Гра-квест "Знавці географії. Україна - моя Батьківщина"

Про матеріал
Гра спрямована на розвиток логічного мислення, пізнавального інтересу, кмітливісті, вміння працювати в колективі, виховання любові до рідної Сумщини, своєї країни
Перегляд файлу

Гра -Квест «Знавці Географії»

Україна – моя Батьківщина

Мета  заходу: повторення вивченого матеріалу в ігровій формі, оцінити знання і уміння; розвивати   логічне   мислення, пізнавальний інтерес  кмітливість,  витримку,  вміння працювати  в  колективі   виховувати    зацікавленість   до географічної  науки.

 

Форма  заходу:   гра- квест

Ведуча 1. Моя Батьківщина — це вишеньки цвіт
І верби над ставом, й калина.
Моя Батьківщина — це мрії політ,
Це рідна моя Україна!

Ведуча 2. Моя Батьківщина — це злагода й мир
Та небо бездонне й чудове.
Це пісня чарівна, що лине до зір,
Й дитинство моє світанкове.
Моя Батьківщина — ліси і поля.
Від них в нас і радість, і сила.
Це та найсвятіша і рідна земля.
Що кожного з нас народила.

Ведуча 1. На білому світі є різні країни,
                   Де ріки, озера, лани…
                   Та тільки одна на землі Україна –
                   А ми її доньки й сини.

 Ведуча 2. Усюди є небо, і зорі скрізь сяють,
                     І квіти усюди ростуть…
                     Та тільки одну Батьківщину ми маєм –
                     Її Україною звуть.

Ведуча 1. Україна для нас – найрідніша, найдорожча, найкраща у світі, бо це наша рідна земля, де ми народилися й живемо, де жили й працювали наші предки.

Ведуча 2. Рідна земля – це чарівний світ дитинства, невичерпне чудодійне джерело, що все життя живить душу людини.

Ведуча 1. Україна – країна смутку і краси, країна, де найбільше люблять волю, країна любові до народу.

Ведуча 2. Україна – це тихі води і ясні зорі, зелені сади, білі хати, лани золотої пшениці, медові та молочні ріки.

Вчитель. Сьогодні ми поведемо розмову про землю, найдорожчу серцю кожної людини, про Батьківщину.

Ведуча 1. Сумщина – наша рідна земля. Багата вона прекрасними краєвидами, річками,  природними чудесами.

7 природних чудес  Сумщини

1. Ботанічний заказник загальнодержавного значення “Банний яр” площею 236 га знаходиться у Сумському районі. Він розташований на відгалуженнях Середньоросійської височини, тому рельєф місцевості у ньому хвилястий – з численними балками системи р. Псел. До складу заказника увійшли квартали Могрицького лісництва. Заказник є частиною одного з найбільших в лісостеповій зоні України, масиву широко-листяного лісу площею близько 12 тис га. Цей лісовий масив привертав до себе велику увагу, як місце зростання рідкісних, реліктових для Лівобережжя України видів. У 1944 р. академік Є. Лавренко описав ліси цього урочища. Заказник “Банний яр” – один із найважливіших в Україні об’єктів охорони східноєвропейських липово-кленово-дубових лісів, занесених до Зеленої книги України. Заказник із прилеглими до нього лісами є перспективним для створення тут природного заповідника або національного природного парку.

2.Середньосеймський ландшафтний заказник загальнодержавного значення знаходиться в Путивльському, Білопільському, Буринському районах Сумської області. Він розміщений в спільній долині річок Сейм та Вир і має площу 2020,8 га. В заплаві багато озер і заток. Заплавний листяний ліс в основному середньовіковий (50-60 років). Прикрашають такий ліс красені-дуби висотою до 18 м з розлогою густою кроною. Вони утворюють перший ярус. Поруч із дубами зростають високі ясені з розрідженими світлими кронами. Інколи можна зустріти осику. У нижньому ярусі деревостану добре себе почувають в’яз гладкий, липа серцелиста та клен польовий. Крони дерев змикаються, утворюючи густий та темний ліс. В цілому можна зустріти високі кущі ліщини звичайної – вірного супутника дуба, часто трапляється свидина кров’яна. На узліссях зростає клен татарський.
     Привертає увагу характерна рослина – вороняче око з чотирма листочками і блискучою чорною ягідкою.

3. Гідрологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення “Озеро Шелехівське” в Лебединському районі – це мальовниче лісове озеро. Озеро найстаріше в області, виникло ще в льодовиковий період. Тут близько десятка видів рослин і 7 видів тварин, занесених до Червоної книги. Озеро ввійшло в історію краю. Саме тут в середині XVII століття з’явилися козаки-переселенці з Правобережжя на чолі із сотником Селехівським (від нього і виводять назву озера), аби заснувати місто-фортецю Межиріч, яка потім стане і одним із центрів українського гончарства. Довкола – красиві краєвиди, чудова природа.

 

4. Парк “Тростянецький”  Пам’ятка садово-паркового мистецтва парк “Тростянецький” був закладений в 1809 р. на честь 100-річчя з дня перемоги над шведами у Полтавській битві. На той час Тростянецьким маєтком володіла Олександра Надаржинська – онука Тимофія Надаржинського, духовника Петра І. У 1864 р. 24-річний студент Петро Чайковський провів літо в Тростянці в маєтку Голіциних. Тут він написав свій славетний симфонічний твір за мотивами драми О. Островського “Гроза”. У 80-х роках минулого століття тростянецький лісопарк відвідували поет Павло Грабовський та письменник Антон Чехов.

З 1881 р. протягом 36 років Тростянецьким маєтком володів відомий на Сумщині цукрозаводчик барон Л. Кеніг. За часів його володіння маєтком лісопарк був значно упорядкований. На його території починають створювати відомі лісоводи майже всього світу тростянецькі лісові культури. Наприклад, на схилах балки “Якубів яр” вражають своєю доцільністю та красою соснові культури, закладені в 1904 р. У складі місцевої флори з’явились нові види деревних порід: сосна австрійська і Веймутова, дуб північний, модрини європейська і сибірська.

 

5. Кролевецька “Яблуня-колонія”. Одним із семи природних чудес Сумщини є пам’ятка природи загальнодержавного значення ”Яблуня-колонія”. Росте це дерево на території Кролевецької районної станції юних натуралістів. Це унікальна пам’ятка садово-паркової культури. Посаджена яблуня 220 років тому князем Петром Міщерським. Спершу це було звичайне молоденьке деревце. Але з часом гілки яблуні, що все розросталася, нахилилися до землі й … укоренилися, давши нові пагони. Це унікальне явище в природі, бо таким чином дерева, а тим більше фруктові, не розмножуються. За цю її властивість яблуню ще називають “лозівкою” або “крученою”. Перший стовбур, звісно, вже загинув. Але 16 похідних від нього продовжують життя яблуні. Сьогоднішня площа цього дива-дерева складає 6 соток.

У грудні 1998 р. Указом Президента України статус “яблуні-колонії” був підвищений до пам’ятки природи загальнодержавного значення. Яблуня стала однією з перлин природи нашого краю.

 

6. Національний природний парк “Деснянсько-Старогутський”

Національний природний парк “Деснянсько-Старогутський” не просто територія. Аби скласти хоча б мінімальне уявлення про цю перлину природи, варто виділити її головні особливості, те, що вирізняє парк з-поміж інших, які є на Україні. В першу чергу це стосується багатства водних ресурсів. Десна залишається однією з небагатьох річок, що зберігає свій первісний природний стан. Пояснення такому феномену просте: тут немає дамб гідроелектростанцій, які б “гальмували” воду. Відтак, вона чиста, прозора, а плесо справді незаймане. Територія парку чітко поділяється на Старогутську та Придеснянську. Незважаючи на географічне сусідство, вони зовсім не схожі одна на іншу за флорою і фауною. Приміром, Старогутська частина– це єдиний сосновий масив, який є південною складовою відомих Брянських лісів. Тут господарюють осокові болота, луки та чагарники. Заболоченість цієї частини території перевищує 7 відсотків. Враховуючи таку особливість, у цих місцях легко знайти справжніх північних “мешканців”: андромеду, журавлину болотну, лохину. А ще – збереглися реліктові види верб – лапландська і чорнична, а також верба Старке.

У Придеснянській частині парку переважають широкі луки з високим різнотрав’ям, переліски з ясена, дуба та осики.

 

7. Михайлівська Цілина. Михайлівська Цілина посідає особливе місце. Унікальність заповідника полягає в тому, що тут охороняється ділянка плакорного лучного степу. Плакорні степи в Україні майже повністю розорані. Цей невеликий куточок неораного степу репрезентує лучні степи, які в минулому були поширені в Лісостепу.

   Сьогодні жоден вчений не візьметься назвати бодай приблизну дату виникнення цього лучного степу. Перші більш-менш науково обґрунтовані записи-нотатки стосуються кінця XIX- початку ХХ століття, коли тут розташувалися великі цілинні пасовища, що належали поміщику Капністу. Конезавод, що заснувався тут, у межиріччі Псла та Груні, спеціалізувався на постачанні до царської армії орловських рисаків.

Після подій 1917 року територія входила до складу Михайлівського кінного заводу, однак поступово зменшувалася. У 20-х роках її площа трохи перевищувала 200 гектарів, що й стало підставою для того, аби у 1928 р. постановою Сумського виконкому оголосити Михайлівську цілину заповідником місцевого значення. Сьогодні тут налічується понад 520 видів рослин, з яких 11 занесені до Червоної книги. Михайлівська цілина – справжнє казкове диво, неповторність і унікальність.

 

Вчитель. Я рада вітати вас на географічній грі-квесті «Знавці географії». У сьогоднішній грі беруть участь дві збірних команди. У кожній команді по 4 учасника.

На змаганні присутній журі у складі _________________________________

Чим географія нас приваблює?

Тим, що нові висвітлює обрії.

Тим, що весь світ нам завжди відкриває

І жити цікаво нам всім дозволяє.

Без віз ми переходимо різні кордони,

Нас не зупинять  жодні перепони.

Науки цікавішої у світі немає,

Хто з нами не згоден?

Таких тут немає!

Ми раді вітати вас, любі друзі,

На грі – квесті « Знавці географії»

Вчитель      Сьогодні між командами змагання,

                        Нехай образ не буде серед вас,

                        Бо переможцем або переможеним –

                        Сьогодні може бути хтось із вас.

                        Радіємо, коли в змаганнях

                        Засвідчили ви винахідливість свою.

                        Знання і вміння, радість і веселість,

                        Дозволять вам зіграти внічию.

 

 1 станція  Знайомство

 Команда «Меридіан»      

Всіх у цій залі вітаємо щиро, Зичимо щастя, здоров’я  і миру!

 Ми  Горді . Ініціативні  Доброзичливі . Рішучі . Активні  Наполегливі 
- Вас  вітає команда юних географів « Меридіан»

 

Команда  « Полюс»  Ми прибули позмагатись,

Про географію  розказати,    Ви із нами познайомтесь, Зрозуміти не відмовтесь Наші думки поважайте, Що не так - то вибачайте. Ми - команда дружна й вдала, скромна і привітна запевняємо чесно всіх  Ми –  команда «Полюс» 

2 станція   «Загадкова географія» ( Я пропоную команді відгадати загадки, за кожну вірну відповідь 1 бал , максимальна кількість балів 5 б.)

 Команда  «Меридіан»

 1   Біжить — не вибіжить, тече — не витече. (Річка)

 

 2  По морю йде, а до берега дійде – зразу пропадає.        (Хвиля) 

          

3 В зимі все біле, навесні яро зеленіє,  в літі квітне, восени жовтіє.   (Земля)

 

4  Коли нема – мене чекають,  коли прийду – усі тікають.       (Дощ)

 

 5.Такий великий, що займає весь світ, такий малий, що залізе у кожну шпаринку.(Повітря)

 

Команда  «Полюс»

 1   Без рук, без ніг, а стукає і гримить. (Грім)

 

2 Реве, гуде, додолу віти гне,  чуєш його та не бачиш.          (Вітер)

 

3 Весь вік по одній дорозі ходить,   а назад не вертається.         (Сонце)

 

4  Сидить дід за подушками, і стріляє галушками.              (Град)

 

 5.Біла морква зимою росте. (Бурулька)

 

Вчитель. Підраховуємо кількість балів, яку набрали команди. Слово журі.

 

3 станція «Рідна Сумщина». І команда

1. На який материк Землі схожа Сумська область, якщо її повернути північною частиною на південь?       ( Африка)

2. Назвіть єдину судноплавну річку нашого краю.       ( р.Десна)

3 .В якій частині України знаходиться Сумська область?         ( Північно-східній)

4.Яка корисна копалина  Сумської області складається із залишків давніх морських організмів?          ( Крейда)

5. Коли була утворена Сумська область?      ( 10 січня 1939р.)

6. Яким приладом визначають напрям вітру?    (Флюгером)

7. Лісові санітари, які за рік  знищують до 250 кг. шкідників.    ( Мурашки)

8. Єдина свійська комаха, що вирощується на Сумщині.       (Бджола)

9. Щоб швидше гоївся поранений під час походу палець, ми можемо прикласти до рани листочок цієї  лікарської рослини.          (Подорожник великий)

 

3 станція «Рідна Сумщина». ІІ команда

1. Цінна городня культура, яку завіз Колумб з Америки.        (Картопля)

2. Яку рослину в народі називають «тирса»?    ( Ковила)

3. Який птах  зображений на гербі  Лебедина?     ( Лебідь)

4. Символом якого міста є рушник?      ( Кролевець)

5. Як називається поховання під конічним земляним куполом?   ( Курган)

6. Назвіть найстаріші міста нашої області.    (Глухів, Путивль, Ромни)

7. На скільки адміністративних  районів поділена Сумська область?   (18)

8. При злитті яких річок засноване місто Суми?  ( Сумки, Псел, Сули)

9. Яке місто найвіддаленіше від Сум?     ( Шостка)

4 Станція «Корисні копалини».

Розпізнайте на малюнках корисні копалини.

  1. Граніт, сірка, пісок, вугілля, крейда
  2. Кухонна сіль, торф, глина, мармур, пісок.

7 станція  «Найуважніший».

Вчитель. Кожній команді я прочитаю по три жартівливих вірша, ви повинні швидко, без заминки знайти помилки. 1 бал за правильну відповідь.

Команда «Меридіан»

1.Сонце за день втомлюється,

На ніч спати воно йде

На галявину, за лісок,

Рівно-рівно на схід. (Не на схід, а на захід.)    

2. Кожен з дитинства твердо знає:

Ангара в Байкал впадає. (Не впадає, а витікає.)

3. Край снігів, морозів, хуртовин

Називаємо словом південь. (Не південь, а північ.)    

4 Знає кожен капітан:

Волга - це океан. (Не океан, а річка.)

 Команда « Полюс»

  1. Сонце і небо багряного кольору.

Ніч починається після світанку. (Не після світанку, а після заходу сонця.) 

  1. Знати, вам усім пора,

Що Байкал у нас - гора. (Не гора, а озеро.)

  1. З далеких часів і понині

Ллють дощі, як з відра, в пустелі. (Не в пустелі, а в тропіках.)

  1. Високі сосни ліворуч і праворуч,

Родина їх лісова зветься діброва. (ліс.)

 8 станція «Світ ребусів».  Розгадайте подані ребуси                                 

 

9 станція  «Рекорди України».

     Кожна правильна відповідь – 1 б. Питання зачитують для кожної команди по черзі, у разі неправильної відповіді дається можливість відповісти другій команді. Команда без підготовки повинна дати відповідь на запитання.

     Питання для першої команди:

1. Найвища точка України? (Гора Говерла);

2. Найбільший острів, що належить Україні? (Острів Джарилгач);

3. Найбільший річковий басейн України? (Басейн річки Дніпро);

4. Найбільше гірське озеро України? (Озеро Синевир);

5. Найбільше за площею штучне водоймище України? (Кременчуцьке водосховище);

6. Найбільша коса біля берегів України? (Арабатська стрілка);

7. Найповноводніша річка України? (річка Дунай);

8. Найстаріший заповідник України? (Асканія-Нова).                

     Питання для другої команди:

1. Найвища точка Кримських гір? (1545м, Роман-Кош);

2. Найглибше озеро України? (Озеро Світязь);

3. В межах якої рівнини розташована більша частина України? (Східно-Європейської);

4.  Назвіть південну крайню точку України? (м. Сарич)

5. Найдовша річка України? (Дніпро);

6. Найбільше озеро України? (Ялпуг);

7. Найдовша печера України? (Оптимістична);

8. Максимальна глибина Азовського моря? (14 метрів);

  

Вчитель.  Є багато країн на землі  В них – озера, річки і долини…

Є країни великі й малі, Та найкраща завжди – Батьківщина.

Підбиття підсумків: команді було зачитано 8 питань, дано правильних відповідей…

Другий конкурс закінчився з рахунком

Перша команда…

Друга команда…

Вчитель. Весело пограли. Ми вкотре переконалися, що ви – розумні, ерудовані, кмітливі. А наша Україна дуже красива, неповторна. Як своєрідний приз квесту буде невеличка захоплююча мандрівка. Пропоную вам поринути до віртуальної експедиції "Україна з неба". Вирушаймо! (Перегляд відео)

Своєрідний крейдяний кар'єр знаходиться у Сумському районі с. Могриця. Пропоную вам надзвичайно цікаве відео. (Перегляд відео)

Наостанок, добре розслабтеся, відпочиньте, забудьте про свої проблеми, подумайте про щось хороше. Відео.

Вчитель. У цей день вітання щирі ви прийміть,

Світ великих знань і віри у серця дітей несіть.

Хай робота не наскучить, учні хай вас поважають.

Хай на звершення великі, безперечно, надихають.

Сил, здоров'я вам, терпіння, нервів – лиш міцних, звичайно,

Мислити лиш позитивно, вчити діток тільки файно.

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Виховна робота
Додано
2 квітня 2021
Переглядів
878
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку