Хаочові отруєння Афлотоксикоз

Про матеріал
Презентація харчового отруєння викланого афлотоксином. Описано збудник, продукти зараження вплив та організм людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Афлатоксикоз

Номер слайду 2

Афлатоксикоз - захворювання, що виникає в разі вживання продуктів, які містять афлатоксини. Афлатоксини - продукти метаболізму мікроскопічних грибів із роду Aspergillus, Rhizopus. Усього виділено 12 афлатоксинів, вони термостійкі, погано розчинні у воді, руйнуються лише лугами. У харчових продуктах утворюються за різної температури, навіть за зберігання в холодильнику, але найактивніше за 22-30°С і вологості 85-90%.

Номер слайду 3

Афлатоксини знайдено в зернових, бобових і олійних культурах, горіхах, зернах какао та кави, хлібі, в запліснявілих продуктах, молоці, м'ясі, яйцях.

Номер слайду 4

Афлатоксини - дуже сильна отрута, яка уражує печінку, порушує ферментний статус організму, має канцерогенні, тератогенні і мутагенні властивості в разі хронічної інтоксикації. Виявлено зв'язок між частотою захворювань первинним раком печінки і вмістом афлатоксииу в харчових продуктах.

Номер слайду 5

Гостра інтоксикація виникає при вступі великих доз афлатоксину і проявляється у вигляді геморагічного некрозу печінки, набряку, летаргії. Летальний результат, що становить близько 25% всіх випадків, настає від прямого ураження печінки. При хронічному субклінічному отруєнні вплив здійснюється на аліментарний і імунологічний статус. При цьому всі вступники дози афлатоксинов кумулюються, посилюючи ризик розвитку раку печінки. Збільшення ризику розвитку гепа-томи пов'язано з розблокуванням гена-супресора Р53 і активацією домінантних онкогенів.

Номер слайду 6

У силу цього афлатоксини віднесені до 1-му класу канцерогенів і мають дуже жорсткі нормативи залишкових кількостей в продовольстві: 5 мкг / кг в рослинних продуктах і 0,5 мкг / кг в молоці. Виявлення афлатоксинов в їжі і кормах проводиться за допомогою імуноферментного аналізу і хроматографічних методів.

pptx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
2326
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку