. На вірші Шевченка Лисенко створив також 56 романсів, 19 хорів, 9 вокальних ансамблів і 3 кантати.

Ведучий 1. Тарас Шевченко був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Доля не шкодувала йому страждань, але й не пожаліла втіх, що били із здорового джерела життя.

Ведучий 2. Доля переслідувала його в житті, скільки могла, та вона не зуміла перетворити золота його душі в іржу, ані його любові до людей в ненависть і погорду, а віри в Бога у зневіру й песимізм.

Ведучий 1. Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті - невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори.

Ведучий 2. І сьогодні вірші Тараса Шевченка не втратили своєї актуальності. Їх читають не лише відомі актори, а й звичайні солдати. Поезія Кобзаря надихає сучасних українців боронити свою Батьківщину від ворогів.

Відео вірша у виконанні Сергія Гуцалюка (1,14 хв.)

РАЗОМ. Отакий був і є для нас, українців, Тарас Шевченко.

Ведучий 2. Ось тут, перед тобою

                    Ми, українські діти,

                    Святочно прирікаєм

                    Сповняти ті завіти.

Ведучий 1. На службу Україні,

                    На честь, на діло гоже

                    В ім’я святої правди

                    Благослови нас, Боже.

Ведучий 2. Шановні присутні! Ми вдячні вам за те, що розділили з нами радість свята. Нехай у ваших серцях завжди живе постать пророка України - Тараса Шевченка.

РАЗОМ. До нових зустрічей!

doc
Додано
10 березня 2020
Переглядів
2058
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку