Характеристика річки Об

Про матеріал
Доброго дня призентую вашій увазі Характеристика річки Об . Цікаві факти Книга 7 клас Пестушко 2015р
Перегляд файлу

Назва річки, її походження:

Річка Об - найбільша річка на території Росії, довжина якої складає близько 3650 км. Вона починається на Алтаї та тече через західну Сибір, впадаючи в Карське море.

 

Басейн океану, до якого належить річка:

Річка Об належить до басейну Тихого океану.

 

Місце витоку й гирла, напрямок течії:

Витік річки Об знаходиться на Алтаї, у гірській місцевості на півночі Китаю. Річка тече на північний захід через західну Сибір і впадає в Карське море.

 

Особливості будови річкової долини у верхній, середній та нижній течії; наявність порогів, водоспадів:

У верхній течії, річкова долина має гірський характер, з вузькими долинами та глибокими ущелинами. У середній течії, річкова долина розширюється та стає більш рівною. У нижній течії, річкова долина має широку та рівну структуру, з численними річковими островами. Також на річці є багато порогів та водоспадів.

 

Основні притоки річки:

Основними притоками річки Об є Іртис, Том, Карасук та Васюган.

 

Географічні пояси, що їх перетинає річка:

Річка Об перетинає кілька географічних поясів, зокрема зона помірного поясу та зона вічної мерзлоти.

    Види живлення річки Об:

    Річка Об отримує своє живлення з різних джерел, зокрема з танення снігів, дощів та води підземних джерел. Також важливу роль в процесі живлення річки відіграють її притоки, які додають свої водні потоки до головного стоку Обу.

 

    Особливості водного режиму річки Об:

    Річка Об має типовий степовий водний режим з максимальним стіком в травні-червні, коли відбувається танення снігів та дощові зливи. Влітку та восени стік річки зменшується, і вода стає меншою, але залишається стійкою до листопада. В зимовий період річка перетворюється на льодовик, і вода у ній замерзає.

 

    Господарське використання річки Об:

    Річка Об має велике значення для розвитку економіки Росії, оскільки є однією з найбільших та найважливіших річок країни. Її використовують для забезпечення питної води, зрошення сільськогосподарських земель, виробництва електроенергії та судноплавства.

 

    Проблеми господарського використання і заходи, які вживають для збереження вод річки Об:

    Однією з головних проблем господарського використання річки Об є забруднення її водних ресурсів відходами промисловості та міських населених пунктів. Для збереження вод річки Об вживаються заходи по очищенню води від забруднень, встановленню спеціальних систем очистки води, а також забороні на скидання відходів в річку Об. Крім того, провод

docx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
28 квітня 2023
Переглядів
1855
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку