Грунтове середовище життя організмів

Про матеріал
Презентація для уроку природознавства у 5 класі за підручником О.Г. Ярошенка, В.М.Бойка
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ґрунтове середовище життя

Номер слайду 2

Ґрунтове середовищеҐрунт – пухкий верхній шар земної поверхні, проте ґрунтове середовище більш щільне, ніж наземно-повітряне і водне.

Номер слайду 3

Особливості ґрунтового середовища

Номер слайду 4

Вологість ґрунту. Вологість ґрунту завжди вища, ніж вологість повітря, тому різноманітні організми можуть легше переживати там посушливий період. Перезволоження та пересихання ґрунту є однаково згубним і для рослин, і для тварин. Зрошування ґрунту. Осушування ґрунту

Номер слайду 5

Температура ґрунту. Характерною рисою ґрунту як середовища існування є порівняно незначна амплітуда добових і річних коливань температур (на глибині понад 2 м сезонні коливання температури майже не відчуваються)

Номер слайду 6

Повітря ґрунту. Повітря ґрунту характеризується мінливістю, склад залежить від: глибини; наявності органічних речовин, що розкладаються; типу ґрунту; вологості та насиченості життям. Кількість кисню в повітрі ґрунту зменшується з глибиною Повітря у грунті

Номер слайду 7

Світло в грунті

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Рослини. В ґрунті розміщені кореневі системи, видозмінені пагони рослин. Ґрунтові водорості трапляються на поверхні ґрунту і в його товщі, вони переважно мікроскопічних розмірів і є автотрофами.

Номер слайду 10

Тварини. Найпростіші (амеби, джгутикові, інфузорії), черви (круглі, кільчасті, війчасті), членистоногі (комахи, багатоніжки, павукоподібні, ракоподібні), черевоногі молюски, хребетні тварини (земноводні, плазуни, ссавці). Серед тварин є постійні мешканці ґрунту (круглі та дощові черви, певні кліщі, комахи, багатоніжки, кроти, сліпаки), а також види, які мешкають протягом більшої частини свого життєвого циклу (личинки хрущів, коваликів). Деякі тварини перебувають у ґрунті лише під час несприятливого періоду

Номер слайду 11

Пристосування організмів до життя у ґрунті:пристосування до пересування в ґрунті;будова тіла;наявність органів нюху і дотику;здатність вбирати кисень через тоненькі покриви;зменшення розмірів тіла.

Номер слайду 12

Мешканці грунту

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Крім постійних мешканців грунту, серед великих тварин можна виділити велику екологічну групу мешканців нір. Вони годуються на поверхні, але розмножуються, зимують, відпочивають, рятуються від небезпеки в грунті. Цілий ряд інших тварин використовує їх нори, знаходячи в них сприятливий мікроклімат і укриття від ворогів.

Номер слайду 17

ховрахи

Номер слайду 18

бабаки

Номер слайду 19

тушканчики

Номер слайду 20

барсуки

Номер слайду 21

Робимо висновки. Життя ґрунту надзвичайно різноманітне. Деякі організми проводять у ґрунті все життя, інші — частину життя.Ґрунт відіграє важливу роль у житті рослин.Існування живого організму у ґрунті зумовлене наявністю речовин, здатних забезпечувати йому всі необхідні елементи для росту і розмноження. Тварини ґрунтового середовища живуть в умовах нестачі світла і відносно сталої температури. Пристосування до низького вмісту в грунті кисню ( здатність до вертикальних міграцій)

pptx
Додав(-ла)
Климчук Леся
Додано
9 травня 2022
Переглядів
5633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку