МІНІПІДРУЧНИК ІЗ ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУРИ для 10-го класу на тему "Йоанна Ягелло. Повість «Кава с кардамоном»"

Про матеріал
МІНІПІДРУЧНИК ІЗ ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУРИ для використання в дистанційному навчанні.
Перегляд файлу

 МІНІПІДРУЧНИК ІЗ ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУРИ. 10 клас*

Тема Йоанна Ягелло. Повість «Кава с кардамоном»

 

Large dsc 03331

Кардамон (грец. καρδάμωμον) — насіння (плоди) трав'янистої багаторічної рослини Elettaria cardamomum (укр. кардамон справжній) родини імбирних. Плоди дозрівають на третій рік і мають дуже сильний аромат з камфорними тонами і належать до числа найдорожчих прянощів, через що прозвані «царицею спецій».

Кардамон: користь, властивості, застосування, вплив на організм

 

  1.  «Хвилинка філософії» за посиланням https://sway.office.com/jxFh8KgA0oIsFCS2
  2. Письмово скласти тези (або конспект) про Йоанну Ягелло за матеріали підручника і статтею.

 Йоaнна Яґелло – польська письменниця та журналістка, авторка творів для дітей та молоді.

 Народилася Йоaнна Яґелло 4 серпня 1974 року у Варшаві. Закінчила відділення англійської філології Варшавського університету. Викладала у ньому ж мовознавство, працювала вчителькою англійської мови у гімназіях та ліцеях. Успішно співпрацювала з популярними польськими молодіжними часописами «Перспективи» та «Когіто». Нині працює редактором освітнього видавництва. Має двох доньок: восьмирічну Басю та вісімнадцятирічну Юлію,  які становлять для авторки невичерпне джерело натхнення й цікавості до світу. Захоплюється польською прозою і шведськими детективами, іспанськими фільмами й мандрівками з наплічником.

  Дебютувала у 1997 році збіркою віршів. Перше прозове видання — «Кава з кардамоном», за нього була номінована до нагороди «Книжка року 2011» польської секції IBBY. Також книжка отримала номінацію на нагороду Donga і потрапила у «Список скарбів» Музею дитячої книги. Перекладена українською мовою (перекладач — Божена Антоняк), вийшла у березні 2013 року у видавництві «Урбіно». Наступна книжка — продовження «Кави з кардамоном», «Шоколад з чилі» (2013).

Має дві доньки, Юльку (нар. 1994) і Басю (нар. 2004).

У 2013 році була спеціальним гостем Дитячого фестивалю у Львові. (https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=8037 )

 

  1. Прочитати історію створення повісті.

Про свій задум твору Йоанна Ягелло розповідає: «Можна сказати, що я написала першу книжку для доньки. Моя донька багато читала, і десь коли їй було 13-14 років, такий задум виник уперше. Я подумала, що хотіла б написати для неї такий молодіжний соціально-побутовий роман – про життя, про любов, про проблеми, з якими стикається сучасна молодь. Загалом я не сподівалась, що книжка матиме великий успіх, я не думала про це. Але потім виявилося, що в Польщі вона читачам сподобалася. І коли книжка отримала дві нагороди, це для мене стало несподіванкою, адже ніхто мене не знав». «Я дуже хотіла написати книжку із сильною фабулою, бо саме такі книжки я люблю – в яких багато всього відбувається, і читач просто не може цю книжку відкласти, а читатиме її цілу ніч. Думаю, що молодіжна книжка має саме такою бути».  «Спочатку  книжка мала бути геть про інше. Переважно — про кохання. Ідея остаточного сюжету виникла вже під час написання. Зовсім несподівано. І я подумала, що кохання буде, але не тільки воно. Додам ще дещо. Проблему. Таємницю. Те, що доведеться розплутувати. Я завжди любила детективи, може, тому й виникла думка про цю загадку. Проте я усвідомила, що хочу написати про важливі й для мене речі. Мій батько зростав у дитячому будинку, хоча й не був сиротою. Я знаю, що він відчував, тато мені розповідав про це. Я замислилася над тим, що відчуває мати, яка полишає дитину...».  «Я пишу про те, що вважаю важливим…  Депресії в житті ой як багато, я знайома з купою людей, які пережили її самі або ж на неї страждав хтось із близьких. Гадаю, що цей так званий «скелет у шафі», який з’являється у цій книжці, це не лише залишення Касі в дитячому будинку. Це факт, що хтось не зміг упоратися із власною психікою й потрапив через це до психіатричної лікарні.  У Польщі це табуйовані теми, але ж є чимало дітей, чиї батьки не дають собі ради. Мені здається, вони можуть знайти себе в цій книжці. У мене взагалі був задум показати, що світ дорослих – дуже недосконалий. Дорослі роблять помилки й не завжди добре чинять. Часто не тому, що вона погані, а через те, що по-іншому не вміють. Кожна доросла людина має право бути слабкою, а діти й поготів! Кожна людина має право (а може, обов’язок) намагатися ці помилки виправити» (З інтернету).

 

  1. Переглянути буктрейлер до повісті Йоанни Ягелло «Кава с кардамоном» за посиланням

Яґелло Йоанна. Біографія Йоанни Яґелло — УкрЛіб

Йоанна Ягелло зі своєю книгою

 https://www.youtube.com/watch?v=ETpNIwoWfho

 

  1. Прочитати повість «Кава с кардамоном» повністю або скорочено за посиланням https://dovidka.biz.ua/kava-z-kardamonom-skorocheno/

 

  1. Прочитати аналіз повісті Йоанни Ягелло «Кава с кардамоном» за посиланням https://dovidka.biz.ua/kava-z-kardamonom-analiz/

 

  1. Скласти і записати паспорт твору за планом:
  1. Автор, жанр, Назва твору.
  2. Тема.
  3. Ідея.
  4. Головні герої.
  5. Проблематика повісті.
  6. Конфлікт.
  7. Композиція.

 

  1. Підготуватися до тестування з теми «Йоанна Ягелло. Повість " Кава с кардамоном "».

Додаткові матеріали до теми (за бажанням)

  1. Інтерв’ю з польською письменницею Йоанною Ягелло за посиланням:

https://wz.lviv.ua/interview/123265-yoanna-yahello-dity-chytaiut-knyhy-ne-tak-iak-dorosli-im-ne-potribno-retsenzii-im-abo-tsikavo-abo-ni

  1. Характеристика Лінки https://dovidka.biz.ua/kava-z-kardamonom-kharakterystyka-linky/
  2. Цитати з книги https://www.livelib.ru/book/1000621235/quotes-kava-z-kardamonom-joanna-yagello
  3. Відеопрезентація трилогії Йоанни Ягелло https://www.youtube.com/watch?v=hdc1jaS_uSc
  4. Вивчаємо повість https://padlet.com/tanuhkasologub/h4qhr1ajff
  5. Картка з творчим завданням https://cutt.ly/E9ED3P5

 

*У міні-підручнику використано літературознавчі електронні джерела за посиланнями.

 

Укладач: вчитель-методист зарубіжної літератури вищої категорії  Самонова Олена Ігорівна

docx
Додано
28 січня 2023
Переглядів
495
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку