Готуємось до мультитесту (ЗНО) з історії України, тема Перша світова війна

Про матеріал
Матеріал стане у пригоді для підготовки до ЗНО з предмету історія України, також для підготовки до мультитесту, можна використовувати при вивченні теми Перша світова війна у 10 класі. Тема розглядається за планом: 1. Перша світова війна початок 2. Причини Першої світової війни 3. Українське питання 4. Основні битви на території України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Вивчити хронологічні межі Першої світової війни, час утворення Головної Української ради та легіону Українських січових стрільців, періоди російської окупації Галичини і Буковини; політичні й військові механізми переростання локального конфлікту в світову війну; зміст «українського питання» під час Першої світової війни, вплив війни на українське суспільство. Розвивати уміння встановити хронологічну послідовність і синхронність подій Першої світової війни; використовувати карту як джерело інформації про основні події Першої світової війни, зокрема на українських теренах; висвітлити, зібравши джерельну інформацію, бойовий шлях легіону Українських січових стрільців; систематизувати, узагальнити та інтерпретувати отриманий матеріал Виховувати громадянську компетенцію.

Номер слайду 3

1. Перша світова війна початок 2. Причини Першої світової війни 3. Українське питання 4. Основні битви на території України

Номер слайду 4

28 червня 1914 року у Сараєво, столиці Боснії вбив наступника австро-угорського престолу ерцгерцога Франца-Фердинанда. сербський націоналіст Гаврило Принцип

Номер слайду 5

Австро-Угорщина оголосила Сербії ультиматум. Росія, як союзник Сербії, розпочала мобілізацію. Сербія погодилася, але частково. Австро-Угорщина оголошує війну

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Шлях до Франції пролягає через Бельгію, тому Німеччина ввела туди свої війська. 1 серпня Німеччина оголосила війну Росії (це вважають початком Першої світової війни). через два дні Франції. Британія, як союзник Бельгії, оголосила війну Німеччині. Австро-Угорщина, як союзник Німеччини, оголосила війну Росії.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

1. Перед початком конфлікту Британія та Франція насамперед — встигли зробити більшу частину світу своїми колоніями. 2. Новопостала Німецька імперія заявила про необхідність перерозподілу.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

3. Сформувалося два протиборчих блоки — Антанта: це Британія, Франція, Росія та союзники Віктор Еммануїл ІІІ Король Італії Інтереси у Північній Африці Франц Іосиф І Імператор Австро-Угорщини Підкорення балканських держав, територіальні претензії до Росії та Франції Вільгельм ІІ Імператор Німеччини Контроль Боснії та Герцеговини Георг V Король Англії Економічна гегемонія, знищення Німеччини Раймонт Пуанкаре Президент Франції Захопити Ельзас та Лотарингію Зберегти колонії в Африці Микола ІІ імператор Росії Послаблення Німеччини та Австро – Угорщини. Контроль над Босфором та Дарданеллами

Номер слайду 16

Троїстий союз, трансформувався у Четверний союз Німеччини, Австро-Угорщини, Османської імперії та Болгарії з союзниками.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

4.Ще одна важлива причина — це зростання рівня мілітаризму та шовінізму. 5.Війну розглядали не тільки як ефективний засіб вирішення державних справ, але й як заняття благородне та необхідне. 6. Гонка озброєнь

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Він координував діяльність українців, що підтримували Австро-Угорщину. Українців Перша світова війна застала по різні боки фронтів.  2 серпня 1924 року у Львові було створено Головну українську раду на чолі з Костем Левицьким.

Номер слайду 24

На відміну від Головної української ради, ЗУР претендувала представляти інтереси уже всіх українців, а не лише підавстрійських. У травні 1915 року цей орган еволюціонував у Загальну українську раду, на чолі з тим же Костем Левицьким.

Номер слайду 25

Одним з принципово важливих кроків Головної української ради стало створення у серпні 1914 року військового формування українських добровольців — Легіону українських січових стрільців (УСС). Записувалися до них, переважно, учасники спортивних товариств «Сокіл», «Січ» та «Пласт».

Номер слайду 26

У тому ж серпні 1914 року було створено Союз визволення України — організацію українських емігрантів з Російської імперії в Австро-Угорщині.  Організатори союзу, Дмитро Донцов та Василь Дорошенко у війні робили ставку на Центральні держави (так ще називають Четверний союз).

Номер слайду 27

Пізніше, СВУ взяв участь у створенні та діяльності Загальної української ради, де забезпечив представництво наддніпрянців.

Номер слайду 28

Українські сили у складі Російської імперії, не були єдиними як українці Австро-Угорщини. Симон Петлюра висловив особисту позицію «про необхідність виконання громадянського обов'язку» і своєю діяльністю підтримував Російську імперію у війні. Товариство українських поступовців, як головний координуючий орган українських сил, після довгих дискусій у 1916 році прийняло дуже вчасне і потрібне рішення: заявило про свій нейтралітет у війні. Жодна зі сторін не могла забезпечити інтересів українців, отже і підтримувати когось з них сенсу не було.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Легіонери обороняли від наступу росіян Ужоцький перевал восени 1914 року Легіонери обороняли від наступу росіян гору Маківку у Карпатах весною 1915 року.

Номер слайду 31

У вересні 1916 року після боїв за гору Лисоню, січові стрільці зазнали настільки значних втрат, що змушені були розформуватися.

Номер слайду 32

 1914 рік був більш успішним для Російської імперії. Царські війська зайняли Галичину у результаті успішної Галицької битви. росіяни утворили Галицько-Буковинське генерал-губернаторство на чолі з Георгієм Бобринським.

Номер слайду 33

На новоприєднаних землях «Просвіту» та інші українські організації закрили, як і газети та журнали. У школах та гімназіях провели тотальну русифікацію. Проти греко-католицької церкви розпочалися гоніння. Митрополита Андрія Шептицького вислали до Росії.

Номер слайду 34

У 1915 році австрійцям прийшли на підмогу німецькі війська. У результаті Горлицького прориву російські війська відступили з Галичини і навіть змушені були уступити частину Волині.

Номер слайду 35

У травні-червні наступного 1916 року розпочався контрнаступ російських військ під командуванням генерала Олексія Брусилова, що увійшов в історію як Брусиловський прорив. Російським військам вдалося знову зайняти частину Галичини, Буковини та Волині.

Номер слайду 36

У 1917 році росіяни спробували повторити успіх, проте «червневий наступ» повністю провалився. Російські війська змушені були покидати Галичину та Буковину. Таким чином, станом на 1917 рік обидві сторони конфлікту, фактично лишилися з тими землями, з якими й починали.

Номер слайду 37

1. https://youtu.be/4Hj5QZDDKWU 2. https://youtu.be/-Hbc_zgSBEk 3. https://youtu.be/No1StmgjtR8 4. https://youtu.be/pysvt2H4yX0

ppt
Додано
9 червня 2022
Переглядів
651
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку