Горіння й окиснення речовин в повітрі

Про матеріал
Презентацію доцільно застосовувати при поясненні поняття про горіння та повільне окиснення, а також про умови виникнення та припинення горіння.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Горіння й окиснення речовин в повітріХімія7 клас

Номер слайду 2

Історія відкриття складу повітря. VII ст. – китайський учений Мао-Хоа встановив наявність у повітрі газу, який підтримує горіння і дихання.1665 р - англійський натураліст Р. Гук писав, що повітря складається з газу, що міститься в селітрі, а також з неактивного газу, що складає велику частину повітря.1768 р - шведський аптекар і хімік Карл Шеєле почав вивчати склад повітря .1775 р – французький хімік Антуан Лоран Лавуазьє довів, що кисень є складовою частиною повітря.

Номер слайду 3

Пові́тря - природна  суміш газів, з яких складається атмосфера Землі. Повітря — життєво важливий компонент довкілля. Горіння – це хімічна реакція , під час якої відбувається окиснення речовин з виділенням тепла і світла. Одночасно з горінням відбувається окиснення речовин.

Номер слайду 4

Теорія «флогістона»висловлена до відкриття кисню на початку 1770-х років Карлом Шеєле та Жозефом Прістлі. Вважалося, що всі тіла, які здатні горіти, містять особливий початок, «флогістон», який в процесі горіння виділяється з тіла, залишаючи золу. В 1775 році А. Лавуазьє показав, що до горючої речовини при горінні приєднується кисень повітря. Сучасна теорія горіння. Завдання: Складіть рівняння реакцій горіння алюмінію, магнію, силіцію, літію.

Номер слайду 5

Горіння: Відбувається досить швидко;На активність горіння впливає склад повітря: горіння уповільнюється < 21% < прискорюється;Виділяється велика кількість тепла;Супроводжується появою полум’я;Виділяється світло.

Номер слайду 6

Повільне окиснення: Процес тривалий;Полум’я не утворюється;Теплота виділяється поступово. Приклади повільного окиснення: гниття та пріння

Номер слайду 7

Вибух. Реакція відбувається миттєво;Горюча речовина дуже подрібнена;Виділяється велика кількість енергії, що спричиняє руйнування;Супроводжується утворенням зони високого тиску ( вибуховою хвилею);Виникає короткочасний спалах.

Номер слайду 8

Умови виникнення і перебігу горіння: Контакт горючої речовини з киснем;Вільний доступ кисню;Нагрівання горючої речовини до температури займання. Найефективніший спосіб гасіння пожежі – запобігання доступу повітря до горючої речовини задопомогою піску, піни,цупкої тканини чи вогнегасників!

Номер слайду 9

Засоби гасіння пожеж:азбестоваковдраводапісокпорошковий вогнегасник вуглекислотний

pptx
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
7390
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку