17 липня о 18:00Вебінар: Чи може наука сформувати підприємницьку компетентність?

Година спілкування «Шоколад – це корисно чи шкідливо?»

Про матеріал

Аналізуючи отриману інформацію про склад шоколаду та його вплив на здоров'я, учні роблять висновок, вживати його чи ні та у якій кількості. А вчитель лише спрямовує дітей до прийняття правильного рішення. Дискусія не закінчується із кінцем заняття. Вчитель залишає за учнями право провести додаткові дослідження, опитування чи експерименти.

Перегляд файлу

 

Тема: Шоколад: шкідливо чи корисно?

Мета: Ознайомити учнів з історією виникнення шоколаду, його впливом на 

організм людини. Закріплювати знання учнів про корисну та шкідливу    їжу. Привчати дітей до свідомого самоаналізу поведінки та прогнозування результатів учинків. Розвивати увагу, пізнавальні інтереси. Виховувати культуру харчування.

Список використаних джерел:

  1.  http://PROCIKAVE.COM 
  2. http://dovidka.biz.ua/tsikavinki-pro-shokolad/

Обладнання: зображення «шкідливої» їжі та напоїв (чіпси, сухарики, піца,

картопля-фрі, гамбургер, хот-дог, «Кока-кола», «Спрайт», «Фанта», плитка шоколаду), презентація PowerPoint  «15 секретів шоколаду», відеосюжет «Новини ТСН «Шоколадна мода», картки з анаграмами, дольки чорного шоколаду.

Хід заняття

  1. Вступна частина

1.1. Організаційний момент

– Доброго дня, учні, солодкоїжки та ласунчики.

1.2. Постановка проблеми

– На попередніх заняттях ви знайомилися з корисною та шкідливою для організму їжею. Подивіться на дошку та назвіть страви і напої, зображені на малюнках.

(Чіпси, сухарики, піца, картопля-фрі, гамбургер, хот-дог, «Кока-кола», «Спрайт», «Фанта», плитка шоколаду).

Приберіть з дошки зображення тих страв чи напоїв, які лікарі вважають шкідливими.

(Залишити на дошці зображення плитки шоколаду)

1.3. Оголошення теми заняття

– Сьогодні ми з вами з’ясуємо, чи корисний для організму шоколад, коли і скільки його можна вживати та розкриємо інші секрети цих улюблених багатьма солодощів.

  1. Основна частина

2.1. Розповідь з мультимедійним супроводом

  •                 Шоколад довгий час був рідким напоєм. Спочатку він вживався в холодному вигляді – обсмажені какао-боби, що самі по собі мають гіркий смак, змішувалися з водою, а потім у цю суміш додавався перець чилі. Такий напій називали "kakawa". Слово ж «шоколад» з’явилося в наших словниках завдяки індіанцям з Північної Америки. Саме вони дали назву гарячому напою, який варили з плодів какао.  
  •                 Шоколад буває 5 видів: чорний, молочний, білий, діабетичний і пористий шоколад. Та найбільш корисний для здоров’я чорний шоколад. Визначити якість шоколаду дуже просто: чим менше в ньому цукру і чим більше какао, тим шоколад корисніший.
  •                 Молочний шоколад винайшли,  змішавши какао зі звичайним згущеним молоком.
  •                 Білий шоколад навіть шоколадом називати не можна, адже він зовсім не містить какао-порошку.
  •                 Перші шоколадні драже зявилися ще у 1941 році для солдатів-ласунів.
  •                 Шоколад встановив декілька світових рекордів. Найбільша коробка цукерок  (1,5 х 2,5 метри) вмістила 800 кілограмів шоколаду.
  •                 А найбільша  в історії людства плитка шоколаду важила аж 5792 кг. Стільки ж важать три вантажівки.
  •                 Чому ж люди в усьому світі так люблять шоколад?  Вчені довели, що він може викликати короткочасне відчуття щастя. Крім того, шоколад багатий на калій, залізо і магній, а речовини, що містяться в ньому, знижують ризик високий кров’яний тиск та ризик  утворення тромбів. Можна сказати, що шоколад зміцнює імунітет – здатність організму боротися з хворобами.
  • Чим більше стресів у житті людини, тим більше їй хочеться шоколаду.
  •                 Щоденне вживання шоколаду знижує ризик захворіти на серцеві захворювання.
  •                 Чорний шоколад вбиває мікроби та захищає зуби.
  •                 Проте давати шоколад домашнім тваринкам категорично заборонено. Він є отруйним продуктом для кішок, собак, коней, папуг та ін..
  •                 Шоколадною країною вважають Швейцарію. Але шоколадні музеї є в кількох містах нашої планети.
  •                 Шоколадові навіть було споруджено пам’ятник. Єдиний у світі пам’ятник шоколаду був встановлений в 2009 році в місті Покрові (Росія).
  •                 Проте шоколад святкує навіть свій день народження. У деяких країнах відзначають «Всесвітній день шоколаду» або просто «День шоколаду».
    1.       Фізкультхвилинка-руханка

Щось не хочеться сидіти.

Треба трішки відпочити.

Нахилитись вправо-вліво,

Щоб нічого не боліло.

Потягнутись догори

І плигнути раз, два, три.

2.3. Бесіда за змістом почутого

        Чи можна шоколад назвати корисним продуктом?

  •                 Який з видів шоколаду найкорисніший?
  •                 На які органи людини шоколад впливає добре?
  •                 Яке почуття викликають зїдені дольки шоколаду?
  •                 Чи можна шоколадом пригощати домашніх тварин?
  •                 Як називається свято шоколаду?

2.4. Вправа «Фантазери»

– А зараз давайте пофантазуємо, як іще можна використовувати шоколад?

(Учні дають найнеймовірніші пропозиції: маски у косметиці, шоколадні фонтани, речовина для письма чи малювання, тощо.)

2.5. Перегляд відео «Шоколадна мода»

– Я пропоную переглянути уривок випуску вечірніх новин на каналі ТСН і звернути увагу, як використали шоколад у Франції.

  1. Заключна частина

3.1. Підведення підсумків заняття

1) Гра «Розшифруй слова»

  Пригадати, про що ми сьогодні говорили на занятті вам допоможе гра

Колошад – шоколад, керцуки – цукерки, окака – какао, щісола – ласощі, корцу – цукор.

2) Веселий дослід

– А зараз я пропоную провести невеликий дослід, чи дійсно дольки шоколаду викликають почуття щастя. Я хочу пригостити вас шоколадом. Смакуйте на здоровя.

3) Бесіда

  Що вам найбільше запам’яталося з моєї розповіді?

  Які цікавинки про шоколад ви розповісте батькам?

  Що ви зрозуміли про вживання шоколаду для свого здоровя?

На цьому наше заняття закінчене. До побачення.

1

docx
Додано
20 січня
Переглядів
223
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку