Графічне оформлення схем електричних принципових

Про матеріал
Розглянуті загальні вимоги до графічного оформлення схем електричних принципових, систематизовані основні положення державних стандартів зображення і оформлення електричних схем, наведені умовні графічні позначення електричних елементів схем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Графічне оформлення схем електричних принципових. ВСП «Роменський фаховий коледж СНАУ»Викладач : Трубнікова Надія Володимирівна

Номер слайду 2

План1. ЗАГАЛЬНІ ПОНЯТТЯ ПРО СХЕМИ ТА ЇХНЮ КЛАСИФІКАЦІЮ 2. ВИМОГИ І ПРАВИЛА ВИКОНАННЯ ЕЛЕКТРИЧНИХ ПРИНЦИПОВИХ СХЕМ3. УМОВНІ ГРАФІЧНІ ПОЗНАЧЕННЯ ЕЛЕМЕНТІВ НА ЕЛЕКТРИЧНИХ СХЕМАХ4. ПОЗИЦІЙНІ ЛІТЕРНО-ЦИФРОВІ ПОЗНАЧЕННЯ В ЕЛЕКТРИЧНИХ СХЕМАХ5. ПЕРЕЛІК ЕЛЕМЕНТІВ

Номер слайду 3

ГЕЛЕКТРИЧНІГІДРАВЛІЧНІЕСхемою називають конструкторський документ, на якому показані у вигляді умовних позначень складові частини виробу і зв’язки між ними. ПНЕВМАТИЧНІПКІНЕМАТИЧНІКоптичні — Л, комбіновані — С, вакуумні — В, газові — X, автоматизації — А.

Номер слайду 4

За призначенням схеми поділяють:34521структурніфункціональніпринциповіз’єднаньпідключення

Номер слайду 5

За призначенням схеми поділяють:8076загальнірозташуванняіншіоб’єднані

Номер слайду 6

1, 2, 3схеми, що відображають хід робочого процесу в пристрої з більш-менш детальним роз’ясненням засобів, які забезпечують необхідний процес; схеми, що відображають взаємне розташування окремих частин пристрою, а також наявність і характер зв’язку між ними. 4, 5, 6,7

Номер слайду 7

Загальні вимоги і правила виконання схем встановлює ГОСТ 2.702-84 ЄСКД. Принципова схема є найповнішою електричною схемою виробу, на якій зображають всі електричні елементи і пристрої, необхідні для здійснення і контролю електричних процесів, і всі електричні зв’язки між ними, а також електричні елементи, якими закінчуються вхідні і вихідні ланцюги.

Номер слайду 8

До складу принципової схеми входять: А) умовні графічні позначення електричних елементів і електричні зв’язки між ними; Б) позиційні літерно-цифрові позначення електричних елементів; В) написи, що характеризують вхідні і вихідні ланцюги; Г) перелік елементів. АВБГ

Номер слайду 9

Принципові схеми повинні бути максимально наочними, зручними для читання і найкращим чином відображати логіку розвитку процесу у виробах. Все це досягається дотриманням наступних умов: елементи, що спільно виконують які-небудь функції (функціональні групи), слід на схемах групувати поблизу один від одного; елементи усередині функціональних груп слід розташовувати так, щоб конфігурація ланцюгів була простою (щоб кількість зломів і перетинів ліній була найменшою); функціональні групи елементів слід розташовувати на схемі в послідовності, відповідній розвитку процесу зліва направо; всі додаткові і допоміжні функціональні ланцюги (елементи і зв’язки між ними) треба, як правило, виводити із смуги зайнятої основними ланцюгами. схеми викреслюються для виробів, що знаходяться у відключеному, тобто в знеструмленому положенні.

Номер слайду 10

Вимоги до графічного оформлення схем. Схеми виконуються згідно ГОСТ 2.702-84 без дотримання масштабу, дійсне просторове розташування елементів або не враховується взагалі, або враховується приблизно. Лінії електричного зв’язку на принциповій схемі носять умовний характер і не є зображенням реальних дротів. Лінії зв’язку між елементами схеми розташовують тільки горизонтально або вертикально і вони повинні мати найменшу кількість зломів і взаємних перетинів.

Номер слайду 11

Електрична принципова схемаа ) б) Рис.1. Зображення елементів схеми: а) у натуральну величину з товщиною ліній 0,4 мм, що рекомендується; б) у пропорційному збільшенні (напр. в 3 рази)

Номер слайду 12

Електрична принципова схема Рис.2. Оформлення контактів (таблиці) вхідних і вихідних елементів- з’єднувачів

Номер слайду 13

Електрична принципова схема. Рис. 3. Характеристики вхідних і вихідних ланцюгів виробів Характеристики вхідних і вихідних ланцюгів виробу, а також адреси їх зовнішніх підключень рекомендується записувати в таблиці, що поміщаються замість УГП вхідних і вихідних елементів — роз’ємів, плат і так далі (рис. 3). У графі «Конт.» указують позначення (номери) контактів елементів. Кожній таблиці привласнюється позиційне позначення елементу, замість якого вона поміщена. Позиційне позначення записується над таблицею. Розміри таблиці довільні.

Номер слайду 14

Перелік модулів основної фігури Для створення форм конкретних УГП прості геометричні елементи використовуються або в цілому або їх окремі частини. У разі потреби можна використовувати діагоналі основного квадрата. Основну фігуру можна повертати на 90°. Розмір УГП визначається модулем основної фігури. Як модуль приймається довжина сторони основного квадрата, яку вибирають з ряду, приведеного в таблиці. Цим забезпечується узгодження умовних позначень з розміром шрифту.

Номер слайду 15

Модуль основної фігури — основний квадрат з довжиною сторін, рівною модулю; — діагональний хрест; — хрест середніх ліній; — основний круг діаметром, рівним модулю; — шестикутник в основному крузі; — два равностороииних трикутника в основному крузі; 7— растрові лінії з відстанню, рівною 1/4 модуля; 8— круг діаметром, рівним 2/2 модуля; 9— круг діаметром, рівним 2/4 модуля; 10— точка початку координат.

Номер слайду 16

Зображають елементи на схемах суміщеним і рознесеним способами Рис 5. Зображення реле на схемі а — зображення реле суміщеним способом, б — зображення реле рознесеним способом При суміщеному способі складові частини елементів або пристроїв показуються на схемі в безпосередній близькості один до одного (зображення реле суміщеним способом див. на рис.5, а); при рознесеному — в різних місцях для більшої наочності (рис.5, б).

Номер слайду 17

Стандартизовані умовні графічні позначення елементів на електричних схемах

Номер слайду 18

Літерні коди найбільш поширених видів елементів

Номер слайду 19

Правила простановки елементів на схемі

Номер слайду 20

Позиційні літерно-цифрові позначення в електричних схемах Позиційне позначення в загальному випадку складається з трьох частин. У першій частині указують вид елементу (пристрої) однією або декількома літерами наприклад, R — резистор, С — конденсатор (для уточнення виду елементу допускається застосовувати двохбуквений код, наприклад, для напівпровідникового приладу діоду — VD); у другій частині — порядковий номер елементу або пристрою в межах даного виду, наприклад: R1, R2 ..., R6; С1, С2..., С5; у третій частині допускається вказувати відповідне функціональне призначення, наприклад C2 I — конденсатор С2, що використовується як інтегруючий. Зображення паралельно сполучених однакових елементів а — дійсне, б — умовне

Номер слайду 21

Позиційні літерно-цифрові позначення в електричних схемах Якщо у виробі є три і більш однакових елемента, з’єднаних послідовно, то на схемі допускається зображати тільки крайні елементи, показуючи електричні зв’язки між ними штриховою лінією (рис. 7), над якою указують загальну кількість однакових елементів. Рис.7. Зображення послідовно сполучених однакових елементів а — дійсне, б — умовне

Номер слайду 22

Перелікелементів у стовпчику «Поз. позначення» приводяться позиційні позначення елементів (пристроїв); у стовпчику «Найменування» — найменування елементів (пристроїв) відповідно до документа, на підставі якого цей елемент (пристрій) застосований, а також позначення цього документа (основний конструкторський документ: ГОСТ, ТУ); у стовпчику «Кількість» — кількість однакових елементів; у стовпчику «Примітка» — технічні дані елементу, що не містяться в його найменуванні (при необхідності).

Номер слайду 23

Для креслень і схем передбачений основний напис за формою 1 ГОСТ 2.104-68 і для специфікації напис за формою 2 Форма 1

Номер слайду 24

Для креслень і схем передбачений основний напис за формою 1 ГОСТ 2.104-68 (рис. 1) і для специфікації напис за формою 2 (рис. 2): Форма 2

Номер слайду 25

Для полегшення компоновки схеми та рівномірного розташування елементів і ліній зв’язку на аркуші або його частині рекомендується нанести тонкими лініями (0,1 мм) сітку із стороною квадрата 10…20 мм

Номер слайду 26

Етапи виконання схеми електричної принципової 12

Номер слайду 27

Етапи виконання схеми електричної принципової 34

Номер слайду 28

Етапи виконання схеми електричної принципової Проставити літерно-цифрові позначення елементів, що складаються з його початкових або характерних літер і порядкового номера. По назві елементу і додатковим відомостям про нього, вказаним в примітці, знаходять і привласнюють літерно-цифрові позначення згідно ГОСТ 2.710-81. Всі написи, а також літерно-цифрові позначення на схемах рекомендується виконувати креслярським шрифтом № 5. Позиційні позначення проставляють поряд з умовними графічними позначеннями елементів з правого боку або над ними.

Номер слайду 29

Після виконання схеми скласти перелік елементів

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Графічні позначення на електричних принципових схемах1 EL GB QS Визначити????

Номер слайду 32

Графічні позначення на електричних принципових схемахрезисторконденсаторкотушка індуктивностібалон електровакуумного приладу Визначити????

Номер слайду 33

Графічні позначення на електричних принципових схемах. R1,R2 BA1 T1 C1, C2 VT1 GB1 ГУЧНОМОВЕЦЬТРАНСФОРМАТОР ЗМІННОГО СТРУМУКОНДЕНСАТОРРЕЗИСТОР{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} ТРАНЗИСТОР SA1 РЕЗИСТОРБАТАРЕЯ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} ВИМИКАЧВизначити????

Номер слайду 34

Графічні позначення на електричних принципових схемах. R1,R2 BA1 T1 C1, C2 VT1 GB1 ГУЧНОМОВЕЦЬТРАНСФОРМАТОР ЗМІННОГО СТРУМУКОНДЕНСАТОР{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} ТРАНЗИСТОР SA1 РЕЗИСТОРБАТАРЕЯ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} ВИМИКАЧВідповідь

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попович Оксана Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
2669
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку