Година спілкування"Що таке здорова харчова поведінка".

Про матеріал

Мета: познайомити учнів з правилами раціонального харчування;виховувати бережне ставлення до власного здоров'я ,навчити учнів правильно і раціонально харчуватися. Дбати про своє здоров'я та здоров'я своїх рідних .

Перегляд файлу

 Година  спілкування.

Тема : Що таке здорова харчова поведінка .

Мета: познайомити учнів з правилами раціонального харчування;виховувати бережне ставлення до власного здоров’я ,навчити учнів правильно і раціонально  харчуватися. Дбати про  своє  здоров’я та здоров’я  своїх рідних .

                                     Матеріали до години спілкування.

Харчування та здоров'я. Логіка розрізненого харчування.

Поль Брегг - американський вчений , особистим прикладом довів, що при правильному харчуванні і фізичному навантаженні на свіжому повітрі можна зберегти молодість і в 95 років. „За гроші можна купити все, тільки не здоров'я і не розум, не красоту, не культуру, і не щастя." До глибокої старості він був абсолютно здоровим, дуже рухливим, енергійним і бадьорим. Загинув Поль Брегг у 95 річному віці, коли катався на серфінгу у хвилях океанського прибою.

Дієта - одна з основних умов збереження і зміцнення здоров'я. Дієтологи вважають харчування збалансованим, коли співвідношення білків, жирів і вуглеводів буде 1:1:4.

Встановлено, що один грам білка виділяє 4кілокалорії енергії, один грам вуглеводів теж - 4 кілокалорії, а один грам жиру - 9 кілокалорій. Згідно з цими рекомендаціями, людина повинна щодня вживати 100г білкківДООг жирів та 400 г вуглеводів.

„ Техніка самотворення здоров'я - це є   техніка харчування"(Е.Роджерс). Отже, перед дієтологами стоять чотири головні питання: як їсти, коли їсти, скільки їсти і що?

Цінні настанови дає Герберт Шелтон в своїх працях „Правильне поєднання харчових продуктів", „Голодування може спасти ваше життя". „ Більше 50 ро ків, які було витрачено на вивчення проблеми харчування здорових і хворих, слабких і сильних, старих і молодих, показали, що перехід на правильне харчування швидко призводить до поліпшення здоров'я в результаті полегшення роботи, яку виконують органи травлення".(г. Шелтон).

Г. Шелтон та інші дієтологи рекомендують:

  • приймати їжу з почуттям вдячності до „хліба насущного", без суперечок і
    злості;
  • втомленій людині слід відпочити хоча б 10хв. ,її шлунок не зможе
    нормально здійснювати травлення;
  • не можна їсти і безпосередньо перед початком роботи або після неї, коли
    людина замерзла, перегрілась, в стані страху, під час гарячки і болю.
  • їсти треба не поспішаючи, добре пережовуючи;
  • під час споживання їжі не можна пити воду чи інші рідини;
  • не думати весь час про їжу, про те, що було спожито,

„З'їжте їжу і забудьте про неї, відволікайте ваш розум від шлунка; якщо ви з'їли що-небудь неналежне, неспокій про це ще більше нашкодить вам." (Шелтон).

  • вибирати страву, що відповідає потребам організму;
  • вживати в достатній кількості овочі і фрукти, надавати перевагу рослинним
    жирам.

Особливо виділяє Шелтон диню, яка виганяє завали кишкового тракту, чистить слизову оболонку, стінки судин, суглоби, регулює кислотне- лужний біопотенціал органів травлення;

  • вживати сік сирого червоного буряка, який вважається продуктом
    індикатором(якщо випити сік і через деякий час сеча набуде червонуватого
    відтінку, то це означає  , що захисні сили організму знижені);
  • фрукти вживати як окремий прийом, в проміжках між основною їжею.
    Ознайомтесь з валеологічним меню на щодень :

 

вранці з'їсти гречаної каші, трохи змащеної маслом, краще рослинним;

другий сніданок - чай, сухарі, фрукти;

обід - м'ясо і багато овочів;

полуднування - одне яйце, фрукти;

вечеря - фруктова або овочева.

Виключити хоча б на місяць із меню смажену їжу, частіше вживати

сухарики.

Уважно розгляньте таблицю „Суміщення продуктів за Г. Шелтоном і рекомендаціями інших дієтологів"(таблиця 1). Практичні висновки про правильне поєднання харчових продуктів:

-„їсти білкову і крохмалисту їжу в різний час";

-„їсти білкову і кислу їжу в різний час";

-„Один вид білка в один прийом їжі";

-„їсти крохмалисту і кислу їжу в різний час з цукрами";

-„Жири не рекомендується споживати ні з одним видом білкової їжі", їжа повинна забезпечувати нас шістьма основними складовими: білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, неорганічними речовинами та водою. З'єднайте кольоровими лініями складові компоненти з їжею, в яких їх вміст найбільший

 

Складові компоненти їжі.

їжа їжа

Чай вермішель

Ковбаса огірки

Гарбуз жири                        смородина

Яйця білки                         молоко

Торт, тістечка вода                         хліб

Капуста мінеральні солі                 м'ясо

Риба вітаміни                        олія

Морозиво вуглеводи картопля

Сир сало

Сік цукор

Риба вітаміни                        олія

Морозиво вуглеводи картопля

Сир сало

Сік цукор

Користуючись таблицею 2.  Проаналізуйте їжу, яку ви споживаєте найчастіше.

 

Практична робота .Ознайомитись з практичними порадами щодо правильного харчування.

1.Вдумливо прочитати намагаючись запам'ятати:

  • вживати надто охолоджені напої, морозиво і тощо одразу після їжі
    шкідливо тому, що це сповільнює і навіть припиняє дію пепсину;
  • хліб з маслом - найкраще поєднання, а значить, і каша чи картопля добре
    сумісні з будь-якими жирами;
  • молоко слід вживати окремо від іншої їжі;
  • морква, буряк, гарбузи, квіткова капуста, які містять крохмаль, добре
    поєднується із всякою крохмалистою їжею, як добавка до неї;
  • дині, кавуни, різні фрукти і ягоди їдять окремо від всякої їжі.

2.Оцінити по п'яти бальній системі практичні поради і практичні висновки, виписати окремо ті, які оцінено балами „5" і „2"-„1", постарайтесь їх запам'ятати.

  1. Важливу роль відіграє температура їжі. Як дуже холодна, так надмірно
    гаряча їжа шкідлива. Найкраща функціональна здатність залоз органів
    травлення при температурі тіла, але не вище 40* С.
  2. Дати відповідь на питання: „Коли їсти?". Порівняти поняття „голод" і
    „апетит". В чому їх подібність і відмінність?
  3. Зробити відповідні висновки, прийняти програму дій: для поліпшення
    стану здоров'я, профілактики шлунково - кишкових захворювань важливо:
    правильно харчуватися, застосовувати лікувальне харчування, поради
    відомих дієтологів.

 

 

 

                                  Про харчування

  • Лікарі безперервно працюють над збереженням нашого здоров’я, а кухарі – над його руйнуванням; проте останні більш впевнені в успіху.
    Д.Дідро

        Від того, що людина багато їсть, вона не стає здоровішою… Так само і вчений – це не той, хто багато читає, а той, хто читає з користю.
    Аристип

        Здоров’я суди не по роках, а по зубах.
    Народна мудрість

        Надлишок їжі заважає тонкості розуму.
    Латинська приказка

        Сите черево до навчання глухе.
    Латинська приказка

        Вставши із-за столу голодним – ви наїлись; якщо ви встали наївшись – ви переїли; якщо встаєте переївши – ви отруїлись.
    А.П.Чехов

        Якщо хочеш продовжити своє життя, приборкай свою трапезу.
    Б.Франклін


        За обідом їж мало, а вечеряй ще менше, тому що здоров’я всього тіла кується в кузні нашого шлунку.
    М. де Сервантес
        Ніхто не повинен переступати міру ні в їжі, ні в питті.
    Піфагор

        Їсти і пити потрібно стільки, щоб наші сили цим відновлювались, а не пригнічувались.
    Ціцерон

        Надмірне наповнення шлунку шкідливе для здоров’я.
    А.Цельс

        Міра в їжі – то мати хорошого здоров’я.
    Валерій Максим

        Обмежуйтесь рослинами, якщо хочете харчуватись достатньо і здорово.
    Іоанн Златоуст

        Їжа, яка не перетравлюється, з’їдає того, хто її скошту-вав.
    Абу-Ль-Фарадж

        Їж стільки, щоб тіло не гинуло від переїдання.
    А.Джамі

        Небагато умирає з недоїдання, але багато умирає з переситу.
    Народна мудрість

        Держи голову в холоді, живіт в голоді, а ноги в теплі.
    Народна мудрість

        Стриманість в їжі породжена або турботою про здоров’я, або нездатністю багато з’їсти.
    Ф. де Ларошфуко
        Коли я бачу ці столи, закладені багатьма стравами, мені здається, що за кожним із них ховається, як в засідці, подагра, водянка, лихоманка і багато інших хвороб.
    Дж.Аддісон

        Якщо ми засуджені на те, щоб їсти, будемо їсти добре.
    А.Брійя-Соварєн

        Скажи мені, що ти їси, і я скажу тобі, хто ти.
    А.Брійя-Соварєн

        Творець, який зобов’язав людину їсти для того, щоб жити, пробуджує її до цього апетитом і нагороджує за це задоволенням.
    А.Брійя-Соварєн

        Єдиний спосіб зберегти здоров’я – це їсти те, чого не хочемо, пити те, чого не любимо, і робити те, що не подобається.
    Марк Твен

        Страви, приємні на смак, – це отрута, від якої пош-коджується шлунок і пом’якшуються кістки. Відмовив-шись від них, ти позбавишся багатьох тягарів. Пусті розваги шкідливі для здоров’я і смертельні для добро-дія. Покінчи з ними, і тобі ні про що не доведеться жалкувати.
    Хун  Цзичен

        Якщо надмірне захоплення їжею є звірство, то й знева-га до їжі є нерозумною,  і істина тут, як і скрізь, лежить посередині: не захоплюйся, але приділяй належну увагу.
    І.П.Павлов

        Повненькі живуть менше. Проте їдять більше.
    С.Є.Лєц
        Природа досить вдало продумала будову нашого організму. Щоб ми бачили, скільки ми переїдаємо, наш живіт розміщений на тій же стороні тіла, що й очі.
    Ф.Г.Раневська

        Тіло – багаж, який несеш усе життя. Чим він важчий, тим коротша подорож. 
    Арнольд Глазгоу

        Товстуни живуть менше, зате їдять довше.
    Станіслав Єжи Лец


        Одні сідають на дієту, щоб зберегти струнку фігуру, інші – щоб зберегти стрункого чоловіка.
    Ж.Голончова

        Я сидів на дієті 14 днів і втратив лише два тижні.
    Тоні Філде


        Хороших дієт не буває.
    Н. де Ротшильд

        Ніколи не їж більше, ніж можеш підняти.
    Генрі Бірд

        Сучасні жінки приховують вагу, а не вік.
    Ратмір Тумановський

        Все, що мені подобається, або протипоказано, або аморально, або веде до ожиріння.
    О.Вулкотт

    Д/з. Скласти пам’ятку раціонального харчування; підшукати вислови прислів’я про харчування.

 

1

 

docx
Додано
2 серпня 2018
Переглядів
668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку