Година спілкування "Збереження свого життя"

Про матеріал
В нашому сьогоденні, коли в країні проходить війна, не всі знають, що робити в небезпечних ситуаціях. Тому потрібно знати правила як вберегтися, коли виникає небезпека, що загрожує здоров'ю і життю.
Перегляд файлу

Година  спілкування

Збереження свого життя

 

Тема уроку:   Безпека і небезпека.  Принципи безпечної життєдіяльності в умовах  надзвичайних ситуацій.

Мета:

  •  Ознайомити учнів із поняттям , «надзвичайні ситуації»;
  •  Розглянути поняття «безпека життєдіяльності» та «небезпека життєдіяльності»;
  •  Розвивати вміння учнів складати алгоритм дій у небезпечних ситуаціях;
  •  Формувати практичні вміння та навички складання повідомлень про небезпечну ситуацію;
  •  Розвивати увагу, мислення, вчити аналізувати, робити висновки, виховувати почуття відповідальності за своє здоров’я та здоров’я навколишніх людей.

Очікувані результати:

  •  учні мають називати принципи безпечної життєдіяльності;
  •  мають наводити приклади безпечних і небезпечних ситуацій;
  •  учні мають розпізнавати основні ознаки небезпечних ситуацій;
  •  учні мають розуміти необхідність безпечної поведінки в громадських місцях;
  •  учні мають уміти за необхідності звертатися до служби захисту населення;
  •  учні мають дотримуватися порядку дій при потраплянні в небезпечну ситуацію.

Базові поняття та терміни: 

сигнал оповіщення, евакуація, артобстріл, тривожна валіза, вибухонебезпечні предмети.

Обладнання: Мультимедійна дошка, ілюстрації по темі, схеми, пам’ятки правил безпеки

Тип уроку: розвиток ключових компетентностей.

 

Описание: Sieci Społecznej Ikony 3d Przycisk Serii - Stockowe grafiki ...

Вступ

Розповідь вчителя:

Події останніх років в нашій країні показали всім нам, що ми живемо в світі, про який ми нічого, насправді, не знаємо. Ми не знаємо, як поводитися, якщо банкомат відмовиться видавати гроші, що буде, якщо магазини закриються на тиждень, що пити, якщо в крані не буде води, і куди бігти, якщо місто буде захоплене ворогом. Військові люди можуть про себе подбати – їх цьому вчили. Що робити цивільним людям? Куди бігти? І  що з собою брати?

 

Надзвичайні ситуації.

 

   «УВАГА ВСІМ!» ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ПОЧУЛИ СИРЕНУ

   Головним сигналом оповіщення населення про надзвичайну ситуацію в мирний час є сигнал «Увага всім!». Как действовать, если услышали звук сирены | Інформатор Кривий Ріг⬇ Скачать картинки Звук сирены, стоковые фото Звук сирены в ...

 Почувши звуки електросирени, необхідно включити обласне телебачення або радіо (дротове або ефірне на частоті 67,13 МГц), прослухати інформацію, яку передають, і далі діяти відповідно до отриманих розпоряджень. Інформація передається протягом п’яти хвилин після подачі звукових сигналів. для кожного випадку надзвичайної ситуації вже є заздалегідь підготовлені приблизні варіанти повідомлень. З урахуванням деталей кожного конкретного випадку повідомлення коригуються на місці.
– У такому повідомленні має бути інформація про місце і час виникнення надзвичайної ситуації, її розміри і масштаби, час початку і тривалість дії факторів ураження, територію, яка потрапляє в зону ураження, а також порядок дій населення, головне – діяти згідно зі вказівками без метушні й паніки. У тому разі, коли сигнал тривоги застав вас удома, фахівці БЖД рекомендують приготувати індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри, а за їх відсутності – повсякденний одяг, взуття, ватно-марлеві пов’язки тощо.

Радіаційна та хімічна небезпекаМифы о радиации — Naked Science

 

- У разі радіаційної або хімічної небезпеки потрібно провести додаткову герметизацію житла: позакривати всі двері й вікна. Також потрібно захистити від зараження продукти харчування і воду: покласти їх у холодильник, завернути в пергамент, плівку, целофан, використати герметичний посуд. А якщо ви почули сирену у транспорті чи громадському місці, необхідно уважно і спокійно вислухати вказівки адміністрації щодо того, де поблизу знаходиться сховище або станція метрополітену, і якнайшвидше дістатися туди.

Дії населення при проведенні евакуації.

    Евакуація є основним способом захисту населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації.
     Перед повідомленням про порядок та початок евакуації буде подано звуковий сигнал “Увага, всім!” - переривисте звучання електросирен. Почувши цей сигнал, необхідно увімкнути гучномовці радіомовлення, телевізори та вислухати повідомлення.

Дії населення при проведенні евакуації.

Отримавши інформацію про надзвичайну ситуацію та рішення про проведення евакуації, населення зобов’язано негайно залишити свої квартири та власні будинки, при цьому відключити електричну мережу, газ, воду, закрити вікна і квартирки, двері і вийти на збірні евакуаційні пункти та пункти посадки на автотранспорт, або у безпечні зони, вказані в повідомленні.     Евакуація передбачається комбінованим способом, при якому основна частина населення виходить пішки. Збір населення, реєстрація та відправка колон буде проводитись на збірних евакуаційних пунктах.     Люди похилого віку (чоловіки старше 65 років, жінки старші 60 років), вагітні жінки, жінки з дітьми до 10 років, хворі, інваліди збираються на пунктах посадки на автотранспорт.
     При виході з собою взяти документи, гроші, продукти харчування та воду на три доби, постільну білизну, необхідний одяг та взуття вагою не більше 50 кг. на кожного члена сім’ї, дітям дошкільного віку вкласти в кишеню або пришити до одягу записку, де зазначається прізвище, ім’я та по-батькові дитини та батьків і домашню адресу.
     Обов’язково взяти з собою засоби індивідуального захисту (протигази, респіратори, марлеві пов’язки).
     На збірних евакуаційних пунктах, пунктах посадки на автотранспорт уважно слухайте та чітко виконуйте всі розпорядження посадових осіб евакуаційних органів та органів охорони громадського порядку.
     Свій збірний евакуаційній пункт та пункт посадки на автотранспорт Ви можете узнати у витягу з Плану евакуації населення. В безпечному місці Вас приймуть і розмістять в громадських будівлях чи житлових будинках. Для евакуйованих буде організоване комунально-побутове та медичне обслуговування.
     Ви ж в свою чергу зобов’язані виконувати всі розпорядження приймальних евакуаційних органів та місцевих органів влади. Visit Ukraine - Обязательная эвакуация из Донецкой области: куда обращаться

Висока організованість та дисципліна кожного громадянина – головне в період евакуації !

 

 

 

Поведінка людини у натовпі під час масових заходів

1. Щоб не загинути у натовпі, краще правило — не потрапляти в нього або обминути його. Якщо це не можливо, в жодному випадку не рухатись проти натовпу.

2. Пам'ятайте, що найнебезпечніше — бути затиснутим і затоптаним у тисняві.

3. Люди у паніці не помічають тих, хто перебуває поруч. Кожен думає про особистий порятунок. Люди пориваються вперед, до виходу. Найбільша тиснява буває в дверях, перед сценою, біля арени тощо.

4. Тому, входячи в будь-яке приміщення, треба звертати увагу на запасні та аварійні виходи, і знати, як до них добратися.

5. Не наближатися до вітрин, стін, скляних дверей, до яких можуть притиснути і таким чином травмувати. Якщо натовп захопив — не чинити йому опір. Потрібно глибоко вдихнути, зігнути руки у ліктях, підняти їх, щоб захистити грудну клітку. Неможна тримати руки у кишенях, чіплятися за щось руками — їх можуть зламати. Якщо є можливість, потрібно застебнути одяг. Високі підбори можуть коштувати життя, так само, як і розв'язаний шнурок. Потрібно викинути сумку, парасольку тощо. Якщо щось впало, ні в якому разі не можна намагатися підняти — життя дорожче.

6. Головне завдання в натовпі — не впасти. Якщо вас усе ж збили з ніг і ви впали на землю, необхідно спробувати звернутися клубком і захистити голову руками, прикриваючи потилицю. При будь-якій можливості треба спробувати встати на ноги.

Екстрена або тривожна валізка

 – це узагальнена назва базового набору речей, які можуть вам знадобитися в випадку екстреної ситуації. Цивільна «тривожна валіза», як правило укомплектований рюкзак об’ємом від 30 літрів, в якому знаходиться мінімальний набір одягу, предмети гігієни, медикаменти, інструменти, предмети самооборони і продукти харчування. Всі речі в тривожному рюкзаку повинні бути новими (і періодично оновлюваними) і не повинні використовуватися в повсякденному побуті. 

«Валізка» Тривожна валіза" (що повинно бути у екстреній валізі, призначеній для  максимально швидкої евакуації із зони надзвичайної події). | . Захист  України
У першу чергу потрібно визначитися з самою «валізкою». Для цієї мети краще всього використовувати рюкзак. Уявіть ситуацію, в якій вам доведеться йти пішки, а не їхати на автомобілі. Наприклад, на дорогах може бути затор, і потрібно буде продовжувати евакуацію пішки. Накинули рюкзак і пішли. Варто сказати і про упаковку рюкзака. Невеликі і експедиційні рюкзаки потрібно укладати не за принципом «важке внизу», а розподіляти вагу в ньому рівномірно. Добре, якщо у вашому рюкзаку буде нижній відділ - «підвал» або клапан. Укладайте речі так, щоб можна було легко знайти те, що вам потрібно. Добре, якщо рюкзак поставляється з накидкою від дощу. Якщо її немає, то можна купити її окремо. І звичайно, рюкзак повинен бути якісним, щоб не розвалився після 30 хвилин носки у важких умовах.

Правила поведінки при артилерійському обстрілі і бомбардуванні житлових масивів.

 Почувши звук міни (або застережливий крик досвідченого товариша), негайно падайте на землю і вжимайтесь в ній сильніше, закриваючи голову руками. 

Гірша ідея - це кудись бігти, стояти, взагалі перебувати у вертикальному положенні - міни і осколки все одно швидше вас.- Під час обстрілу навіть НЕ Де сховатися в квартирі - найбезпечніше місце в будинку | Українська правда  _Життядумайте ВСТАВАТИ! Дві стіни» та «два виходи»: основні правила, що рятують життя під час  ракетних ударів та бомбардувань (ВІДЕО) - ТРК Ільдана | Свіжі новини і  події м.Черкаси | Україна

Лежіть там, де впали. 

Під час паузи можна оглянути місцевість, переміститися в підвал, в щілину, в воронку. 

Чим нижче ви будете лежати, тим більше шансів пережити обстріл без наслідків.

 - Навіть якщо комусь поруч потрібна допомога - виявляйте її після обстрілу і в укритті, інакше допомога, швидше за все, скоро знадобиться і вам.

 - Постійно тримайте в полі зору будівлі які знаходяться поблизу , споруди, місцеві предмети, які можна швидко використовувати як укриття. З часом це увійде в звичку.

 - НЕ ПІДХОДЯТЬ в якості притулку підвали «хрущовок», або «панельних» багатоповерхівок, техніка, автомобілі, пожежонебезпечні та вибухонебезпечні об'єкти, сучасні будівлі, міцність їх невелика і наявність великої кількості вікон, вітрин і скляних елементів, при вибуху утворюють цілу хмару осколків. Ховатися в торгових центрах, і магазинах типу «Метро» - взагалі самогубство.

Яке укриття найбезпечніше під час бомбардувань - ХОРОШИЙ варіант притулку - метро поблизу, глибокий підвал («сталінки», «дореволюційної» споруди), бомбосховища (вони як правило біля шкіл, або в підвалах старих шкіл), дно великого рову. Ховатися під мостом - спірний варіант, краще не варто. 

З одного боку біля мосту міцні опори, з іншого - саме цей міст може бути метою удару.

 - Якщо немає можливості швидко, одним ривком переміститися до такого місця - сховатися можна за бордюром, в канаві, траншеї, ямі або за високим парапетом тротуару.

 - У будівлі краще ховатися в підвалі або на першому поверсі - в кутку, недалеко від вікна чи двері.

- Після закінчення залпу не поспішайте виходити з укриття. 

Зачекайте хоча б хвилин десять - цілком імовірно, що обстріл продовжиться.

Вибухонебезпечні предметиВибухонебезпечні предмети – що потрібно знати

Запам’ятайте!   Якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет,до нього не можна навіть торкатися – це дуже небезпечно. Знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають право тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп.

При виявленні підозрілого предмета, що може виявитися вибухонебезпечним:

- не чіпайте, не відкривайте, не рухайте знахідку; Вибухонебезпечні предмети – що потрібно знати

- зафіксуйте точний час, коли вона була виявлена;

- відгородіть місце, де знаходиться підозрілий предмет; ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЮ Вибухонебезпечні предмети - Брошнів-Осадська ТГВибухонебезпечні предмети – що потрібно знати

- відведіть подалі людей від підозрілої знахідки; Правила поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів –  БарNews.City

- припиніть будь-які роботи в районі небезпечного місця;

Не брати у руки чужі речі, вони можуть бути заміновані!

Навіть якщо ви побачили на дорозі дорогий телефон чи ще щось. Крім того, якщо ви побачили десь «нічійну» сумку чи дипломат, або невідомий автомобіль, який тривалий час припаркований біля вашого будинку відразу телефонуйте до служби МНС. Адже так ви врятуєте життя і собі і людям що знаходяться поруч з вами.

Обережно: вибухонебезпечні предмети! | Житомирська Міська Рада І головне - Зберігайте спокій !

Заключне звернення. Цінуйте та бережіть своє життя для здійснення своїх мрій!

 

docx
Додано
22 січня 2023
Переглядів
1740
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку