Щотреба знати про барвники й консерванти?Що треба знати про барвники й консерванти?
Номер слайду 4
Е 100–182 — це барвники. Завдяки їм ковбаса та сосиски мають життєрадісний рожевий колір.
Номер слайду 5
Варто знати, що продукти для малюків до трьох років підфарбовувати забороняється. Е 110, Е 122, Е 102, Е 124, Е 104 й Е 129 — барвники, визнані в Європі небезпечними для дитячого здоров’я.
Номер слайду 6
Е 200–299 — консерванти. Вони відповідають за те, аби їжа та напої тривалий час залишалися свіжими, не допускають розвитку грибка, хвороботворних бактерій.
Номер слайду 7
Особливо варто уникати Е 240 (формальдегід), небезпечних Е 241–259, нітратів та нітритів.
Номер слайду 8
Стабілізатори Е 400–599 роблять консистенцію та форму продуктів стабільними й привабливими. Ці добавки поділяються на загусники, емульгатори та, власне, стабілізатори.
Номер слайду 9
Емульгатори харчові відповідають за те, щоб продукти мали приємну консистенцію, не розтікалися. Але не зайве контролювати споживання речовин із цієї категорії, оскільки пропіленгліколь , Е 450–459 є фосфатами. Дозволені загусники: гуарова камедь , агар , гуміарабік , пектини , модифікований крохмаль.
Номер слайду 10
Е 621 – глутамат натрію. Він зазвичай міститься в джанк-фуді (чипси, сухарики, інші снеки, копченина).
Номер слайду 11
Е 700–900 — підсолоджувачі (цукрозамінники). Є натуральні підсолоджувачі стевія, мед, фруктоза і синтезовані в лабораторіях (цикламат, сахарин, аспартам).
Номер слайду 12
Аспартам (Е 951): провокує переїдання, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, головний біль, нудоту.
Номер слайду 13
Висновок :у раціоні має бути якомога менше рафінованих продуктів консервівковбассосисоксолодкої молочкибульйонних кубиківчипсів, сухариків
Номер слайду 14
. Робіть ставку на натуральні інгредієнти, що гарантують безпеку їжі. Наприклад, навчіться самі готувати майонез (справа кількох хвилин)Бульйонні концентрати замініть кубиками замороженого овочевого або курячого бульйону
Номер слайду 15
Ну а якщо без промислової смакоти ніяк -намічається важливе застілля - читайте етикетки. Якщо виникають питання - з’ясовуйте їх. Адже нині кожен смартфон дає можливість миттєво отримати відповідь.