Година спілкування " Вітаміни споживай..."

Про матеріал

Багато дітей харчуються будь - якою їжею. Щоб їжа була корисною потрібно вживати ті продукти, які містять багато вітамінів та мікроелементів. "Корисні"продукти продовжать наше життя і допоможуть жити не хворіючи.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

Година спілкування на тему:

 

« Продукти різні споживай,  здоровя  добре й гарне май»

 

 

 

 

 

 

 

 

підготувала вчитель початкових класів

Мельник Наталія Степанівна

 

 

 

 

Тема: « Продукти різні споживай,  здоровя  добре й гарне май»

Мета: ознайомити з поживними речовинами  та продуктами, у яких вони містяться; розширити знання про їжу, як джерело енергії і росту; розвивати вміння працювати в групах; виховувати бережливе ставлення до свого організму.

Обладнання: картинки із зображення продуктів; учні в відповідних костюмах; кошик  з яблуками, апельсинами, бананами, кошик із чіпсами, пепсі колою, мівіною, чупа-чупсом, дешевою ковбасою.

Хід бесіди

Вчитель. Гра «так» чи «ні»?

 (Вчитель ставить запитання, учні хором відповідають)

̶  Клас готовий працювати?

̶  Продукти харчування вивчати?

̶  По групах їх розподіляти?

̶  Битися й бешкетувати?

̶  Вчасно руку піднімати?

̶  Ґав ловить, байдикувати?

̶  Дружно в групах працювати?

̶  Кросворд, загадку розгадати?

 Вчитель

- Я хочу, щоб ви, мої любі , були, насамперед, здоровими. Здоров'я це безцінний дар, який підносить людині природа. Без нього дуже важко зробити життя цікавим і щасливим. Здоров'я, перш за все, залежить від  людини,  від того, як вона про нього піклується, від способу життя і від харчування.

«Людина не живе, щоб їсти, а їсть, щоб жити».  Дійсно, не можна вбачати мету і зміст життя в їжі. З іншого боку, важливо правильно харчуватися. Дехто вважає, що не має значення, де, коли, скільки і як їсти, аби тільки не бути голодним. Проходить певний час, і така людина починає відчувати нездужання. Треба з дитячих років додержуватися правильного і раціонального харчування.

 Енергія, яку витрачає наш організм у процесі життєдіяльності, відновлюється лише за рахунок їжі, тому вона має бути поживною.

Сьогодні  ми говоритимемо про значення вітамінів і мікроелементів для здоров’я людини. Навчимося вибирати їжу, корисну для здоров’я, яка містить вітаміни різних груп.

- Отримані знання нам необхідні для того, щоб не хворіти, почувати себе бадьорими, сильними, підтягнутими і стрункими. Знання про вітаміни, які ви сьогодні одержите, допоможуть вам зберегти здоров’я на довгі роки. А допоможе нам у цьому наша гостя Вітамінка

Вітамінка.

Щоб здоровим будь завжди,

 Знай бо ти, дитино:

Що продукти вибирай

Повні вітамінів.

Більше зелені весь час

Кидай до салатів,

Моркви, яблук, буряків,

Їж завжди багато.

Продукти різні споживай,

Здоровя добре й гарне май.

Вчитель.

Необхідність вітамінів для харчування була доведена російським лікарем Миколою Івановичем Луніним у 1881 році. В організм вітаміни потрапляють з їжею. Отже, потрібно знати, в яких продуктах є необхідні вітаміни.

У 1911 році поляк Казимир Функ вперше виділив вітамін у кристалічному вигляді та дав йому назву від латинського слова «vita» — «життя».

 На сьогодні відомо понад 50 вітамінів.Позначаються вони спеціальними назвами або буквами латинського алфавіту A, B, C. D.

Вітамін А

На розвиток і ріст і зір

Впливають вітаміни,

Що виростають в гарбузах,

 Морквині, горобині.

У яйцях маслі й молоці,

Вони ще проживають.

Ці вітаміни групи А –

Ії так ще називають.

Вітамін С

Щоб зміцнилися кістки

У дитинстві ранньому,

Більше кладіть у салати

Зелені звичайної.

Їжте часто ви лимони,

Пийте чай з шипшини.

Не забувайте ніколи про С вітаміни.

Вітамін В

Щоб здоровим було серце,

Нерви у порядку,

На дворі ти погуляй

І зроби зарядку.

Їж печінку і сирок,

 Масло, хліб, свинину.

У продуктах цих живуть

В – вітаміни.

Вітамін Д

У рибячому жирі, молоці

Д вітаміни

Містяться оці.

Їх дорослим й дітям треба споживати,

Вони зуби і кістки будуть доглядати.

 

Гра «Вибери корисну для здоров’я їжу»

 (Зображення харчових продуктів: молоко, яблуко, сир, картопля, чіпси, сухарики, копчена ковбаса, кока-кола, солодощі, мед, риба, морозиво, гамбургер.)

Вибрати і назвати корисні для здоров'я продукти.

Висновок : Корисно вживати овочі, фрукти , каші,соки, молочні продукти. Вони дають організму силу і енергію.

 Гра «Упізнай на смак»

Матеріал: на тарілочці лежать розрізані на шматочки та накриті серветкою фрукти та овочі.

Хід: Учитель пропонує дітям за бажанням підійти до столу, заплющити очі, взяти з-під серветки шматочок фрукта, скуштувати і назвати його. Учні колективно, використовуючи малюнки на дошці, називають вітаміни та мікроелементи, на які багатий даний фрукт; з’ясовують його вплив на організм людини.

Учениця 1.

В народі кажуть «Хто яблучко в день з’їдає, той у лікаря не буває». Тому наші вітаміни прийшли до нас не з пустими руками. Вони хочуть почастувати вас яблучками.

Учень 2.

Для повноцінного життя людині необхідно 60 мікроелементів. Часто саме через їх нестачу, чи надлишок ми погано почуваємося і хворіємо.

Учень 3.

 Мікроелементи живуть:

  • Бор – овочі та м’ясо.
  • Йод – спаржа, буряк, редиска, помідори.
  • Калій – капуста, картопля, огірки, петрушка.
  • Цинк – пророщена пшениця.

 Гра «Вітамінний потяг»

Ігровий матеріал: Потяг, 4 вагони з позначками А,В,С, Д; картинки з зображенням овочів та фруктів у складі яких є ці вітаміни.

Хід гри: Кожний учень отримує від вчителя завдання підібрати картинки з овочами та фруктами, які містять певний вітамін. Розташувати картинки у відповідний вагон.

– Потрібно у вагончики розмістити так «овочів – пасажирів» відповідно,які вітаміни в них містяться

Учениця

 Найшкідливіші продукти

На думку лікарів - дієтологів, одним із най більш шкідливих продуктів харчування є кока-кола. Цей напій містить ортофосфорну кислоту. При вживанні напою є ризик виникнення таких захворювань, як цукровий діабет та ожиріння.

На другому місці за ступенем шкідливості картопляні чіпси. Їх готують зовсім не з картопляні, а з порошкової суміші, з великою кількістю жиру і смаковими домішками.

Почесне 3 місце посідають сосиски і дешева ковбаса. У їх складі практично немає м’яса. Вони складаються на 80відсотків з трангенної сої.

На 4 місці за ступенем шкідливості локшина швидкого приготування. Вона представляється нам сьогоднішнім дивом, але над «дивом» свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.

На 5 місці жувальні цукерки, чупачупси. Мало того що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у великих кількостях завдають удару по всьому організму.

Гра «Завжди, іноді, ніколи».

На столі стоїть кошик. У ньому цукерка, йогурт, лимон, яблуко, квасоля в банці, рідина для миття посуду, плавлений сирок, хліб, засіб для чищення, шпроти в бан­ці, картопля, капуста, апельсин, булочка, цвітна капуста, ліки, цибуля, банан, груша, морква, горіхи тощо. Учні по черзі виходять і беруть із кошика будь-який предмет та показують його іншим учням класу, які за допомогою жестів закінчують речення: «Цей продукт можна їсти…». (Завжди — великий палець правої руки піднімають угору, іноді — відводять убік, ніколи — опускають униз.)

Вчитель.

РЕТЕЛЬНО ПЕРЕЖОВУЙ ЇЖУ

Добре пережована їжа краще перетравлюється в шлунку і принесе більше користі

нашому організму.

ЇЖ В ОДИН І ТОЙ ЖЕ ЧАС

Якщо їсти в один і той же час, то шлунок вже почне готуватися заздалегідь до прийому їжі – виділятиме шлунковий сік. А значить їжа принесе більше користі.

ВЖИВАЙ ТІЛЬКИ ЯКІСНІ ПРОДУКТИ

Неякісні продукти шкідливі для організму, навіть можуть призвести до отруєння.

НЕ НАЇДАЙСЯ НА НІЧ

Якщо шлунок переобтяжений їжею, у вас буде поганий сон. – «Надмірне наповнення

шлунку шкідливе для здоров’я»; – «Міра в їжі – то мати хорошого здоров’я».

Отже, бережіть своє здоровя, їжте корисну їжу, багату на вітаміни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки .

C:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\гречані крупи.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\житній хліб.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\зелена цибуля.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\капуста.jpg

C:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\картопля.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\квасоля.jpg

C:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\кукурудза.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\лимини.jpg

C:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\масло1.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\молоко.jpg

C:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\морква.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\печінка.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\помідори.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\петрушеа.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\мясо.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\редиска.jpg

C:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\риба.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\смородина.jpg

C:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\соняшник.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\шипшина.jpg

C:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\часник.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\хрін.jpg

C:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\яйця.jpgC:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\Downloads\яблуко.jpg

 

docx
Додано
19 грудня 2018
Переглядів
2349
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку