Харчові добавки і здоров'я.

Про матеріал
Дослідження з теми «Виробництво харчових продуктів, напоїв» в 9 класі під час вивчення курсу «Україна і світове господарство».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчові добавки і здоров’я

Номер слайду 2

Чи безпечні вони?

Номер слайду 3

Щотреба знати про барвники й консерванти?Що треба знати про барвники й консерванти?

Номер слайду 4

Е 100–182 — це барвники. Завдяки їм ковбаса та сосиски мають життєрадісний рожевий колір.

Номер слайду 5

Варто знати, що продукти для малюків до трьох років підфарбовувати забороняється. Е 110, Е 122, Е 102, Е 124, Е 104 й Е 129 — барвники, визнані в Європі небезпечними для дитячого здоров’я.

Номер слайду 6

Е 200–299 — консерванти. Вони відповідають за те, аби їжа та напої тривалий час залишалися свіжими, не допускають розвитку грибка, хвороботворних бактерій.

Номер слайду 7

Особливо варто уникати Е 240 (формальдегід), небезпечних Е 241–259, нітратів та нітритів.

Номер слайду 8

Стабілізатори Е 400–599 роблять консистенцію та форму продуктів стабільними й привабливими. Ці добавки поділяються на загусники, емульгатори та, власне, стабілізатори.

Номер слайду 9

Емульгатори харчові відповідають за те, щоб продукти мали приємну консистенцію, не розтікалися. Але не зайве контролювати споживання речовин із цієї категорії, оскільки пропіленгліколь , Е 450–459 є фосфатами. Дозволені загусники: гуарова камедь , агар , гуміарабік , пектини , модифікований крохмаль.

Номер слайду 10

Е 621 – глутамат натрію. Він зазвичай міститься в джанк-фуді (чипси, сухарики, інші снеки, копченина).

Номер слайду 11

Е 700–900 — підсолоджувачі (цукрозамінники). Є натуральні підсолоджувачі стевія, мед, фруктоза і синтезовані в лабораторіях (цикламат, сахарин, аспартам).

Номер слайду 12

Аспартам (Е 951): провокує переїдання, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, головний біль, нудоту.

Номер слайду 13

Висновок :у раціоні має бути якомога менше рафінованих продуктів консервівковбассосисоксолодкої молочкибульйонних кубиківчипсів, сухариків

Номер слайду 14

. Робіть ставку на натуральні інгредієнти, що гарантують безпеку їжі. Наприклад, навчіться самі готувати майонез (справа кількох хвилин)Бульйонні концентрати замініть кубиками замороженого овочевого або курячого бульйону

Номер слайду 15

Ну а якщо без промислової смакоти ніяк -намічається важливе застілля - читайте етикетки. Якщо виникають питання - з’ясовуйте їх. Адже нині кожен смартфон дає можливість миттєво отримати відповідь.

pptx
Додано
14 січня 2021
Переглядів
415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку