Година спілкування з використанням інтерактивних технологій на тему: « Сміх продовжує життя. Смійтеся на здоров я»

Про матеріал

Мета заняття: ознайомити із поняттям «сміхотерапія», розвивати навички чесності, відкритості; провести тестування на визначення почуття гумору, надати рекомендації та сприяти розвитку соціальної компетентності.

Перегляд файлу

 

Година спілкування з елементами тренінгу

СМІХ ЗАМІСТЬ ЛІКІВ, АБО ВРЯТУЄ СМІХОТЕРАПІЯ

 


Мета заняття: ознайомити із поняттям «сміхотерапія», розвивати навички чесності, відкритості; провести тестування на визначення  почуття гумору, надати рекомендації та сприяти розвитку соціальної особистості.

 

 Повідомлення психолога

                  Сміх — панацея майже від усіх хвороб. У багатьох країнах Європи вже давно працюють центри сміху, куди люди приходять як до фітнес-клубів. Там навчають просто радіти життю: усміхатися сонячній і похмурій погоді, дощу, завиванню вітру, сміху малюка чи погляду перехожого. У наш час, повний «стресів і пристрастей», усмішка і радість стали такими самими модними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, правильне харчуван­ня та відмова від шкідливих звичок. Приблизно з 1970-х рр. учені займаються вивченням цього явища. Сміх — це міцний природний механізм саморегуляції та самозцілення, під час сміху сама Природа починає працювати на відновлення, оздоровлення та омолодження організму. Людина любить сміятися — така її природа, точніше, сміх — чудовий подарунок людям від Матінки-природи. Ще 2000 років тому Гіппократ в одному зі своїх творів звернув увагу на ко­ристь сміху та розглядав його як лікарський за­сіб. Фрідріх Ніцше писав, ідо людина впродовж дня має сміятися десять разів та бути веселою, інакше вночі її турбуватиме шлунок, батько жур­би. Лев Толстой стверджував, що сміх породжує бадьорість.

Велике значення сміху підтверджує той факт, що вже з 1970-х рр. цим питанням займаються вчені. Наука про сміх — гемотологія — заро­дилася в Америці після випадку з Норманом Казинсом, який залишився в історії як «людина, яка розсмішила смерть». Цей американський психолог захворів на рідкісну хворобу — коллагеноз. Лікарі йому не давали майже жодних надій. Казинс виписався з лікарні, зачинився в номері готелю і почав щодня по 5—6 год пере­глядати комедії й сміятися. Через тиждень у нього припинився біль, через місяць Казинс почав ходити й невдовзі зміг повернутися до роботи. Після цього сенсаційного випадку в Америці та Європі почали проводити наукові дослідження щодо сміху й розвивати сміхотерапію як один із методів психотерапії. З'явилися проекти з дослідження впливу сміху на наше здоров'я та самопочуття. Відтоді наукове спів­товариство накопичило чимало інформації про цілющі властивості сміху.
            Причина більшості проблем людини пов'язана з існуванням у неї внутрішніх затисків та на­пруження, яких вона набуває впродовж усього життя. Вони присутні майже на всіх рівнях ор­ганізму: від фізіології до інтелекту включно. Ці напруження, про більшість із яких людина навіть не підозрює, перешкоджають гармонійній цирку­ляції життєвої енергії, що негативно впливає на здоров'я та всі аспекти життя людини.
             Американські лікарі встановили, що в корі головного мозку є ділянки, які відповідають за загальне фізичне здоров'я людини. Клінічно підтвердилося, що стимуляція цих зон дає змогу виліковувати безліч хвороб.

                Ідеальним немедикаментозним засобом, що стимулює діяльність цих центрів головного моз­ку, є сміх. Сміх — чудові ліки від ста хвороб. Він доступний кожному.
              Від сміху поліпшується настрій і самопочуття, до того ж не лише в ту мить, коли ми сміємо­ся. Часто позитивні наслідки веселого жарту тривають увесь день! До того ж, сміх — дуже корисна фізична вправа, яку за своєю ефективністю можна по­рівняти хіба що з хорошим аеробним наванта­женням. Він приводить у дію 80 груп м'язів: під час реготу в нас трясуться плечі й грудна клітка, а також вібрує діафрагма. При цьому м'язи шиї, спини та обличчя розслабляють­ся — і тільки цього вже буває достатньо, щоб зняти, наприклад, головний біль. Під час сміху, як і будь-якої фізкультури, частішає пульс і знижується рівень холестерину. При цьому в людей поліпшується якість дихання і, відпо­відно, споживання кисню та кровопостачання організму. Деякі вчені порівнюють 1 хв сміху з 25 хв заняття фітнесом.
Рефлексія.

Вправа «Повтори за мною»

Мета: вчити працювати в парі
Психолог (продовження)

             Сміх — чудова дихальна гімнастика, під час якої вдих більш тривалий і глибокий, а видих короткий і настільки інтенсивний, що легені пов­ністю звільняються від повітря, перешкоджаючи накопиченню в організмі шкідливих речовин.
             А ще цей веселий процес зміцнює м'язи пре­су. Півгодини реготу прирівнюють до п'ятдесяти піднімань тулуба з положення лежачи.
Сміх — чудове проведення часу: 5 хв сміху замінюють 40 хв відпочинку.
Сміх — можливість гарно виглядати. Коли ми сміємося, задіяні майже всі м'язи обличчя, при цьому тонус підвищується, що допомагає поліп­шенню зовнішнього вигляду. Через кілька хвилин сміху поліпшується обмін речовин і відбувається омолодження організму.
Дослідження вчених засвідчили, що сміх може врятувати майже від усіх хвороб, до того ж не лише психологічних чи неврозів. Він знижує вироблення стресових гормонів, нормалізує тиск і підвищує імунітет. Ще, на думку фахівців, ре­гулярний сміх допомагає «сердечнику» не стати жертвою інфаркту. Відомі випадки лікування сміхотерапією навіть онкологічних захворювань.
Сміх позитивно позначається на емоційному стані, концентрації уваги та працездатності.
Гра «Мімічна  гімнастика».      Пропонується  виконати  ряд  вправ  для  мімічних  м`язів  обличчя. Наморщити  чоло, підняти  брови (подив). Розслабитися. Залишити  чоло  гладким   протягом  однієї  хвилини. Зсунути  брови, нахмуритися (серджуся). Розслабитися. Повністю  розслабити  брови, закотити  очі (а  мені  все одно – байдужість). Розширити  очі, рот  відкритий, руки  стиснуті  в  кулаки, все  тіло  напружене ( страх, жах). Розслабитися. Розслабити  повіки, чоло, щоки ( лінь, хочеться  дрімати). Розширити  ніздрі, зморщити  ніс (огида, вдихаю  неприємний  запах). Розслабитися. Стиснути  губи, примружити  очі ( презирство). Розслабитися. Посміхнутися, підморгнути (весело, ось  я  який!).

Рефлексія

Психолог
           Лікарі стверджують, що в людей, які часто сміються, швидко настає повне одужання. Але довго сміятися не рекомендовано людям, які мають грижу, захворювання очей або орга­нів дихання: хронічний бронхіт, туберкульоз, пневмонія. При цих захворюваннях небажане напруження м'язів обличчя й тіла.
На жаль, більшості з нас для того, щоб роз­сміятися, потрібні якісь зразки особливого гу­мору. У когось почуття гумору зовсім відсутнє, тому його не розсмішить навіть десяток коміків. У таких випадках психотерапевти пропонують сміх без причин. У нас у країні існує приказка: «Сміх без причини — ознака дурачини», однак із медичного та психологічного погляду вона абсолютно хибна. Щаслива здатність усміхатися і сміятися, не чекаючи особливих умов, здавна вважається одним із показників душевного та фі­зичного здоров'я. Ця здатність значно важливіша, ніж талант дотепно жартувати чи вміти розуміти жарти. В Японії відома легенда про веселого дзенського ченця Хотея, який ходив селами й так заразливо сміявся, що всі навколо до нього приєднувалися. І, зрештою, цілющим сміхом був охоплений цілий натовп.
                     Нині сміхотерапія дуже популярна в усьому світі. В різних країнах відкриваються студії сміху, проводять сміхотренінги та сеанси сміхотерапії. В Америці відбуваються семінари гумору, на яких людей навчають жартувати й сміятися. Після та­ких заходів в учасників семінару покращується не тільки настрій, а й самопочуття.
              Професійний сміхотерапевт завжди знайде підхід до пацієнта і вживе заходів для того, щоб він сміявся стільки, скільки потрібно для його видужання. Але якщо фахівця під рукою немає, то можна спробувати зайнятися сміхотерапією самостійно. Кожен із нас може спробувати про­жити день у веселощах, якщо він зможе посмія­тися перед сном, а потім — рано-вранці, одразу після просинання. Найкращого ефекту можна досягти, почавши сміятися ще із заплющеними очима.
Нині, в час «стресів і пристрастей», усмішка і радісний сміх стали такими самими модними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, правильне харчування та відмова від шкідливих звичок. У багатьох країнах Європи вже давно працюють центри сміху, куди люди при­ходять як до фітнес-клубу. Там навчають просто радіти життю: усміхатися сонячній і похмурій погоді, дощу, завиванню вітру, сміху малюка та погляду перехожого. І, варто зазначити, цим за­ймаються не лише професійні психотерапевти. Наприклад, у СІЛА «гуморобіку» активно про­суває актор Чарльз Маткаф (термін належить йому). Зазвичай він починає свої семінари з елементарної вправи: встати — зітхнути — роз­сміятися. За словами Меткафа, дуже важливо усвідомити абсурдність нещастя або невдачі, що вас спіткали. До того ж, він радить завжди три­мати при собі клоунський ніс та іноді вдягати його — перед дзеркалом або навіть на людях. На думку актора, така проста вправа робить людей значно щасливішими.

Не дозволяйте собі розучитися сміятися впро­довж життя. Не соромтеся сміятися — і ви зди­вуєтеся, як зміниться ваше життя та здоров'я. Смійтеся частіше, смійтеся більше, смійтеся на здоров'я!

 

 

 

 

                                                      Поради психологів
 


  1. Смійтеся по 10 хв зранку, в обід та ввечері.

  2. Дивіться комедії, гумористичні передачі й читайте анекдоти.

  3. Спілкуйтеся з життєрадісними людьми, екс­травертами.

  4. Корчіть різні кумедні «мордочки» перед дзеркалом.

  5. Постійте зранку 3 хв з прямим хребтом перед дзеркалом і всміхніться собі своєю гарною по­смішкою, похваліть себе.

  6. Розвішайте на стінах усміхнені фотографії рідних вам людей і частенько на них поглядайте.

  7. Частіше всміхайтеся.

  8. Тримайте при собі клоунський ніс та іноді вдягайте його — перед дзеркалом або навіть на людях. Ця проста вправа зробить вас значно щасливішим, ніж звичка регулярно після роботи ходити в бар. 


Тест «Чи маєте ви почуття гумору?»

(Оберіть свій варіант відповіді.)

І.Чи можуть удачі або невдачі вплинути на ваш настрій?

Так — 0 балів. Ні — 5 балів.


  1. Чи мріяли ви колись стати клоуном?
    Так- 5. Ні- 0.

  2. Чи часто ви буваєте сердиті?
    Так- 0. Ні- 5.

  3. Ви завжди смієтеся, коли вам смішно?
    Так- 5. Ні- 0.

  4. Ви любите стояти в довгій черзі?
    Так -
  5. Так - 0. Ні - 5.

    16. Ви вболіваєте за яку-небудь спортивну

    команду?
    0. Ні - 5.

  6. Вам подобаються провісники?
    Так- 5. Ні- 0.

  7. Чи часто у вас буває поганий настрій?
    Так- 0. Ні- 5.

  8. Вам подобається, коли вас хвалять?
    Так - 5. Ні- 0.


9. Чи можете ви організувати роботу в компанії
малознайомих людей?

Так- 0. Ні- 5.

10. Вам подобається малювати?
Так- 5. Ні- 0.

11. Ви робите зауваження тому, хто невдало
пожартував?

Так - 0. Ні- 5.

12. Чи вмієте ви за допомогою слова «по­
ставити кривдника на місце»?

Так - 5. Ні - 0.
 


  1. Чи легко з вами в компанії?
    Так- 5. Ні- 0.

  2. Чи вмієте ви гратися з малюками?
    Так- 5. Ні- 0.

  3. Ви дотепні?



Так- 5. Ні - 0.

17. Вам подобається слухати або розповідати
анекдоти й веселі історії?

Так- 5. Ні - 0.

18. Ви образитеся, якщо приятель, який іде
поруч із тобою, буде одягнений неохайно?

Так- 0. Ні- 5.

19. Чи згодні ви з тим, що для досягнення
мети можна використовувати будь-які засоби?

Так - 0. Ні - 5.

20. Ви образитеся, якщо хтось скаже, що у
вас немає почуття,гумору?

Так - 0. Ні - 5.

Скласти набрані бали та записати результат. Результати:
 


  • якщо ви набрали від 85 до 100 балів, отже, ви звикли жити, іронізуючи абсолютно з усього. Не можна сказати, що це погано, але іноді люди, які вас оточують, потребують від вас зовсім іншого
    ставлення. Подумайте над цим;

  • якщо ви набрали від 50 до 84 балів, то ваше почуття гумору — порятунок для вас і для тих, хто вас оточує. Навіть найважчі ситу­ації не будуть здаватися безвихідними, якщо ви зумієте належно подивитися на світ. Ваш ентузіазм і відкритість завжди приваблювати­муть людей. Постарайтеся й надалі залишатися таким же цікавим співрозмовником і альтру­їстом;

  • якщо ваші бали становлять вщ 30 до 49, то спробуйте дивитися на світ легше й невимушені­ше. Вам теж властиве почуття гумору й не варто його приховувати. Як тільки ви це зрозумієте, то люди самі потягнуться до вас, а ситуації, що досі здавалися безвихідними, перестануть бути такими;

  • якщо ви набрали менше ніж 29, то згадай­те пораду барона Мюнхгаузена: «Усміхайтеся
    частіше!». Повірте, усмішка зможе зробити при­вабливим навіть найпохмуріше обличчя! Дивіться на світ веселіше, і люди потягнуться до вас, а ваш поганий настрій назавжди залишиться в минулому!
  •  

 

 


Тест «Як ви смієтеся?»
Кожна людина сміється по-своєму. Як ка­жуть психологи, сміх відповідає характеру. Ось десять найпоширеніших видів сміху. Уважно прочитайте описи десяти типів поведінки під час сміху й виберіть найбільш притаманний вам.
 


  1. Прикривати рот рукою.

  2. Закидати голову.

  3. Торкатися мізинцем губ.

  4. Морщити носа.

  5. Торкатися рукою обличчя або голови.

  6. Примружувати повіки.

  7. Триматися за підборіддя.

  8. Сміятися голосно, нахиливши голову.

  9. Сміятися тихо, нахиливши голову.
  10.                   
    Сміятися по-різному



 

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
2442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку