Характеристика кролів. Профілактика захворювань кролів.

Про матеріал
З усіх галузей тваринництва одним з найвигіднішим на сьогоднішній день з точки зору фінансових і трудових витрат є кролівництво. У короткий період часу при правильному догляді за тваринами господар може отримати смачне дієтичне м’ясо і хутрову сировину у великій кількості. Саме в цьому криється популярність кролівництва. На сьогоднішній день кроликів розводять не тільки на фермах, але і в особистих господарствах
Перегляд файлу

1

 

Бреусівський ліцей

Козельщинської селищної ради

Полтавської області

 

 

 

Юний дослідник

(тваринний світ)

                                                                   

 

                                                                    

Характеристика кролів.

Профілактика захворювань кролів.

 

 

 

 

Роботу виконала:

Лавренко Євгенія

учениця 5 класу

Бреусівського ліцею Козельщинської селищної ради

 

Науковий керівник:

Омельченко Олександр Володимирович

учитель біології

Бреусівського ліцею Козельщинської селищної ради

 

 

 

 

Козельщина 2023

 

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………… 3

Історичні свідчення про кролів ………………………………….…4

Загальна характеристика……………………………………..……..5

Захворювання кролів...........................................................................6

Висновки …………………………………………………….………9

Список використаних джерел ………. ……………………………10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

З усіх галузей тваринництва одним з найвигіднішим на сьогоднішній день з точки зору фінансових і трудових витрат є кролівництво. У короткий період часу при правильному догляді за тваринами господар може отримати смачне дієтичне м’ясо і хутрову сировину у великій кількості. Саме в цьому криється популярність кролівництва. На сьогоднішній день кроликів розводять не тільки на фермах, але і в особистих господарствах

У зв’язку з особливою харчовою цінністю м’яса кроликів воно досить популярно за кордоном. Наприклад, в Америці створюються цілі наукові програми із проблем виведення нових порід кроликів з цінним м’ясом.

Сьогодні фахівці відзначають дефіцит кролячого м’яса на українському ринку. У зв’язку з дієтичними властивостями цього виду м’яса попит на нього повинен рости.

Великою проблемою кролівництва являються захворювання кролів. Більшість особистих селянських господарств відмовляються від утримання цієї тварини саме через проблеми із захворювання і великим відсотком смертності кролів.

.

 

 

 

 

 

 

                     Історичні свідчення про кролів

Існувала думка, що кролі - одомашнені зайці. Але це не так. Вони належать до родини заячих. Свійські кролі походять від диких кролів. Лише на перший погляд дикий кріль схожий на зайця: кріль менший від зайця, вуха й лапи в нього короткі, та й хвіст менший. Дикий кріль не міняє хутро на зиму - увесь рік однаково забарвлений: зверху сірувато-бурий, знизу - білий. Але найбільше різняться кріль та заєць за способом життя. Кроленята народжуються сліпими та голими, зайченята з’являються на світ цілком самостійними: зрячими, вкритими хутром, і вже на другий день самостійно їдять травичку.

На землі є 15 видів диких кролів. У Європі водиться лише один, решта - в Африці та Америці. Особливо багато їх водилося на території, яку тепер займають Франція та Іспанія. У V ст. до н.е. прийшли фінікійці на землю нинішньої Іспанії, побачили тваринок, схожих на відомого їм сапана (наукова назва - даман-жиряк), і назвали землю, яку відкрили, "Ісапан" - берег сапанів. За часів середньовіччя кролі поширилися по всій Європі. В Англії вони так розплодилися, настільки добре акліматизувалися, що стали справжнім лихом - плодючі пасовиська дуже сподобалися кролям. Те саме відбулося наприкінці XVІІІ ст. в Австралії. Перші згадки про розведення кролів на Русі відносяться до початку ХІ ст. Тоді розводили пухових кроликів і називали їх песцевими. Кролівництво в давнину мало аматорський характер: намагалися вивести кролів з незвичайним забарвленням хутра або з надзвичайно довгими вухами. Лише у 30-х роках їх стали розводити як свійських тварин, одержуючи м'ясо, хутро та пух.

 

 

 

 

 

Загальна характеристика

Плодючість - одна з цінних властивостей кролів, яка залежить не стільки від породи, скільки від індивідуальних особливостей, віку тварин, умов годівлі та утримання. За один окріл від самки одержують до 24 кроленят. Для дорощування доцільно залишати 8 кроленят (відповідно до чотирьох пар молочних залоз). Проте самка може успішно вигодувати і більшу кількість кроленят. Тому в індивідуальних господарствах під самкою залишають весь здоровий приплід. Одомашнені кролі легко паруються з дикими і дають плодюче потомство, однак із зайцем потомства одержати не вдалося. Неможливість одержання його від схрещування кролів і зайців пояснюється рядом фізіологічних особливостей. Так, тривалість вагітності зайчихи і кролиці різна. Кроленята народжуються на 30-33-ий день сукрільності, вони голі й сліпі і ссуть молоко матері 1,5-2 місяці; зайченята народжуються на 50-52-й день зрячими, мають волосяний покрив й ссуть молоко матері лише кілька днів. Важливою біологічною особливістю самок кролів є можливість їх запліднення на 1-2-й день після окролу, що дає змогу одержувати "ущільнені окроли", при яких поєднується лактація з сукрільністю. При цьому кожна самка протягом року може дати до 10 окролів, що й практикується при одержанні кроленят для потреб біофабрик, а при виробництві м’яса та шкурок одержують 4-6 окролів. Це при збереженні 6-8 кроленят до реалізації за один окріл дає змогу в середньому виробляти 60-100 кг. м’яса у живій масі на самку за рік. Сезонність прояву статевої активності самок і самців у кролів відсутня. Проте високі літні температури (понад 25 Сº) гальмують всі фізіологічні функції.

Домашні кролі відзначаються високою енергією росту як в ембріональний, так і в постембріональний періоди. Висока інтенсивність росту молодняка кролів в ранній постембріональний період (до 2-3-місячного віку) зумовлена високими поживними якостями молока.

Кроленята народжуються сліпими і майже голими. Волосся формуються у них в одноденному віці, ріст волосся починається у 2-денному віці, на 5-7-й день кроленята вкриваються шерстю, на 12-14-й день прозрівають, на 17-21-й день виходять із гнізда і починають їсти корм. З 29-30-денного віку кроленята можуть обходитися без материнського молока, проте відлучати їх від матерів доцільно у 35-40-денному віці, коли вони зміцніють. Молодняк відлучають гніздами. При народженні залежно від кількості приплоду, породи кролів та умов утримання вага кожного кроленяти становить від 40 до 90 г. У перші 6 днів життя вага кролів збільшується у два рази,  до 10-го дня - у 3, до 20-го - у 5-6 разів, до 30-го - у 9-10 і дорівнює залежно від породи та умов утримання 400-500 і 600-700 г.

 

Захворювання кролів та профілактика захворювань

Особливістю кролівництва, як найбільш скороспілої галузі тваринництва, є масовість поширення її серед населення. Вона і в подальшому буде інтенсивно розвиватися, тому що рік у рік зростає кількість кролівників–любителів.

Тому, умови утримання, догляд, годівля заходи щодо недопущення хвороб відрізняються у господарствах різної форми власності, але часто вони є незадовільними, особливо це стосується власників тварин у приватному секторі через їх недостатню обізнаність. Дотримання основних господарських і ветеринарно-санітарних заходів зумовлює отримання високої продуктивності кролів. А якщо ці вимоги не дотримуватися, то це призводить до виникнення різних захворювань.

Міксоматоз профілактика і лікування у кроликів, симптоми хвороби, чи можна  їсти м'ясо Міксоматоз - це назва важкого та часто летального захворювання у  кроликів, спричиненого вірусом міксоми. Захворювання передається насамперед комахами. Передача хвороби зазвичай відбувається через укуси комарів або бліх, але може також відбуватися через укуси кліщів, мух та вошей.

Вірус також може передаватися при прямому контакті.

Інкубаційний період при захворюванні продовжується від 2 до 20 днів залежно від вірулентності вірусу, стійкості організму та способу зараження. Від захворювання смертність може сягати 100%.

Перехворілі кролі набувають активного імунітету. Приплід від таких тварин стійкий проти зараження міксоматозом до 5-тижневого віку.

В усьому світі кролівники використовують активну імунізацію кролів.

З профілактичною метою слід своєчасно проводити планову вакцинацію всього поголів’я кролів (кроленят починають вакцинувати з місячного віку).

На даний час в Україні застосовують вакцини проти міксоматоза кролів, як іноземного, так і українського виробництва.

На сьогоднішній день одна з найефективніших вакцин від цієї хвороби – Песторін Мормікс – комплексна вакцина для профілактики міксоматози і геморагічної хвороби кролів Чеського виробництва.

Вірусна геморагічна хвороба кролів (геморагічна пневмонія) - гостре захворювання, що характеризується надзвичайно швидким перебігом, тяжким геморагічним синдромом, дистрофічними змінами в усіх органах та високою (90 %) летальністю.

На території України трапляється як на великих кролефермах, так і в особистих господарствах.

Джерелом збудника інфекції є хворі тварини.

Після проникнення в організм вірус швидко потрапляє в кров’яне русло, уражає кровоносні судини.У захворілих кролів виявляються гарячка, пригніченість, відсутність апетиту, іноді перед смертю виникає носова кровотеча.

Кокцидіоз. До цього захворювання найбільш сприйнятливі кроленята у віці 1,5 - 4 міс. Воно провокується кокцидіями - одноклітинними паразитами, які присутні в організмі практично кожної тварини. При несприятливих умовах утримування падає імунітет кроликів, і кокцидії активізуються, розмножуючись і вражаючи внутрішні органи. Загострення відбувається у весняно-літній період.

Зараження здорових вихованців відбувається через молоко, воду, корм.

Ознаками хвороби є: втрата апетиту, слабкість, втрата ваги, блідість слизових, здуття живота.

Якщо ви діагностували кокцидіоз у своїх вихованців, прийміть наступні заходи:

ізолюйте хворих тварин від здорових;

проведіть дезінфекцію кліток, годівниць, поїлок;

в домашніх умовах можна використовувати сульфаніламідні лікарські засоби - Байкокс, Солікокс.

Кожний лікарський засіб має своє дозування і тривалість використання-краще проконсультуватися, чим і як лікувати хворих кроликів, з ветеринаром.

Профілактика кокцидіозу полягає в правильному годуванні кроликів якісними кормами, створення хороших умов утримання, використання спеціальних препаратів, обладнанні кліток сітчастою підлогою.

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновки:

Провівши роботу нам вдалося:

  •                   з’ясувати аспекти біологічних особливостей кролів;
  •                   встановити, що ці тварини мають велике практине значення для людини;
  •                   переконатися, що кролівництво є пріоритетним напрямком тваринництва  у світі та Україні;
  •                   дослідити захворювання кролів та їх профілактику.

Провівши практичне дослідження, ми встановили практичність і ефективність розведення кролів на спеціалізованих кролефермах.  

Хоча сьогодні в Україні є проблема скорочення загальної чи­сельності кролів і виробництва кролівницької продукції, ми надіємось, що ця галузь тваринництва невдовзі відновиться, адже кролівництво може стати стратегічно важливим видом господарства.

Для початківців розведення кролів в домашніх умовах не буде занадто клопіткою справою, але потрібно правильно організувати умови та простір для утримання цих тваринок.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Бала В.І., Дончекно Т.А., Технологія виробництва продукції кролівництва і звіринництва., Вінниця, 2009. books.google.com.ua

2. Вагін Є.О., Квапіль О.І., Пушне звідництво та кролівництво, М., Вища школа, 1977. 

Електронні джерела  https://avamarket.com.ua/porady-expertiv/kroly/naibolee-rasprostranennye-zaraznye-bolezni-krolikov-i-ikh-lechenie

Електронні джерела https://dp.dpss.gov.ua/news/miksomatoz-vorog-krolivnictva

Електронні джерела  https://cherk-consumer.gov.ua/novyny/300-profilaktyka-zakhvoriuvan-kroliv

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
24 березня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку