Вода, склад її молекули, поширеність у природі, фізичні властивості.

Про матеріал
Матеріал можна застосовувати при вивченні теми "Вода" для повторення знань про воду, отриманих на уроках природознавства, географії, фізики, біології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вода, склад її молекули, поширеність у природі, фізичні властивості. Хімія 7 клас

Номер слайду 2

Урок географії Вода вкриває 71 % нашої планети. Гідросфера – це водна оболонка Землі. 97% усіх запасів води – вода морів і океанів. Переважна більшість прісної води зосереджнена в льодовиках. Вода є скрізь: у повітрі ( щодня 1 трильйон тонн водяної пари піднімається в атмосферу і утворює хмари), у ґрунті. Вона наповнює озера та річки, вкриває гірські вершини у вигляді снігу та льоду.

Номер слайду 3

Кругообіг води в природі

Номер слайду 4

Урок біології «Вода стоїть окремо в історії нашої планети. Немає природного тіла, яке б могло зрівнятися з нею за впливом на перебіг основних, найграндіозніших процесів. Немає земної речовини – мінералу, гірської породи, живого тіла, яке її не містить» В. І. Вернадський Вода міститься в усіх живих організмах. Вміст води в тілі людини – 68%. Наприклад: кров людини складається на 90% з води; м’язи – на 75%; скелет містять до 28% води; очне яблуко – 99% ; мозок – 85% води; шкіра - 72% ! Втрата організмом людини до 10 % води може привести до його загибелі!

Номер слайду 5

Урок фізики Вода має унікальні властивості: Текучість Щільність В’язкість Висока теплоємність Низька теплопровідність Змочування Поверхневий натяг

Номер слайду 6

Властивість Характеристика Агрегатний стан Твердий, рідкий, газоподібний За звичайних умов рідина Температура кипіння 100⁰С Температура плавлення 0⁰С Густина 1 г/смі Електропровідність Погана (не висока)

Номер слайду 7

Номер слайду 8

водяна пара лід рідина

Номер слайду 9

Урок хімії Воду можна синтезувати з двох простих речовин 2Н2 + О2 = 2Н2О – реакція сполучення

Номер слайду 10

Урок хімії

Номер слайду 11

Урок хімії

Номер слайду 12

Урок хімії та біології

Номер слайду 13

Урок екології

Номер слайду 14

Урок екології

Номер слайду 15

В українській міфології існує богиня води Дана, яку вважали матір’ю всього живого й богинею родючості. Вона залишила своє ім’я в назвах річок (наприклад, Дніпро, Дунай) . Урок народознавства

Номер слайду 16

Урок народознавства Не плюй у криницю, бо доведеться з неї ще води напитися. Від великої води надійся шкоди. Не тим крапля камінець довбає, що сильна, а тим, що часто падає. Хто хоче чистої води, нехай іде до джерела пити. Тиха вода найглибша. Пролиту воду назад не збереш. Вода все сполоще, крім лихого слова. Куди водиця тече, там травиця росте. Вода все криє, а береги риє. Не виливай каламутну воду, доки чисту не знайдеш. Стояча вода – калюжа. Не спитавши броду, не сунься у воду.

Номер слайду 17

Ми пізнаємо цінність води лише коли колодязь пересихає.  (Бенджамін Франклін) Хоча у світі немає нічого, що було б слабше та ніжніше за воду, та вона може зруйнувати найтвердіший предмет.  (Лаоцзи) «Як вийшло, що вода, настільки потрібна, що без неї неможливо жити, цінується так низько, тоді як алмази, що не приносять жодної користі, цінуються так високо» Адам Сміт "Вода, у тебе немає ні смаку, ни кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою наслолоджуються, не знаючи, що ти таке насправді. Не можна сказати, що ти є необхідною  для життя: ти — саме життя".                                                          (А.Сент-Екзюпері) Урок зарубіжної літератури

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Максимовська Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шуть Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
1482
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку