Характер і сила волі.

Про матеріал
Цю розробку можна використати на уроках етики та на годинах спілкування. Захід створено з використанням активних та інтерактивних прийомів.
Перегляд файлу

Гарними люди стають більше від тренувань, аніж від природи.

Демокріт

                                                                                                                            

Тема. Характер і сила волі.

Мета: продовжувати формувати в учнів уявлення про особливості внутрішнього світу людини;

          розвивати вміння висловлювати думку, розвивати діалог, полілог, добирати аргументи, спростовувати думку опонента;

         формувати ціннісне ставлення до проблеми формування власного «Я», опанування «мистецтвом керувати собою».

Обладнання: дошка, схема «Пізнання людиною себе», ватман, маркери, інформаційні картки, записи фрагментів художніх та мультиплікаційних фільмів.

Хід бесіди

Організаційний момент. Гра « Ти мені подобаєшся тим,…»

Вступне слово вчителя. 

   В кожному з нас є щось світле, добре, сяюче, але інколи ми робимо вчинки, за які з часом шкодуємо. Часто при цьому, шукаючи собі виправдання, посилаємось на поганий характер. Сподіваюсь, що сьогодні ви ще раз переконаєтесь, що все не безнадійно, ви самі можете опанувати ситуацію, адже все у ваших руках.

     Пропоную з’ясувати предмет нашої розмови. Що називають характером? (технологія «мозковий штурм»; це поєднання особистісних якостей людини – таких, наприклад, як чесність, мужність, стійкість, лояльність, доброта та інших якостей , позитивних і негативних, це найважливіший опис особистості.).

     Основа характеру закладається генетично, щось доповнюється в процесі виховання. Проте кожна людина може свідомо виробити в собі певні якості характеру або, навпаки, позбутися якихось недоліків.

   Усі люди на нашій планеті різні. Біологи довели, що вислів « Схожі, як дві краплі води» немає наукового підґрунтя, бо в природі все неповторне. Отож, люди відрізняються своєю зовнішністю, здібностями, вмінням проявляти почуття, характером. Для того, щоб бути успішним, «знайти себе», тобто обрати професію, зрозуміти своє місце у світі, бути прийнятим соціумом, кожному, передусім, необхідно зрозуміти, яким він є, щоб вміти скористатись цими знаннями з користю для себе,  для самовдосконалення ( ознайомлення зі схемою):

Самопізнання----------- пізнання людиною самої себе - характеру, почуттів,

  здібностей.

Самооцінка------------- формування людиною, на підставі спостереження за собою,

                                     оцінки своїх чеснот і недоліків

Самовдосконалення--- цілеспрямований процес удосконалення людиною самої

                                       себе.

   Самовиховання, вдосконалення свого характеру, розвиток сили волі – процес, який не пізно розпочати в будь - якому віці. Насамперед необхідно уяснити, що є основою сили характеру. ЇЇ визначають якості, що допомагають людині контролювати свої інстинкти, дають можливість не піддаватися спокусам. Більше того, сила характеру – це свобода від упереджень та забобонів, а також вияв толерантності, любові й поваги до інших.

    Але найважливішим у вихованні характеру є усвідомлення кінцевої мети самовиховання. Для чого вам це потрібно? ( учні за бажанням відають на питання, вчитель під час їх слів складає « квітку очікувань» ) :

  • щоб досягти мети життя;
  • подолати перешкоди і невдачі;
  • бути оптимістом;
  • визнати свої помилки, слабкості, щоб їх подолати;
  • можливість мати свою точку зору, обирати власну стратегію поведінки;
  • змогу вистояти під натиском життєвих негараздів.

    Вправа « Зі скарбнички народної мудрості». Пропоную вам пояснити зв'язок наведених приказок та прислів'їв з темою години спілкування, доповнивши їх:

~ Будь сильним …, а не новим кожухом.

~ З піску бича не … .

~ І малі камінці … синці.

~  Мале тілом, та велике … .

~  Найбільша … у світі – терпіння.

( Для того, щоб заощадити час, рекомендується цю роботу провести в групах, по рядах, або надати можливість обирати вислів). Гадаю, що важливість теми розкрито.

   Ось важливе, що бажано навчитися робити, виховуючи в собі силу волі ( робота дітей з інформативними картками, ознайомлення присутніх з наведеною інформацією, перегляд відео фрагментів та  коротке коментування) :

- бути позитивним. Зосередьтеся на позитивних моментах життя, не залишаючи часу на негатив. Так, одного разу хворий жаліючись на велику кількість своїх проблем, спитав у лікаря, як йому подолати свої хвороби. «Не думайте про них, і це стане вашими найголовнішими ліками!» - відповів лікар. І дійсно, навіть фізичний біль можна подолати зусиллям волі, відволікаючись на якісь справи.

 ( Перегляд фрагменту фільму « Жіноча інтуїція»).

- зберігати спокій. Спокій – це стан внутрішньої тиші, який дозволить вам сконцентруватися і зібратися з думками. Таке внутрішнє споглядання народжує ідею, ідея підводить до можливостей, а можливості дозволяють досягти успіху. Спокій є обов'язковою умовою сильного характеру, а також регулятором, що дозволяє виразити свої почуття належним чином ( Перегляд фрагменту мультфільму про Карлсона).

  •       вірити в себе, а не в свою долю. Не будьте фаталістами, вважаючи, що ваша доля визначена багатьма обставинами, і змінити щось в своєму житті ви не в змозі ( Перегляд фрагменту фільму «Весна на Зарічній вулиці»).
  • завзято трудіться. Трудіться і уникайте бездіяльності,як чуми! Це привчить вас цінувати час і якість відпочинку. З часом ви надаватимете перевагу активному відпочинку, який буде оздоровлювати і навіть надихати вас  ( Перегляд фрагменту фільму «Не можу сказати «Прощавай »).
  •  завжди шукайте золоту середину. Не будьте ні скупим, ні марнотратним, ні похмурим, ні занадто веселим… Вміння дотримуватися золотої середини, яку прославляли ще у Давній Греції, є ознакою сильного характеру, здатного протистояти крайнощам…..

-    навчіться робити добро і уникайте конфліктів. Шукайте миру і гармонії в стосунках з іншими людьми. Не варто заради досягнення своєї мети йти по головах. Намагайтесь щось робити і для блага оточуючих. Якщо ви будете дбати лише про власні інтереси, то вам доведеться вступати в конфлікти з людьми вашого оточення, що закінчиться невдачею А якщо ви будете діяти так, щоб не порушувати чужих інтересів, то люди теж намагатимуться підтримати вас. Як результат – ваші потреби також будуть задоволені (Перегляд фрагменту мультфільму «Пригоди кота Леопольда»).

  •                   навчіться керувати власними почуттями. Керуйтесь здоровим глуздом у повсякденному житті. Людина з сильним характером розглядає все, що відбувається навколо, з позицій розумного сприйняття фактів, а не через призму власних емоцій. Вчіться не затуманювати ваш розум хаосом ваших відчуттів. Подолати емоції можливо ( Перегляд фрагменту фільму «Кавказька полонянка»).
  •                   задовольняйтесь тим, що у вас є. Уявляючи, що десь трава зеленіша, ви ризикуєте не побачити її під власними ногами. Краще зосередьтесь на власному житті, шукайте позитив навколо себе (Перегляд фрагменту мультфільму про папугу Кешу).
  •                   протистояти  своїм ірраціональним імпульсам. Великий філософ Арістотель казав, що існує сім основних людських пристрастей: любов, ненависть, бажання, страх, радість, печаль і гнів. Всі вони притаманні людям, проте їх підступність полягає в тому, що вони можуть зробити нас своїми рабами. Ми починаємо багато їсти, давати волю гніву – у кожного свої слабкості. Загартовуючи волю ви звільнитесь від рабства своїх пристрастей. Піддаватися своїм бажанням – ознака слабкого характеру, а вміння стримувати свої примхи та емоції – ознака сили характеру і волі

    ( Перегляд фрагменту фільму «Наречена- втікачка»).

- співчувати іншим людям. Співпереживання значно відрізняються від співчуття. Воно передбачає вашу активну участь у долі іншої людини, допомогу їй по можливості, в той час як співчуття означає емоцію, проте досить пасивну реакцію – дивитися, слухати, втішати. Активно допомагаючи іншій людині, ви будете вдосконалюватись як особистість   (перегляд фрагменту фільму «Фор-

пост »).

   Етичний висновок.

  •                   Які ваші думки щодо  даної проблеми? Що ви вирішили зробити, щоб стати морально сильною людиною, зміцнити свій дух? (відповіді учнів)

    Життя прожити – не поле перейти. Все трапляється на життєвому шляху: радощі й розчарування, падіння та досягнення. Настільки людина сильна духом, настільки вона зможе гідно все прийняти. Тож бажаю вам бути сильними духом людьми. «Воля може і має бути предметом гордості значно більше, аніж талант. Якщо талант - це розвиток природних здібностей, то тверда воля – це щохвилинна перемога над інстинктами, над потягами, які воля онуздує й стримує , над перешкодами та перепонами, які вона осилює, над різними труднощами, які вона долає»  -  говорив О.Бальзак.

   Дослухайтеся до слів Демокрита та О. Бальзака, працюйте над собою і все буде добре у кожного з нас і ваша квітка бажань дасть добрі і щирі плоди.

 

docx
Пов’язані теми
Етика, Виховна робота
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
3251
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку