Голокост – злочин проти людства

Про матеріал
Віртуальна книжкова виставка, присвячена Дню пам’яті жертв Голокосту, познайомить учнів старшої школи з творами сучасної літератури про Другу Світову війну та Голокост.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віртуальна книжкова виставка,присвячена Дню пам’ятіжертв Голокосту«Голокост – злочин проти людства»

Номер слайду 2

27 січня в багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Таким чином світова спільнота вшановує багато мільйонів євреїв, ромів і представників інших меншин, які під час Другої світової війни віддали життя за свою національність. У пам’ять 6 000 000 безвинно замучених євреїв у цей день запалюють 6 свічок…

Номер слайду 3

ГЕНОЦИД ПОЧИНАЄТЬСЯ З ВБИВСТВА ОДНІЄЇ ЛЮДИНИ, НЕ ЗА ТЕ, ЩО ВОНА ЗРОБИЛА, А ЧЕРЕЗ ТЕ, ХТО ВОНА Є. КОФІ АННАНЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЛЮДЕЙ ПЕВНОЇ НАЦІОНАЛЬНОСТІ – ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ВСЬОГО ЛЮДСТВА… Бібліотека ВМЛ

Номер слайду 4

Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість резолюція Генеральної Асамблеї ООН. Новітня художня література чутливо реагує на виклики сучасності. Культура завжди була й залишається потужним засобом протидії таким негативним явищам, як расизм і ксенофобія. Тому в сучасний період з’явилося чимало літературних творів на тему Другої світової війни й Голокосту, які дають можливість поколінню третього тисячоліття переосмислити трагічні явища минулого й не допустити їх у теперішній час.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

… тепер вважаю себе найщасливішим у світі. За всі ці роки я зрозумів одне: життя може бути прекрасним, якщо зробити його прекрасним. Я розповім тобі свою історію. Подекуди вона сумна, у ній багато мороку й чимало горя. Проте зрештою це щаслива історія, адже щастя — це наш вибір. Вибирати тобі. Я розкажу як. . Абрагам Якубович народився в Німеччині 1920 року. 10 листопада 1938 року, ранком після єврейських погромів «Кришталевої ночі», юнака побили й доставили до Бухенвальду. Про Аушвіц він тоді ще не знав. Попереду чекав «марш смерті». 15 000 в’язнів загинули. Едді поталанило втекти. Чоловік, який шукав просвіток смеркальної пори Голокосту, відійшов у вічність на 102 році життя, бувши найдобрішим і найактивнішим старим у світі, як він і хотів. У родинному колі. Під мирним небом. Едді Яку«Найщасливіша людина на землі. Мемуари чоловіка, що пережив Голокост»

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Голокост… Гоніння й винищення євреїв фашистами під час Другої світової війни… У цій книзі письменник Тодд Хасак-Лові показує ті події очима Майкла Ґрюнбаума — єврейського підлітка з Праги. Він утратив батька, але сам дивом вижив. Спершу Міша пригадує життя у празькому гетто, потім — у концтаборі в Терезіні. Окрім постійного відчуття голоду, він пам’ятає й ті моменти, які допомогли йому пережити лихоліття в концтаборі: своїх друзів з кімнати для хлопчиків, наставника Франту, гру у футбол…Йому, як і його матері із сестрою, пощастило вціліти. Їм кілька разів удавалося уникати транспортування до Освенцима, де на хлопчика його віку неминуче чекала смерть. Але так пощастило небагатьом…Майкл Ґрюнбаум. Тодд Хасак - Лові«А десь ще сонячно. Мемуари про Голокост»

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Кароліна Феррідей працює у Французькому консульстві у Нью-Йорку. Але її життя кардинально змінюється, коли гітлерівська армія вторгається до Польщі у вересні 1939 року, а невдовзі у 1940 році окуповує Францію. Польська дівчина Кася Кужмерик розуміє, що її безтурботна молодість закінчилася, коли, після окупації Польщі нацистами, починає виконувати доручення підпільного руху опору. У напруженій атмосфері один хибний крок може мати згубні наслідки. Для амбітної молодої німецької лікарки Герти Оберхойзер оголошення про роботу у перевиховному жіночому таборі здається квитком у нові професійні сфери. Але вона опиняється в пастці нацистського концтабору і стає однією з лікарів-злочинців, що робили досліди над живими людьми. Життя цих трьох жінок неймовірним чином перетинається. Їхні історії розгортаються на різних континентах: від Нью-Йорка до Парижа, Німеччини та Польщі. Кароліна і Кася прагнуть відновити справедливість для тих, кого історія забула. Марта Холл Келлі«Бузкові дівчата»

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Ганна Франк«СХОВИЩЕ. ЩОДЕННИК У ЛИСТАХ»Анна Франк вела щоденник з 12 червня 1942 по 1 серпня 1944 року. Спочатку вона писала свої листи лише для самої себе. А навесні 1944 року почула по лондонському радіо виступ нідерландського міністра освіти у вигнанні, який говорив про те, що після війни необхідно буде зібрати й оприлюднити всі документальні матеріали про страждання нідерландського народу за часів німецької окупації. Як приклад таких матеріалів він серед іншого згадав і щоденники. Під впливом його виступу Анна Франк вирішила по закінченні війни видати книжку, за основу якої мав правити її щоденник.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Томас Кініллі «Список Шиндлера» Оскар Шиндлер — мільйонер, успішний комерсант, запальний гравець, автогонщик, авантюрист, «справжній арієць» та… праведник світу, який урятував від смерті в газових камерах більше людей, ніж будь-хто за всю історію війни. На початку Другої світової німецький промисловець Оскар Шиндлер відкрив у Кракові фабрику з виробництва емальованого посуду. Найдешевшою робочою силою були євреї з гетто. Ті з них, кому пощастило потрапити до цієї фабрики, немов витягнули щасливий білет. Книга про страшну силу війни та непереможний людський дух, сильніший за неї. Це книга про людину, яка здійснила неможливе.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Розповідь охоплює майже 40-річний період від 1958 по 1990 роки в Західній Німеччині. За сюжетом 15-річний школяр Міхаель Берг знайомиться з 36-річною кондукторкою трамвая Ханною Шміц. Між ними виникає роман. При цьому Ханна регулярно просить Міхаеля читати їй книжки. Потім жінка раптово зникає. Через 8 років студент-юрист Міхаель потрапляє на показовий процес над наглядачками Освенцима. Серед підсудних він упізнав Ханну. Роман описує розрив між поколіннями та осмислення молодими німцями злочинів періоду Голокосту. Бернгард Шлінк «Читець»

Номер слайду 17

Номер слайду 18

» Джонатан Сафран Фоєр «Повна ілюмінація»Роман українською мовою не перекладено, але автор, американець єврейського походження, писав її під враженням від подорожі Україною. Він шукав штетл своїх предків, які загинули під час Голокосту. На сторінках «Повної ілюмінації» гумор межує з життєвими трагедіями, а український колорит змішується з американської стриманістю. Книга Фоєра — сумне нагадування про історичні події, які ніколи не повинні стиратися з пам’яті.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Джон Бойн «Хлопчик у смугастій піжамі» Батько Бруно й Гретель працює комендантом табору неподалік від Берліна, де знищують полонених євреїв із різних куточків Європи. Бруно біля огорожі зустрів однолітка – єврейського хлопчика Шмуля, з яким затоваришував. Бруно не розуміє, чому люди в таборі ходять «у смугастих піжамах», «хто такі євреї» і «чим вони там займаються», «хто є ми» і «що з нами таке погане, що ми не можемо туди піти погратися». Щоб все з’ясувати, Бруно одягає смугасту піжаму… І зникає в страшному горнилі печі, яка стала символом знищення цілого народу.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Маркус Зузак«Крадійкакнижок» Незвичайність роману «Крадійка книжок» полягає в тому, що в цьому творі ніби акумульовано досвід багатьох поколінь в переосмисленні подій Другої світової війни. Це і досвід тих, хто особисто пережив її, і досвід їхніх нащадків. Це досвід тих народів, які потерпали від фашизму, і досвід простих німців, яким довелося жити в умовах фашистської Німеччини, досвід дорослих і досвід дітей. Роман Маркуса Зузака – яскравий приклад поліцентричного сучасного роману, де немає одного-єдиного центрального героя. У творі багато різних героїв – і тих, хто виходить на перший план, і тих, хто на задньому плані, і тих, хто навіть не говорить ані слова. Та все ж таки історія кожного із персонажів важлива, а разом усі життєві історії сплітаються в єдину картину страшного часу – Другої світової війни. 

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Юрій. Винничук«Танго смерті»У романі описано події, які відбуваються у Львові перед війною і під час війни. Чотири друга: українець, поляк, єврей і німець переживають різні — веселі й сумні — пригоди. Другий часовий зріз — це вже початок XXI сторіччя. Професор Ярош вивчає літератури, написані мертвими мовами. Він у процесі роботи дізнається про містичну практику переселення душ, яка стає можливою, якщо в момент смерті звучала відповідна музика. Загадкові ноти — і це історичний факт — звучали і в Янівському концтаборі на території Львова: «Танґо смерті», або танґо «Остання неділя» виконував під час розстрілів оркестр із в’язнів гетто.

Номер слайду 25

МИ ПАМ’ЯТАЄМО…

pptx
Додано
27 січня 2023
Переглядів
329
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку