Характер людини. Риси характеру

Про матеріал
в пропонованій презентації надається раз'яснення таким поняттям , як "характер", "риси характеру", підібрано декілька цікавих притч, малюнків , щоб дітям було легше опанувати тему "Що таке характер"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Характер людини

Номер слайду 2

Що таке характер? Слово характер походить із грецької мови і позначає «риса», «ознака». Характер - сукупність індивідуальних рис людини, які формуються в процесі життєдіяльності.

Номер слайду 3

У кожної людини свій характер або, ще кажуть, своя натура , своя вдача. Це притаманні тільки їй особливості поведінки, ставлення до інших людей, до праці, до того, що її оточує, та до самої себе. Як не буває однакових людей, так не буває однакових характерів. Але характери різних людей можуть мати якісь спільні риси, ознаки. У кожному людському характері є як позитивні риси, так і негативні.

Номер слайду 4

Які бувають характери? Всі люди різні і характери у них різні. Риси характерупрацьолюбнийрозумнийдобрийділовийзлийсильнийхитрийнуднийвеселийуважний

Номер слайду 5

Риси характеру Вони бувають : позитивні та негативні Розумний, кмітливий, мудрий Дурний. Добрий, турботливий, ласкавий Злий. Веселий, оптимістичний, відкритий Сумний, песимістичний. Чесний, щирий, справедливий Підлий, фальшивий, брехливий. Старанний, працьовитий, енергійний Лінивий, пасивний, непостійний. Щедрий, тактовний Егоїстичний, скупий багато інших

Номер слайду 6

Люди завжди були впевнені, що вони особливі. Але більшість рис, які колись вважали унікально людськими, насправді притаманні багатьом тваринам. В казках, оповіданнях, прислів’ях, в житті людей дуже часто порівнюють із тваринами.

Номер слайду 7

Гра « Знайди пару »Хитрий, як баран Працьовитий, як сова Німий, як миша Впертий, як лисиця Мудрий, як собака Вірний, як риба Тихий, як вовк Злий, як бджола

Номер слайду 8

Розглянемо деякі риси характерулюдини

Номер слайду 9

Добрий - злий

Номер слайду 10

Притча про двох вовків Колись давно старий дід повідав своєму онуку життєву істину: - Розумієш, в кожній людині йде боротьба. Ця боротьба дуже схожа на бій двох вовків. Один вовк чорний. Він представляє собою різне зло: заздрість, лють, ревнощі, егоїзм, жадібність, брехню… Інший вовк – білий. Він представляє собою добро: мир, дружбу, любов, надію, турботу, доброту, вірність, правду та інше добро.

Номер слайду 11

Онук, зворушений до глибини душі словами діда, надовго задумався. А потім спитав : - Діду ! А який вовк в кінці перемагає? Злий чи добрий? Старий ледь помітно посміхнувся і відповів : - Запам’ятай : завжди перемагає той вовк , якого ти годуєш !

Номер слайду 12

Розумний – дурний

Номер слайду 13

Гра «Знайди зайве»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Оптимістичний -песимістичній

Номер слайду 16

Склянка наполовину порожня чи наполовину повна?

Номер слайду 17

Уважний - розсіяний Веселий - сумний Позитивний - нудний

Номер слайду 18

Притча «Сім предметів чорного кольору» Вчитель завів учнів у яскраву кімнату й попросив їх озирнутися на всі боки і побачити сім предметів чорного кольору. - Це може бути що завгодно, будь-яка деталь, де є чорний колір,- сказав він. Звичайно ж, учні побачили більше предметів чорного кольору, ніж сім. Тоді вчитель влаштував змагання, хто більше побачить предметів чорного кольору. Ця гра всім сподобалася. Ніхто не очікував, як багато навколо чорного. А потім вчитель попросив заплющити всім очі і … згадати всі предмети червоного. Потім всі предмети синього кольору… Але … учні не могли пригадати, чи було що-небудь червоного і синього кольорів. Адже вони на це не звертали увагу.

Номер слайду 19

Розплющивши очі і озирнувшись, вони здивувалися, що предметів, де є червоний і синій кольори, значно більше, ніж предметів з чорним кольором. Цю притчу можна застосувати і в нашому житті : те, що ми помічаємо погане – не означає того, що навколо мало гарного. І цього гарного куди більше, ніж зла, правди більше, ніж брехні. Гарна притча, чи не так?

Номер слайду 20

Щедрий – жадібний

Номер слайду 21

Притча « Жадібність, щедрість»Жадібність, ей, жадібність, дай велику каструлю!Не дам, самій мало!Жадібність, ей, жадібність, дай поменше каструлю!І поменше не дам!Жадібність, ей, жадібність, тоді дай найменшу каструлю!Сказала, що не дам, значить, ніяку не дам!Ну, не хочеш, як хочеш. На тоді тобі пиріжок!Давай, а чому тільки один? Адже ти ж Щедрість?! Так я і хотіла тобі побільше дати, а ти посудини не дала!!!

Номер слайду 22

Характер людини може виявлятися не тільки у ставленні до справи, але й у ставленні до інших. Людина може бути відкритою, товариською, доброзичливою, тактовною, тобто такою, з ким хочеться дружити. Але є і навпаки, замкнені, розв’язні, схилі до суперечок люди, у яких не буває друзів.

Номер слайду 23

Двоє друзів посварилися. І тоді один з них почав всім знайомим говорити погані слова про свого друга. Але потім він заспокоївся і зрозумів, що був неправий. Він прийшов до свого друга і попросив вибачення. Тоді другий друг сказав :- Добре! Я тебе прощу, тільки за однієї умови.- За якої умови?- Візьми подушку і випусти все пір’я на вітер. Перший друг так і зробив. Він розірвав подушку. Полетіли пір’я….

Номер слайду 24

А вітер розніс це пір’я по всьому селу. Задоволений друг прийшов до іншого і сказав: Я виконав твоє завдання? Ти мене вибачаєш?Так, якщо ти збереш все пір’я назад у подушку. Але самі розумієте, що зібрати все пір’я назад неможливо. Так і погані слова, які вже розлетілися по всьому селу, та які почули інші люди, не можна забрати назад.

Номер слайду 25

Який би характер не був у людини, знай : кожна людина – особистість! Вона індивідуальна! Завжди пам’ятай: ти – особливий та неповторний! Особистість формується саме в дитинстві. Пізнавай світ, займайся різними справами, розвивай свої таланти, працюй над собою! Роби те, що дозволяє тобі бути радісним, успішним, енергійним, те, що робить тебе кращим та щасливим!

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каюда Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
10409
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку