Характеристика етерів та естерів. Значення

Про матеріал
Презентація містить інформацію про естери та етери. Їхню будову, хімічні та фізичні властивості. Способи добуваня. Застосування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Характеристика етерів та естерів. Значення

Номер слайду 2

Етери або прості ефіри — органічні речовини, молекули яких складаються з двох вуглеводневих радикалів, сполучених між собою атомом кисню. Прості ефіри – рухливі, легко закипаючі рідини, малорозчинні у воді, дуже легко займисті . Виявляють слабкі основні властивості.

Номер слайду 3

Більшість всіх етерів – рідини, майже нерозчинні у воді. Найважливішим з етерів є діетиловий етер (С2 Н5)2 О – легкорухлива рідина з характерним запахом, що кипить при 35,6°. Він широко застосовується в лабораторній практиці як розчинник, а в медицині – для наркозу і як складова частина деяких ліків. Хімічні властивостіПрості ефіри, за деяким виключенням, не відрізняються різноманітністю хімічних властивостей і характеризуються інертністю до багатьох хімічних речовин. Серед реакцій етерів слід зазначити, перш за все, реакції утворення міжмолекулярних комплексів і реакції окиснення з утворенням пероксидів.

Номер слайду 4

Диметиловий ефір (Деревний ефір)- Деревний ефір - широко застосовується на практиці. Простий ефір. Безбарвний газ із характерним запахом, хімічно інертний. Розчинний у метиловому і етиловому спирті, толуолі

Номер слайду 5

Паливо для газового зварювання та різання. Багатоцільове паливо. Використовується як косметичний засіб для видалення бородавок. Диметиловий ефір - екологічно чисте паливо без вмісту сірки. Застосування диметилового ефіру не вимагає спеціальних фільтрів, але необхідна переробка систем живлення (установка газобалонного обладнання, коригування сумішоутворення) та запалення двигуна.

Номер слайду 6

Диметиловий ефір (ДМЕ) як хімічна речовина отримали порівняно давно та вивчили досить добре. Донедавна його використовували в парфумерії як пропелент, замінюючи шкідливі гази (заборонений фреон тощо) і як холодоагент та розчинник. Сировиною для одержання ДМЕ є природний газ, вугілля чи біопаливо. Це похідна метанолу, одержуваний у процесі перетворення газу рідкий стан.

Номер слайду 7

ЕСТЕРИ (складні ефіри) — функціональні похідні карбонових або мінеральних кислот, в яких гідроксильна група заміщена залишком спирту або фенолу (OR). Наприклад: R–ONOR; RCOOR′, де R – вуглеводневий радикал кислоти, R′ — вуглеводневий радикал спирту. Для багатоосновних кислот розрізняють повні (середні) і неповні (кислі).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Назви естерів утворюються від назв відповідних кислот і спиртів з додаванням слова естер. Загальна формула естерів: Наприклад:етиловий естер оцтової кислоти, за міжнародною систематичною номенклатурою — етилацетат (суфікс -ат).де R1 — вуглеводневий радикал кислоти (у мурашиній кислоті це атом Гідрогену), R2 — вуглеводневий радикал спирту.

Номер слайду 10

Фізичні властивості естерів. Естери нижчих карбонових кислот і спиртів: леткі рідини, малорозчинні або нерозчинні у воді, добре розчинні у спирті та інших органічних розчинниках. Багато естерів мають приємний запах. Естери вищих кислот і спиртів: воскоподібні речовини, без запаху, нерозчинні у воді, добре розчинні в органічних розчинниках.

Номер слайду 11

Поширення в природіСкладні ефіри містяться в квітах, фруктах, ягодах; вони визначають специфічний запах. Бджолиний віск – це складний ефір. С15 Н31 СООС31 Н63

Номер слайду 12

Бензилацетат та бензилбутират - сильний запах жасмину, практично незмінний компонент парфумів і туалетних вод. Етилбутират - запах яблука. Пентилацетат (амілацетат) Розведений розчин цієї сполуки має запах груш.Ібутилацетат і ізобутилацетат - фруктовий запах. Їх використовують для ароматизації шампунів, мила, лосьйонів.

Номер слайду 13

У міру розвитку органічного синтезу речовини стало можливо добувати в лабораторії. Багато запахів були абсолютно новими й у природі не зустрічалися. Це відкрило перед парфумерами всього світу необмежені можливості у винаході нових парфумів і ароматизаторів для косметичних засобів.

Номер слайду 14

Реакція естерифікаціїРеакції утворення естеру з кислоти і спирту називаються реакціями естерифікації. Експериментально доведено, що під час реакції естерифікації від молекули карбонової кислоти відщеплюється гідроксильна група, а від молекули спирту – атом Гідрогену:

Номер слайду 15

Хімічні властивості естерів. Взаємодія естеру з водою, що призводить до утворення вихідних спирту і кислоти, називається реакцією гідролізу, або омилення.кислотний гідроліз (каталізатор - йони Гідрогену) оборотний:лужний гідроліз (каталізатор - йони гідроксигрупи) необоротний, оскільки утворюється сіль карбонової кислоти:

Номер слайду 16

Застосування естерів. Складні естери застосовуються:як розчинники та розріджувачі для лаків і фарбдля виробництва СМЗ та вибухових речовин. Ароматизаторы – фруктовые эссенции применяемые в пищевой промышленности

Номер слайду 17

Застосування естерів. Парфюмерна промисловість. Медицина: ацетилсаліцилова кислота, аскорбінова кислота, валідол. Волокно лавсан

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Цяк Іван Петрович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Хімія 9 клас (Березан О.В.)
Додано
12 січня 2022
Переглядів
7612
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку