Година спілкування "Що значить бути людиною"

Про матеріал
"Будь людиною?" - часто в повсякденному житті ми використовуємо цей заклик. Що значить бути людиною? Цьому питанню присвячена ця година спілкування.
Перегляд файлу

ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ №17

М. ГЕНІЧЕСЬКА ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала

викладач хімії та біології

Отрощенко Юлія Володимирівна

 

 

 

 

2019 рік

Година спілкування «Що значить бути людиною»

Моя мрія – бути людиною.

Любомир Гузара

Мета:

  • допомогти учням усвідомити значення поняття «людина»;
  • спонукати учнів до розуміння необхідності формувати та розвивати риси характеру притаманні справжній людині;
  • розвивати критичне мислення, навички самоаналізу;
  • виховувати такі риси характеру як людяність, відповідальність, чуйність.

Хід заняття.

І. Організаційний момент. Привітання.

ІІ. Створення проблемної ситуації.

Легенда «Діогенів ліхтар»

Жив у стародавній Греції філософ Діоген. Дехто вважав його великим мудрецем, а дехто навіть юродивим. Про Діогена розповідали, що одного гарного сонячного дня він виліз із бочки, в якій жив, і з ліхтарем в руках почав ходити базаром і озиратися, немовби чогось шукав. "Що ти робиш?" — питали його знайомі. "Я шукаю людину!" — відповідав Діоген.

Проблемне питання: чому, знаходячись в натовпі людей, Діоген шукав людину? (Своєю дивною відповіддю він хотів сказати, що справжню людину треба шукати вдень з вогнем).

Про ту подію розповідають впродовж багатьох століть. Дивно, але вона не втратила своєї актуальності навіть сьогодні, хоча на земній кулі тепер живе понад шість мільярдів людей.

ІІІ. Оголошення теми години спілкування.

"Будь людиною" — і в повсякденному житті, і в художніх творах багатьох авторів ми часто чуємо цей заклик. Але чи замислюється кожний з нас над ними? А чи замилювались ви, що означає бути Людиною?  Тож пропоную сьогодні поспілкуватися на тему: «Що значить бути людиною». В ході спілкування спробуємо дати відповіді на питання: які риси притаманні справжній людині, чи важко бути людиною, і зробимо самоаналіз наскільки я людина?

 

ІV. Основна частина.

З точки зору біології вид Людина Розумна або Homo Sapiens належить до царства Тварин.

Питання: чим людина відрізняється від тварин?

  1. Розум. Інтелект. Найвідомішим і найбільш широко розповсюдженим атрибутом людини є наявність розуму, людину визначають як «людина розумна» — (homo sapiens). Завдяки високій організації головного мозку людина має інтелект - здатність до раціональних, свідомих і розумних дій.
  2. Абстрактне мислення – це здатність мислити абстрактно, без безпосередньої прив’язки до спостережуваних предметів і обставин.
  3. Праця. Творчість. Інше важливе визначення людини пов'язано зі здібністю трудитися. Відомо, що тварини можуть також змінювати свою поведінку в залежності від зміни умов їх проживання. Птахи будують гнізда. Вищі примати здатні використовувати навіть найпростіші знаряддя праці (палиці, каміння). Але тільки людина володіє умінням винаходити нові способи використання вже відомих йому предметів і пристосувань, творчо підійти до вирішення того чи іншого завдання, винайти щось нове, щоб полегшити собі життя.
  4. Мова. Чи можуть тварини спілкуватися між собою? Так. Але мова  тварин нечленоподільна, пов’язана з невеликим набором початкових значень і сигналізує про конкретну ситуацію. Наприклад, мавпи використовують до 30 звукових сигналів, що відповідають 30 стандартним ситуаціям. Мова людини може передавати нескінчені обсяги інформації не тільки конкретного, а й абстрактного характеру.

Саме наявність мови дозволяє людині мислити, спілкуватися з іншими людьми, передавати накопичений досвід наступним поколінням. В той же час, мова є чимось більш значимим. Мова – породження культури. В ній закарбовані особливості, традиції, звичаї народів. Прагнення якточніше, виразніше висловити власні думки в мові сприяє розвитку мислення.

Це далеко не весь перелік рис приманних саме людині. І ці риси потрібно розвивати, щоб гордо називатися Людина Розумна. 

Людина – унікальна істота Всесвіту. Давньогрецький драматург Софокл писав: «Багато величного є на Землі, але немає нічого більш великого, ніж людина».

В природі не існує іншої істоти, яка має вищі емоції, традиції, здатність мислити, стверджувати, заперечувати, рахувати, планувати, фантазувати, яка кохає в справжньому сенсі цього слова, має почуття гумору, здійснює свої задуми, відтворює наявне і створює щось нове. Людина вивчає і змінює як навколишній світ, так і самого себе, розбудовує культуру і створює власну історію.

Ми отримали від Природи великий дар –  народилися людиною, а чи станемо нею,  залежить від нас самих.

Що значить бути людиною? Це непросте питання. Над ним замислювалися філософи, письменники, поети не одне століття. Ось деякі вислови відомих людей.

Бути людиною — значить бути борцем.(Йоганн Гете) 

  • З чим або з ким людині потрібно боротися? (В першу чергу з собою – із своїми слабкостями: лінощами, заздрістю, шкідливими звичками. Адже, все, що з вами відбувається, залежить від вас)

Бути людиною – значить не тільки мати знання, але й робити для майбутніх поколінь те, що попередні робили для нас. (Георг Крістоф Ліхтенберг)

  • Як ви розумієте цей вислів?

Бути людиною – це відчувати свою відповідальність... (Антуан де Сент–Екзюпері).

  • На ваш погляд, що таке відповідальність? (Відповідальність – це свідоме ставлення людини до своїх обов’язків. Відповідальність – це усвідомлення своєї діяльності та її наслідків)

Готуючись до нашого спілкування, я провела серед учнів нашої групи опитування, в якому необхідно було продовжити речення: «Бути людиною – це значить …»

І ось ваші відповіді. Бути  людиною – це значить…

  • виховати в собі високі моральні якості (чесність, порядність, справедливість, доброзичливість);
  • бути ввічливим;
  • бути розумним;
  • бути вихованими, дисциплінованим;
  • бути чесним;
  • бути відповідальним;
  • мати такі риси як співчуття, доброту, чуйність, милосердя;
  • бути здатним на любов;
  • бути живим;
  • мати свободу;
  • вчитися та досягати великих успіхів;
  • допомагати іншим, не підводити, завжди ділитися;
  • доброзичливо ставитися до інших людей;
  • не кидати у важких ситуаціях;
  • поважати інших людей та себе;
  • захищати своїх рідних;
  • прожити хороше життя;
  • жити по-людськи.

Спільними зусиллями ви створили образ справжньої людини.

Як ви вважаєте, чи легко бути справжньою людиною?  Можливо, простіше та легше було б бути якоюсь твариною?

(учні відповідають)

З цього приводу є гарний радянський мультфільм «Баранкін, будь людиною». Головний герой перетворювався в різних тварин і, кожного разу наражався на смертельну небезпеку. Врешті решт хлопчик дійшов висновку, що краще бути людиною. Тільки людина має право вибору.

Людиною бути нелегко, але треба постійно над собою працювати, щоб виховати в собі справжню людину.

Хочу навести слова архієпископа Любомира Гузара, які я взяла епіграфом до нашої бесіди: «Я є звичайна людина, одна з багатьох. Моя мрія – бути людиною. Я би дуже хотів бачити, щоб багато осіб бажали бути людиною, собою. Бо бути людиною, то є великий дар». Поважна людина, уже в літах, але навіть він вважав, що не має всіх рис, притаманних справжній  людині.

Вправа «Самоаналіз».

Пропоную вам зробити самоаналіз своїх якостей, рис характеру, вчинків. Самоаналіз називається «Бути людиною». У ліву колонку запишіть риси, притаманні справжній людині, які у вас є, у праву - які б хотіли у собі виховати. Ці записи ви робите для себе, зачитувати їх не будете. Тому будьте відвертими самі з собою.

Після виконання вправи бесіда:

  • В якій колонці більше пунктів?
  • Чи плануєте ви виховати в собі справжню людину?
  • Як це можна зробити?
  • Як ви вважаєте, навіщо прагнути бути людиною?

Бути справжньою людиною залежить від нас самих. Ким би ви не стали в житті, справжню людину відрізняють благородні риси характеру: ввічливість, порядність, вимогливість до себе й до інших, моральність. Що б ви не робили у своєму житті, завжди необхідно пам’ятати, що ви живете в світі не одні, вас оточують люди, і потрібно поводитися так, щоб їм було легко і приємно поряд з вами.

Справжня людина постійно повинна займатися самовихованням, саморозвитком. Це необхідно для того, щоб бути корисним суспільству, щоб заслужити пошану старших і друзів.

Народна мудрість говорить: "Щоб справжньою людиною стати, треба добре працювати". Саме праця створила людину. Тому, без праці і немає справжньої людини.

Звичайно, досягти всього цього дуже важко, але прагнення бути справжньою людиною повинне стати справою всього життя для кожного із нас.

Бажаю вам виховати в собі риси людини, які ви запланували, досягти  успіху в навчанні, а в подальшому, в обраній професії, своїми вчинками та працею здобути шану та повагу від оточуючих, створити міцні та щасливі сім’ї. Від щирого серця бажаю вам БУТИ ЛЮДЬМИ!

На останок пропоную переглянути відео-поезію Галини Британ «Моя мрія – бути людиною».

https://www.youtube.com/watch?v=47mGLjLuSW4&list=LLzS7xsBODXLiHbgsMdot-zA&index=6&t=0s


 

Використані джерела.

  1. https://dyvys.info/2018/02/26/moya-mriya-buty-lyudynoyu-sogodni-arhiyepyskopu-lyubomyru-guzaru-vypovnylosya-b-85-rokiv/
  2. http://aphorism.org.ua/subrazd.php?page=3&pages_block=1&rid=4&sid=47
  3. https://www.youtube.com/watch?v=47mGLjLuSW4&list=LLzS7xsBODXLiHbgsMdot-zA&index=6&t=0s
     

 

 


   

 


 

 

 

docx
Додано
8 грудня 2019
Переглядів
3319
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку