Година спілкування "Зимівля птахів"

Про матеріал
Заняття проведено на групі парподовженого дня, діти більше дізналися про зимуючих птахів рідного краю та як їм допомогти перезимувати.
Перегляд файлу

Зимівля птахів

 

Мета: Розширити знання учнів про зимуючих птахів, дати уявлення про пристосування птахів взимку, навчити розпізнавати їх за зовнішнім виглядом.Викликати співчуття до птахів, бажання допомагати їм узимку. Прищеплювати любов і виховувати бережне ставлення до пташок.

Обладнання: Ілюстрації, презентація, плакат «Пташина їдальня», годівнички.

Хід заняття:

Слово вчителя

Важко доводиться птахам узимку. Адже страшнішим за люті морози для них є голод. Довгу зимову ніч пташки проводять по – різному.

Ворони і галки ночують невеликими зграями у парках, садах, на деревах.

Дятли, повзики, синиці – гаїчки ховаються у дуплах, горобці і синиці великі – піддахами, на горищах, біля опалювальних труб. Я розповім вам, які птахи зимують в Україні, і як вони добувають собі їжу.

Цікаве про птахів

Синички

Синичка – велика трудівниця. Готуватись до зимового голоду вона починає ще весною або влітку. І до зими ця маленька пташечка може назбирати і сховати до 15 кг насіння і зернят. Проте взимку не завжди їй вдається знайти схованку. Тому доводиться шукати їжу під снігом або харчуватися у годівничках.

Снігурі

Як це не дивно звучить, але чим більші морози, тим спокійнішими виглядають снігурі. Зазвичай вони літають невеликими зграйками до 10 осіб. У люті морози снігурі сидять нерухомо і лише час від часу «оживають», щоб з’їсти яку-небудь ягідку чи насіння. Особливо полюбляють снігурі ягоди горобини.

Дятли

Дятли можуть як відлітати у теплі краї, так і зимувати у рідних лісах. Зимують вони у дуплах, які самі й видовбують. Зазвичай дятли харчуються комахами, ягодами і насінням, але взимку їхній раціон значно звужується. Їх рятує насіння ялинових і соснових шишок. І попри невелику кількість їжі, дятли є дуже щедрими птахами і з легкістю можуть поділитися їжею з іншими пернатими.

Сойки

Ці красиві птахи теж завчасно готуються до зими. Раціон сойки дуже різноманітний: комахи, ягоди, насіння, зерно, горіхи. Але взимку вони харчуються переважно жолудями.

Омелюхи

Ці птахи прилітають до нас в Україну з півночі: тайги та лісотундри. Живуть переважно у лісах. До населених пунктів не прилітають і не неближаються. Тому їх можна побачити лише далеко від "цивілізації". Годуються ягодами та омелею. Прилітаю перші омелюхи до нас наприкінці листопада, на початку грудня. Зимують до середини квітня - початку травня. Потім відлітають назад на північ.

Щиглики

Зимують у лісах та на узліссі. Взимку, переважно, харчуються зерном, тому їх часто можна зустріти на подвір'ї будинків, які розташовані близько до лісосмуги. Взимку ці птахи збираються у великі зграї. Так їм легше пережити холод. Харчуються також разом. Щиголь - це співочий птах. Відносять її до сімейства в'юркових загону горобцеподібних.

 

Зима – важка пора для птахів, тому варто їм допомогти перезимувати. Ми змайстрували годівничку і допоможемо пташечкам пережити люті морози.(на прогулянці чіпляємо годівничку зі смаколиками для птахів)

Чи знаєте ви?

Із кожних 10 синиць – 9 помирає взимку від голоду.

Одна годівничка може врятувати від загибелі 50 синиць.

Одна синиця рятує від шкідників 10 дерев.

Одне дерево забезпечує киснем 3 людей.

Якщо поповнювати запаси у годівниці регулярно, птахи оселяться поблизу і влітку, очищатимуть навколишні дерева від шкідників.

 Скільки б не було у тебе різних справ, забав та веселощів, не забувай про своїх крилатих друзів. Допоможи їм, і вони стануть тобі у пригоді, сторицею віддячать своєю невтомною працею та піснями.  

 

 

Розгадування ребусів

Грак (Груша, мак)

Іволга (І, о, нога)

Жайворонок (чай, ворон, око)

Горобець (гори, об, палець)

Шишкар(шишка, р)

Дрізд (дріт, поїзд)

Зозуля (зошит, зуб, ля)

 Конкурс КМІТЛИВИХ

За 5 хвилин з цих букв потрібно скласти якомога більше назв птахів. Одну букву можна використовувати декілька разів.

Сойка, ворона, сапсан, соловей(пер), пава, канарейка, сова, ластівка(пер), лелека(Пер), чайка(пер), чаплі(пер), качка(пер), перепілка(переліт)

 

Підведення підсумків

Вправа «Незакінчені речення»

• Попросіть дітей підсумувати заняття і продовжити речення: «Найбільше мене

вразило…», «Найцікавішою новою інформацією для мене стало….», «Для мене

важко було…», «Я хочу довідатися більше про …».

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Приходько Алла Адамівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
8 січня 2020
Переглядів
4651
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку