ГРА-ЗМАГАННЯ «НАЙСПРИТНІШИЙ»

Про матеріал
Розвивати фізичні уміння і навички, витривалість, спритність, сміливість, почуття дружби, колективізму, взаємовиручки.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

Гра-змагання

«Найспритніший»

Картинки по запросу брейн-ринг

 

 

 

 

 

Гра-змагання «Найспритніший»

Мета гри: формувати важливі рухові вміння та навички; розвивати в учнів основні фізичні якості та рухові здібності, пам'ять, увагу, організованість, самостійність, уміння узгоджувати інтереси, долати труднощі; зміцнювати здоров’я; виховувати повагу до фізичної культури, бажання дотримуватись здорового способу життя.

Учасники: учні 5 або 6 класу

Обладнання:

Хід гри

І. Організаційний момент

Доброго дня! Рада усіх Вас бачити на нашому трохи незвичному уроці. Сьогодні ми спробуємо закріпити наші знання, вміння та навички. Проведемо не звичний бій, а кожен з вас буде змагатися сам за себе. 

Вчитель обирає учасників гри-змагань. Учасниками можуть бути як хлопчики так і дівчата. Можна провести окремо для дівчат та окремо для хлопчиків. Кількість учасників має складати 5-7 осіб.

Спортивне змагання

Почати пора.

Нумо, дружно, діти,

Крикнем всі «Фізкульт –ура!»

ІІ. Повідомлення мети та правил гри

Гра складається із 6 конкурсів. За кожен конкурс учасник отримує залікові бали. Особливістю змагань є те, що перед початком кожного конкурсу вчитель нагадує техніку виконання вправи, яку учень має дотримуватися. За порушення знімаються бали. Перемагає той, хто набере найбільшу кількість балів. 

ІІІ. Конкурсний етап гри

Конкурс І «Човниковий біг»

 Човниковий біг – це комплексний показник розвитку швидкості і спритності. Такий біг вимагає виконання складноскоординованих дій протягом короткого часу.

 Учасники дотримуючись інструкції по черзі виконують завдання.

 Техніка виконання:

1. Для початку вам потрібно буде зайняти вихідне положення з високого старту, тому встаньте, як ніби ви ковзаняр, тобто нога, якою ви робите поштовх попереду, а махова знаходиться ззаду.

2. Вагу свого тіла перенесіть на фронтальну ногу.

3. При стартовому свистку потрібно розвивати максимально можливий рівень швидкості за лічені секунди.

4. Тримайте корпус при бігу нахиленим, намагаючись не випрямляти спину.

5. Біжіть на носках, це збільшує частоту вашого кроку, що позначиться і на темпі.

6. Коли ви досягнете повороту,варто трохи пригальмувати, зробіть спритну зупинку ногами і миттєво знову наберіть швидкість.

7. Добіжіть до фінішу, як можна швидше.

Конкурс ІІ «Купина»

 Ку́пина або Купина́ — горбик на луці чи болоті, порослий травою або мохом. Імітацію купин виконують декількома способами: малюють на землі, притрушують піском, закопують автомобільні покришки або дерев'яні стовпчики з набитими на них частинами покришок тощо.

 Незалежно від обраного способу імітації купин треба пам'ятати основні вимоги до організації етапу:

а) купини повинні бути небезпечними;

б) всі учасники повинні бути в рівних умовах;

в) розташування купин повинно бути таке, щоб не можливо було пробігти весь етап, не знижуючи швидкості.

 Для виконання останньої вимоги купини розташовують асиметрично. Довжина ділянки з природними чи штучними купинами до 20 м.

 Кожен учасник має по черзі пройти перешкоду купинами згідно інструкції.

 Інструкція: при русі по купинах ногу потрібно ставити на всю ступню, на середину купини, при цьому плавно, без стрибків переносити вагу свого тіла та зберігати рівновагу. Для підтримки рівноваги потрібно спиратися на жердину. При русі по високим купинах для збереження рівноваги і опори, жердина для страховки трохи виставляється вперед, і вага тіла плавно переноситься з однієї ноги на іншу. Намагайтеся не перестрибувати з купини на купину. Через їх нестійкості при стрибку втрачається рівновага, а це може привести до падіння і травм.

Конкурс ІІІ «Стрибок в довжину з місця»

 Стрибок - природний спосіб долання  перешкод, який характеризується короткочасним нервово – м’язовим зусиллям. Стрибкові  вправи сприяють зміцненню м'язів  ніг, розвивається сила, швидкість, гнучкість, спритність, навчають орієнтуватися у просторі.

 Кожен учасник має стрибнути з місця притримуючись техніки стрибка. Вихідне положення: стійка ноги нарізно на ширині ступні, ступі паралельно, носки біля визначеної лінії. Перед початком стрибка треба підвестися на носки, підняти руки вгору, потім опуститись на всю ступню, ноги напівзігнуті, руки відвести назад, тулуб нахилити вперед (положення «старт плавця»). Під час виконання стрибка відштовхуємось двома ногами і робимо водночас  мах руками  вперед - вгору, енергійно випрямляється тулуб. У фазі польоту ноги згинаються, коліна підтягуються до грудей, руки вперед. Все тіло спрямовано уперед. Приземлення виконується тільки на напівзігнуті ноги, руки вперед, забезпечуючи тим самим м'яке стійке приземлення.

техніка стрибка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конкурс ІV «Стрибки на скакалці»

 Основна задача – зробити максимальну кількість стрибків без зупинки. Кожному учаснику надається одна спроба. Обов’язково маємо нагадати техніку виконання:   

1. Для початку зафіксуйте своє тіло в початковому положенні. Спина повинна бути прямою, ноги поставте поруч один з одним, а лікті потрібно зігнути таким чином, при якому кисті будуть перебувати на рівні ваших стегон.

2. Намагайтеся тримати руки нерухомими, обертаючи скакалку виключно завдяки зусиллям зап'ясть.

3. Руки тримайте ближче до корпусу і не робіть надто широку амплітуду руху.

Конкурс V  «Метання малого м’яча на дальність з розбігу»

 Мета завдання: метнути м’яч якомога далі, дотримуючись інструкції.

 Інструкція: стань обличчям до напрямку метання, ліва нога попереду на повній ступні, а права на крок позаду на носку.(Якщо ти метаєш лівою рукою, то навпаки).Руку з м’ячем, зігнуту у лікті, тримай попереду на рівні голови. З цього положення ту ногу, що позаду, опусти на всю ступню і зігни в коліні (носок поверни). Руку з м’ячем  відведи назад, тулуб поверни та нахили. Другу руку, без напруження, направ у ціль. Відчуй себе «Натягнутим луком», швидко випрямляйся і повертай тулуб в напрямі метання. Водночас рукою з м’ячем роби хльосткий кидок над плечем уперед і вгору. М’яч спрямовуй під кутом 450. Щоб зберегти рівновагу зроби стрибок вперед з однієї ноги на другу.

 

 

 

 

Конкурс VІ «Підтягування»

 Завдання виконуэться на витривалість. Кожен учасник виконує стільки піддягувань, скільки зможе, але дотримуючись техніки виконання:

1.Підстрибніть і вхопитеся за перекладину широким хватом. Відстань між долонями на 20-25 см ширше плечей.

2. Повісніте на перекладині. Щоб повністю розтягнути найширші, уявіть, що ваші долоні - не більше ніж гаки, на яких висить все тіло: руки повністю випрямлені і розслаблені, напружені лише передпліччя, що забезпечують міцний хват. Це нижня точка вправи.

3. Зробіть глибокий вдих і, затримавши подих, напружте найширші і підтягніться вгору. Під час підтягування лікті повинні завжди залишатися на одному і тому ж місці, не тягніть їх до боків тулуба.

4. Підтягуйте себе вгору до тих пір, поки підборіддя не виявиться на одному рівні з поперечиною або трохи вище її. Це верхня точка.

5. Видихніть і плавно опуститеся вниз у вихідне положення.

Повна інстукція по підтягування з нуля до 20 разів для початківців • PROvse

IV.Завершальний етап гри

Підводяться підсумки змагання. Відбувається нагородження переможців. Спортивне свято – це свято здоров’я. Ми вважаємо, що кожен, хто сьогодні був учасником або вболівальником, отримав заряд бадьорості й зміцнив своє здоров’я. Результати змагань свідчать про те, що всі діти дружать з фізкультурою та спортом. Тому ми бажаємо всім здоров’я та добра! До нових зустрічей.

 

docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
2 березня 2023
Переглядів
634
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку