Година спілкування "Вітаміни"

Про матеріал
Розвиток у молодших школярів уміння і навичок свідомого вибору здорового способу життя. Ознайомлення учнів з історією виникнення вітамінів, їх значенням у житті людини. Виховання ціннісного ставлення до свого здоров'я. Розвиток зв’язного мовлення, логічного мислення.
Перегляд файлу

«Вітаміни -  наші друзі»

 

Мета. Розвивати в учнів уміння і навички свідомого вибору здорового способу життя.

Ознайомити учнів із історією виникнення вітамінів, їх значення в житті людини. Виховувати ціннісне ставлення до свого здоров'я. Розвивати зв’язне мовлення, логічне мислення.

Вчитель. Це було в 1736р. Російські кораблі під командуванням видатних мореплавців Дмитра Лаптєва і Олексія Чирикова відправилися на пошуки Північного морського шляху. Вони були затерті льодами і зазимували біля узбережжя нинішнього моря Лаптєвих. Скоро запаси свіжих продуктів і овочів закінчилися, закінчилася і квашена капуста. Команда перестала відрізняти сніданки від вечері, так вони стали одноманітні: все ті ж сухарі, солона, сушена риба. І тут моряки один за одним почали хворіти на цингу. Тільки відвар із хвої спас багатьох із них від гибелі.

Під час другої камчатської експедиції знаменитого російського мореплавця Вітуса Берінга в 1741р. кораблі "Св. Петро" і Св. Павло" прибули на Командорські острови з екіпажем, хворими цингою. Тут сам Берінг і багато моряків померли від цинги. Решта врятувалися від смерті тим, що вживали в їжу траву і зелень, зібрану по вказівці ботаніка експедиції Стеллера.

Англійський мореплавець Джеймс Кук в пошуках засобів, рятуючих від цинги, розробив на своїх кораблях в плаванні 1772 -1775рр. Морський протицинготний пайок, в котрий входив лимонний сік.

Цинга віддавна була лихом для мореплавців і мандрівників. Від неї жорстоко страждали екіпажі кораблів експедиції Васко да Гама, Магеллана і багатьох інших. Без перебільшення можна сказати, що в епоху парусного флоту цинга забрала серед моряків більше жертв, чим всі морські баталії.

В старій Русі цинга була звичним гостем. Вона не полишала ні простих людей, ні боярські, ні царські сім'ї. Люди довго шукали засоби, що виліковують це важке захворювання, і поступово відкрили. Що проти цинги добре діють свіже м'ясо, настої і відвари із хвої.

Так лікували цингу в XVI і ХVІІст. російські землепрохідці і мореплавці, що просувалися на північний схід нашої країни.

. Народна медицина з давніх пір знала також протицинготну дію шипшини. Як лікувальний засіб вона цінувалася в старовину дуже високо. Для збору ягід шипшини в степу нинішньої Оренбурзької області ще в XVI і XVIІст. посилалися спеціальні експедиції "колишніх травників", лікарів і лікарських учнів, котрі обслуговували царя, його сім'ю і воїнів. Збором шипшини були зобов'язані займатися і селяни.

Функ виказав припущення. Що причина захворювання бері-бері, цингою, пелагрою і рахітом - недостача в організмі тих чи інших вітамінів. Він запропонував назвати ці хвороби «авітамінозами» (префікс «а» означає заперечення, авітамінози - хвороби, викликані відсутністю вітамінів в їжі).

Запропоновані Функом назви "вітаміни" і "авітамінози" висвітлюють визнання і міцно ввійшли в науку і життя.

З 1918р. речовину, що запобігає захворюванню від цинги, назвали вітаміном С. А в 1927р. угорському хіміку Сент-Дьйордьї вдалося виділити із надниркових залоз тварин, потім із апельсинів, капусти і червоного стручкового перцю невідому до цих пір органічну кислоту. Коли її дали морським свинкам, хворим цингою, вони видужали. Так був знайдений протицинготний вітамін - один із найважливіших для людини вітамінів - вітамін С. В 1932р. Сент- Дьйордьї запропонував назвати цю кислоту аскорбіновою (скорбут - по-латинськи цинга, аскорбінова кислота - противоцинготна киислота).

Наука не зупинилась на досягнутому. Вчені продовжували експериментувати і збагатили вітамінологію новими даними. Радянські вітамінологи встановили, що вітаміни необхідні не тільки для попередження і лікування авітамінозів, але і для кращого засвоєння організмом харчових речовин для росту і відновлення клітин і тканин організму.

Дослідження показали, що особливо важливі вітаміни для здоров'я дітей. Регулярно приймаючи з їжею вітаміни, діти добре розвиваються фізично і розумово, краще вчаться, менше втомлюються, з більшим бажанням займаються спортом, спокійніше сплять і краще відпочивають. При харчуванні, що містить достатню кількість вітамінів, діти менше хворіють заразними хворобами: грипом, ангіною, кором, скарлатиною, дифтерією і іншими.

Щеплення проти різноманітних хвороб ефективніше діє на тих дітей, котрі постійно отримують достатньо вітамінів. Як же забезпечити організм цими необхідними речовинами?

Більшість вітамінів є в харчових продуктах, але в різних кількостях, в залежності від пори року, сорту продуктів і тривалості зберігання. Тому іноді приходиться підсилювати введення вітамінів в організм. В таких випадках на допомогу приходять вітаміні препарати, виготовлені штучними, хімічним шляхом. Вчені вивчають, як впливає відсутність в їжі тих чи інших вітамінів на організм, встановлюють дію вітамінів (на організм) на різноманітні хвороби, вивчають потребу дітей в вітамінах в залежності від їх віку, особливостей клімату, в котрому вони живуть.

Наукою встановлено, що дітям, що живуть на півночі чи на півдні, потрібно більше вітамінів, ніж дітям помірного клімату. Пояснюється це тим, що діти півдня п'ють багато води і втрачають вітаміни з потом, а дітям, що живуть в умовах холодної і довгої північної зими, не вистачає сонця, і під впливом холодного клімату у них піднімається потреба організму в вітамінах.

Вчені дослідили склад вітамінів в різноманітних продуктах і встановили норми їх денного раціону. Вони розробили правильні способи зберігання і приготування їжі, що забезпечують збереження вітамінів.

Зараз відкрито вже до 30 вітамінів. Найчастіше їх позначають буквами латинського алфавіту. Такі вітамін, як: А, В1, В2, РР, С, Внайважливіші для людини. Необхідні для організму і всі решта вітамінів: В6, В12, Е, Р, К.

Вітамін А. Вітамін А є у вершковому маслі, молочних продуктах і яйцях. Найбільше всього вітаміну А в риб'ячому жирі і деяких морських риб і морських тварин. В 400кг печінки кита міститься стільки ж  вітаміну А, скільки в 10т вершкового масла чи 5млн. яєць. А печінка ссавців також має багато вітаміну А.

Людина отримує вітамін А не тільки в продуктах тваринного походження, але і у вигляді речовини, що містять в овочах і зелені. Потрапляючи в організм людини чи тварини, ця речовина перетворюється в вітамін А (провітамін А). Вперше цю речовину було знайдено в моркві, котра по - латині називається "карота". Тому її назвали "каротином".

Особливо багато каротину в червоній моркві, зеленій цибулі, шпинаті, червоних помідорах, листі салату, зеленому горошку.

З плодів найбільш багаті каротином свіжі і сушені абрикоси, мандарини, апельсини, персики, а із ягід - обліпиха і горобина. Штучний вітамін А і каротин виробляють на заводах і продають в аптеках. Вітамін А необхідний для нормального зору. Якщо людина не отримує вітаміну А, у нього порушується гострота зору у сутінках, а при тьмяному світлі вона ніколи не бачить, зовсім так, як кури ввечері. Тому ця хвороба і називається "курячою сліпотою".

Вітамін В1. Вітамін В1 міститься в великій кількості в зерні і в продуктах його переробки, особливо в хлібі з пшеничної муки грубого помолу, хліба із муки другого сорту і житнього. А білий хліб з муки вищого сорту майже не містить вітаміну В1. достатньо багато вітаміну В1 в гречаній і вівсяній крупах. Манна крупа і рис його не містить. Багаті ним бобові рослин: горох, соя, квасоля. Багато вітаміну В1 в пивних і пекарських дріжджах, в печінці, нирках, причому свинне м'ясо багате на інші вітаміни.

Вітамін В1 досить стійкий. При приготуванні їжі і випічці хліба втрачається невелика його частина. При відсутності в їжі вітаміну В1 людина хворіє на бері-бері.

Вітамін В2. Вітамін В2 дають нам м'ясні і молочні продукти і яйця. Багато вітаміну В2 в пекарських і пивних дріжджах. Досить бідніші ним зернові продукти і овочі. Як і вітамін А, вітамін В2 важливий для зору. Але особлива велика його роль для росту організму і загоювання ран та виразок. Якщо піддослідним білим щурам не давати вітаміну В2, вони перестають рости, у них наїжачується (скуйовджується) і випадає шерсть і утворюються виразки на тілі.

Вітамін РР. Вітамін РР - протиалергічний міститься в значних кількостях в м'ясі, печінці, нирках великої рогатої худоби, а також в пшениці і гречці. Якщо людина отримує недостатню кількість вітаміну РР, вона захворіє пелагрою, що викликає тяжкі розлади нервової системи, кишківника, поява великих червоних плям на лиці, шиї , руках і ногах. В 1937р. було встановлено що вітамін РР – це нікотинова кислота, котра виробляється на заводах.

Вітамін С. Як вже відомо, при відсутності в їжі вітаміну С людина захворіє цингою. Вітамін С, запобігає цинзі, міститься в багатьох рослинних продуктах: картоплі, білокачанній капусті, брукві, цвітній капусті, зеленій цибулі, хроні, помідорах, салаті. Міститься він і в суницях, полуницях, малині, аґрусі, горобині. З ягід особливо багата ним чорна смородина, журавлина-бідна на вітамін С. Багаті вітаміном С лимони, апельсини, мандарини, деякі сорти яблук, але ще в більшій кількості містяться в плодах червоної калини. Аскорбінова кислота виробляється у великих кількостях у нас на заводах. Вітамін С дуже легко руйнується під впливом повітря, світла і металів. Це треба мати на увазі при приготуванні овочів і фруктів.

Вітамін D. Вітамін D зустрічається тільки в організмі тварин. В рослинах знаходиться речовина, котра переходить в вітамін D після освітлення його ультрафіолетовими променями. Так отримують вітамін D на заводах. В організмі людини вітамін D утворюється при освітлені шкіри сонцем або штучним "гірським сонцем". В харчових продуктах вітаміну D мало. Найбільше всього він міститься в печінці і в ікрі деяких риб. Найбагатше джерело його - це вітамінозаміний медичний риб'ячий жир. Деяка кількість вітаміну міститься у печінці великої рогатої худоби і свиней, в яєчному жовтку, вершковому маслі.

Вітамін D допомагає затриманню вапняних солей і фосфору в організмі людини і відкладанню їх в кістках. При недостатності вітаміну D в їжі чи відсутності сонця кістки втрачають кальцій, розм'якшується – це призводить до рахіту.

Вітамін В6. Вітамін В6 досить поширений в тваринних і рослинних продуктах, в дріжджах, пшениці, печінці, рибі, яловичні, бобових рослинах, молочних продуктах, овочах і фруктах. При недостачі вітаміну В6 піддослідні білі щурі хворіють авітамінозом В6 - щуриною пелагрою. У них червоніють і спухають лапки, мордочка і кінчик хвоста, грубіє. Діти при недостачі в їжі вітаміну В6 схильні до захворювання шкіри мокрими висипаннями. Фолієва кислота отримала назву від латинського слова "фолікули", що означає листок, так як вона вперше була виділена із листя шпинату. Фолієва кислота міститься в дріжджах, печінці, зелених листках рослин. При відсутності її в харчуванні діти можуть захворіти особливим "харчовим малокрів’ям". Ця хвороба проявляється в порушеннях правильного утворення червоних кров’яних тілець в кістковому мозку.

Вітамін В12. Вітамін В12 був виведений вперше у вигляді червоної речовини з печінки бика. Ця речовина дуже добре діє при злоякісному малокрів'ї, багато сильніше, чим фолієва кислота. Міститься вона в печінці в дуже малих кількостях. Так, з 4т. печінки був виділений 1г цієї речовини. В великих кількостях він міститься в нирках великої рогатої худоби, а також в молоці, яйцях, сирних та інших продуктах. Цей вітамін, як і фолієва кислота, необхідний для правильного кровотворення. Особливе значення вітаміну В12 - його вплив на ріст і фізичний розвиток дітей. Він добре діє і при зниженому харчуванні дітей.

Вітамін Р. В 1936р. з червоного стручкового перцю і лимона було виділено речовину, що підвищує міцність найтонших кровоносних судин. Вона була названа вітаміном Р. Після цього з апельсинів, листя гречки і зеленого листя чаю були виділені інші речовини, що також діють на організм. Вони з успіхом застосовувалися при захворюваннях, пов'язаних з порушенням міцності стінок тонких кровоносних судин, котрі призводять до кровоточивості. Вітамін Р тісно пов'язаний з вітаміном С: він допомагає найкращому засвоєнню організмом вітаміну С.

Вітамін К. Впливає на кров ще вітамін К. Свою назву він отримав від слова "коагуляція", що означає згортання крові. Міститься він у зеленому листі капусти, кропиви, пшениці, салаті та інших рослинах. Якщо вітамін К відсутній в їжі чи погано засвоюється організмом, то особливо у дітей, грудного віку, від недостатності в організмі особливої речовини, необхідної для згортання крові, можуть починатися кровотечі.

Вчитель. Діти ми з вами почули розповіді вітамінів. Кожен розповів про себе, для чого його потрібно вживати. Як ви думаєте, котрі із цих вітамінів найважливіший?

Відповіді дітей.

Вчитель. Людині потрібні всі вітаміни. І всі вони важливі для нас. Просто одних вітамінів для нас потрібно вживати у великій кількості, а інших зовсім небагато.

Діти, сьогодні ви багато дізналися на нашій прес-конференції "Наші друзі - вітаміни". Тепер ці знання ви можете використовувати повсякденно. Не будете боятися ні звичного грипу, ні свинячого ані інших інфекцій, бо під час епідемій потрібно вживати якомога більше вітамінів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Луків Галина
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
4 березня 2019
Переглядів
895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку