Година спілкування "Стежками доброти"

Про матеріал
Про добро можна багато і красиво розповідати, говорити, мріяти. Але слова не принесуть ніякої користі, якщо добрі діла не втілювати в життя, якщо гарні слова залишаться лише словами. Запропонований матеріал можна використати для святкування Всесвітнього дня доброти (13 листопада) з метою формування у дітей загальнолюдських духовних цінностей та орієнтирів, доброго та милосердного ставлення до оточуючих, почуття емпатії.
Перегляд файлу

Тема СТЕЖКАМИ ДОБРОТИ

Мета:

 - виховувати добре, милосердне  ставлення до оточуючих, почуття емпатії;

- навчати аналізувати поведінку та вчинки людей;

- розвивати вміння працювати в групах;

- формувати у дітей загальнолюдських духовних цінностей та орієнтирів,  уявлення про зв’язок доброти з іншими моральними якостями;

- збагачувати мову учнів народними прислів’ями.

 

ХІД УРОКУ

  1.     Вступна бесіда
  •  Щодня нас оточують різні люди. Їх багато і всі вони різні: горді, веселі, щасливі і не дуже, добрі і злі, черстві і м'якосерді...  І сьогодні мова піде саме про доброту і добрих людей.
  •  А чи ви замислювалися, що таке доброта,  добросердість, чуйність?
  •  Письменник Білецький-Носенко писав: «Думай з добротою, роби добро – і буде добро!». Зла людина руйнує себе як особа, постійно обкрадає себе, не вміє по-справжньому радіти, сміятися й любити. А потім дивишся, – і висохло в душі живе джерельце, яке допомагає жити, вірити, рухатися вперед. Отже, доброта – не наука, а дія.
  •  Прикладів доброти у нашому житті дуже багато, вони на кожному кроці..

 

  1. Інформаційне повідомлення

Щорічно 13 листопада, починаючи з 1998 року, у світі відзначається Всесвітній день доброти.

Дата вибрана не випадково. Цього дня у 1998 році в Токіо відкрилася 1-ша конференція Всесвітнього руху доброти, у ній взяли участь представники багатьох країн.

День доброти відмічаються в багатьох  країнах, у тому числі в Україні. У свята є свій символ -  це відкрите серце.

У чому користь доброти?

За дослідженнями психологів, прояв доброти й турботливості до оточуючих людей – це не лише альтруїзм. Насправді, люди, які роблять добрі справи, почуваються краще, хворіють менше, а живуть довше, ніж ті, хто часто нервує і злиться.

А ще добрі люди набагато легше справляються зі стресами і негативом, рідше страждають від внутрішніх комплексів і заниженої самооцінки, простіше знаходять спільну мову з іншими людьми.

Ці судження мають медичне підтвердження. Коли людина робить щось хороше по відношенню до інших людей, у неї підвищується рівень лімфоцитів, розширюються судини, краще працює серце, а мозок виробляє велику кількість ендорфінів. Ці гормони задоволення надають заспокійливу дію, нейтралізують стрес, позбавляють можливої ​​депресії.

Важливо бути людиною доброю, безкорисливою, чуйною, доброзичливою, щедрою і відкритою для інших взагалі по життю, а не тільки у свято, присвячене доброті. Але якщо ви за свою благодійність чекаєте від людей відповідної доброти і вдячності за свої добрі вчинки – таку поведінку вже складно назвати справжньою добротою.

Доброта-це аж ніяк не слабкість, а людська якість, яка змінює світ в кращу сторону. По суті творити добрі справи неймовірно просто, і ми здійснюємо їх кожен день, просто самі того не помічаємо: посміхнемося або допоможемо незнайомій людині, обіймемо близьку людину або батьків, нагодуємо бездомного цуценя, змайструємо годівницю для птахів. Цей список можна продовжувати довго. З кожним таким вчинком комусь стає краще, адже ми робимо когось трішки щасливішим, а це означає, що трішки щасливішим і добрішим стає весь світ. У наш час можна купити практично все. Шкода, що такої якості, як доброта, на прилавках годі й шукати. Зате його можна розвинути.

  • Як розвинути доброту у себе?
  1.                   Розвивати у собі співчуття до оточуючих. Навчатися розуміти почуття інших та висловлювати власні почуття, використовуючи слова «Я розумію тебе…», «Я розумію твої почуття …». 
  2.                   Коли хочеш сказати неприємні слова співбесіднику, спочатку подумати, що він відчуватиме. Коли ви думатимете про почуття,  злість швидше пройде і бажання говорити неввічливі слова пройде.
  3.                   Розвивати почуття доброти. Щодня проявляти турботу та повагу. Іноді це може проявлятися в тому, що ви чогось не помітили або просто не зробили зауваження.
  4.                   Щовечора  написати 3 подяки тим людям, які вам  чимось допомогли, підтримали: посмішкою, словами чи цукеркою.
  5.                   Від негативу до позитиву. На кожне негативне висловлювання можна завжди знайти альтернативне позитивне висловлювання. У людини не завжди є можливість робити добро, але завжди є можливість не робити зла.
  6.                    Здійснювати  добрі вчинки по відношенню до себе. Кожного дня не дозволяти, навіть, у думках ставитися до себе погано.
  7.                   Спілкуватися  з доброзичливими людьми, уникати сварливих  та злих.
  8.                   Роби добро за власною волею і без користі. Доброти не буває забагато.

 

  1. Робота над ситуаціями

Розповідь із життя

Якось старенька мати приїхала до свого сина, який жив у місті, привезла різних гостинців із села. Син попросив матір прогулятися містом. Гуляючи, старенька часто зупинялась, щоб перепочити. Вони сіли в сквері на лавку. Син відійшов і сказав, що скоро повернеться. Довго виглядала мати свого наймилішого сина, але він не повернувся. Коли люди питали, як вона сюди потрапила, старенька відповіла, що заблукала. Адже її син освічений, він не міг залишити її, запевняла себе мати. Вона не могла й подумати, що він її залишив назавжди.

  •                   Чи є серце в такої людини? Якщо є, то яке воно?
  •                   Чи достатньо одного розуму для морально вихованої людини?

Святковий обід

Ніна живе у великій родині. Бабуся найстарша: їй уже вісімдесят два. Коли сім’я обідає, в бабусі тремтять руки. Несе вона ложку до рота, ложка тремтить, і з неї капає на стіл.

Незабаром у Ніни день народження. Мама сказала, що на іменини приготує святковий обід. На свято Ніна запросить своїх подруг. Ось і гості прийшли. А Ніна думає: «Це ж і бабуся за стіл сяде, а в неї руки тремтять. Подруги сміятимуться».

Ніна тихенько каже:

– Мамо, нехай бабуся з нами за стіл не сідає.

Чого?- дивується мати.

У неї руки тремтять. На стіл капає.

Мама зблідла. Вона довго сиділа мовчки. А потім сказала: «Бабуся нездужає. Тому святкового обіду не буде. Вітаю тебе, Ніно, з днем народження. Моє тобі побажання: бути людиною».

 

  1. Робота в групах. Вправа «Доповни прислів’я»

Підбери продовження до поданих прислів’їв, з’єднавши частинки лініями.

 

Хто добра людям бажає, той і сам 

 

вмирає.

Добре діло твори

 

сміло.

Добро не пропадає, а зло 

 

тихо.

Добро не лихо, ходить у світі 

 

як дзвони.

Добрі діла тихо ходять, а злі дзвонять

 

занеможеш.

Коли люди до тебе добрі, то ти будь ще 

 

не шукають.

Добро роби скільки можеш, від того ніколи не 

 

добро має.

Від добра добра 

 

добрішим.

 

Не всяка стежечка без спориша, не в кожної людини 

 

а добрі діла.

Робиш добро не кайся, робиш зло 

 

добра душа.

Не одежа людину красить, 

 

на зло і сподівайся.

 

  1. Робота над притчею
  • Послухайте притчу «Стакан молока»

Холодний ранок. Хлопчик, який підробляв продажем газет, щоб мати можливість оплатити проїзд до школи, зовсім знесилів, замерз і дуже зголоднів. Набравшись сміливості, він вирішив попросити їжі в найближчому будинку. Але коли йому відкрили двері, він посоромився і попросив тільки попити. Молода жінка, глянувши на хлопчика, здогадалася, що він голодний і принесла йому велику склянку молока. Повільно хлопчик випив все молоко і запитав:

- Скільки я вам винен?

- Нічого, - посміхнувшись, відповіла жінка, - мама вчила нас не брати плату за добрі справи.

- Тоді, я буду за вас молиться –  тихенько сказав хлопчик.

Коли він відійшов від цього будинку, він не тільки відчув себе сильніше фізично, але і зміцнився у вірі. Адам Закір (так його звали) зрозумів, що в найважчий момент Бог допомагає стражденним. Йшли роки.  Їх селище дуже змінилося. Та жінка постаріла і серйозно захворіла. Місцеві лікарі не в змозі були допомогти їй. Так вона потрапила в головну міську лікарню. Але і там лікарі сумнівалися в діагнозі. Спеціально для консультації викликали доктора медичних наук. Як тільки доктор почув назву селища, звідки приїхала хвора, очі його засвітилися м'яким світлом. І він, ні секунди не зволікаючи, вирішив поглянути на пацієнтку.

Як ви, напевно, вже здогадалися, звали його Адам Закір. Увійшовши в палату, він відразу впізнав ту жінку. Він вирішив допомогти їй, у що б то не стало!

Багато сил і часу знадобилося на лікування рідкісної і непростої хвороби. Але лікар не здавався і, врешті-решт, хвороба відступила. Доктор Закір розпорядився, щоб рахунок за її лікування був попередньо показаний йому. Отримавши рахунок, він написав щось внизу, і потім віддав, щоб його передали жінці.

Бідолаха розуміла, що враховуючи час, який вона провела в лікарні і все те, лікування яке вона приймала, їй доведеться продати все майно, щоб заплатити. Звернувшись з благанням до Всевишнього, вона глянула на рахунок. Цифри, цифри, цифри і раптом, увагу її привернув рядок дописана вручну внизу «Оплачено повністю однією склянкою молока " і підпис доктора Закіра.

Бідна розчулена жінка відразу згадала того худенького хлопчика і склянку молока… Вона плакала і крізь сльози дякувала Творцю. «Спасибі тобі, о, милостивий Всевишній, воістину ти простягаєш свою милість і доброту без кордонів через людські серця і розум».

 

  1. Робота в групах «Колаж добрих справ».

 Здобувачам освіти пропонуються  малюнки, які необхідно розглянути, проаналізувати та відібрати ті, на яких зображені добрі справи. Із відібраних малюнків створити колаж.

 

  1. Заключне слово вчителя.
  •     Носіть в серцях любов і доброту і даруєте її оточуючим вас людям. Так, світ може здатися, на перший погляд, жорстоким і нещадним. Але це тільки на перший погляд. Якщо Ви несете в світ щиро добро і любов, то ви отримуєте від світу в десятки разів більше.

 

docx
Додано
14 листопада 2020
Переглядів
1847
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку