Багато дітей харчуються будь - якою їжею. Щоб їжа була корисною потрібно вживати ті продукти, які містять багато вітамінів та мікроелементів. "Корисні"продукти продовжать наше життя і допоможуть жити не хворіючи.
Година спілкування на тему:
« Продукти різні споживай, здоров’я добре й гарне май»
підготувала вчитель початкових класів
Мельник Наталія Степанівна
Тема: « Продукти різні споживай, здоров’я добре й гарне май»
Мета: ознайомити з поживними речовинами та продуктами, у яких вони містяться; розширити знання про їжу, як джерело енергії і росту; розвивати вміння працювати в групах; виховувати бережливе ставлення до свого організму.
Обладнання: картинки із зображення продуктів; учні в відповідних костюмах; кошик з яблуками, апельсинами, бананами, кошик із чіпсами, пепсі колою, мівіною, чупа-чупсом, дешевою ковбасою.
Хід бесіди
Вчитель. Гра «так» чи «ні»?
(Вчитель ставить запитання, учні хором відповідають)
̶ Клас готовий працювати?
̶ Продукти харчування вивчати?
̶ По групах їх розподіляти?
̶ Битися й бешкетувати?
̶ Вчасно руку піднімати?
̶ Ґав ловить, байдикувати?
̶ Дружно в групах працювати?
̶ Кросворд, загадку розгадати?
Вчитель
- Я хочу, щоб ви, мої любі , були, насамперед, здоровими. Здоров'я це безцінний дар, який підносить людині природа. Без нього дуже важко зробити життя цікавим і щасливим. Здоров'я, перш за все, залежить від людини, від того, як вона про нього піклується, від способу життя і від харчування.
«Людина не живе, щоб їсти, а їсть, щоб жити». Дійсно, не можна вбачати мету і зміст життя в їжі. З іншого боку, важливо правильно харчуватися. Дехто вважає, що не має значення, де, коли, скільки і як їсти, аби тільки не бути голодним. Проходить певний час, і така людина починає відчувати нездужання. Треба з дитячих років додержуватися правильного і раціонального харчування.
Енергія, яку витрачає наш організм у процесі життєдіяльності, відновлюється лише за рахунок їжі, тому вона має бути поживною.
Сьогодні ми говоритимемо про значення вітамінів і мікроелементів для здоров’я людини. Навчимося вибирати їжу, корисну для здоров’я, яка містить вітаміни різних груп.
- Отримані знання нам необхідні для того, щоб не хворіти, почувати себе бадьорими, сильними, підтягнутими і стрункими. Знання про вітаміни, які ви сьогодні одержите, допоможуть вам зберегти здоров’я на довгі роки. А допоможе нам у цьому наша гостя Вітамінка
Вітамінка.
Щоб здоровим будь завжди,
Знай бо ти, дитино:
Що продукти вибирай
Повні вітамінів.
Більше зелені весь час
Кидай до салатів,
Моркви, яблук, буряків,
Їж завжди багато.
Продукти різні споживай,
Здоровя добре й гарне май.
Вчитель.
Необхідність вітамінів для харчування була доведена російським лікарем Миколою Івановичем Луніним у 1881 році. В організм вітаміни потрапляють з їжею. Отже, потрібно знати, в яких продуктах є необхідні вітаміни.
У 1911 році поляк Казимир Функ вперше виділив вітамін у кристалічному вигляді та дав йому назву від латинського слова «vita» — «життя».
На сьогодні відомо понад 50 вітамінів.Позначаються вони спеціальними назвами або буквами латинського алфавіту A, B, C. D.
Вітамін А
На розвиток і ріст і зір
Впливають вітаміни,
Що виростають в гарбузах,
Морквині, горобині.
У яйцях маслі й молоці,
Вони ще проживають.
Ці вітаміни групи А –
Ії так ще називають.
Вітамін С
Щоб зміцнилися кістки
У дитинстві ранньому,
Більше кладіть у салати
Зелені звичайної.
Їжте часто ви лимони,
Пийте чай з шипшини.
Не забувайте ніколи про С вітаміни.
Вітамін В
Щоб здоровим було серце,
Нерви у порядку,
На дворі ти погуляй
І зроби зарядку.
Їж печінку і сирок,
Масло, хліб, свинину.
У продуктах цих живуть
В – вітаміни.
Вітамін Д
У рибячому жирі, молоці
Д вітаміни
Містяться оці.
Їх дорослим й дітям треба споживати,
Вони зуби і кістки будуть доглядати.
Гра «Вибери корисну для здоров’я їжу»
(Зображення харчових продуктів: молоко, яблуко, сир, картопля, чіпси, сухарики, копчена ковбаса, кока-кола, солодощі, мед, риба, морозиво, гамбургер.)
Вибрати і назвати корисні для здоров'я продукти.
Висновок : Корисно вживати овочі, фрукти , каші,соки, молочні продукти. Вони дають організму силу і енергію.
Гра «Упізнай на смак»
Матеріал: на тарілочці лежать розрізані на шматочки та накриті серветкою фрукти та овочі.
Хід: Учитель пропонує дітям за бажанням підійти до столу, заплющити очі, взяти з-під серветки шматочок фрукта, скуштувати і назвати його. Учні колективно, використовуючи малюнки на дошці, називають вітаміни та мікроелементи, на які багатий даний фрукт; з’ясовують його вплив на організм людини.
Учениця 1.
В народі кажуть «Хто яблучко в день з’їдає, той у лікаря не буває». Тому наші вітаміни прийшли до нас не з пустими руками. Вони хочуть почастувати вас яблучками.
Учень 2.
Для повноцінного життя людині необхідно 60 мікроелементів. Часто саме через їх нестачу, чи надлишок ми погано почуваємося і хворіємо.
Учень 3.
Мікроелементи живуть:
Гра «Вітамінний потяг»
Ігровий матеріал: Потяг, 4 вагони з позначками А,В,С, Д; картинки з зображенням овочів та фруктів у складі яких є ці вітаміни.
Хід гри: Кожний учень отримує від вчителя завдання підібрати картинки з овочами та фруктами, які містять певний вітамін. Розташувати картинки у відповідний вагон.
– Потрібно у вагончики розмістити так «овочів – пасажирів» відповідно,які вітаміни в них містяться
Учениця
Найшкідливіші продукти
На думку лікарів - дієтологів, одним із най більш шкідливих продуктів харчування є кока-кола. Цей напій містить ортофосфорну кислоту. При вживанні напою є ризик виникнення таких захворювань, як цукровий діабет та ожиріння.
На другому місці за ступенем шкідливості картопляні чіпси. Їх готують зовсім не з картопляні, а з порошкової суміші, з великою кількістю жиру і смаковими домішками.
Почесне 3 місце посідають сосиски і дешева ковбаса. У їх складі практично немає м’яса. Вони складаються на 80відсотків з трангенної сої.
На 4 місці за ступенем шкідливості локшина швидкого приготування. Вона представляється нам сьогоднішнім дивом, але над «дивом» свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.
На 5 місці жувальні цукерки, чупачупси. Мало того що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у великих кількостях завдають удару по всьому організму.
Гра «Завжди, іноді, ніколи».
На столі стоїть кошик. У ньому цукерка, йогурт, лимон, яблуко, квасоля в банці, рідина для миття посуду, плавлений сирок, хліб, засіб для чищення, шпроти в банці, картопля, капуста, апельсин, булочка, цвітна капуста, ліки, цибуля, банан, груша, морква, горіхи тощо. Учні по черзі виходять і беруть із кошика будь-який предмет та показують його іншим учням класу, які за допомогою жестів закінчують речення: «Цей продукт можна їсти…». (Завжди — великий палець правої руки піднімають угору, іноді — відводять убік, ніколи — опускають униз.)
Вчитель.
РЕТЕЛЬНО ПЕРЕЖОВУЙ ЇЖУ
Добре пережована їжа краще перетравлюється в шлунку і принесе більше користі
нашому організму.
ЇЖ В ОДИН І ТОЙ ЖЕ ЧАС
Якщо їсти в один і той же час, то шлунок вже почне готуватися заздалегідь до прийому їжі – виділятиме шлунковий сік. А значить їжа принесе більше користі.
ВЖИВАЙ ТІЛЬКИ ЯКІСНІ ПРОДУКТИ
Неякісні продукти шкідливі для організму, навіть можуть призвести до отруєння.
НЕ НАЇДАЙСЯ НА НІЧ
Якщо шлунок переобтяжений їжею, у вас буде поганий сон. – «Надмірне наповнення
шлунку шкідливе для здоров’я»; – «Міра в їжі – то мати хорошого здоров’я».
Отже, бережіть своє здоровя, їжте корисну їжу, багату на вітаміни.
Додатки .